Autor:

Krůta s kaštanovou nádivkou

300 minut PT0H300M
Obtížné
Ingredience
Krůta
(váha cca 4 kg)
1 ks
Kaštany 500 g
Pomeranč 1/2 ks
Slanina 100 g
Krůtí játra 200 g
Máslo 20 g
Sušené brusinky 50 g
Portské víno
(lze i Madeira)
100 ml
Mleté maso 250 g
Drůbeží vývar 500 ml
Bílé pečivo
(může být i starší)
200 g
Vejce
(prošlehané)
3 ks
Petrželka 2 lžíce
Jablka
(pokrájená na dílky)
2 ks
Sůl  
Pepř mletý  
Krůta s kaštanovou nádivkou

Postup přípravy:

Zařazení: Maso, Drůbeží

V mnoha zemích Evropy i v zámoří je symbolem Vánoc krůta, respektive její mužský protějšek – krocan. Klasická francouzská úprava je s kaštanovou nádivkou.


Oloupané kaštany vložte do hrnce s vývarem a vařte na mírném ohni asi 30 minut. Z omytého pomeranče nastrouhejte kůru. Slaninu pokrájejte na kostičky, játra na menší kousky. Obojí zvolna osmažte na másle a játra rozmačkejte vidličkou. Brusinky namočte do poloviny vína. Uvařené kaštany nechte okapat. Polovinu si nechte na oblohu, zbylé nahrubo posekejte do nádivky. V míse smíchejte nasekané kaštany, játra se slaninou, mleté maso, vejce, pečivo, namočené ve vývaru, petrželku a pomerančovou kůru. Osolte, opepřete a smíchejte se zbylým vínem.

Nádivkou naplňte krůtu, dobře uzavřete, nožky svažte kuchyňským provázkem a vložte do trouby předehřáté na 200 °C. Zprudka zapečte, přilijte asi polovinu vývaru. Teplotu stáhněte na 170 °C a pečte za častého přelévání vypečenou šťávou (pokud se šťáva rychle vypéká, dolévejte horký vývar). Zbylé kaštany vložte do kastrolu, ve kterém jste nechali zkaramelizovat 2 lžíce cukru. Přidejte jablka a v portském namočené brusinky. Restujte asi 5 minut. Podávejte ke krůtě.


Vánoční klasika

Zatímco v Čechách se zruba od 30. let minulého století začíná na vánočních stolech zabydlovat smažený kapr se salátem, uváděný rybí polévkou, v jiných zemích jsou s vánočními svátky spojováni spíš větší zástupci drůbeže – husa a později krocan či krůta. Krocan bezpochyby dorazil do Evropy po dobytí Ameriky španělskými conquistadory (údajně byl Hernán Cortés prvním, komu jej domorodci nabídli a komu zachutnal), angličtí vystěhovalci do pozdějších Spojených států s ním byli seznámeni rovněž díky pohostinnosti domorodců. Velký gastronom Brillat-Savarin dokonce krocana označil za nejlepší dárek z Nového světa, a proto se velmi rychle usídlil i ve vysoké gastronomii.

Nebyli by to Francouzi, kdyby jeho úpravu nepovýšili (také díky kaštanové nádivce) na kulinární koncert. Často jej také podávají jako slavnostní vánoční jídlo, zejména k obědu 25. 12. Jako vánoční jídlo číslo jedna adoptovali krocana (dávají mu přednost před menší krůtou) zejména Američané. Pečení mnohakilového kusu s vydatnou a pestrou nádivkou je o svátcích v USA národním sportem a důvodem ke statistické výjimce, kdy miliony lidí na obrovském území jedí víceméně ve stejný okamžik víceméně stejné jídlo…

moje poznámky vytisknout recept do nákupního seznamu do mojí kuchařky přidat fotografii

Přidání fotografie:


Přihlášený uživatel může nahrávat fotografie k receptu.

Hodnocení uživatelů
Hodnoceno: 4 x
1
5 4 5 1

Oznámkujte recept jako ve škole

1 2 3 4 5
Hodnocení uživatelů: 1 (hodnoceno 4x)
Kotleta s rajčaty a bramborami Rychlé zdravé večeře od pondělí do pátku Články z

Komentáře k receptu: Krůta s kaštanovou nádivkou

Komentáře

  1. Tereza   08.01.2012 | 20:26 | reagovat | závadný

    Dnes jsem udělala krůtu a byla luxusní. <3
    Mám pár připomínek k receptu:
    Přípravu značně prodlužuje příprava kaštanů. Pokud nekoupíte konzervované kaštany, doporučuju uvařit kaštany ve slupce, po uvaření rozkrojit a vydlabat lžičkou. Je to nejsnazší způsob, jak se zbavit slupky i té vnitřní chlupaté.
    Použila jsem mraženou krůtu běžně k dostání v ČR obchodech, je určitě menší, než to zvíře z receptu, nádivky jsem dělala o třetinu míň, i kaštanů jsem měla míň, dost jsme jich při přípravě snědli ;-)
    V nepozornosti jsem si nevšimla, jestli se brusinky dávají do nádivky nebo jen na ozdobu, měla jsem kompotované, dala je do nádivky, ale trochu jsem se bála sladké chuti, naopak, příště nebudu šetřit. Brusinky s kaštany jsou úžasná kombinace.
    Z receptu jsem dále vynechala slaninu a mleté maso, protože jsem nedělala oběd pro patnáct lidí a lehčí verze mi víc vyhovovala. (Nač dávat maso do zvířete obaleného masem?)
    Krůtu jsem pekla v římském hrnci bez pokličky. To znamená od nuly, bez vyhřáté trouby a zapečení. Tři hodiny na 150°C, po zahřátí jsem ji pomazala máslem a občas přelila výpekem, krůta sama pustila hodně šťávy, nebylo potřeba dalšího vývaru.
    Určitě se k ní ještě vrátím.

Přihlášení

zapomněl jsem heslo
  Přihlásit přes mojeID  

Zajímavé články

10 dárků, které ženy za žádnou cenu nechtějí najít pod stromečkem 10 dárků, které ženy za žádnou cenu nechtějí najít pod stromečkem
VIDEO: Získejte uhrančivý pohled jako Karolína Mališová VIDEO: Získejte uhrančivý pohled jako Karolína Mališová
Revoluce ve vyhledávání nemovitostí v České republice Revoluce ve vyhledávání nemovitostí v České republice
Právě sledované recepty
Dialog
X
Mobilní web