Autor:

Bosenský hrnec

Střední
Ingredience
Telecí maso 1/2 kg
Hovězí maso 250 g
Vepřové maso 250 g
Zelí
(Může být i kapusta)
1 kg
Fazolové lusky 250 g
Brambory 250 g
Cibule 250 g
Rajčata 250 g
Paprika 250 g
Kořenová zelenina
(Mrkev, celer)
250 g
Česnek  
Zelená nať  
Sůl  
Pepř mletý  
Pálivá paprika  
Bílé víno 2 dl
Olej  
Voda  

Postup přípravy:

Zařazení: Maso, Hovězí, Telecí, Vepřové

Maso nakrájíme na větší kostky. Zeleninu, česnek i cibuli oloupeme. Zeleninu nakrájíme na větší kusy. Cibuli nekrájíme (případně maximálně čtvrtíme). Zelí nakrájíme také na větší kusy. Vše začneme vrstvit do hliněného hrnce. Nejprve řadu zelí, pak hovězí maso, papriku, fazolové lusky, brambory (malé v celku, větší maximálně čtvrtíme), cibuli a stroužky česneku, rajčata nakrájená na kolečka, kořenovou zeleninu, vepřové maso a takto vrstvy opakujeme do spotřebování surovin. Končíme vrstvou rajčat a kořenové zeleniny, kterou pokryjeme zelenou naťí (petrželovou, celerovou, cibulovou...). Jednotlivé vrsty prosolujeme, pepříme a sypeme paprikou. Vše pak přelijeme olejem a zalijeme vínem a vodou. Přikryjeme poklicí a dáme do trouby péct. Až se vše začne vařit, snížíme teplotu tak, aby hrnec jen lehce probublával a pečeme minimálně 2 hodiny (podle velikosti a tvaru hrnce, počtu řad, „stáří masa“, však vaření může trvat až 4 hodiny).

Na stůl dáváme hrnec, ve kterém jsme jídlo přípravovali a každý si nakládá sám. Podáváme s bílým chlebem. Do tohoto receptu lze v podstatě spotřebovat veškerou sezónní zeleninu (např. cukety, baklažán, řepu...). Receptů na bosenský hrnec existuje mnoho, v podstatě co rodina, to jiná obdoba receptu, tak snad ani české úpravy tohoto receptu nikoho neurazí. Mám vyzkoušeno, že toto jídlo je i velmi chutné, když se uvaří v hrnci na plotýnce. Necháme ho jen lehce probublávat, neotvíráme, nemícháme, maximálně pootočíme s hrncem.

Dobrou chuť, Pile.

Originální název: Bosanski lonac

moje poznámky vytisknout recept do nákupního seznamu do mojí kuchařky přidat fotografii

Přidání fotografie:


Přihlášený uživatel může nahrávat fotografie k receptu.

Hodnocení uživatelů
Hodnoceno: 1 x
2
4 1 5 1

Oznámkujte recept jako ve škole

1 2 3 4 5
Hodnocení uživatelů: 2 (hodnoceno 1x)
Těstoviny s mozzarellou Rychlé večeře na celý týden Články z

Komentáře k receptu: Bosenský hrnec

Komentáře

  1. Evangelina Ciprová   04.04.2008 | 23:46 | reagovat | závadný

    Dělám pod soukromým názvem jugoslávské zelí. Ze zeleniny jsem vždy dávala jen tu kořenovou, ale tohle je zajímavá obměna, příště vyzkouším. Jen tedy pokud můžu říct, tak by mě ani nenapadlo tam lít olej - maso je tučné dost, a nezalévám to ani vodou, protože zelí pustí vody dost. S vínem jsem to nezkoušela, ale někdy ke konci dávám kysané zelí, což bude mít podobný účinek. Ale ty špagety, Anonyme, ty tomu na dobré chuti jistě nepřidají, byť je mám jinak ráda. Když si představím, jak se do toho rozvaří, fuj!.

  2. Pilence   09.08.2005 | 18:38 | reagovat | závadný

    pro VERU: patrim mezi line kucharky a tak pokud mam mensi brambory, ktere tam davam vcelku, tak zeleninu krajim v obdobnych rozmerech, spis jako spalicky ci velke kostky nez platky. Proto se take nerozvari a je do ceho kousnout. Hned jak hrnec zavari, tak je treba opravdu snizit teplotu trouby ci sporaku na minimum, ktere postacuje k lehkemu probublavani. Pile

  3. Anonym   06.08.2005 | 10:35 | reagovat | závadný

    Znám. Výborné jídlo. Přidáváme jako poslední vrstvu vodu - v té se uvaří nalámané špagety, bez míchání.

  4. VERA   05.08.2005 | 18:43 | reagovat | závadný

    No teda vůbec to nevypadá špatně,určitě vyzkouším.Mám ráda recepty do jednoho hrnce.Jsem zvědavá,jak vypadá zelenina po čtyřhodinovém varu,tu kořenovou zeleninu mám nastrouhat nebo na kolečka?

Přihlášení

zapomněl jsem heslo
  Přihlásit přes mojeID  

Zajímavé články

10 dárků, které ženy za žádnou cenu nechtějí najít pod stromečkem 10 dárků, které ženy za žádnou cenu nechtějí najít pod stromečkem
VIDEO: Získejte uhrančivý pohled jako Karolína Mališová VIDEO: Získejte uhrančivý pohled jako Karolína Mališová
Revoluce ve vyhledávání nemovitostí v České republice Revoluce ve vyhledávání nemovitostí v České republice
Právě sledované recepty
Dialog
X
Mobilní web