Autor:

Bezlepkový dort

60 minut PT0H60M
Střední
Porce: 8
Těsto
Vejce 5 ks
Horká voda 10 lžíce
Moučkový cukr 200 g
Prášek do pečiva 1/2 balení
Bezlepková mouka
Schär Mix C
 
Krém
Máslo 250 g
Mléko 300 ml
Vanilkový pudink 1 balení
Moučkový cukr 150 g
Hnědý rum 1 lžíce
Poleva
Čokoláda na vaření
hořká
2 ks
Čokoláda
bílá
1 ks
Omega
tuk
3 plátek
Bezlepkový dort

Postup přípravy:

Zařazení: Moučníky, Zákusky, Dorty, Dezerty

Těsto:
Oddělíme bílky od žloutků. Žloutky šleháme s vodou do pěny a pak s cukrem do husté pěny.
Z bílků ušleháme tuhý sníh a malou část opatrně vmícháme do pěny. Postupně přimícháváme mouku s práškem do pečiva. Nakonec zlehka přimícháme zbytek sněhu. Dáme do formy, na dno dáme pečící papír, strany nevymazáváme, lépe drží tvar. Pečeme v mírné troubě tak 160°C - 45 minut dozlatova.
Po upečení ihned kolem dokola ořízneme nožem kolem formy a dortu a pak vyklopíme, papír sloupneme a dort prořízneme na 2-3 kola. Necháme vychladnout.

Krém:
Z mléka a pudinkového prášku uvaříme hustý pudink. Necháme vychladnout, občas mícháme, aby se nevytvořil škraloup. Máslo s cukrem vyšleháme a po lžících zašleháváme vychladlý pudink. Nakonec zašleháme rum nebo tresť.

Poleva:
Čokolády s tukem rozpustíme ve vodní lázni, tuku dáme minimum, jen aby se netvořily hrudky, hlavně u bílé čokolády, na pečící papír pomocí vařečky nebo lžičky vytvoříme stříkance, necháme ztuhnout nejlépe v lednici, pak tmavou čokoládou pokryjeme a stěrkou uhladíme a zase necháme ztuhnout. Po dobrém ztuhnutí krájíme na libovolné tvary, kterými pak obalíme boky dortu. Můžeme vytvořit i ozdobné tvary, nápisy dle fantazie tak, že jsi dáme čokoládu do sáčku s ustřihnutou špičkou.
U motýla je vytvořené každé křídlo zvlášť, pak slepíme.

Jednotlivé pláty dortu pokryjeme krémem, můžeme potřít i marmeládou, jak má kdo rád, naskládáme na sebe dnem vzhůru, docílíme krásně rovného vrchního dílu. Vrchní díl i boky natřeme taky krémem, necháme zchladnout, na boky nalepíme kusy čokolády (drží na krému bez problému) a vrch dortu postříkáme tmavou čokoládou. A umístíme čokoládové ozdoby.

moje poznámky vytisknout recept do nákupního seznamu do mojí kuchařky přidat fotografii

Přidání fotografie:


Přihlášený uživatel může nahrávat fotografie k receptu.

Hodnocení uživatelů
Hodnoceno: 5 x
1-
4.8 5 5 1
Castagnaccio do skla Energie na talíři Články z

Komentáře k receptu: Bezlepkový dort

Komentáře

  1. Anicka   27.01.2017 | 10:20 | reagovat |

    Zdravim, chtela bych se zeptat zda mohu pouzit pul kukuricne mouky a pul ryzove kdyz doma nemam jizerku ani schar? Dekuji

  2. Milan Trávníček   18.07.2015 | 21:31 | reagovat |

    Upekl jsem dort z Jizerky, použil jsem 290g mouky, výsledek byl vynikající. Je pravda, že nedokážu srovnat s dortem upečený z Scharu. Děkuji za recept.

  3. Kicke   06.03.2015 | 8:52 | reagovat |

    Dá se péct i z Jizerky místo Schär Mix C? :)

  4. Katy   01.01.2015 | 14:24 | reagovat |

    Ahoj, já používám toto pravidlo pro bezlepkové pečení dortů: na 1 vejce - 3 polévkové lžíce cukru a 3 pol. lžíce Jizerky (Bezlepkové mouky) a špetku prášku do pečiva. i když častěji používám bezlepkovou mouku už s kypřidlem. :-\ ;-)

  5. lenka   23.11.2014 | 16:27 | reagovat |

    holky tak zkouším.. peču s 290 g mouky a vypadá krásně O:-) ;-) <:-)

1 2 Další

Přihlášení

zapomněl jsem heslo
  Přihlásit přes mojeID  

Zajímavé články

Někteří dospělí neumí trávit mléko! Čím ho ve stravě nahradit? Někteří dospělí neumí trávit mléko! Čím ho ve stravě nahradit?
Chcete ušetřit při nákupu poootravin? BILLA nově zlevňuje 1000 proooduktů Chcete ušetřit při nákupu poootravin? BILLA nově zlevňuje 1000 proooduktů
Tento týden v Ulici: Prozrazená tajemství, rodinná hádka i konec velkého přátelství! Tento týden v Ulici: Prozrazená tajemství, rodinná hádka i konec velkého přátelství!
Právě sledované recepty
Dialog
X
Mobilní web