Hranolky

Hodnocení:

Moje:

-
-

Suroviny

Vložit do nákupu
    • 1
      kg brambory
    • 2
      lžíce rostlinný olej

Postup přípravy receptu

Vložit do kuchařky
1
Brambory omyjeme, oloupeme a nakrájíme na hranolky. Na chvíli je zabalíme do čisté utěrky, abychom odsáli přebytečnou vodu. Na rozpáleném oleji smažíme dozlatova. Hranolky osolíme až na talíři.
Zařazení: Pokrmy Z brambor
Vyzkoušeli recept

Komentáře k receptu

  • Marjánka
    Marjánka |

    24. 3. 2017 00:46

    https://www.ekucharka.net/vypis-receptu s touto paní ve videu to půjde vše na 1

  • Marjánka
    Marjánka |

    24. 3. 2017 00:44

    https://www.ekucharka.net/vypis-receptu podle této paní a ve videu uvaříte všechno a na 1

  • Tony
    Tony |

    13. 11. 2016 17:32

    Zapomíná se však, že ne všechny brambory jsou vhodné na výborné hranolky.Nehodí se salátové A, AB nejvhodnější jsou B a nejlepší B- BC jsou to brambory na kaši a pyré.Na hranolky se pěstují specielní odrůdy, ale to je už vyšší dívčí :-(

  • Milan
    Milan |

    21. 10. 2016 23:29

    Ivane, mate pravdu, já mám to samé, je mi 52 a učim se vařit :-(

  • Ivan
    Ivan |

    20. 2. 2016 11:28

    Je dobře, že jsou tady i jednoduché recepty. Po 26 letech jsem zůstal sám. nevím, kolik z vás si dovede představit, co to znamená. A každá rada, alespoň jak dlouho by se co mělo dělat, hodně pomůže. Děkuji za tyto rady.

  • Hondzik
    Hondzik |

    30. 1. 2016 19:14

    Recept je to snadný,ale jistě pro někoho užitečný.Když ještě přičteme tipy od ostatních-jako je předvaření apod... Já bych jen dodal,že nesolím na talíři,ale po vyjm,utí z oleje je dám do mísy vyložené ubrouskem-kvůli oleji a pak je prosolím a pořádně zatřesu s mísou...jsou pak prosoleny rovnoměrně

  • ahoj debili
    ahoj debili |

    19. 11. 2015 14:03

    vykuřte si mrdky

  • ahoj debili
    ahoj debili |

    19. 11. 2015 14:02

    vykuřte si mrdky :-P

  • ahoj debili
    ahoj debili |

    19. 11. 2015 14:00

    vykuřte si mrdky :-P

  • ahoj debili
    ahoj debili |

    19. 11. 2015 13:58

    vykuřte si mrdky :-P

  • Klára 11
    Klára 11 |

    10. 7. 2015 09:39

    Já dělám v troubě na pečícím papíru úplně bez ojele ;-)

  • doslynicky
    doslynicky |

    6. 6. 2015 08:26

    :-|

  • kika
    kika |

    31. 3. 2015 09:39

    A proč by to nešlo na dvou lžících? Já třeba do trouby jen postříkám olejem z rozprašovače, tak to možná ani dvě nebudou. A deset řízků klidně na dvě lžíce udělám taky. 8-)

  • DrMilan
    DrMilan |

    5. 2. 2015 21:21

    Vy smažíte 1 kg brambor na 2 lžících oleje?? Tak to je tedy fór!! http://www.recepty.cz/recept/hranolky-190#

  • sabina
    sabina |

    29. 4. 2014 17:43

    Ano hranolky se 8 minut předvaři s octem pak vysuší a smaži ten ocet je aby držely tvar

  • Lych
    Lych |

    11. 2. 2014 14:17

    ČAJ - 1 vrecko čaju - 1 hrnček vody. Vodu uvaríme v kanvici, a zalejeme ňou vrecko čaju v hrnčeku. Dobrú chuť :-*

  • Lucy Cross
    Lucy Cross |

    17. 1. 2014 15:56

    Jasně, hranolky známe snad všichni, ale i přesto si myslím, že pro někoho, kdo s vařením začíná to může být užitečná rada, jak na to ;-) Pro mě je to každopádně velice roztomilé :-[

  • Milada
    Milada |

    3. 8. 2013 02:08

    Nechápu jak někdo nemůže vědět jak se dělají normální hranolky doma. To jsem uměla už od 4té třídy, ale nechci tady nikoho urážet ;-)

  • Danielka
    Danielka |

    9. 6. 2013 23:55

    Ďakujem aj so svojou spolubývajúcou za tento úžasný inovatívny recept. Skúsili sme, boli skvelé, len nám k tomu niečo chýbalo asi.. nabudúce skúsime s nejakou prílohou, ale skvele! Palec hore, dzivý recept. :)

  • Tomáš
    Tomáš |

    20. 5. 2013 18:40

    Mě se teda ten recept momentálně hodí. Chtěl jsem ke smaženým tvarůžkům dělat salát, jenomže jsem zjisti, že mám jen zélí :-S a tak jsem teď na rychlo něco hledal. Děkuji Adomovi za ten trik <3 určo zkusím. ;-)

  • NIKOLKA KARLOVÁ
    NIKOLKA KARLOVÁ |

    25. 2. 2013 15:23

    TO JE HUBENY JAKO MUJ CHALAN A JEHO KOKUTEK :-* :-* :-* :-* :-| :-| :-D :-D E :-S ALE JE DOBREJ

  • Jana R.
    Jana R. |

    1. 2. 2013 12:16

    Já hranolky před smažením také chvilku povařím a jednou mi někdo poradil abych do té vody na vaření kápla trochu octa. Ale jenom trochu. Ona ta kyselost způsobí, že se ze škrobu na hranolkách udělá taková slupička a dobře se smaží a nedrolí. Jinak už je nedělám.

  • Lenka
    Lenka |

    25. 12. 2012 17:20

    Na 1 jg brambor jen 2 lžíce oleje? :-\

  • Adam
    Adam |

    28. 10. 2012 13:21

    Myslím že recept na hranolky na stránce jako je tato je správně, ale nevidím zde skvělý trik že asi v 1/3 času smažení hranolky vytáhneme z oleje, necháme je chvilku odležet, a po chvilce je zase hodíme zpátky do oleje a doděláme. Hranolky tím budou o hodně křupavější.

  • matej
    matej |

    21. 10. 2012 14:35

    :-P :-P :-P :-P :-P :-P :-P :-P :-P :-P :-P :-P :-P :-P :-P :-P :-P :-P :-P :-P :-P :-P :-P :-P :-P :-P :-P :-P :-P :-P :-P :-P :-P :-P :-P :-P :-P :-P :-P :-P :-P :-P :-P :-P :-P :-P :-P :-P :-P :-P :-P :-P :-P :-P :-P :-P :-P :-P :-P :-P :-P :-P :-P :-P :-P :-P :-P :-P :-P :-P :-P :-P :-P :-P :-P :-P :-P :-P :-P :-P :-P :-P :-P :-P :-P :-P :-P :-P :-P :-P :-P :-P :-P :-P :-P :-P :-P :-P :-P :-P :-P :-P :-P :-P :-P :-P :-P :-P :-P :-P :-P :-P :-P :-P :-P :-P :-P :-P :-P :-P :-P :-P :-P :-P :-P :-P :-P :-P :-P :-P :-P :-P :-P :-P :-P :-P :-P :-P :-P

  • poiuztrewqasdfghjklmnbvcxy
    poiuztrewqasdfghjklmnbvcxy |

    21. 10. 2012 14:34

    vím jak se dělají :-D :-D :-D :-D :-\ :-\ :-\ :-\ ;-) ;-) ;-) ;-) :-) :-) :-) :-) :-D ;-) :-D ;-) :-D a tak proč tento recept píšete? :-$ :-$ :-$ :-$ :-$ :-$ :-$ :-$ :-$ :-$ :-$ :-$ :-$ :-$ :-$ :-$

  • boipu
    boipu |

    21. 10. 2012 14:30

    proč píšete že jsou tyto hranolky na 2? :-X :-X :-X :-X :-X :-X :-X :-X :-X :-X :-X :-X :-( :-( :-( :-( :-( :-( :-( :-( :-( :-( :-( :-( :-( :-( :-(

  • matej
    matej |

    21. 10. 2012 14:27

    proč všichnipíšou že jsou ty hranolky na 2?

  • babica
    babica |

    9. 10. 2012 22:24

    jak tak vidim tak tady vsichni jen pindaji a vedi velky hnedy. hranolky se musi nejdrive predsmazit, zhruba 3minuty, nechat vychladnout a zamrazit. pak podle potreby dosmazit :-$

  • kykiryki
    kykiryki |

    2. 10. 2012 12:55

    Tak že jsou hranolky z brambor ví snad opravdu skoro každý. Ovšem mám spoustu přátel, kteří si je připravit neumí - myslet si o tom můžeme každý, co chceme. Každopádně já tento recept považuji za užitečný, ony i brambory se nemusí uvařit (usmažit) správně - do měkka... Žádný učený z nebe nespadl.

  • natalkano
    natalkano |

    2. 10. 2012 12:30

    vůbec nechápu hranolky snad umí každý i moje 3 letá dcera ví že hranolky jsou z brambor to necápu? :-)

  • gejba
    gejba |

    29. 9. 2012 17:09

    jeste pred smazenim je dobre hranolky kratce povarit ve vode nebo promyt horkou vodou a samozrejme dat poradne okapat! 8-)

  • Uranos144
    Uranos144 |

    17. 9. 2012 13:41

    A já si myslel, že mě nemůže už nic překvapit... recept na hranolky... kdyby alespoň byly z kedlubny nebo tak něco :-D :-))

  • Pajuška
    Pajuška |

    23. 8. 2012 13:43

    Mě se tento recept moc líbí jsem něco mezi začátečníkem takže se moc těším až ho vyzkouším a jaký ohlas bude doma a jak bude chutnat :-) ;-)

  • Viktor Šváb
    Viktor Šváb |

    7. 8. 2012 13:11

    To není ani možný ... jak může někdo dávat recept na hranolky? :D

  • MaLaga
    MaLaga |

    31. 7. 2012 12:18

    Myslím, že je dobře, že si někdo udělal čas a ten recept tady dal. Mnohé mladé kuchařinky totiž netuší, že hranolky se dají udělat i normálních brambor a nejenom z pytlíku!

  • ONUR
    ONUR |

    16. 7. 2012 06:34

    TY DEBILE DEJ TO VARIT A ZER 8-)

  • maruška*
    maruška* |

    27. 6. 2012 18:31

    Čím dál více nabývám přesvědčení, že někteří návštěvníci těchto (a nejen těchto) stránek zde hledají místo receptů spíše možnost si rýpnout a někoho shodit. Proto přidávají místo věcného hodnocení receptu přihlouplé komentáře :'( Pokud sem totiž někdo vloží recept třeba na hranolky, je tento recept logicky zcela jednoduchý stejně jako jejich příprava :-D Proč by ale takový recept - postup zde neměl být? V kuchařských knihách ho také často najdeme a nikdo se nad tím nepozastavuje :-D I takováto pro někoho banální rada - postup může být pro začínající kuchařinky přínosem (zatímco druhý to bere jako zbytečnost). Tak více tolerance a raději přidat nějaký další receptík ;-) . Marie:-)))

  • lmis
    lmis |

    22. 6. 2012 07:06

    ty hranolky jsou dobry 8-)

  • Anonym
    Anonym |

    11. 4. 2012 18:29

    Recept na hranolky je fakt "těžký" proč to sem vůbec dáváte :-\ Jestli jste nepochopili "biqqi-smajlik" to myslel ironicky ;-) :-D

  • Přemysl
    Přemysl |

    22. 3. 2012 08:26

    Paní Simčo a pane Svišti pan Smajlik to myslel ironicky :-) Ale to asi bylo těžké pochopit :-)

  • Láďa
    Láďa |

    12. 3. 2012 20:16

    UVO, UVO. Pokud z toho máš velkou hlavu, tak jdi na oběd do restaurace a nepřibližuj se k plotně(sporáku). Můžeš tomu sporáku jen ublížit!

  • já
    |

    27. 2. 2012 14:45

    :DDDDD

  • dieta
    dieta |

    4. 1. 2012 17:55

    :-D :-D :-D :-D :-D :-D :-D :-D extra debata na tema hranolky. musim se smat hlupakum

  • Sasi- král
    Sasi- král |

    3. 1. 2012 17:42

    :-)

  • svišť
    svišť |

    29. 11. 2011 14:39

    Co je na tom nepochopitelné? Je to úplně jednoduché a popsané naprosto srozumitelně!!! Takhle se hranolky prostě dělají. Chce to nehledat v tom vědu, vzít si k ruce pár brambor a postupovat podle receptu.Nic víc, nic míň. Dají se smažit v oleji nebo na plechu bez tuku .Hezký den.

  • Simča S.
    Simča S. |

    29. 11. 2011 14:31

    Smajlíku, ač nejsem autorka, nechápu Z ČEHO máš hlavu jak pátrací balón. Popis zde v receptu je jasný, stručný, výstižný.... V diskuzi je plno připomínek, návrhů a úprav, ale za ty autorka FAKT nemůže.....

  • biggi-smajlik
    biggi-smajlik |

    29. 11. 2011 14:06

    Paní autorko, věřím že by to mohlo být skvělé ale asi nikdy to nezjistím. Mám s toho totiž hlavu jako pátrací balón. Vůbec to nechápu! Je to strašně nepochopitelný! :-(

  • Uva
    Uva |

    17. 8. 2011 14:45

    tak ja fakt nevim, smazit je jednou, jak je to tu napsane, smazit 2x, varit je, davat je do trouby, mam uz z toho takovouhle hlavu! :-(

  • Suffran
    Suffran |

    16. 7. 2011 20:07

    tak já je před smažením uvařim ve vodě asi 3-4 minuty - bez soli, solim až na talíři - jsou pak křupavé a nenacucnou olej.

  • petra
    petra |

    9. 10. 2010 18:07

    to umí i maly tidě hahahahahahahahahahhahahahahah :-D

  • Jarka O.
    Jarka O. |

    18. 9. 2009 14:27

    V pořadu Kuchařská pohotovost odlehčovali omáčku Aioli nastrouhaným vařeným bramborem, to se mi zdá být dobrý nápad ;-)

  • Di -
    Di - |

    18. 9. 2009 14:21

    Taky to můžete zkusit zkombinovat: majonéza, kečup, česnek, petrželka. Skvělé na ryby: je to inspirace z Nordsee (rakouské).

  • Simča Sládková
    Simča Sládková |

    18. 9. 2009 13:04

    Chicco - u nás zase vede AIOLI - to je majonéza, ve které je rozmíchán rozetřený česnek a trošku soli.

  • marie nezlakova
    marie nezlakova |

    18. 9. 2009 08:55

    Já žasnu,co se dá u náhodného receptu najít za poklad!Díky komentáři Jarky O. mě manžel div na rukou nenosil!Andaluzie!Výborné!

  • Jarka O.
    Jarka O. |

    10. 4. 2008 16:27

    My máme rádi tzv. Andaluzii - majolka, kečup a křen.

  • Anonym
    Anonym |

    10. 4. 2008 07:34

    U nás vede na celé čáře kysaná smetana osolená a s rozetřeným česnekem dle chuti a maličko pepře.Zkuste.:-)) PS

  • chicco
    chicco |

    9. 4. 2008 21:45

    Zeptám se vás odborníků,nedokázal by jste mi někdo poradit s přípravou různých omáček nebo dochucovadel k hranolkám?

  • Roman Slovensko
    Roman Slovensko |

    21. 11. 2007 13:44

    Veľmi dobré a chrumkavé hranolky docielite tak,že:oškrabete zemiaky, narežete ich na hranolky a dáte ich uvariť asi na 3-4 minúty do horúcej vody.hranolky sa tak dokonale odškrobia, vysušíte ich a prudko opečiete na oleji..rada: miešajte ich na panvici až keď sú z jednej strany opečené aby sa vám nezlámali..Sú veľmi chutné

  • Alenka Aová
    Alenka Aová |

    1. 11. 2006 21:12

    Taky není špatné syrové brambory nakrájené na hranolky nejdříve propláchnout ve studené vodě a pak vysušit v utěrce a poté smažit, jsou zbavené škrobu a jsou výbornéé mňam

  • Michaela Atherton
    Michaela Atherton |

    5. 5. 2006 15:27

    Moje babicka brambory nejdrive dala na plech do trouby a pak teprve osmazila. Byli vzdycky krasne krupave.

  • Eva
    Eva |

    3. 3. 2006 12:08

    Jani, se zdravou výživou či redukční dietou mají opravdu velmi málo společného :), ale dle vlastní zkušenosti z návštěv v Belgii (jedí je tam snad ke všemu) - nejsou "chuťově" o nic mastnější než ty jednou smažené a jsou skutečně pevnější a křupavější

  • Jana Povolná
    Jana Povolná |

    3. 3. 2006 11:43

    Mám takový dojem,že takto připravují hranolky v restauracích....

  • Pavlína Svitáková
    Pavlína Svitáková |

    3. 3. 2006 11:39

    Ano,také jsem to někde četla či slyšela.Nemám vyzkoušeno,nevím jestli nejsou moc mastné.Chce to vyzkoušet.:)

  • Eva
    Eva |

    3. 3. 2006 11:32

    Finta od kamaráda z Belgie, odkud prý klasické hranolky (přes všechny názvy) skutečně pocházejí. - smaží je dvakrát, aby byly zvláště křupavé - nejdřív tak, aby byly "hotové", poté nechá na sítu s ubrouskem, a před podáváním znova krátce prosmaží.Má to i tu výhodu, že je možné je předpřipravit a potom už jen chvilku prosmažit - podle stavu ostatního jídla, aby byly skutečně čerstvé, horké a křupavé(zastánci zdravé výživy, nebijte mě :))

  • Eva
    Eva |

    3. 3. 2006 02:24

    Tak vcera jsem delala poprve v zivote hranolky sama:-) Vzpominam si, ze jsem je kdysi mamince vzdycky susila v uterce. No musim rict, ze byly teda SUPER! Diky,ze jste mi pripomneli, jak se delaji, dobu uz jsem odhadla, krasne mi zlatovely, byly krupave, no proste mnam mnam:-)

  • Eva
    Eva |

    2. 3. 2006 01:03

    Nojo, ale jak dlouho se to ma smazit? Nebo jak mi to uz zacne zlatovet, tak vytahnout? Mam strach, at jsou prosmazene, ale taky krupave....

  • Ivona Henychová
    Ivona Henychová |

    16. 3. 2005 11:28

    Aby hranolky byly křupavé, po nakrájení je na chvíli zabalte do čisté utěrky (odsaje vodu) a v žádném případě nesolte před úplným dosmažením.

  • Hanka Pogranová
    Hanka Pogranová |

    12. 2. 2005 11:03

    Ako dosiahnem, aby boli hranolky super chcumkavé, ako tie mrazené?

  • tomas tom
    tomas tom |

    5. 1. 2005 18:18

    Hranolky su super,mam ich rad a prave ich jem.Nikdy si ich nekupujem v obchode ale robim si ich sam.Najlepsie su s vyprazanym syrom,volskym okom alebo ked ich posipem vegetou.JE TO SUPER

  • as
    as |

    21. 12. 2004 13:51

    Musím uznat, že kupované hranolky nejsou dobré. Takže je dělám po svém: oloupané brambory, které podélně rozkrojím na 4 díly (měsíčky) nechám projít varem - cca 3-5minut, scedím z nich vodu a nechám je chvíli vychladnout (vyjde z nich ještě pára). Pak rozpálím na pánvi olej a smažím je. Jsou moc dobré a nedá to takovou práci. Zkuste, uvidíte.

  • já
    |

    21. 12. 2004 12:09

    kupovaný hranolky jsou pěkně nechutný - tak mě to nebaví škrábat, ale lepší než ty blafy...

  • Milan Adamec
    Milan Adamec |

    28. 11. 2004 11:20

    Milouš mi připadá na muže,oloupala by snad měla být žena ne?V každém případě,když tě vařit nebaví,nebo máš dost peněz tak se na tyto stránky ani nedívej.Je to ztráta času.

  • milouš
    milouš |

    25. 9. 2004 22:09

    já než bych je oloupala a nakrájela tak si je radši koupím.....:)

  • Tresinka
    Tresinka |

    11. 8. 2004 00:38

    Což sůl, hranolky si můžeš osolit až na talíři...:o))Ale já ty nakrájené hranolky z brambor ještě šupnu do vody a necháme je asi 15 min. odmáčet, odplaví se škrob :o)). A potom je zabalím do utěrky a utřu do sucha a pak hurá smažit :o))

  • Anonym
    Anonym |

    19. 2. 2004 13:09

    Hranolky jsou supr, ale co sůl?