Květákový gratin

Hodnocení:

Moje:

-
-

Suroviny

Vložit do nákupu
    • 1
      ks květák
    • tvrdý sýr
    • mléko
    • máslo
    • olej
    • sůl
    • pepř mletý
    • muškátový oříšek
    • strouhanka
    • špenát čerstvý nebo čekanka

Postup přípravy receptu

Vložit do kuchařky
1
Do ohnivzdorné mísy na dno nasypeme trochu strouhanky (není potřeba mísu vymazávat), na ni poklademe nakrájenou čekanku nebo lístky špenátu. Používáme-li špenát, je potřeba ho dát víc neboť objem špenátu se vařením výrazně zmenší. Na špenát či čekanku pak položíme na růžičky rozdělený syrový květák.
2
Nyní připravíme bešamelovou omáčku. Nejdříve nastrouháme nahrubo sýr a dáme ho stranou. V kastrolku rozehřejeme kousek másla a olej, přidáme trochu hladké mouky, mícháme a přidáme mléko, sůl, pepř a muškátový oříšek. Trochu povaříme a vmícháme do omáčky připravený nastrouhaný sýr. Ještě krátce zamícháme a stáhneme z ohně. Omáčku nalijme stejnoměrně na květák, povrch lehce zasypeme strouhankou a dáme péci do středně horké trouby.
3
Pokrm je hotový až je povrch květáku opečen do zlatova.
Zařazení: Pokrmy

Komentáře k receptu

  • Jana S.
    Jana S. |

    30. 6. 2008 18:32

    No mňam! Určitě vyzkouším :)