• Blesk.cz
  • |
  • Blesk pro ženy
  • |
  • AHA!
  • |
  • Dáma.cz
  • |
  • Maminka.cz
  • |
  • E15.cz
  • |
  • Reflex.cz
  • |
  • FITweb.cz
  • |
  • Ženy.cz
  • |
  • MojeZdraví.cz
  • |
  • více Created by potrace 1.13, written by Peter Selinger 2001-2015
    • Ábíčko.cz
    • Auto.cz
    • AutoRevue.cz
    • AVmania.cz
    • DIGIarena.cz
    • Doupě.cz
    • FinExpert.cz
    • iSport.cz
    • MobilMania.cz
    • SportRevue.cz
    • Živě.cz
    • Sazka eLEAGUE
Recepty.cz - logo
  • Oblíbené recepty
    • Sezónní recepty
    • Nejlépe hodnocené
    • Poslední komentáře
    • Tip - týdenní menu
  • Nejnovější
  • Suroviny
  • Světová kuchyně
    • Česká
    • Slovenská
    • Francouzská
    • Italská
    • Čínská
    • Řecká
    • Mexická
  • Rady
  • Magazín
  • F.O.O.D.
  • Videorecepty
  • Přihlásit se
  • Vložit recept
  • Přihlásit se
Recepty.cz - logo
Pokročilé vyhledávání Podle ingrediencí
Vložit recept
Zdravý oběd Rychlá večeře Chuťovky Polévky Maso Omáčky Přílohy Těstoviny Moučníky Zdravé Rychlé Sladké Velikonoce
  • Recepty.cz
  • Články
  • Vizitka
  • U Tytyny je sladko

U Tytyny je sladko

F.O.O.D.
| 6. 5. 2015
Vizitka
U Tytyny je sladko

Má ráda vůni skořice, letní večery, medvídka Pú a hlavně sladké pečení. Kristýně Klejdusové je teprve 21 let, ale její blog stojí za návštěvu i za ochutnání.

Už jako malá holčička ráda pomáhala mamince v kuchyni. „Nejvíc jsem se vždycky těšila na pečení vánočního cukroví,“ vzpomíná Kristýna. Svůj první recept vymyslela asi v 5 letech a nesl název „Černý bubák“.

Jednalo se o jakousi variaci na kakaový nápoj. Ke dvacátým narozeninám dostala poukaz na kurz Fenomén čokoláda, kde se naučila vyrábět pralinky. Z něj přišla domů tak nadšená, že se o své zážitky, dojmy a především výrobky potřebovala s někým podělit. „O založení blogu jsem uvažovala už dříve, ale absolvování kurzu rozhodlo,“ přibližuje Kristýna své foodblogerské začátky.

Láska k pečení

Když navštívíte její blog, budou se vám sbíhat sliny. Tedy především, pokud jste stejně jako mladičká blogerka na sladké. „Občas se sice na blogu objeví nějaký slaný recept, který má za úkol vyvážit chutě, ale sladké recepty mě baví a bavit jen tak nepřestanou,“ vysvětluje budoucí pedagožka.

Kristýnčinu lásku k pečení samozřejmě oceňuje i její okolí, které ochutnává a hodnotí každý její nový pokus. Má ovšem i své jasné stálice, jako třeba čokoládovo-švestkový koláč, který peče ze všeho nejraději. „Jednou jsem si ho objednala s kamarádkou v kavárně a tak mi zachutnal, že jsem ho zkusila připravit doma po svém,“ líčí blogerka. „Nemůžeme si ho vynachválit. Jinak ale peču ráda všechno, co je dobré.“

Okouzlena Francií

Ze všech světových kuchyní má nejraději tu francouzskou a hned na druhém místě britskou. Dívá se na ně ovšem především ze sladkého hlediska. Koláče, dorty a sladkosti mají prý v těchto zemích nejlepší. Co se slaných receptů týče, tak je podle Kristýny jasným vítězem česká a hned po ní italská kuchyně. Na čem si ale zrovna nepochutná, to jsou plody moře.

Nákupy surovin na pečení vyřizuje obvykle cestou ze školy v běžných obchodech. Pokud však recept vyžaduje nějakou speciální surovinu, hledá ji Kristýna na internetu a nechá si ji poslat až domů. Při pečení jí posledních pár měsíců pomáhá robot KitchenAid, který jí přinesl Ježíšek. „Při pečení ušetří hodně času,“ pochvaluje si studentka s láskou ke sladkému.

Ještě jí sice zbývají minimálně dva roky studia, ale Kristýna má do budoucna jeden velký sen. „Jednou, až budu velká, bych chtěla mít docela malou kavárnu,“ svěřila se. „Vystavovaly by se tam fotografie a pořádaly hudební produkce. Podávala by se výborná káva a čaj a moje skvělé domácí koláče, dorty a sušenky.“


KRISTÝNA KLEJDUSOVÁ

Jednadvacetiletá studentka Pedagogické fakulty Masarykovy univerzity v Brně se před rokem rozhodla založit svůj vlastní blog. Na adrese www.utytyny.cz najdete především sladké recepty na dorty, koláče, muffi ny a další dobroty. Pokud zrovna nepeče, skládá Kristýna vlastní folkové písničky, fotí, čte klasickou literaturu, plete svetry nebo učí malé děti ve své rodné Miroslavi na jižní Moravě hrát na flétničku.

Unknown media type: gallery

Pistáciové tartaletky

10 kousků - příprava: 45 minut + odležení

* 220 g hladké mouky
* 80 g moučkového cukru
* 70 g mletých pistácií
* 150 g másla * špetka soli
* 1 žloutek

PISTÁCIOVÝ KRÉM:
* 2 vejce
* 100 g krupicového cukru
* 70 g bílé čokolády
* 180 ml smetany 33 %
* 1 lžička mandlového extraktu
* 50 g jemně mletých pistácií

NA OZDOBU:
* šlehačka
* maliny
* nasekané pistácie

Všechny ingredience na tartaletky vypracujte na vále do hladkého těsta. Rozdělte jej na 10 částí, ty vyválejte a vmáčkněte do formiček.

Těsto propíchejte vidličkou a dejte do předehřáté trouby na 190 °C. Pečte 10 až 12 minut. Vychladlé tartaletky vyklopte z formiček a potřete malinovou marmeládou.

Mezitím ve vodní lázni šlehejte vajíčka s cukrem, dokud směs nezhoustne. Odstavte a do horké směsi vmíchejte čokoládu, smetanu, mandlový extrakt a pistácie. Vymíchejte dohladka.

Krémem naplňte tartaletky a nechte je aspoň 6 hodin odležet. Před podáváním ozdobte šlehačkou, malinami a pistáciemi.


Článek vyšel v časopise F.O.O.D.

Diskuze ke článku

  • Nejsou zde zatím žádné komentáře.

Další články z rubriky

Doporučujeme

50 minut
Smaženky s pečenou zeleninou a pestem

Smaženky s pečenou zeleninou a pestem

40 minut
Jarní salát s grapefruitem a avokádem

Jarní salát s grapefruitem a avokádem

45 minut
Kuřecí mini řízečky s bylinkovou strouhankou

Kuřecí mini řízečky s bylinkovou…

Poslední sledované recepty

80
Jednoduchá rajská omáčka
Jednoduchá rajská omáčka
44
Domácí kuřecí čína
Domácí kuřecí čína
44
Rychlá bábovka
Rychlá bábovka
39
Pórková polévka
Pórková polévka
38
Segedínský guláš
Segedínský guláš

Zajímavé články

Moc soli, příliš kyselé, hodně pikantní nebo jídlo bez chuti? Víme, jak ho ještě zachránit!
Moc soli, příliš kyselé, hodně pikantní nebo…
Krásně nazdobené velikonoční cukroví: Nechte se inspirovat v naší galerii
Krásně nazdobené velikonoční cukroví: Nechte se…
6 potravin proti jarní únavě? Tyhle vás proberou raz dva!
6 potravin proti jarní únavě? Tyhle vás proberou…
Dobroty z Plzeňska: Víte, co je šláchorec, štrachanda, kočičí štajryš nebo kuclíková polévka?
Dobroty z Plzeňska: Víte, co je šláchorec,…
Jarní alergie: Nahraďte drahé léky dobrým jídlem! Máme skvělé tipy, jak s alergií zatočit
Jarní alergie: Nahraďte drahé léky dobrým jídlem!…
AHA.cz Hospodyňka Iva Hüttnerová: Milionový poklad na půdě!

Hospodyňka Iva Hüttnerová: Milionový poklad na půdě!

Mimibazar Změna času na letní: Už v neděli si nezapomeňte přeřídit hodiny!

Změna času na letní: Už v neděli si nezapomeňte přeřídit hodiny!

Dáma.cz Eva Pavlová: Manželka prezidenta Pavla je ode dneška první dámou. Co o ní možná nevíte?

Eva Pavlová: Manželka prezidenta Pavla je ode dneška první dámou. Co o ní možná nevíte?

Blesk pro ženy Bizarní výchova v rodinách celebrit: Kojení v 6 letech a plenky u předškoláků!

Bizarní výchova v rodinách celebrit: Kojení v 6 letech a plenky u předškoláků!

Ženy.cz Největší smolaři v lásce. Kterým znamením zvěrokruhu se ve vztahu lepí smůla na paty?

Největší smolaři v lásce. Kterým znamením zvěrokruhu se ve vztahu lepí smůla na paty?

Blesk.cz Jana Švandová: Stříbrná svatba s manželem! Romantika jako zamlada, přiznala herečka

Jana Švandová: Stříbrná svatba s manželem! Romantika jako zamlada, přiznala herečka

SportRevue.cz FOTO: Kateřina Elhotová a 30 dalších nejhezčích (ex)basketbalistek na světě

FOTO: Kateřina Elhotová a 30 dalších nejhezčích (ex)basketbalistek na světě

Maminka.cz Herec Jiří Mádl přivítal na svět prvorozeného syna! Jaké jméno chlapec dostal?

Herec Jiří Mádl přivítal na svět prvorozeného syna! Jaké jméno chlapec dostal?

Blesk Horoskopy Vyhledávají ledová srdce: Znamení, která volí citově chladné partnery

Vyhledávají ledová srdce: Znamení, která volí citově chladné partnery

Abecedazahrady Jak a čím ohraničit záhony v zahradě? Inspirujte se v galerii!

Jak a čím ohraničit záhony v zahradě? Inspirujte se v galerii!

  • Recepty.cz
  • Články
  • Vizitka
  • U Tytyny je sladko
 
  • © 2019 Copyright CZECH NEWS CENTER a.s. a dodavatelé obsahu.
  • Autorská práva k publikovaným materiálům
  • Podmínky pro užívání služby informační společnosti
  • Informace o zpracování osobních údajů
  • Cookies
  • Nastavení soukromí