• Blesk.cz
  • |
  • Blesk pro ženy
  • |
  • AHA!
  • |
  • Dáma.cz
  • |
  • Maminka.cz
  • |
  • E15.cz
  • |
  • Reflex.cz
  • |
  • FITweb.cz
  • |
  • Ženy.cz
  • |
  • MojeZdraví.cz
  • |
  • více Created by potrace 1.13, written by Peter Selinger 2001-2015
    • Ábíčko.cz
    • Auto.cz
    • AutoRevue.cz
    • AVmania.cz
    • DIGIarena.cz
    • Doupě.cz
    • FinExpert.cz
    • iSport.cz
    • MobilMania.cz
    • SportRevue.cz
    • Živě.cz
    • Sazka eLEAGUE
Recepty.cz - logo
  • Oblíbené recepty
    • Sezónní recepty
    • Nejlépe hodnocené
    • Poslední komentáře
    • Tip - týdenní menu
  • Nejnovější
  • Suroviny
  • Světová kuchyně
    • Česká
    • Slovenská
    • Francouzská
    • Italská
    • Čínská
    • Řecká
    • Mexická
  • Rady
  • Magazín
  • F.O.O.D.
  • Videorecepty
  • Přihlásit se
  • Vložit recept
  • Přihlásit se
Recepty.cz - logo
Pokročilé vyhledávání Podle ingrediencí
Vložit recept
Zdravý oběd Rychlá večeře Chuťovky Polévky Maso Omáčky Přílohy Těstoviny Moučníky Zdravé Rychlé Sladké Dezerty Grilování & BBQ
  • Recepty.cz
  • Články
  • Vizitka
  • Anatomie chuti

Anatomie chuti

Eva Všetíčková
| 31. 8. 2012
Vizitka
Anatomie chuti

Restaurace Čestr se sice nemůže pyšnit dlouholetou tradicí, když ale její moderní prostory navštívíte, najdete tu poctivá jídla jako vystřižená z babiččiny kuchařky. Za jejich kvalitou stojí Vlastimil Lacina Jiroš.

Moderně koncipovaný projekt tradiční české kuchyně, jejímž základem je dobře vyzrálé hovězí maso z českého strakatého skotu (odtud je také odvozen název podniku), se zrodil v hlavě gastronomického vizionáře Tomáše Karpíška, který jím zase o kousek rozšířil své lahodné impérium Ambiente.

Vzdušný prostor, ve kterém spolu elegantně ladí světlé dřevo, sklo a kulaté stolky s thonetovskými židlemi z ohýbaného dřeva, doplněný grafickými motivy býčí hlavy na kazetovém stropě a nádobím s anatomickým znázorněním hovězího dobytka, je dílem designového Studia Najbrt.

Kuchyně je propojená s prostorem restaurace. I přes poměrně krátkou dobu existence podniku má skutečně vynikající pověst, za kterou ručí Vlastimil Lacina Jiroš.

Dlouholetý vztah

Svou kariéru odstartoval v restauraci U zlaté hrušky, nacházející se na okraji pražského Nového Světa. Sezonu pak strávil na krkonošských Dvoračkách, aby poté efinitivně spojil svůj osud se sítí Ambiente. V dnes bezmála již kultovní restauraci Living v Mánesově ulici strávil za sporákem pěkných šestnáct let. Poté společně s Tomášem Karpíškem začali uvažovat o změně, jejímž výsledkem se stal na jaře loňského roku právě Čestr – restaurace, jejíž kouzlo spočívá hlavně v tom, že zde hovězí maso, nakupované přes Svaz chovatelů českého strakatého skotu, zpracují kompletně, s lehkou nadsázkou řečeno „od rohů po kopyta“.

„Kupujeme jen celé živé kusy, které si necháme porazit a poté necháváme jejich maso dozrávat v dozrávárně společnosti Amaso v Jenči,“ říká pan Jiroš a pokračuje: „Větší kusy (celé půlky) tu zrají asi šedesát dnů, menší části (např. hřbety) asi čtyřicet dní, steakové partie pak ve vakuu asi 28 dní. To, co vidíte za sklem ve spodní části restaurace, je již vyzrálé maso, které je připraveno ke zpracování v restauraci. A že tady týdně zvládneme, samozřejmě mimo jiné, v průměru jednu až jednu a půl krávy.“

Na náš dotaz, zda se tu zpracovává výhradně všudypřítomné hovězí, pak odpovídá: „Pracujeme s rybami ze Šumavy, rožníme farmářská kuřata ze Sedlčan, z Držovic a Krasolesí bereme sýry, zeleninu ze Semic. Od jara je členem naší společnosti i pan František Kšána mladší. Od té doby pracujeme i s masem přeštického prasete. Vyrábíme z něj také všemožné lahůdky, které tu na hosty po celé léto čekají u venkovního grilu, například grilovací klobásky a skvělou šunku.“

Poctivost a kvalita

Restaurace, jejíž koncept sice na první pohled vypadá, že své gastronomické nebe tu nacházejí hlavně milovníci masa, ale nesází pouze a výhradně na klasickou českou kuchyni, používají tu recepty a techniky i jiných kuchyní. Na všechny, kteří sem zavítají, tu čeká hlavně poctivě a s úctou k surovině zpracované jídlo. A to není vymezeno hranicemi!


Grilovaný vepřový bůček z přeštických vepřů na celerovém salátu

Na kosti grilovaný nízký roštěnec, lišková omáčka a dušená zelenina

Diskuze ke článku

  • Nejsou zde zatím žádné komentáře.

Další články z rubriky

Doporučujeme

Zapečená vejce po italsku

Zapečená vejce po italsku

20 minut
Pizza Margherita

Pizza Margherita

Hrnková bublanina s třešněmi

Hrnková bublanina s třešněmi

Poslední sledované recepty

200
Vegetariánské karbanátky (rýžovo-zeleninové)
Vegetariánské karbanátky…
195
Černá čočka s mrkví
Černá čočka s mrkví
129
Cizrnové ragú s rýží
Cizrnové ragú s rýží
72
Bramborová pomazánka  na chlebíčky
Bramborová pomazánka na…
66
Dýňová tortila
Dýňová tortila

Zajímavé články

Znáte labneh? Tenhle krémový čerstvý sýr si snadno vyrobíte i doma
Znáte labneh? Tenhle krémový čerstvý sýr si…
Tradiční svatojánské ořechy: Jak je vyrobit a na co jsou dobré?
Tradiční svatojánské ořechy: Jak je vyrobit a na…
Třešňové recepty napříč Evropou: Francouzský clafoutis, italské tiramisu a rakouský závin
Třešňové recepty napříč Evropou: Francouzský…
Upečte si sýr! Je to skvělá chuťovka na párty i rychlá večeře pro celou rodinu
Upečte si sýr! Je to skvělá chuťovka na párty i…
Jídlo a pití do letadla: Co si můžete vzít s sebou na palubu a co je zakázané?
Jídlo a pití do letadla: Co si můžete vzít s…
AHA.cz Bouček dostal nabídku snů: Je to lákavé, přiznává Libor

Bouček dostal nabídku snů: Je to lákavé, přiznává Libor

Mimibazar Čtení na léto: Hříšný jako Jesse - erotický román, který tě nenechá spát

Čtení na léto: Hříšný jako Jesse - erotický román, který tě nenechá spát

Dáma.cz Tato znamení zemřou sama: Jste odsouzena ke smrti v ústraní?

Tato znamení zemřou sama: Jste odsouzena ke smrti v ústraní?

Blesk pro ženy Eva Pavlová předvedla stylistický fígl: Nosí ho Bohdalová i Švandová

Eva Pavlová předvedla stylistický fígl: Nosí ho Bohdalová i Švandová

Ženy.cz Jablko, Oliva nebo také Šalvěj: Které celebrity pojmenovaly své děti podle jídla?

Jablko, Oliva nebo také Šalvěj: Které celebrity pojmenovaly své děti podle jídla?

Blesk.cz Scarlett Johanssonová zářila na premiéře Jurského světa: Tohle přece není manžel...

Scarlett Johanssonová zářila na premiéře Jurského světa: Tohle přece není manžel...

SportRevue.cz FOTO: Krásky z bazénů. Simona Baumrtová, Bára Seemanová a 30 dalších nejhezčích (ex)plavkyň světa

FOTO: Krásky z bazénů. Simona Baumrtová, Bára Seemanová a 30 dalších nejhezčích (ex)plavkyň světa

Maminka.cz Herečka Brigitte Nielsen po deseti umělých oplodněních a následném porodu v 54 letech: Frida je moje největší výhra!

Herečka Brigitte Nielsen po deseti umělých oplodněních a následném porodu v 54 letech: Frida je moje největší výhra!

Blesk Horoskopy Letní slunovrat se blíží – čarujte a přivolejte lásku i peníze

Letní slunovrat se blíží – čarujte a přivolejte lásku i peníze

  • Recepty.cz
  • Články
  • Vizitka
  • Anatomie chuti
 
  • © 2019 Copyright CZECH NEWS CENTER a.s. a dodavatelé obsahu.
  • Autorská práva k publikovaným materiálům
  • Podmínky pro užívání služby informační společnosti
  • Informace o zpracování osobních údajů
  • Cookies
  • Nastavení soukromí
  • Jednotná kontaktní místa / Single Points od Contact