Bezlepkový dort

Hodnocení:

Moje:

60 minut
8
porce

Suroviny

Vložit do nákupu
  • Těsto
    • 5
      ks vejce
    • 10
      lžíce horká voda
    • 200
      g moučkový cukr
    • 0,5
      balení prášek do pečiva
    • bezlepková mouka Schär Mix C
  • Krém
    • 250
      g máslo
    • 300
      ml mléko
    • 1
      balení vanilkový pudink
    • 150
      g moučkový cukr
    • 1
      lžíce hnědý rum
  • Poleva
    • 2
      ks čokoláda na vaření hořká
    • 1
      ks čokoláda bílá
    • 3
      plátek omega tuk

Postup přípravy receptu

Vložit do kuchařky
1
Těsto:
2
Oddělíme bílky od žloutků. Žloutky šleháme s vodou do pěny a pak s cukrem do husté pěny.
3
Z bílků ušleháme tuhý sníh a malou část opatrně vmícháme do pěny. Postupně přimícháváme mouku s práškem do pečiva. Nakonec zlehka přimícháme zbytek sněhu. Dáme do formy, na dno dáme pečící papír, strany nevymazáváme, lépe drží tvar. Pečeme v mírné troubě tak 160°C - 45 minut dozlatova.
4
Po upečení ihned kolem dokola ořízneme nožem kolem formy a dortu a pak vyklopíme, papír sloupneme a dort prořízneme na 2-3 kola. Necháme vychladnout.
5
Krém:
6
Z mléka a pudinkového prášku uvaříme hustý pudink. Necháme vychladnout, občas mícháme, aby se nevytvořil škraloup. Máslo s cukrem vyšleháme a po lžících zašleháváme vychladlý pudink. Nakonec zašleháme rum nebo tresť.
7
Poleva:
8
Čokolády s tukem rozpustíme ve vodní lázni, tuku dáme minimum, jen aby se netvořily hrudky, hlavně u bílé čokolády, na pečící papír pomocí vařečky nebo lžičky vytvoříme stříkance, necháme ztuhnout nejlépe v lednici, pak tmavou čokoládou pokryjeme a stěrkou uhladíme a zase necháme ztuhnout. Po dobrém ztuhnutí krájíme na libovolné tvary, kterými pak obalíme boky dortu. Můžeme vytvořit i ozdobné tvary, nápisy dle fantazie tak, že jsi dáme čokoládu do sáčku s ustřihnutou špičkou.
9
U motýla je vytvořené každé křídlo zvlášť, pak slepíme.
10
Jednotlivé pláty dortu pokryjeme krémem, můžeme potřít i marmeládou, jak má kdo rád, naskládáme na sebe dnem vzhůru, docílíme krásně rovného vrchního dílu. Vrchní díl i boky natřeme taky krémem, necháme zchladnout, na boky nalepíme kusy čokolády (drží na krému bez problému) a vrch dortu postříkáme tmavou čokoládou. A umístíme čokoládové ozdoby.

Komentáře k receptu

  • Anicka
    Anicka |

    27. 1. 2017 10:20

    Zdravim, chtela bych se zeptat zda mohu pouzit pul kukuricne mouky a pul ryzove kdyz doma nemam jizerku ani schar? Dekuji

  • Milan Trávníček
    Milan Trávníček |

    18. 7. 2015 21:31

    Upekl jsem dort z Jizerky, použil jsem 290g mouky, výsledek byl vynikající. Je pravda, že nedokážu srovnat s dortem upečený z Scharu. Děkuji za recept.

  • Kicke
    Kicke |

    6. 3. 2015 08:52

    Dá se péct i z Jizerky místo Schär Mix C? :)

  • Katy
    Katy |

    1. 1. 2015 14:24

    Ahoj, já používám toto pravidlo pro bezlepkové pečení dortů: na 1 vejce - 3 polévkové lžíce cukru a 3 pol. lžíce Jizerky (Bezlepkové mouky) a špetku prášku do pečiva. i když častěji používám bezlepkovou mouku už s kypřidlem. :-\ ;-)

  • lenka
    lenka |

    23. 11. 2014 16:27

    holky tak zkouším.. peču s 290 g mouky a vypadá krásně O:-) ;-) <:-)

  • Tip
    Tip |

    24. 10. 2014 20:00

    Co se týče té mouky, tipnu 250-280 g? :-)

  • fuj dort
    fuj dort |

    4. 10. 2014 17:03

    Tak díky, za zkažený dort a vyplýtvané ingredience. Možná by příště stálo za to, napsat do receptu, kolik mouky. Mysleli jsme, že se jedná o chybu v popisku a tak jsme tam žádnou nedali (logicky, do bezlepkového dortu- kdyby tam alespoň bylo napsáno- přidejte 'bezlepkovou' mouku). Páchlo to jak omeleta a připeklo se to do formy. Takže narychlo děláme bezlepkovou bábovku z krabice, ale jako náhražka narozeninového dortu- nic moc. Takže zatim a příště si to po sobě přečtěte. :-$ :'(

  • jana
    jana |

    30. 12. 2013 10:52

    POZOR pudink dr.Oetker už bezlepkový není !!!!!

  • Q
    Q |

    16. 11. 2013 17:38

    Taky bych to ráda udělala, kdybych věděla kolik té mouky ... A u pudinku se při bezlepkové dietě taky musí dát pozor, nejsou všechny bezlepkové, jistý je pudink od Dr. Oetkera

  • hankahof
    hankahof |

    16. 11. 2013 11:22

    V ingrediencích chybí mouka. Jakou používáte? Jizerku?

  • petra
    petra |

    10. 9. 2013 12:48

    Taky by me zajimalo, kolik te mouky :)

  • Zdenka
    Zdenka |

    25. 6. 2013 16:15

    Kolik té mouky prosím.Dík