• Blesk.cz
  • |
  • Blesk pro ženy
  • |
  • AHA!
  • |
  • Dáma.cz
  • |
  • Maminka.cz
  • |
  • E15.cz
  • |
  • Reflex.cz
  • |
  • FITweb.cz
  • |
  • Ženy.cz
  • |
  • MojeZdraví.cz
  • |
  • více Created by potrace 1.13, written by Peter Selinger 2001-2015
    • Ábíčko.cz
    • Auto.cz
    • AutoRevue.cz
    • AVmania.cz
    • DIGIarena.cz
    • Doupě.cz
    • FinExpert.cz
    • iSport.cz
    • MobilMania.cz
    • SportRevue.cz
    • Živě.cz
    • Sazka eLEAGUE
Recepty.cz - logo
  • Oblíbené recepty
    • Sezónní recepty
    • Nejlépe hodnocené
    • Poslední komentáře
    • Tip - týdenní menu
  • Nejnovější
  • Suroviny
  • Světová kuchyně
    • Česká
    • Slovenská
    • Francouzská
    • Italská
    • Čínská
    • Řecká
    • Mexická
  • Rady
  • Magazín
  • F.O.O.D.
  • Videorecepty
  • Přihlásit se
  • Vložit recept
  • Přihlásit se
Recepty.cz - logo
Pokročilé vyhledávání Podle ingrediencí
Vložit recept
Zdravý oběd Rychlá večeře Chuťovky Polévky Maso Omáčky Přílohy Těstoviny Moučníky Zdravé Rychlé Sladké Zavařování & nakládání
  • Recepty.cz
  • Články
  • Vizitka
  • Vánoční hodování

Vánoční hodování

Redakce
| 5. 10. 2010
Vizitka
Vánoční hodování

K svátečnímu menu je zvykem podávat aperitiv. Podle Brillat de Savarina je nejlepším aperitivem sklenička suchého sektu nebo lehčího svěžího vína. Ale stejně vhodná je i sklenka dobrého piva. Častěji se však podává suchý vermut s kolečkem citronu, vodka, borovička, myslivecká nebo některý suchý koktejl. Dětem a mladistvým nabízíme jako aperitiv chlazené přírodní ovocné šťávy.

Další součástí menu jsou předkrmy. Studený předkrm podáváme před polévkou nebo v menu bez polévky. Má to být lahůdka pikantní chuti, už na pohled lákavá, která není určena k nasycení, ale jen k povzbuzení chuti. Ke studeným předkrmům podáváme miniaturní banketní pečivo. Jako studený předkrm jsou vhodné různé lahůdkové saláty, koktejly, šunkové závitky a kornoutky, plněná vejce, kapr v rosolu apod.

Polévka je tradičním chodem. Ke štědrovečerní večeři nerozlučně patří polévka rybí doplněná osmaženou žemlí. Ale tam, kde se rybám neholduje, ji může nahradit polévka hrachová, rovněž s osmaženou žemlí, nebo některá polévka houbová. V dalších svátečních dnech máme už v polévkách větší výběr, vždy přijde vhod dobrý vývar hovězí, drůbeží, nebo zvěřinový s domácí těstovinou a s masem. Polévka však nemá být příliš zhoustlá, aby se stolovníci předčasně nezasytili.

Pokud jsme vynechali studený předkrm, zařadíme po polévce předkrm teplý. Tradičním štědrovečerním teplým předkrmem bývá kapr namodro s některou pikantní přílohou nebo masová míšenina zapečená v lasturách, ale i hubník nebo kuba. V dalších svátečních dnech můžeme jako teplý předkrm podat paštičky z listového těsta, vejce v kelímku nebo vařenou zeleninu posypanpou strouhaným sýrem nebo osmaženou strouhankou a politou máslem.

Hlavním štědrovečením chodem bývá smažený kapr s bramborovým salátem. K odlehčení svátečního stravování můžeme podávat kapra pečeného na másle nebo v alobalu s bramborovou přílohou a se salátem z čerstvé zeleniny, anebo kapra doplnit francouzským salátem nebo salátem Waldorf. V dalších vánočních dnech dáváme před tradiční svíčkovou na smetaně přednost lehčím masitým pokrmům v minutkových úpravách, které podáváme s dušenou rýží nebo různě upravenými bramborami a s teplou zeleninovou oblohou. Také krůtu a zvěřinu připravujeme raději jako minutku. Nepostradatelný je vždy salát z čerstvé zeleniny nebo míchaný kompot.

Sváteční menu bývá korunováno moučníkem. Místo častého ořechového dortu nebo čokoládové rolády se přimlouváme za jablkový závin, který méně zkušené hospodyně mohou nahradit pečenými vánočními jablky. Přeslazené a příliš tučné moučníky se stále častěji nahrazují lehkými dezerty, z nichž nejoblíbenější jsou zmrzlinové poháry doplněné čerstvým nebo kompotovaným ovocem, karamelem, šlehačkou, čokoládou a ořechy. Lehký a velmi osvěžující je dezert ovocný nebo ovocný salát.

Milým překvapením pro naše strávníky bude i teplý moučník, na který se v poslední době zapomíná. Ale i jen teplá palačinka s ovocem a šlehačkou a trochou strouhané čokolády je kulinářským zážitkem.

Na závěr štědrovečerní večeře přichází na stůl ještě mísy s ovocem, ořechy a drobným vánočním pečivem. Ozdobou vánočního stolu je dozlatova upečená vánočka nebo **štola**.

Sváteční menu končí obvyklým šálkem kávy. Dopřejeme-li si však některou kávovou specialitu s trochou alkoholu a šlehačkou, měli bychom se vzát moučníku nebo dezertu, aby těch dobrot nebylo příliš…

Další články z rubriky

Doporučujeme

35 minut
Mrkvový krém se zázvorem a chilli

Mrkvový krém se zázvorem a chilli

70 minut
Dýňová polévka s červenou čočkou

Dýňová polévka s červenou čočkou

65 minut
Dort Míša

Dort Míša

Poslední sledované recepty

295
Bezlepková bábovka
Bezlepková bábovka
287
Rajčatový nákyp se šunkou
Rajčatový nákyp se šunkou
276
Rajčatový salát III.
Rajčatový salát III.
206
Dýňový koláč s polevou
Dýňový koláč s polevou
152
Špekáčky na pivě II.
Špekáčky na pivě II.

Zajímavé články

Dýňové recepty od pondělí do pátku: 5 fantastických večeří, které budou chutnat celé rodině
Dýňové recepty od pondělí do pátku: 5…
Jak správně usušit houby, aby nezplesnivěly
Jak správně usušit houby, aby nezplesnivěly
10 nejlepších receptů na jablečné koláče: S kefírem, mřížkou, drobenkou i čokoládou
10 nejlepších receptů na jablečné koláče: S…
Začínají podzimní šípkové žně! Jak je nasbírat, usušit a zpracovat?
Začínají podzimní šípkové žně! Jak je nasbírat,…
Kvíz: Co (ne)víte o rajčatech? Otestujte se!
Kvíz: Co (ne)víte o rajčatech? Otestujte se!
AHA.cz Bolek Polívka (74): Drsná slova o konci života

Bolek Polívka (74): Drsná slova o konci života

Mimibazar Otestovali jste: Nejlehčí školní batohy pro prvňáky skvěle sedí na zádech a dětem se líbí

Otestovali jste: Nejlehčí školní batohy pro prvňáky skvěle sedí na zádech a dětem se líbí

Dáma.cz Plesové šaty pro rok 2023: V kurzu je magenta, černá krajka i řecká elegance

Plesové šaty pro rok 2023: V kurzu je magenta, černá krajka i řecká elegance

Blesk pro ženy Yvetta Blanarovičová slaví neuvěřitelné 60. narozeniny: 5 věcí, které stojí za jejím mladistvým vzhledem

Yvetta Blanarovičová slaví neuvěřitelné 60. narozeniny: 5 věcí, které stojí za jejím mladistvým vzhledem

Ženy.cz Umělá inteligence je skvělý pomocník pro studenty, zaměstnance i podnikatele

Umělá inteligence je skvělý pomocník pro studenty, zaměstnance i podnikatele

Blesk.cz Rozverná koupačka odvážné herečky: Vršek šel dolů, ale...

Rozverná koupačka odvážné herečky: Vršek šel dolů, ale...

SportRevue.cz FOTO: Sexy rozhodčí, od které byste si to rádi nechali (na hřišti) foukat

FOTO: Sexy rozhodčí, od které byste si to rádi nechali (na hřišti) foukat

Maminka.cz Porod v detailu a bez příkras. Podívejte se na 102 snímků, které vás ohromí svou krásou i syrovostí

Porod v detailu a bez příkras. Podívejte se na 102 snímků, které vás ohromí svou krásou i syrovostí

Blesk Horoskopy Horoskop na další týden: Kdo pocítí v práci nevraživost a kdo najde konečně ideální známost?

Horoskop na další týden: Kdo pocítí v práci nevraživost a kdo najde konečně ideální známost?

Abecedazahrady Okrasný česnek vypadá v zahradě úchvatně: Jak jej zapojit do výsadby?

Okrasný česnek vypadá v zahradě úchvatně: Jak jej zapojit do výsadby?

  • Recepty.cz
  • Články
  • Vizitka
  • Vánoční hodování
 
  • © 2019 Copyright CZECH NEWS CENTER a.s. a dodavatelé obsahu.
  • Autorská práva k publikovaným materiálům
  • Podmínky pro užívání služby informační společnosti
  • Informace o zpracování osobních údajů
  • Cookies
  • Nastavení soukromí
  • Jednotné kontaktní místo/Single Point of Contact