• Blesk.cz
  • |
  • Blesk pro ženy
  • |
  • AHA!
  • |
  • Dáma.cz
  • |
  • Maminka.cz
  • |
  • E15.cz
  • |
  • Reflex.cz
  • |
  • FITweb.cz
  • |
  • Ženy.cz
  • |
  • MojeZdraví.cz
  • |
  • více Created by potrace 1.13, written by Peter Selinger 2001-2015
    • Ábíčko.cz
    • Auto.cz
    • AutoRevue.cz
    • AVmania.cz
    • DIGIarena.cz
    • Doupě.cz
    • FinExpert.cz
    • iSport.cz
    • MobilMania.cz
    • SportRevue.cz
    • Živě.cz
    • Sazka eLEAGUE
Recepty.cz - logo
  • Oblíbené recepty
    • Sezónní recepty
    • Nejlépe hodnocené
    • Poslední komentáře
    • Tip - týdenní menu
  • Nejnovější
  • Suroviny
  • Světová kuchyně
    • Česká
    • Slovenská
    • Francouzská
    • Italská
    • Čínská
    • Řecká
    • Mexická
  • Rady
  • Magazín
  • F.O.O.D.
  • Videorecepty
  • Přihlásit se
  • Vložit recept
  • Přihlásit se
Recepty.cz - logo
Pokročilé vyhledávání Podle ingrediencí
Vložit recept
Zdravý oběd Rychlá večeře Chuťovky Polévky Maso Omáčky Přílohy Těstoviny Moučníky Zdravé Rychlé Sladké Velikonoce
  • Recepty.cz
  • Články
  • Ingredience
  • Řekni sýr!

Řekni sýr!

Redakce
| 5. 10. 2010
Ingredience
Řekni sýr!

Těžko říct, kde byl vyroben první sýr. Předpokládá se, že zemědělci v Mezopotámii asi před 10 000 lety již měli se sýrem vysráženým z mléka domácích zvířat zkušenosti. Ve středověku výrobu sýrů zdokonalovali mniši, protože představoval náhradu masa. Způsob výroby sýrů byl na jednotlivých farmách různý a uchovával se jako rodinné tajemství po celé generace...

První podskupinou jsou samozřejmě sýry s ušlechtilou plísní uvnitř hmoty, u nás v zastoupené sýrem Niva. Plíseň se v průběhu zrání podílí na změnách jeho složek a vytváří nejen charakteristický vzhled těchto sýrů - modré žilky uvnitř sýrové hmoty, ale především typické pikantní aroma. V našich obchodech se rovněž setkáme se širokým sortimentem těchto sýrů z Francie (Roqefort, Valmont), Německa (Blue Master, Palladin, Bergader), Dánska (Danisch Blue) či Itálie (Gorgonzola).

Druhou podskupinu tvoří oblíbené sýry s plísní na povrchu - tedy sýry typu camembert, hermelín, de Brie či Geramont. Rozdíl těchto sýrů oproti předchozím je v tom, že zrají směrem dovnitř. Konzument se někdy může setkat u těchto sýrů s tvarohovým středem, který neznamená závadu, nýbrž skutečnost, že sýr ještě neprozrál.

Sýry polotvrdé a tvrdé - jedná se u nás, ale i celosvětově, o nejrozšířenější skupinu sýrů. Patří sem široká skupina sýrů holandského typu, zastoupená především eidamskými sýry. Eidam se výborně hodí jak do studené, tak teplé kuchyně.

Dalšími výrobky jsou goudy, moravský bochník, skupina hnětených sýrů např. tylžský, ale také málo rozšířený čedar. Samostatnou skupinou jsou sýry s tvorbou ok, reprezentované králem sýrů Ementálem. Jeho český příbuzný nese jméno Primátor, oblíbeným se rychle stal i polotvrdý sýr s tvorbou ok Madeland. Ze zahraničí jsou zastoupeny především ementálské sýry z Francie a Německa, ale také světově proslulý Leerdammer z Holandska.

Kyselé sýry - do této skupiny patří zcela původní moravská specialita, známé Olomoucké tvarůžky z Loštic. Jejich výroba je poměrně jednoduchá - jde vlastně o upravený tvaroh, osolený a specificky prozrálý. Proto byly také dříve vyráběny tvarůžky na Hané i po domácku. Tento náš, jediný, téměř beztučný sýr, obahuje o třetinu více bílkovin než hovězí maso a přibližně dvakrát tolik jak maso vepřové.

Hovoříme-li o sýrech nesmíme v žádném případě zapomenout na speciality vyráběné z ovčího či kozího mléka, nebo i ze směsi všech druhů mlék. Sice se s nimi nesetkáváme běžně, ale jsou pro každého vítaným spestřením a pochoutkou. Jejich význam často spočívá v dotváření tradic regionu, ze kterého pocházejí. Takovým sýr nemůže být např. hrudkovitý slovenský sýr brynza.

Velmi oblíbenou potravinu představují **sýry tavené** vyráběné z výše uvedených sýrů přírodních a případně za použití dalších chuťových přísad. Vyznačují se jemnou chutí, většinou delší trvanlivostí nežli mají sýry přírodní a velmi lehkou stravitelností.

Každoročně na našem trhu přibývají nové a nové druhy sýrů a méně oblíbené zase mizí.

Další články z rubriky

Doporučujeme

40 minut
Pražský koláč s ovocem

Pražský koláč s ovocem

40 minut
Koláč s bazalkovým krémem a jahodami

Koláč s bazalkovým krémem a jahodami

180 minut
Vepřová pečeně na kysaném zelí s hrnkovými knedlíky

Vepřová pečeně na kysaném zelí s…

Poslední sledované recepty

93
Jednoduchá rajská omáčka
Jednoduchá rajská omáčka
50
Tvarohové knedlíky s jahodami
Tvarohové knedlíky s…
45
Jednoduchá koprová omáčka z mléka
Jednoduchá koprová…
44
Nejlepší sekaná na světě, která nepraskne
Nejlepší sekaná na světě…
41
Lehký levandulový sirup
Lehký levandulový sirup

Zajímavé články

Melounová dieta: Zázrak, nebo nebezpečný útok na naše zdraví?
Melounová dieta: Zázrak, nebo nebezpečný útok na…
10 skvělých způsobů, jak si užít letní třešně. Zkuste je nasladko, ale i k masu!
10 skvělých způsobů, jak si užít letní třešně.…
Kuřecí kapsa: A kuře máte v kapse
Kuřecí kapsa: A kuře máte v kapse
10 nejlepších tipů na jedlé dárky, které ocení každý pan učitel i paní učitelka
10 nejlepších tipů na jedlé dárky, které ocení…
Jak odměnit děti za vysvědčení? Připravte pro ně pořádnou baštu!
Jak odměnit děti za vysvědčení? Připravte pro ně…
AHA.cz Španělská romantika končí: Soukup opustil Agátu!

Španělská romantika končí: Soukup opustil Agátu!

Mimibazar Domácí lipový sirup zastudena: Recept na voňavou dobrotu proti kašli a nachlazení

Domácí lipový sirup zastudena: Recept na voňavou dobrotu proti kašli a nachlazení

Dáma.cz Velký horoskop na červenec: Koho čeká báječné léto a komu se bude dařit?

Velký horoskop na červenec: Koho čeká báječné léto a komu se bude dařit?

Blesk pro ženy 5 ročníků, 50 nejkrásnějších rób: Kdo byl ve Varech za hvězdu?

5 ročníků, 50 nejkrásnějších rób: Kdo byl ve Varech za hvězdu?

Ženy.cz Pryč s černou, odvažte se! 8 nejhezčích plus size outfitů na jaro

Pryč s černou, odvažte se! 8 nejhezčích plus size outfitů na jaro

Blesk.cz Cameron Diazová se vrací před kameru! Natáčí nový film

Cameron Diazová se vrací před kameru! Natáčí nový film

SportRevue.cz 10 rekordů z historie NHL, které už pravděpodobně nikdy nikdo nepřekoná

10 rekordů z historie NHL, které už pravděpodobně nikdy nikdo nepřekoná

Maminka.cz Eva Burešová a Přemek Forejt čekají miminko. Oznámili to originálně a dojali své fanoušky!

Eva Burešová a Přemek Forejt čekají miminko. Oznámili to originálně a dojali své fanoušky!

Blesk Horoskopy Novoluní: Jak využít energii Měsíce ve svůj prospěch. Co je vhodné dělat?

Novoluní: Jak využít energii Měsíce ve svůj prospěch. Co je vhodné dělat?

Abecedazahrady Výrazný solitér i součást kompozice. Vyberte si ten pravý jehličnan do zahrady

Výrazný solitér i součást kompozice. Vyberte si ten pravý jehličnan do zahrady

  • Recepty.cz
  • Články
  • Ingredience
  • Řekni sýr!
 
  • © 2019 Copyright CZECH NEWS CENTER a.s. a dodavatelé obsahu.
  • Autorská práva k publikovaným materiálům
  • Podmínky pro užívání služby informační společnosti
  • Informace o zpracování osobních údajů
  • Cookies
  • Nastavení soukromí