• Blesk.cz
  • |
  • Blesk pro ženy
  • |
  • AHA!
  • |
  • Dáma.cz
  • |
  • Maminka.cz
  • |
  • E15.cz
  • |
  • Reflex.cz
  • |
  • FITweb.cz
  • |
  • Ženy.cz
  • |
  • MojeZdraví.cz
  • |
  • více Created by potrace 1.13, written by Peter Selinger 2001-2015
    • Ábíčko.cz
    • Auto.cz
    • AutoRevue.cz
    • AVmania.cz
    • DIGIarena.cz
    • Doupě.cz
    • FinExpert.cz
    • iSport.cz
    • MobilMania.cz
    • SportRevue.cz
    • Živě.cz
    • Sazka eLEAGUE
Recepty.cz - logo
  • Oblíbené recepty
    • Sezónní recepty
    • Nejlépe hodnocené
    • Poslední komentáře
    • Tip - týdenní menu
  • Nejnovější
  • Suroviny
  • Světová kuchyně
    • Česká
    • Slovenská
    • Francouzská
    • Italská
    • Čínská
    • Řecká
    • Mexická
  • Rady
  • Magazín
  • F.O.O.D.
  • Videorecepty
  • Přihlásit se
  • Vložit recept
  • Přihlásit se
Recepty.cz - logo
Pokročilé vyhledávání Podle ingrediencí
Vložit recept
Zdravý oběd Rychlá večeře Chuťovky Polévky Maso Omáčky Přílohy Těstoviny Moučníky Zdravé Rychlé Sladké Džemy a marmelády Okurky Recepty z cukety
  • Recepty.cz
  • Články
  • Ingredience
  • Řekni sýr!

Řekni sýr!

Redakce
| 5. 10. 2010
Ingredience
Řekni sýr!

Těžko říct, kde byl vyroben první sýr. Předpokládá se, že zemědělci v Mezopotámii asi před 10 000 lety již měli se sýrem vysráženým z mléka domácích zvířat zkušenosti. Ve středověku výrobu sýrů zdokonalovali mniši, protože představoval náhradu masa. Způsob výroby sýrů byl na jednotlivých farmách různý a uchovával se jako rodinné tajemství po celé generace...

První podskupinou jsou samozřejmě sýry s ušlechtilou plísní uvnitř hmoty, u nás v zastoupené sýrem Niva. Plíseň se v průběhu zrání podílí na změnách jeho složek a vytváří nejen charakteristický vzhled těchto sýrů - modré žilky uvnitř sýrové hmoty, ale především typické pikantní aroma. V našich obchodech se rovněž setkáme se širokým sortimentem těchto sýrů z Francie (Roqefort, Valmont), Německa (Blue Master, Palladin, Bergader), Dánska (Danisch Blue) či Itálie (Gorgonzola).

Druhou podskupinu tvoří oblíbené sýry s plísní na povrchu - tedy sýry typu camembert, hermelín, de Brie či Geramont. Rozdíl těchto sýrů oproti předchozím je v tom, že zrají směrem dovnitř. Konzument se někdy může setkat u těchto sýrů s tvarohovým středem, který neznamená závadu, nýbrž skutečnost, že sýr ještě neprozrál.

Sýry polotvrdé a tvrdé - jedná se u nás, ale i celosvětově, o nejrozšířenější skupinu sýrů. Patří sem široká skupina sýrů holandského typu, zastoupená především eidamskými sýry. Eidam se výborně hodí jak do studené, tak teplé kuchyně.

Dalšími výrobky jsou goudy, moravský bochník, skupina hnětených sýrů např. tylžský, ale také málo rozšířený čedar. Samostatnou skupinou jsou sýry s tvorbou ok, reprezentované králem sýrů Ementálem. Jeho český příbuzný nese jméno Primátor, oblíbeným se rychle stal i polotvrdý sýr s tvorbou ok Madeland. Ze zahraničí jsou zastoupeny především ementálské sýry z Francie a Německa, ale také světově proslulý Leerdammer z Holandska.

Kyselé sýry - do této skupiny patří zcela původní moravská specialita, známé Olomoucké tvarůžky z Loštic. Jejich výroba je poměrně jednoduchá - jde vlastně o upravený tvaroh, osolený a specificky prozrálý. Proto byly také dříve vyráběny tvarůžky na Hané i po domácku. Tento náš, jediný, téměř beztučný sýr, obahuje o třetinu více bílkovin než hovězí maso a přibližně dvakrát tolik jak maso vepřové.

Hovoříme-li o sýrech nesmíme v žádném případě zapomenout na speciality vyráběné z ovčího či kozího mléka, nebo i ze směsi všech druhů mlék. Sice se s nimi nesetkáváme běžně, ale jsou pro každého vítaným spestřením a pochoutkou. Jejich význam často spočívá v dotváření tradic regionu, ze kterého pocházejí. Takovým sýr nemůže být např. hrudkovitý slovenský sýr brynza.

Velmi oblíbenou potravinu představují sýry tavené vyráběné z výše uvedených sýrů přírodních a případně za použití dalších chuťových přísad. Vyznačují se jemnou chutí, většinou delší trvanlivostí nežli mají sýry přírodní a velmi lehkou stravitelností.

Každoročně na našem trhu přibývají nové a nové druhy sýrů a méně oblíbené zase mizí.

Další články z rubriky

Doporučujeme

15 minut
Řecký salát s cizrnou

Řecký salát s cizrnou

50 minut
Kuřecí prsa na kari se smetanou

Kuřecí prsa na kari se smetanou

50 minut
Ostružinový koláč s broskvemi

Ostružinový koláč s broskvemi

Poslední sledované recepty

111
Houbové flíčky / houbofleky
Houbové flíčky /…
40
Kýta v žampionové omáčce
Kýta v žampionové omáčce
25
Asijské nudle s pak choi a lososem
Asijské nudle s pak choi…
22
Bublanina s ostružinami
Bublanina s ostružinami
22
Makarony zapečené se sýrem a rajčaty
Makarony zapečené se…

Zajímavé články

Co to sakra je?! Talentovaný cukrář dělá dorty, které tak vůbec nevypadají
Co to sakra je?! Talentovaný cukrář dělá dorty,…
Zavařte si hrušky! Návod, jak udělat povidla, džem i čatní
Zavařte si hrušky! Návod, jak udělat povidla,…
Jak dokonale nakrájet zeleninu? Naučte se triky od profíků
Jak dokonale nakrájet zeleninu? Naučte se triky…
6 tipů, jak zpracovat úrodu chilli papriček: Usušte je, naložte nebo z nich uvařte džem
6 tipů, jak zpracovat úrodu chilli papriček:…
Nejjednodušší ovocný koláč: Vyzkoušejte vděčný recept, který zvládnete i bez váhy a může být pokaždé jiný
Nejjednodušší ovocný koláč: Vyzkoušejte vděčný…
AHA.cz Už není sám! Margita po třech letech přiznal vztah

Už není sám! Margita po třech letech přiznal vztah

Mimibazar Island: Země ohně a ledu

Island: Země ohně a ledu

Dáma.cz Cher, Mickey Rourke nebo Meg Ryan: Hvězdy 80. let, které plastika změnila k nepoznání

Cher, Mickey Rourke nebo Meg Ryan: Hvězdy 80. let, které plastika změnila k nepoznání

Blesk pro ženy Od vzniku Miss České republiky uplynulo 36 let: Jak dnes vypadají vítězky? Některé stěží poznáte!

Od vzniku Miss České republiky uplynulo 36 let: Jak dnes vypadají vítězky? Některé stěží poznáte!

Ženy.cz Otestujte se: 7 typů toxických kamarádek, nejste jedna z nich?

Otestujte se: 7 typů toxických kamarádek, nejste jedna z nich?

Blesk.cz Velké jubileum u Křížkových: Sté narozeniny jako oslava života, víry a vytrvalosti

Velké jubileum u Křížkových: Sté narozeniny jako oslava života, víry a vytrvalosti

SportRevue.cz Tohle jsou přítelkyně a ženy (ex)pilotů Formule 1. Kdo má doma největší kočku?

Tohle jsou přítelkyně a ženy (ex)pilotů Formule 1. Kdo má doma největší kočku?

Maminka.cz Táta pěti dětí se dozvěděl, že čtyři z nich nejsou jeho vlastní. Mám je rád všechny, ale dědit bude jen 'moje krev', říká

Táta pěti dětí se dozvěděl, že čtyři z nich nejsou jeho vlastní. Mám je rád všechny, ale dědit bude jen 'moje krev', říká

Blesk Horoskopy Horoskop na další týden: Koho čekají nepříjemné zprávy a kdo bude experimentovat v ložnici?

Horoskop na další týden: Koho čekají nepříjemné zprávy a kdo bude experimentovat v ložnici?

  • Recepty.cz
  • Články
  • Ingredience
  • Řekni sýr!
 
  • © 2019 Copyright CZECH NEWS CENTER a.s. a dodavatelé obsahu.
  • Autorská práva k publikovaným materiálům
  • Podmínky pro užívání služby informační společnosti
  • Informace o zpracování osobních údajů
  • Cookies
  • Nastavení soukromí
  • Jednotná kontaktní místa / Single Points od Contact