• Blesk.cz
  • |
  • Blesk pro ženy
  • |
  • AHA!
  • |
  • Dáma.cz
  • |
  • Maminka.cz
  • |
  • E15.cz
  • |
  • Reflex.cz
  • |
  • FITweb.cz
  • |
  • Ženy.cz
  • |
  • MojeZdraví.cz
  • |
  • více Created by potrace 1.13, written by Peter Selinger 2001-2015
    • Ábíčko.cz
    • Auto.cz
    • AutoRevue.cz
    • AVmania.cz
    • DIGIarena.cz
    • Doupě.cz
    • FinExpert.cz
    • iSport.cz
    • MobilMania.cz
    • SportRevue.cz
    • Živě.cz
    • Sazka eLEAGUE
Recepty.cz - logo
  • Oblíbené recepty
    • Sezónní recepty
    • Nejlépe hodnocené
    • Poslední komentáře
    • Tip - týdenní menu
  • Nejnovější
  • Suroviny
  • Světová kuchyně
    • Česká
    • Slovenská
    • Francouzská
    • Italská
    • Čínská
    • Řecká
    • Mexická
  • Rady
  • Magazín
  • F.O.O.D.
  • Videorecepty
  • Přihlásit se
  • Vložit recept
  • Přihlásit se
Recepty.cz - logo
Pokročilé vyhledávání Podle ingrediencí
Vložit recept
Zdravý oběd Rychlá večeře Chuťovky Polévky Maso Omáčky Přílohy Těstoviny Moučníky Zdravé Rychlé Sladké Džemy a marmelády Okurky Recepty z cukety
  • Recepty.cz
  • Články
  • Know-how
  • Velikonoční beránek

Velikonoční beránek

Eva Všetíčková
| 4. 4. 2012
Know-how
Velikonoční beránek

Sladký velikonoční beránek se pekl již od 14. století jako symbol skopového či jehněčího masa, které se konzumovalo po skončení předvelikonočního půstu. Tento zvyk, přetrvávající až do dnešních dnů, zavedl papež Urban V. a postupně se rozšířil do celé Evropy. Upečeného beránka lidé přinášeli na Bílou sobotu do kostela k posvěcení. Takovýto beránek měl chránit dům především před požárem a jeho obyvatele před bleskem. Těst na přípravu beránka je mnoho, nám se však zalíbilo to kynuté, a tak vám nabízíme, abyste si tuto sladkou obětinu upekli podle našeho receptu. Chutná skvěle!

Po skončení půstu na Bílou sobotu hospodyně opět mohly začít vyvařovat a péct jak maso, tak sladké pečivo. Právě nyní začíná jarní snůška vajec a to je pro pečení to pravé požehnání. Téměř všechna velikonoční jídla totiž obsahují vejce. Málokteré těsto se obejde bez nich. U velikonočního beránka navíc existuje spousta různých receptů, podle kterých je připravován. Kromě kynutého, které jsme letos pro vaši inspiraci zvolili my, můžete samozřejmě připravit také beránka z těsta třeného, piškotového či tvarohového. Na poslední jmenovaný utřete 250 g tuku (másla nebo hery) se stejným množstvím plnotučného tvarohu, krupicového cukru a 3 vejci.

Do této směsi pak přidejte 250 g polohrubé mouky promíchané s 1 lžičkou kypřicího prášku do pečiva, citronovou kůrou a nahrubo nasekanými vlašskými ořechy. Pak už stačí jen formu na pečení beránka dobře vymazat tukem, vysypat hrubou moukou nebo strouhankou, vylít do ní připravené těsto, přiklopit vrchním dílem (u těsta kynutého je dobré formu zpevnit svázáním kuchyňským provázkem nebo drátem, aby se při pečení nenazdvihla), a péct v troubě předehřáté na 180 °C asi 50 minut. Po upečení nechte beránka vychladnout ve formě a pak jej, s polevou nebo bez ní, bez milosti obětujte své chuti!


Foto: Karel Kita
Food styling: Hana Orlitová

Diskuze ke článku

  • Nejsou zde zatím žádné komentáře.

Další články z rubriky

Doporučujeme

40 minut
Cukety plněné mletým masem

Cukety plněné mletým masem

Meruňkové knedlíky - kynuté

Meruňkové knedlíky - kynuté

45 minut
Buřty na pivě

Buřty na pivě

Poslední sledované recepty

131
Fazolková rýže - (nejen) příloha
Fazolková rýže - (nejen)…
38
Dušené zelí s uzeným masem a cizrnou
Dušené zelí s uzeným…
38
Pórková polévka s cizrnou
Pórková polévka s cizrnou
38
Dýňová tortila
Dýňová tortila
29
Maďarský guláš po našem
Maďarský guláš po našem

Zajímavé články

Jak si doma namíchat dokonalý letní koktejl? 5 tipů od profesionálního barmana
Jak si doma namíchat dokonalý letní koktejl? 5…
Neuvěřitelné květinové dorty: Jihokorejská cukrářka vytváří sladkosti, které vypadají jako skutečné kytice
Neuvěřitelné květinové dorty: Jihokorejská…
Velký meruňkový speciál: Rady, kde je nasbírat, jak je zavařit, usušit i co z nich upéct nebo uvařit dobrého
Velký meruňkový speciál: Rady, kde je nasbírat,…
Cuketové recepty celebrit: Upečte si cukeťák Heleny Vondráčkové nebo bábovku Marthy Stewart
Cuketové recepty celebrit: Upečte si cukeťák…
Meruňkové knedlíky podle Josefa Maršálka: Tvarohové těsto nechává odpočinout a používá meruňky i s peckou
Meruňkové knedlíky podle Josefa Maršálka:…
AHA.cz Těžko u Šafářové s Plekancem: Dusná atmosféra plná stresu, děti trpí

Těžko u Šafářové s Plekancem: Dusná atmosféra plná stresu, děti trpí

Mimibazar Bojíte se rádi? Navštivte 10 nejbizarnějších a nejděsivějších míst v Česku

Bojíte se rádi? Navštivte 10 nejbizarnějších a nejděsivějších míst v Česku

Dáma.cz Zlatokopky podle zvěrokruhu: Ženám v těchto znameních jde často jen o peníze

Zlatokopky podle zvěrokruhu: Ženám v těchto znameních jde často jen o peníze

Blesk pro ženy Stylový týden: Saskia Burešová má v 78 letech styl v malíku. A kdo byl ještě na pochvalu?

Stylový týden: Saskia Burešová má v 78 letech styl v malíku. A kdo byl ještě na pochvalu?

Ženy.cz Musíme si promluvit: Proč rozhovory o vztahu muže děsí a nikam nevedou?

Musíme si promluvit: Proč rozhovory o vztahu muže děsí a nikam nevedou?

Blesk.cz Eva od Vaška teď zpívá s bratrem, ale... Považují ho za milence!

Eva od Vaška teď zpívá s bratrem, ale... Považují ho za milence!

SportRevue.cz FOTO: Kdo má nejhezčí fotbalovou manželku v Rusku? Pavel Pogrebňak!

FOTO: Kdo má nejhezčí fotbalovou manželku v Rusku? Pavel Pogrebňak!

Maminka.cz Přiznání moderátorky Lucie Křížkové: 'Nevím, kde se stala chyba, ale moje děti spolu zatím nemají úplně ideální vztah...'

Přiznání moderátorky Lucie Křížkové: 'Nevím, kde se stala chyba, ale moje děti spolu zatím nemají úplně ideální vztah...'

Blesk Horoskopy Hodina narození určuje vaši povahu: Přišli jste na svět před půlnocí, nebo po obědě?

Hodina narození určuje vaši povahu: Přišli jste na svět před půlnocí, nebo po obědě?

  • Recepty.cz
  • Články
  • Know-how
  • Velikonoční beránek
 
  • © 2019 Copyright CZECH NEWS CENTER a.s. a dodavatelé obsahu.
  • Autorská práva k publikovaným materiálům
  • Podmínky pro užívání služby informační společnosti
  • Informace o zpracování osobních údajů
  • Cookies
  • Nastavení soukromí
  • Jednotná kontaktní místa / Single Points od Contact