Krocan (krůta) s játrovou nádivkou

Hodnocení:

Moje:

-
-

Suroviny

Vložit do nákupu
    • 1
      ks krůtí maso celá krůta nebo krocan
    • 165
      g máslo
    • 200
      g játra (krůtí, kuřecí, vepřová)
    • 150
      g vepřová plec
    • 40
      g slanina
    • cibule cibule
    • 2
      lžíce brandy
    • 4
      lžíce smetana
    • 1
      ks vejce
    • 2
      ks žemle
    • 2
      ks žampiony
    • sůl
    • pepř mletý
    • nové koření
    • muškátový květ

Postup přípravy receptu

Vložit do kuchařky
1
Opláchnutého krocana osušte, osolte na povrchu i uvnitř a nechejte chvíli odležet. Žemle pokrájené na plátky pokapte smetanou a nechejte prosáknout. Po chvíli je obraťte.
2
Opláchnutá játra a vepřovou plec dvakrát umelte, vymelte žemlemi, přidejte slaninu pokrájenou na kostičky, drobně pokrájenou a na 40g másla osmaženou cibuli, brandy, vejce, žampióny pokrájené na kostičky, sůl, koření a dobře promíchejte.
3
Na prsou krocana uvolněte kůži, do otvoru vložte jednu část nádivky, do dutiny břišní druhou část nádivky. Konec krku přehněte a sešijte bílou nití, dutinu břišní také sešijte. Špičky křídel odsekněte, křídla zaklesněte dozadu, upevněte na ně střed tenkého motouzu, překřižte jej přes záda, zachyťte jím nohy a přitiskněte je k tělu. Konec motouzu přivažte k biskupu.
4
Krocana vložte (hrudí nahoru) do pekáče s máslem, podlijte trochou vody a vložte do středně vyhřáté trouby. Po chvíli příkon tepla zmírněte, krocana obraťte, prsa podložte špejlemi, aby se kůže nepřichytila k pekáči. Při dopékání krocana opět obraťte. Při pečení krocana přelévejte mastnou šťávou a podlévejte horkou vodou, připečenou šťávu seškrábněte z okrajů pekáče, aby šťáva měla pěknou barvu.
Zařazení: Maso Drůbeží

Komentáře k receptu

  • Nejsou zde zatím žádné komentáře.