Chlebové celozrnné placky

moje hodnocení:

5,0

hodnotilo: 1
neuvedeno
2
porce
neuvedeno
autor: MartinV

Suroviny

Vložit do nákupu
    • 1
      hrnek špaldová mouka
    • 0,3
      hrnek ječná mouka
    • 0,3
      hrnek pohanková mouka
    • 0,5
      lžička mořská sůl
    • 2
      lžíce olej
    • 1
      lžička mletý kmín
    • 1
      lžička koriandr
    • 1
      lžička fenykl
    • studená voda dle potřeby

Postup přípravy receptu

Vložit do kuchařky
1
Mouky, sůl a koření v misce promneme s olejem. Přidáváme vodu aby vzniklo hodně husté těsto. Necháme odležet, ideaální je odstavit v chladu na noc. Na studenou velkou teflonovou pánev rukou rychle roztáhneme z těsta placku, pomůže si ruku namáčet ve vodě - otázka cviku a pár placek :-) Pečeme mírně cca 10 minut oboustranně nasucho pod pokličkou do zlatova (bez pokličky bude placka suchá).
2
Naslano: ke konci pečení poklademe plátky nízkotučného sýra nebo po dopečené namažeme česnekovou pastou, vynikající je s brynzou s jogurtem a pórkem (1:2:1)
3
Nasladko: snížíme sůl ma 1/4 lžičky; potřeme džemem dle chuti, medem, tvarohem s třtinovou melasou apod.
4
Česneková pasta: utřeme 2-3 palice prolisovaného česneku s 2-3 lžičkami mořské soli, dáme do skleničky a vmícháme 2-3 lžíce olivového oleje, můžeme přidat bylinky dle chuti nebo pražená dýňová, slunečnicová nebo sezamová semínka. V lednici vydrží 2-3 měsíce, skvělý polotovar do pomazánek a salátů.
5
Placky jsou polotovar, lze s nimi neomezeně experimentovat co se složení týče (mouky z kukuřice, jahel, ovsa (nasladko), cizrny, ..., kysané zelí, cibule, česnek) tak i plnění, mazání a příloh - uvítám další inspirace. Ideální je mouku semlít před mísením těsta, pokud máte domácí mlýnek na obilí, chuť se posune o řád výše!
Zařazení: Pokrmy Z mouky/obilovin

Komentáře k receptu

  • Martin D. Bašek
    Martin D. Bašek |

    26. 7. 2014 21:08

    Dnes jsme poprvé pekli tuhle placku a... Byla prostě skvělá, úplně si dovedeme představit nahradit tím všechno ostatní pečivo :-) Už se těšíme na další pokusy.

  • MartinV
    MartinV |

    31. 1. 2007 19:15

    Trefa, Lidko ! Su skorem Ostravak, ale teď žiju na Šumavě :-) Takže nabízím vzít v létě pár placek do lodi a sjet kus Vltavy !

  • Lidka Kábrtová
    Lidka Kábrtová |

    31. 1. 2007 10:26

    Martne, lze se pozvat na případnou ochutnávku? Tedy pokud nejste ze Šumavy, Vysočiny, Ostravy a podobných končin... (Nic proti nim nemám, jen je to pro mě kapánek z ruky.)

  • MartinV
    MartinV |

    31. 1. 2007 01:51

    Pokud někoho odradil naoko složitý postup, zkuste použít pouze celozrnnou pšeničnou a žitnou mouku 1:1, přidat rozmixovaný zbytek vařené cizrny, čočky nebo hrachu a trochu tvrdého sýra krájeného na kostičky, sůl, kmín, koriandr. Uhníst s vodou v misce, fláknout na pánev, přiklopit a za 5 minut je hostina :-)) Držím palce !