• Blesk.cz
  • |
  • Blesk pro ženy
  • |
  • AHA!
  • |
  • Dáma.cz
  • |
  • Maminka.cz
  • |
  • E15.cz
  • |
  • Reflex.cz
  • |
  • FITweb.cz
  • |
  • Ženy.cz
  • |
  • MojeZdraví.cz
  • |
  • více Created by potrace 1.13, written by Peter Selinger 2001-2015
    • Ábíčko.cz
    • Auto.cz
    • AutoRevue.cz
    • AVmania.cz
    • DIGIarena.cz
    • Doupě.cz
    • FinExpert.cz
    • iSport.cz
    • MobilMania.cz
    • SportRevue.cz
    • Živě.cz
    • Sazka eLEAGUE
Recepty.cz - logo
  • Oblíbené recepty
    • Sezónní recepty
    • Nejlépe hodnocené
    • Poslední komentáře
    • Tip - týdenní menu
  • Nejnovější
  • Suroviny
  • Světová kuchyně
    • Česká
    • Slovenská
    • Francouzská
    • Italská
    • Čínská
    • Řecká
    • Mexická
  • Rady
  • Magazín
  • F.O.O.D.
  • Videorecepty
  • Přihlásit se
  • Vložit recept
  • Přihlásit se
Recepty.cz - logo
Pokročilé vyhledávání Podle ingrediencí
Vložit recept
Zdravý oběd Rychlá večeře Chuťovky Polévky Maso Omáčky Přílohy Těstoviny Moučníky Zdravé Rychlé Sladké Zavařování & nakládání
  • Recepty.cz
  • Články
  • Vizitka
  • Anatomie chuti

Anatomie chuti

Eva Všetíčková
| 31. 8. 2012
Vizitka
Anatomie chuti

Restaurace Čestr se sice nemůže pyšnit dlouholetou tradicí, když ale její moderní prostory navštívíte, najdete tu poctivá jídla jako vystřižená z babiččiny kuchařky. Za jejich kvalitou stojí Vlastimil Lacina Jiroš.

Moderně koncipovaný projekt tradiční české kuchyně, jejímž základem je dobře vyzrálé hovězí maso z českého strakatého skotu (odtud je také odvozen název podniku), se zrodil v hlavě gastronomického vizionáře Tomáše Karpíška, který jím zase o kousek rozšířil své lahodné impérium Ambiente.

Vzdušný prostor, ve kterém spolu elegantně ladí světlé dřevo, sklo a kulaté stolky s thonetovskými židlemi z ohýbaného dřeva, doplněný grafickými motivy býčí hlavy na kazetovém stropě a nádobím s anatomickým znázorněním hovězího dobytka, je dílem designového Studia Najbrt.

Kuchyně je propojená s prostorem restaurace. I přes poměrně krátkou dobu existence podniku má skutečně vynikající pověst, za kterou ručí Vlastimil Lacina Jiroš.

Dlouholetý vztah

Svou kariéru odstartoval v restauraci U zlaté hrušky, nacházející se na okraji pražského Nového Světa. Sezonu pak strávil na krkonošských Dvoračkách, aby poté efinitivně spojil svůj osud se sítí Ambiente. V dnes bezmála již kultovní restauraci Living v Mánesově ulici strávil za sporákem pěkných šestnáct let. Poté společně s Tomášem Karpíškem začali uvažovat o změně, jejímž výsledkem se stal na jaře loňského roku právě Čestr – restaurace, jejíž kouzlo spočívá hlavně v tom, že zde hovězí maso, nakupované přes Svaz chovatelů českého strakatého skotu, zpracují kompletně, s lehkou nadsázkou řečeno „od rohů po kopyta“.

„Kupujeme jen celé živé kusy, které si necháme porazit a poté necháváme jejich maso dozrávat v dozrávárně společnosti Amaso v Jenči,“ říká pan Jiroš a pokračuje: „Větší kusy (celé půlky) tu zrají asi šedesát dnů, menší části (např. hřbety) asi čtyřicet dní, steakové partie pak ve vakuu asi 28 dní. To, co vidíte za sklem ve spodní části restaurace, je již vyzrálé maso, které je připraveno ke zpracování v restauraci. A že tady týdně zvládneme, samozřejmě mimo jiné, v průměru jednu až jednu a půl krávy.“

Na náš dotaz, zda se tu zpracovává výhradně všudypřítomné hovězí, pak odpovídá: „Pracujeme s rybami ze Šumavy, rožníme farmářská kuřata ze Sedlčan, z Držovic a Krasolesí bereme sýry, zeleninu ze Semic. Od jara je členem naší společnosti i pan František Kšána mladší. Od té doby pracujeme i s masem přeštického prasete. Vyrábíme z něj také všemožné lahůdky, které tu na hosty po celé léto čekají u venkovního grilu, například grilovací klobásky a skvělou šunku.“

Poctivost a kvalita

Restaurace, jejíž koncept sice na první pohled vypadá, že své gastronomické nebe tu nacházejí hlavně milovníci masa, ale nesází pouze a výhradně na klasickou českou kuchyni, používají tu recepty a techniky i jiných kuchyní. Na všechny, kteří sem zavítají, tu čeká hlavně poctivě a s úctou k surovině zpracované jídlo. A to není vymezeno hranicemi!


Grilovaný vepřový bůček z přeštických vepřů na celerovém salátu

Na kosti grilovaný nízký roštěnec, lišková omáčka a dušená zelenina

Diskuze ke článku

  • Nejsou zde zatím žádné komentáře.

Další články z rubriky

Doporučujeme

30 minut
Kapustové karbanátky s bramborovou kaší

Kapustové karbanátky s bramborovou…

10 minut
Brokolicová polévka se smetanou

Brokolicová polévka se smetanou

20 minut
Sekaná se slaninou a zeleninou

Sekaná se slaninou a zeleninou

Poslední sledované recepty

1325
Velikonoční nádivka
Velikonoční nádivka
716
Rychlá bábovka
Rychlá bábovka
585
Papriková krkovice
Papriková krkovice
216
Dýňový koláč s polevou
Dýňový koláč s polevou
62
Klasické lečo
Klasické lečo

Zajímavé články

Od pondělí do pátku: Podzimní recepty, které připravíte za půl hodiny
Od pondělí do pátku: Podzimní recepty, které…
Jak využít starý chleba? Do polévek, těstovin, na topinky i originální zmrzlinu nebo kávu
Jak využít starý chleba? Do polévek, těstovin, na…
Oblíbené recepty Karla Gotta: Zavzpomínejte na Mistra i nad výtečným obědem
Oblíbené recepty Karla Gotta: Zavzpomínejte na…
Houby s octem: 3 vynikající recepty, jak si uchovat poklady z lesa na zimu
Houby s octem: 3 vynikající recepty, jak si…
Pečení ze spíže: 10 sladkých receptů, na které máte všechny suroviny doma
Pečení ze spíže: 10 sladkých receptů, na které…
AHA.cz Podpásovka pro Krainovou a Vágnera: Agáta využila jejich rodinu

Podpásovka pro Krainovou a Vágnera: Agáta využila jejich rodinu

Mimibazar Testováno mámou: Ideální vzdělávací pomůcka? Interaktivní mluvící kniha Putování magickou Prahou

Testováno mámou: Ideální vzdělávací pomůcka? Interaktivní mluvící kniha Putování magickou Prahou

Dáma.cz Karel Gott, jak ho neznáte: Zlatý slavík na fotkách, které vás překvapí

Karel Gott, jak ho neznáte: Zlatý slavík na fotkách, které vás překvapí

Blesk pro ženy Z roztomilé holčičky krásnou dívkou: Dcera Beckhamových nechce být extravagantní jako tehdy její matka

Z roztomilé holčičky krásnou dívkou: Dcera Beckhamových nechce být extravagantní jako tehdy její matka

Ženy.cz Máte je v šatníku? Nejlepší podzimní šaty za poslední léta si podmaňují další sezónu

Máte je v šatníku? Nejlepší podzimní šaty za poslední léta si podmaňují další sezónu

Blesk.cz Hořkosladké narozeniny Csákové (53): Mává do nebe Gottovi (†80)!

Hořkosladké narozeniny Csákové (53): Mává do nebe Gottovi (†80)!

SportRevue.cz FOTO: Pikantní snímky norské modelky, která miluje Manchester United

FOTO: Pikantní snímky norské modelky, která miluje Manchester United

Maminka.cz Rodinný horoskop 2023: Berany čeká odloučení od rodiny, Býky domácí idyla, Blíženci si finančně polepší, Raci ocení čas bez dětí

Rodinný horoskop 2023: Berany čeká odloučení od rodiny, Býky domácí idyla, Blíženci si finančně polepší, Raci ocení čas bez dětí

Blesk Horoskopy Která znamení zvěrokruhu trpí obžerstvím a kdo si pečlivě hlídá jídelníček?

Která znamení zvěrokruhu trpí obžerstvím a kdo si pečlivě hlídá jídelníček?

Abecedazahrady Dvacet triků, jak vizuálně zvětšit pokoj: Tyto nápady vám pomůžou

Dvacet triků, jak vizuálně zvětšit pokoj: Tyto nápady vám pomůžou

  • Recepty.cz
  • Články
  • Vizitka
  • Anatomie chuti
 
  • © 2019 Copyright CZECH NEWS CENTER a.s. a dodavatelé obsahu.
  • Autorská práva k publikovaným materiálům
  • Podmínky pro užívání služby informační společnosti
  • Informace o zpracování osobních údajů
  • Cookies
  • Nastavení soukromí
  • Jednotné kontaktní místo/Single Point of Contact