Dušená červená řepa / zelí z řepy

Hodnocení:

Moje:

-
3
porce

Suroviny

Vložit do nákupu
    • 500
      g červená řepa oloupaná
    • 1
      ks cibule větší
    • olej nebo sádlo
    • sůl
    • drcený kmín dle chuti
    • ocet dle chuti
    • cukr krupice dle chuti - nemusí být

Postup přípravy receptu

Vložit do kuchařky
1
Pokrájenou cibuli si na oleji osmažíme do světlezlaté barvy. Pak přidáme hrubě nastrouhanou řepu, ochutíme solí, kmínem a pod poklicí dusíme doměkka dle stáří řepy 20-30 minut. Podlévat většinou není nutné, řepa si sama pustí vodu, ale pokud je třeba, použijeme trochu vývaru či vody.
2
Jestliže máme rádi výraznější sladkokyselou chuť řepy, přidáme i trochu cukru a poté i více octa. Jestliže chceme řepě zachovat její "gró", po podušení dle chuti přidáme jen trošku octa.
3
Stejně tak je to i se zahuštěním. Buď necháme řepu čistě jen ochucenou a bez zahušťování, nebo můžeme nakonec zaprášit troškou hladké mouky, kterou ještě s řepou krátce provaříme. Zahustit můžeme také jemně nastrouhanou bramborou, kterou budeme dusit společně s řepou.
4
Recept na zelí z červené řepy jsem včera zaslechl v Prostřeno, které jsem měl puštěné jako zvukovou kulisu při vaření večeře a divil jsem se, že na Recepty.cz ještě není. U nás je velice oblíbené, někdy i více než klasické dušené zelí a tak jsem neváhal a...
Vyzkoušeli recept

Komentáře k receptu

  • pentelka
    pentelka |

    5. 12. 2016 11:25

    Výborný recept na červenou řepu i pro ty, kteří ji jinak nemají rádi.

  • Nada
    Nada |

    5. 10. 2016 20:50

    Vyborna priloha <3 Vrele doporucuji <3

  • Andrea
    Andrea |

    1. 2. 2016 10:24

    Kdo jí jednou ochutnal, chce jí pořád!!!!!!!!!

  • Urbánková
    Urbánková |

    4. 11. 2015 08:22

    To nemá chybu! Děkuji za recept :-))

  • Silva
    Silva |

    7. 10. 2015 18:42

    Zkuste ještě zakapnout červeným vínem, nechat zkaramelizovat cukr a kdo má rad, rozinky! Výborná zalezitost :)

  • Dana
    Dana |

    10. 9. 2015 20:11

    Ze zelí z řepy jsem nadšená. Oblíbila si ho celá rodina naše rodina a v neděli jsem ho dělala dokonce i k řízkům a nemělo to chybu. Vřele všem dopručuji, je vynikající.

  • atom
    atom |

    20. 7. 2015 20:41

    casove bych rekl ze je rychlejsi nez zeli a o chuti se neda ani polemizovat, proste luxus

  • Katka
    Katka |

    18. 6. 2015 19:24

    Fantazie <3. Prudce jedlá.