• Blesk.cz
  • |
  • Blesk pro ženy
  • |
  • AHA!
  • |
  • Dáma.cz
  • |
  • Maminka.cz
  • |
  • E15.cz
  • |
  • Reflex.cz
  • |
  • FITweb.cz
  • |
  • Ženy.cz
  • |
  • MojeZdraví.cz
  • |
  • více Created by potrace 1.13, written by Peter Selinger 2001-2015
    • Ábíčko.cz
    • Auto.cz
    • AutoRevue.cz
    • AVmania.cz
    • DIGIarena.cz
    • Doupě.cz
    • FinExpert.cz
    • iSport.cz
    • MobilMania.cz
    • SportRevue.cz
    • Živě.cz
    • Sazka eLEAGUE
Recepty.cz - logo
  • Oblíbené recepty
    • Sezónní recepty
    • Nejlépe hodnocené
    • Poslední komentáře
    • Tip - týdenní menu
  • Nejnovější
  • Suroviny
  • Světová kuchyně
    • Česká
    • Slovenská
    • Francouzská
    • Italská
    • Čínská
    • Řecká
    • Mexická
  • Rady
  • Magazín
  • F.O.O.D.
  • Videorecepty
  • Přihlásit se
  • Vložit recept
  • Přihlásit se
Recepty.cz - logo
Pokročilé vyhledávání Podle ingrediencí
Vložit recept
Zdravý oběd Rychlá večeře Chuťovky Polévky Maso Omáčky Přílohy Těstoviny Moučníky Zdravé Rychlé Sladké Velikonoce
  • Recepty.cz
  • Články
  • Vizitka
  • Anatomie chuti

Anatomie chuti

Eva Všetíčková
| 31. 8. 2012
Vizitka
Anatomie chuti

Restaurace Čestr se sice nemůže pyšnit dlouholetou tradicí, když ale její moderní prostory navštívíte, najdete tu poctivá jídla jako vystřižená z babiččiny kuchařky. Za jejich kvalitou stojí Vlastimil Lacina Jiroš.

Moderně koncipovaný projekt tradiční české kuchyně, jejímž základem je dobře vyzrálé hovězí maso z českého strakatého skotu (odtud je také odvozen název podniku), se zrodil v hlavě gastronomického vizionáře Tomáše Karpíška, který jím zase o kousek rozšířil své lahodné impérium Ambiente.

Vzdušný prostor, ve kterém spolu elegantně ladí světlé dřevo, sklo a kulaté stolky s thonetovskými židlemi z ohýbaného dřeva, doplněný grafickými motivy býčí hlavy na kazetovém stropě a nádobím s anatomickým znázorněním hovězího dobytka, je dílem designového Studia Najbrt.

Kuchyně je propojená s prostorem restaurace. I přes poměrně krátkou dobu existence podniku má skutečně vynikající pověst, za kterou ručí Vlastimil Lacina Jiroš.

Dlouholetý vztah

Svou kariéru odstartoval v restauraci U zlaté hrušky, nacházející se na okraji pražského Nového Světa. Sezonu pak strávil na krkonošských Dvoračkách, aby poté efinitivně spojil svůj osud se sítí Ambiente. V dnes bezmála již kultovní restauraci Living v Mánesově ulici strávil za sporákem pěkných šestnáct let. Poté společně s Tomášem Karpíškem začali uvažovat o změně, jejímž výsledkem se stal na jaře loňského roku právě Čestr – restaurace, jejíž kouzlo spočívá hlavně v tom, že zde hovězí maso, nakupované přes Svaz chovatelů českého strakatého skotu, zpracují kompletně, s lehkou nadsázkou řečeno „od rohů po kopyta“.

„Kupujeme jen celé živé kusy, které si necháme porazit a poté necháváme jejich maso dozrávat v dozrávárně společnosti Amaso v Jenči,“ říká pan Jiroš a pokračuje: „Větší kusy (celé půlky) tu zrají asi šedesát dnů, menší části (např. hřbety) asi čtyřicet dní, steakové partie pak ve vakuu asi 28 dní. To, co vidíte za sklem ve spodní části restaurace, je již vyzrálé maso, které je připraveno ke zpracování v restauraci. A že tady týdně zvládneme, samozřejmě mimo jiné, v průměru jednu až jednu a půl krávy.“

Na náš dotaz, zda se tu zpracovává výhradně všudypřítomné hovězí, pak odpovídá: „Pracujeme s rybami ze Šumavy, rožníme farmářská kuřata ze Sedlčan, z Držovic a Krasolesí bereme sýry, zeleninu ze Semic. Od jara je členem naší společnosti i pan František Kšána mladší. Od té doby pracujeme i s masem přeštického prasete. Vyrábíme z něj také všemožné lahůdky, které tu na hosty po celé léto čekají u venkovního grilu, například grilovací klobásky a skvělou šunku.“

Poctivost a kvalita

Restaurace, jejíž koncept sice na první pohled vypadá, že své gastronomické nebe tu nacházejí hlavně milovníci masa, ale nesází pouze a výhradně na klasickou českou kuchyni, používají tu recepty a techniky i jiných kuchyní. Na všechny, kteří sem zavítají, tu čeká hlavně poctivě a s úctou k surovině zpracované jídlo. A to není vymezeno hranicemi!


Grilovaný vepřový bůček z přeštických vepřů na celerovém salátu

Na kosti grilovaný nízký roštěnec, lišková omáčka a dušená zelenina

Diskuze ke článku

  • Nejsou zde zatím žádné komentáře.

Další články z rubriky

Doporučujeme

Koláč se sardnikami a čekankou

Koláč se sardnikami a čekankou

40 minut
Koláč s bazalkovým krémem a jahodami

Koláč s bazalkovým krémem a jahodami

180 minut
Vepřová pečeně na kysaném zelí s hrnkovými knedlíky

Vepřová pečeně na kysaném zelí s…

Poslední sledované recepty

50
Třešňová marmeláda
Třešňová marmeláda
30
Tvarohové knedlíky s jahodami
Tvarohové knedlíky s…
29
Jednoduchá rajská omáčka
Jednoduchá rajská omáčka
28
Lehký levandulový sirup
Lehký levandulový sirup
22
Nejlepší sekaná na světě, která nepraskne
Nejlepší sekaná na světě…

Zajímavé články

20 nejlepších způsobů, jak využít jahody: Je libo snídani, oběd nebo netradiční dezert?
20 nejlepších způsobů, jak využít jahody: Je libo…
Jak chutná Turecko? 2 nejlepší recepty najdete tady
Jak chutná Turecko? 2 nejlepší recepty najdete…
Palačinkové dorty: Galerie nejkrásnějších dezertů, které zvládne i úplný začátečník
Palačinkové dorty: Galerie nejkrásnějších dezertů…
Osvěžení do vedra: Objevte kouzlo studených polévek
Osvěžení do vedra: Objevte kouzlo studených…
Letní domácí sirupy: Vyrobte si mátový, lipový nebo levandulový
Letní domácí sirupy: Vyrobte si mátový, lipový…
AHA.cz Krach manželství Lutovské: MANŽEL JÍ UTEKL S DCEROU KRATINY!

Krach manželství Lutovské: MANŽEL JÍ UTEKL S DCEROU KRATINY!

Mimibazar Domácí lipový sirup zastudena: Recept na voňavou dobrotu proti kašli a nachlazení

Domácí lipový sirup zastudena: Recept na voňavou dobrotu proti kašli a nachlazení

Dáma.cz Ženy přiznaly: Vyzkoušely jsme švédskou trojku a zde jsou naše poznatky

Ženy přiznaly: Vyzkoušely jsme švédskou trojku a zde jsou naše poznatky

Blesk pro ženy Neuvěřitelné proměny! Tito lidé inspirují internet

Neuvěřitelné proměny! Tito lidé inspirují internet

Ženy.cz Pryč s černou, odvažte se! 8 nejhezčích plus size outfitů na jaro

Pryč s černou, odvažte se! 8 nejhezčích plus size outfitů na jaro

Blesk.cz Zdeněk Chlopčík s manželkou na dovolené: Sexy Brigita (47) dováděla ve vlnách!

Zdeněk Chlopčík s manželkou na dovolené: Sexy Brigita (47) dováděla ve vlnách!

SportRevue.cz Pavel Horváth a spol. aneb 23 nejbáječnějších tlusťochů ve fotbalové historii

Pavel Horváth a spol. aneb 23 nejbáječnějších tlusťochů ve fotbalové historii

Maminka.cz Jitka Boho čeká miminko: Podívejte se na exkluzivní fotky, na kterých sladké tajemství ještě ukrývala

Jitka Boho čeká miminko: Podívejte se na exkluzivní fotky, na kterých sladké tajemství ještě ukrývala

Blesk Horoskopy Recenze: Vykládací karty Cesta duše otevírají intuici a poznání

Recenze: Vykládací karty Cesta duše otevírají intuici a poznání

Abecedazahrady Interiéry 70. a 80. let ve fotografiích. Taky jste takhle bydleli?

Interiéry 70. a 80. let ve fotografiích. Taky jste takhle bydleli?

  • Recepty.cz
  • Články
  • Vizitka
  • Anatomie chuti
 
  • © 2019 Copyright CZECH NEWS CENTER a.s. a dodavatelé obsahu.
  • Autorská práva k publikovaným materiálům
  • Podmínky pro užívání služby informační společnosti
  • Informace o zpracování osobních údajů
  • Cookies
  • Nastavení soukromí