Kubánské kongri

Střední
Ingredience
Fazole
velké (červené, černé, barevné apod.)
400 g
Vepřové maso 400 g
Cibule 4 ks
Česnek 5 stroužek
Sádlo 150 g
Rýže 400 g
Slanina 100 g
Kmín  
Sůl  
Pepř mletý  
Petrželka
na ozdobení
 

Postup přípravy:

Fazole propláchneme studenou vodou. A v nové vodě necháme namočené přes noc. Druhého dne můžeme fazole v téže vodě vařit, nebo použít vodu novou. Uvařené fazole slijeme a vodu uchováme.

Vepřové maso nakrájíme na malé kousky. Cibuli a česnek nakrájíme nadrobno a na sádle necháme zesklovatět. Přidáme maso a vše osmahneme. Přilijeme vodu z fazolí, osolíme, opepříme (kdo snese ostřejší, může přidat chili) a důkladně povaříme.

Pak přidáme propláchlou, okapanou rýži a dusíme doměka (množství vody upravit -,+). Přidáme kmín dle chuti. Nakonec přidáme fazole a prohřejeme a ještě dochutíme solí a pepřem (možná fantazie).

Slaninu nakrájíme na nudličky a nasucho opečeme na pánvi. Hotové jídlo nandáme na misky (talíře), posypeme osmahlou slaninou a můžeme dozdobit bylinkami.

Fazole s rýží není pouze jídlem na Kubě, ale jedí to černoši i míšenci již odpradávna.
Tento recept jistě není originální. Já ho dostal od kamarádky, která na Kubě byla.

moje poznámky vytisknout recept do nákupního seznamu do mojí kuchařky přidat fotografii

Přidání fotografie:


Přihlášený uživatel může nahrávat fotografie k receptu.

Hodnocení uživatelů
Hodnoceno: 1 x
1
5 1 5 1
Čokoládové koláčky s želé Čajové pochutnání Články z

Komentáře k receptu: Kubánské kongri

Komentáře

  1. to je jedno   18.02.2008 | 15:36 | reagovat |

    Přesně tak, souhlasím s komentáři. Mého přítele taťka je taky kubánec a dělá to tak. Žádné vepřové, kmín a chilly. dělejte to s kuřecími stehny, protlakem(kečupem), česnekem a cibulí. Maso děláme zvlášť.

  2. Anonym   12.09.2007 | 1:36 | reagovat |

    Congrí. Jenže: 1) Pro přípravu se používají zásadně černé fazole. 2) Kubánci nepoužívají žádné ostré koření, takže žádné chili. 3) Kmín taky ne. 4) A především: congrí (rýže s černými fazolemi) je příloha, maso (pokud je, a to je na Kubě spíše velmi výjimečný zázrak) se připravuje zvlášť - vepřové pečené po zakapání limetkovou šťávou.

  3. Milada I.   11.09.2007 | 21:50 | reagovat |

    Toto jídlo je bezva opravdu s kuřetem na kousky,přidat majdu s cibule,česneku,kečupu.Dusit na plotně,ke konci přidat asi 2 brambory na kostky a nechat v troubě do upečení brambor.Tu majdu dávám i do té rýže s fazolema,bez toho vepřového a slaniny.To kuře nasekat i s kostí.Nám to moc chutná.

  4. Lisandra Ramirezová   11.09.2007 | 17:10 | reagovat |

    toto jídlo se jmenuje kongry..nevím, jak se to přesně píše.ale moje maminka mi to vaří od malička. naučil jí to táta, který je taky kubánec. je to výborné. postup tu sice máte odlišný. já to třeba dělám bez masa a používám to jako přílohu nejlépe ke kuřátku :-)

Přihlášení

zapomněl jsem heslo
  Přihlásit přes mojeID  

Zajímavé články

8 věcí, které zpomalují hubnutí: Patří mezi ně sport i detox! 8 věcí, které zpomalují hubnutí: Patří mezi ně sport i detox!
Proměna ložnice: z neútulného prostoru perfektní oáza klidu! Proměna ložnice: z neútulného prostoru perfektní oáza klidu!
Pleťový „jojo efekt" a jak mu zabránit Pleťový „jojo efekt" a jak mu zabránit
Právě sledované recepty
Dialog
X
Mobilní web