Půllitr točeného piva býval výsadou hospod a restaurací, dnes už si ho můžete dopřát i v pohodlí domova. Co je potřeba dodržovat, aby i doma čepované pivo bylo skvělé?
V dnešní době není nijak těžké natočit si doma půllitr dobře vychlazeného piva. Způsobů je řada a je jen na vás, který z nich si vyberete. Asi nejčastější je ale klasická minipípa, kterou koupíte dnes už běžně v obchodech s domácími spotřebiči.
Před čepováním
Jak se říká, sládek pivo vaří, výčepní ho dělá. A při návštěvě restaurací zjistíte, že každý výčepní ho točí jinak. Pravda je nakonec taková, že jediný univerzálně správný způsob čepování piva neexistuje. Jsou ale věci, které musejí dodržovat všichni, protože jinak se dobrého piva nenapijete. Pokud máte soudek v pípě delší dobu, je potřeba objem tekutiny, která byla v trubkách, odtočit a nekompromisně vylít.
Zásadní je i péče o sklo. Sklenice musí být perfektně čistá a před natočením piva je potřeba ji vypláchnout studenou vodou – stěny musejí být mokré. Ideální je stav, kdy má sklenice stejnou teplotu jako pivo. Servírovací teplota ležáku je 6–8 °C, takže chlazení na pípě by mělo být nastavené na 5 °C.
Soudek byste také neměli narážet hned poté, co ho vyndáte z rozhrkaného auta a zejména v létě je potřeba jej nejdřív nechat odstát ve studené místnosti.
Pozor, točíme!
Po skle nebo z výšky, naráz či nadvakrát, točit sklenkou nebo ne… Na to se názory liší nejen mezi výčepními. I doporučení pivovarů jsou různá. Jiný způsob čepování je také potřeba dodržovat, pokud si pořídíte třeba pšeničné pivo.
Asi nejčastější způsob točení ležáku, tedy na jeden zátah na hladinku, s jemnou smetanovou pěnou, najdete na protilehlé stránce krok za krokem – a je to i postup, který doporučuje třeba Plzeňský Prazdroj.
Unknown media type: gallery
Jan Reich
pivonoš, milovník piva a propagátor řemeslných pivoarů
První půllitr prý dostal už ve 2 letech. Profesionálně se pivu věnuje asi 4 roky. Zabývá se velkoobchodem pro malé pivovary a degustacemi. Jeho snem je stát se pivním sommelierem v dobré restauraci. Jednou z jeho oblíbených je i Sluneční terasa T-Anker v pražské Kotvě, která nabízí více druhů řemeslných piv a kde jsme točení piva fotili. www.t-anker.cz
Pivní sýr
2–3 porce - příprava: 15 minut + 5 dní odležení
* 250 g měkkého tvarohu
* 100 ml světlého piva
* 1/2 lžičky sladké papriky
* 1/2 lžičky drceného kmínu
* špetka chilli
* sůl a čerstvě mletý pepř
Měkký tvaroh (lepší je kostka než vanička) smíchejte s pivem a uvedeným kořením. Uzavřete do sklenice a nechte při pokojové teplotě zhruba 5 dní vyzrát. Odleželý sýr důkladně promíchejte nebo promixujte a podávejte s pečivem a posypaný pažitkou či jemně nasekaným pórkem.
NÁŠ TIP: S kořením v sýru experimentujte! Použijte uzenou papriku, kouřovou sůl, hodí se i zelené bylinky či namleté škvarky.