Šafrán používejte vždy v malém množství, do jednoho pokrmu kolem 6 nitek. Kvalitní šafrán pěkně a rychle barví, čaj stačí louhovat 2 minuty a je hotovo. Doporučuje se konzumovat max. 2g měsíčně, šafrán mohou konzumovat i těhotné maminky. Velké množství může způsobit překrvení organismu, ale to se Vám určitě nepovede. Šafrán je opravdu velmi vzácný a mnoho lidí ho ani nezná. Před použitím by se měl rozmělnit v hmoždíři na "mouku". Pro dobré dozmělnění přidejte k šafránu trošku cukru krystal, půjde to mnohem lépe. ;-)
Dobrý den milé dámy, dovážíme do České republiky šafrán z Íránu a je opravdu té nejlepší kvality. Já sama z něm dělám čaj a nabízím ho i ve formě již hotových čajových sáčků. Dávám ho vlastně do všeho možného. Hlavně do polévek, poslední bramboračka s ním byla naprosto perfektní. Guláš měl naprosto jedinečnou chuť, občas hodím pár snítek na steaky a rizoto je klasika. Dokonce nyní vyrábí i šafránovou zmrzlinu!!! Prostě důležité je vědět, že je to kouzelné přírodní afrodiziakum!! :) <3
Tak kdyby Vám došel... vipgifts@seznam.cz
bacha na to, aby to byl opravdu pravý šafrán. Švagrová mi přivezla z Egypta jako dárek šafrán a já zjistila, že to byla napodobenina z měsíčku lékařského. Poznáš to jednoduše, šafrán i v minimálním množství barví sytě žlutě a voní neutrálně, měsíček poznáš ž i po vůni a chuti, pokud ji znáš.
Neudělala to samozřejmě úmyslně, napálila se sama taky. A ptravý šafrán namáčet teda nemusíš.
Dobrý den. Já jsem si koupila šafrán v Egyptě. Také jsem potřebovala vědět jak a kde se používá a vypátrala jsem toto: Především ve španělsky mluvících zemích, v Africe a v Asii se bez šafránu neobejdou. Ve Francii se používá k dochucení bouillabaissy, v Itálii jej přidávají do rizota, v Arábii do pilafu. Jeho použití je však mnohem širší, jen je třeba dávat pozor, abychom jídlo nepřekořenili. Šafrán se hodí do moučníků, likérů a samozřejmě k masu a rybám. Také dušené zelenině dodá pikantní chuť. Sečteno a podtrženo, pokud chcete jídlu dodat aroma a nažloutlou barvu, sáhněte po šafránu.
Aby šafrán uvolnil svou chuť a aromatickou látku safranal, musíte ho napřed zhruba na dvacet minut namočit do horké tekutiny – vody, vývaru či mléka. Doba závisí na kvalitě a síle šafránu. Tekutinu, v níž jste šafrán máčeli, rovněž použijte na vaření.
mnezlakova
|25. 10. 2009 16:45
{{{Severová Miroslava napsal:
Švagrová mi přivezla z Turecka šafrán. Prosím poraďte, kde a jak ho mám používat. Do jakých pokrmů. Vím jen že se dává málo. Když je něčeho jako šafránu, tak je toho málo :-)) :-)) . Děkuji za rady.Mirka :-)) :-))}}}
Mirko,jednou jsem jedla šafránové brambory.To jsou prakticky zapékané brambory s cibulí,utřeným česnekem,které se zalili trochou bílého vína,zeleninového vývaru a vylouhovaným šafránem(vše po 5-ti lžících),osolené,opepřené.Mělo to takovou zvláštní oříškovou příchuť.Šafrán se získává ze sušené blizny šafránu-krokusu,ten známe všichni.S použitím v kuchyni je to horší i se mnou ;-) .Jediné do čeho ho používám je houbové rizoto,do kterého přidávám i tymián,česnek a víno-to je ale tak jednou do roka.Letos jsem ještě vlastně nedělala-houby nějak nerostou :'( .
Di
|23. 10. 2009 07:36
Nemám se šafránem kuchařské zkušenosti. Vím jenom z historie, že se s ním šetřilo, protože byl vzácný - no "jako šafrán" - a taky drahý, tak se ho dováželo do Evropy jen málo!
Zuzka
|22. 10. 2009 09:06
{{{stafl napsal:
Miru, za syrova šafrán nedávej, je těžký na žaludek a citlivější povahy to nemusej snášet dobře .... Do rýže klidně a za tepla do čeho chceš ...}}}
Říká se dokonce, že ve větší míře je až jedovatý, nevím, co je na tom pravdy, asi se s ním má opravdu šetřit jako se šafránem :-))
stafl
|21. 10. 2009 17:49
Miru, za syrova šafrán nedávej, je těžký na žaludek a citlivější povahy to nemusej snášet dobře .... Do rýže klidně a za tepla do čeho chceš ...
MirkaSev
|21. 10. 2009 16:58
{{{Zuzka napsal:
Já si šafrán vozím pravidelně ze Španělska, vůbec tam není drahý a jako první jsem jej začala používat na "Tříbarevnou buchtu" na horní těsto, takže je nádherně čoko-bílo-žlutá. Pak jsem si zvykla obarvovat rýži a děcka mně už bílou rýži vůbec nechtějí, prý jim nechutná. Přitom to neovlivní chuť, jen barvu, no, mám rozmlsance...., někdy přidám i do polévky, do vývaru.}}}No vida, do buchty, do polévky. Díky Zuzko vyzkouším a prý i do masitých pokrmů. Ale asi tou barvou funguje jen když se zahřeje (povaří), včera jsem totiž špetku přidala do pomazánky a nic, ani do žluta, ani na chuti nic cítit nebylo. A nebo jsem ho dala opravdu "jako šafránu" :-)) :-))
Zuzka
|21. 10. 2009 12:26
Já si šafrán vozím pravidelně ze Španělska, vůbec tam není drahý a jako první jsem jej začala používat na "Tříbarevnou buchtu" na horní těsto, takže je nádherně čoko-bílo-žlutá. Pak jsem si zvykla obarvovat rýži a děcka mně už bílou rýži vůbec nechtějí, prý jim nechutná. Přitom to neovlivní chuť, jen barvu, no, mám rozmlsance...., někdy přidám i do polévky, do vývaru.