Klasika americké kuchyně samozřejmě vychází z receptů, které do nové vlasti přivezli přistěhovalci, zejména ze středu Evropy. Vlašské ořechy tady nahrazují jejich příbuzní -pekany, ale není to nezbytně nutné. I vlašáky budou oukej!
Pekanový koláč
Příprava bude trvat asi 2 hodiny + odpočívání.
Na 12 řezů:
NA TĚSTO:
150 g pekanových nebo vlašských ořechů
250 g změklého másla
200 g jemného krupicového cukru
1 vanilkový cukr
špetka soli
1 pomeranč
4 vejce
300 g hladké mouky
2 lžičky prášku do pečiva
50 g kandované pomerančové kůry
100 g smetany ke šlehání
NA DOKONČENÍ:
1 lžíce změklého másla
2 lžíce jemného krupicového přírodního cukru
100 g jader pekanových nebo vlašských ořechů
NA POMERANČOVÝ SIRUP:
2 pomeranče
75 g jemného krupicového cukru
50 ml pomerančového punče nebo likéru
1) Ořechy najemno umelte. Máslo, cukr, vanilkový cukr a sůl utřete do pěny. Z dobře omytého pomeranče oloupejte kůru (bez bílé části) a vymačkejte šťávu. K máslové směsi po jednom zatřete vejce, vmíchejte mouku promíchanou s práškem, najemno nakrájenou kandovanou kůru, mleté ořechy, pomerančovou šťávu a smetanu.
2) Troubu předehřejte na 180 °C. Dortovou formu s odepínacím dnem o průměru 26 cm vyložte papírem na pečení. Potřete rozpuštěným máslem, posypte cukrem a směrem od stěn ke středu poklaďte ořechy. Na chvíli dejte do chladu. Naplňte těstem, uhlaďte a pečte na druhé příčce odspodu asi 55 minut. V polovině pečení koláč překryjte alobalem.
3) Na sirup vymačkejte pomeranče, měli byste získat asi 100 ml šťávy.
Svařte s cukrem v kastrůlku, až směs začne sirupovatět. Přilejte alkohol, promíchejte a povařte ještě 1-2 minuty. Stáhněte z plamene. Koláč vyjměte z trouby a postavte na mřížku.
4) Ještě horký koláč na několika místech propíchejte špejlí a pomocí lžíce postupně přelijte sirupem. Koláč uvolněte z formy a vyklopte na talíř.
Nechte vychladnout přes noc a pak podávejte nakrájený na řezy.
Know-how: Pekany (Carya pecans, druh ořechovce) jsou původní americký druh, velmi ceněný indiány i přistěhovalci, kteří pokládali jeho plody za lahůdku. Komerčně se začaly pěstovat koncem 19. století. Dnes už je najdeme na mnoha místech v USA, odkud pochází až 90 % světové produkce. Ořechy mají podlouhlejší tvar než vlašské, jsou podélně rýhované a mají velice jemnou, lehce máslovou chuť. Podobně jako vlašáky jsou plody bohaté na nenasycené mastné kyseliny typu omega-6, bílkoviny a antioxidanty.
Foto: Jan Peter Westermann
Produkce: Kerstin Görn
Dekor styling: Christine Mähler
Food styling: PIO