• Blesk.cz
  • |
  • Blesk pro ženy
  • |
  • AHA!
  • |
  • Dáma.cz
  • |
  • Maminka.cz
  • |
  • E15.cz
  • |
  • Reflex.cz
  • |
  • FITweb.cz
  • |
  • Ženy.cz
  • |
  • MojeZdraví.cz
  • |
  • více Created by potrace 1.13, written by Peter Selinger 2001-2015
    • Ábíčko.cz
    • Auto.cz
    • AutoRevue.cz
    • AVmania.cz
    • DIGIarena.cz
    • Doupě.cz
    • FinExpert.cz
    • iSport.cz
    • MobilMania.cz
    • SportRevue.cz
    • Živě.cz
    • Sazka eLEAGUE
Recepty.cz - logo
  • Oblíbené recepty
    • Sezónní recepty
    • Nejlépe hodnocené
    • Poslední komentáře
    • Tip - týdenní menu
  • Nejnovější
  • Suroviny
  • Světová kuchyně
    • Česká
    • Slovenská
    • Francouzská
    • Italská
    • Čínská
    • Řecká
    • Mexická
  • Rady
  • Magazín
  • F.O.O.D.
  • Videorecepty
  • Přihlásit se
  • Vložit recept
  • Přihlásit se
Recepty.cz - logo
Pokročilé vyhledávání Podle ingrediencí
Vložit recept
Zdravý oběd Rychlá večeře Chuťovky Polévky Maso Omáčky Přílohy Těstoviny Moučníky Zdravé Rychlé Sladké Piknik
  • Recepty.cz
  • Články
  • Ingredience
  • Rázné holky

Rázné holky

F.O.O.D.
| 15. 3. 2011
Ingredience
Rázné holky

Peprně křupavé a samy o sobě dokonalé – ředkvičky jsou ideální chuťovkou. Jak, kdy a proč zapustily na našem stole kořínky?

Když do francie dorazí jaro a blíží se čas na rodinné obědy pod širým nebem, často je otevírá miska s čerstvými ředkvičkami, včetně zelené štětinky jejich lístků. Pojídají se před vlastním obědem, doplněné křupavou bagetou, jemným hutným máslem a vločkovou solí. Více není potřeba – britský bylinkář John Evelyn jednou napsal, že ředkvičky si s sebou nosí i svůj vlastní pepř.

Jsou-li ve francouzské gastronomii prioritou, v jiných kuchyních přicházejí na stůl spíše jako dovětek nebo náhodný nápad. Ředkvičky ale mají na víc.

Na druhu záleží

Důvod možná tkví v tom, že žádný sebe si vážící Francouz by patrně nepozřel zavadlé, mechovité exempláře s podivně vláknitým středem, jaké občas dozrávají v chladicích boxech supermarketů. Tamní ředvičky bývají spíše podlouhlé, roztomile červenobílé a s oním přesně správným poměrem sladkosti a pikantnosti. Jsou také častou součástí dětských svačinek, kdy se, nastrouhané a utřené s máslem, schovají v křupavé bagetě.

U nás je velmi dobrá poloraná odrůda – podlouhlá bílá ředkvička s příhodným jménem Rampouch či její kulatá sestřenice jménem Blanka. Odrůd je však velká řada a ne vždy se pohybují jen po červenobílé barevné škále, přestože latinský název rodu Raphanus je prý odvozen ze sanskrtského výrazu pro krev (anglické slovo radish je pak odvozeno přímo z latinského radix, tedy kořínek).

Názvy dnešních hybridů jsou poněkud suchopárnější – nejnovější místní výpěstky nesou jména jako Prima, Tercie či Kvarta, ale najdeme i Slavii či fialovou Violu.

Co potřebují a co poskytují

Pěstování ředkviček není nijak zvlášť náročné. Velmi brzy po výsevu klíčí a během 14 dnů se mohou začít sklízet. Půda musí být pochopitelně dobře propracovaná, s dostatečnou zásobou živin. Zkušenější zahrádkáři vědí, že ředkvička je plodina krátkého dne, to znamená, že jakostní bulvičky se vytvářejí jen na jaře a na podzim, kdy je den kratší, kdežto v létě – při dlouhém dni – vytváří rostlina květní stonky a semena.

Proto se v létě nepěstuje. Aby ředkvičky byly chutné a šťavnaté, musí rychle vyrůst, to znamená, že se musí hodně zalévat. Při kolísající vlhkosti začnou totiž dřevnatět a na světě jsou plody, které by Francouz nepozřel…

Ředkvičky jsou bohaté na draslík, sodík a vápník a mají vysoký obsah chloru. Mimoto mají mnoho fosforu a síry, zatímco velké druhy obsahují velké množství křemíku. Bohaté jsou také na vitamin C, kyselinu listovou a obsahují nezanedbatelné množství vitaminu B. V našem těle působí antibakteriálně, zároveň ničí plísně ve střevech, na sliznici a v žaludku. Díky obsahu hořčičných olejů usnadňují také odkašlávání.

Příznivý účinek prý mají na snižování škodlivého cholesterolu a trávení. Všechny druhy ředkviček obsahují lehký éter, který rozpouští hleny, a mimoto enzymy podporující vylučování trávicích šťáv. Jejich močopudný účinek je činí užitečnými při čistění ledvin a močového měchýře. Lidové léčitelství doporučuje šťávu z ředkviček smíchanou se šťávou karotkovou coby výbornou pomoc při čištění a léčbě sliznic zažívacího ústrojí a dýchacích orgánů.

Řízný marš do kuchyně

Prostý půvab chleba s máslem a ředkvičkami rezonuje v české mysli křepkou notou. Obliba podobné kombinace je známa už od středověku, kdy se k chlebu přikusovaly jak menší, tak velké bílé „pivní“ ředkve. Ale kulinární možnosti ředkviček rády stoupají po dalších příčkách gastronomického žebříku.

Na druhém stupni najdete saláty. Ředkvičky si s jednoduchou zálivkou vystačí i samy o sobě, pravda, ale zkuste je někdy zkombinovat třeba se sušenými meruňkami a dílky pomerančů či mandarinek, zbavených dělicích blanek. Zapomínat byste neměli ani na to, že i svěží zelené lístky ředkviček jsou zcela a naprosto jedlé, jen je musíte opravdu pečlivě umýt, abyste s nimi nechroupali i písek.

Třetím stupněm zpracování ředkviček v kuchyni je pak jejich tepelná úprava. Ať už jde o elegantní přílohu, jako jsou naše glazované ředkvičky, o využití v polévkách orientálního, zejména čínského typu, či o známé dušené ředkvičky s míchanými vejci, je tahle nebojácná zelenina v kuchyni opravdovým malým pokladem. Gastronomickou i estetickou korunkou jsou pak něžné ředkvičkové klíčky.

Diskuze ke článku

  • Nejsou zde zatím žádné komentáře.

Další články z rubriky

Doporučujeme

20 minut
Halloumi z grilu na salátu

Halloumi z grilu na salátu

20 minut
Těstoviny s rajčaty a vodkou

Těstoviny s rajčaty a vodkou

70 minut
Kuřecí paličky BBQ

Kuřecí paličky BBQ

Poslední sledované recepty

177
Voňavý sirup z bezinkových květů
Voňavý sirup z…
93
Jahodová marmeláda (džem)
Jahodová marmeláda (džem)
70
Jednoduchá rajská omáčka
Jednoduchá rajská omáčka
50
Palačinky
Palačinky
43
Jidáše
Jidáše

Zajímavé články

Vojtěška: Zapomenutá fialová kráska pro zdravé vaření plné chutí
Vojtěška: Zapomenutá fialová kráska pro zdravé…
Marinády na kuřecí křídla, díky kterým bude maso křehké a šťavnaté: S medem, jogurtem nebo citrusy
Marinády na kuřecí křídla, díky kterým bude maso…
Dobroty z Valašska: Víte, co jsou škračky nebo osúchy a z čeho se dělá luhačovický špaček?
Dobroty z Valašska: Víte, co jsou škračky nebo…
Samosběr jahod: Kde nasbírat jahody za poloviční cenu, než koupíte v obchodě
Samosběr jahod: Kde nasbírat jahody za poloviční…
Koprový čaj: Osvěžte tělo a duši jedinečným nápojem plným zdraví a chuti
Koprový čaj: Osvěžte tělo a duši jedinečným…
AHA.cz Dominika Gottová: Žebrala jídlo, teď je milionářka

Dominika Gottová: Žebrala jídlo, teď je milionářka

Mimibazar Síla komunikace: Efektivní tipy pro zlepšení mezilidských vztahů

Síla komunikace: Efektivní tipy pro zlepšení mezilidských vztahů

Dáma.cz Čínský nový rok Zajíce 2023 začíná: Co nám přinese a jaký bude mít vliv?

Čínský nový rok Zajíce 2023 začíná: Co nám přinese a jaký bude mít vliv?

Blesk pro ženy Nadčasové boty podle Evy Pavlové: Které sluší všem bez ohledu na věk?

Nadčasové boty podle Evy Pavlové: Které sluší všem bez ohledu na věk?

Ženy.cz Osvěžující mermaidcore: Jak vypadá největší beauty trend roku a proč si ho zamilovat?

Osvěžující mermaidcore: Jak vypadá největší beauty trend roku a proč si ho zamilovat?

Blesk.cz Johnny Depp oslavil 60 na pódiu: Problematickému herci zazpívalo 40 000 fanoušků!

Johnny Depp oslavil 60 na pódiu: Problematickému herci zazpívalo 40 000 fanoušků!

SportRevue.cz 15 nejpopulárnějších sportů na světě. Lední hokej v popředí nehledejte

15 nejpopulárnějších sportů na světě. Lední hokej v popředí nehledejte

Maminka.cz Kdy budou mít děti v letošním školním roce jarní prázdniny? Tady máte kompletní přehled

Kdy budou mít děti v letošním školním roce jarní prázdniny? Tady máte kompletní přehled

Blesk Horoskopy Šéfové ve vztahu. Kdo ze zvěrokruhu je dominantní partner a chce o všem rozhodovat?

Šéfové ve vztahu. Kdo ze zvěrokruhu je dominantní partner a chce o všem rozhodovat?

Abecedazahrady Balkon jako ve Středozemí! Inspirujte se nápady, jak na to

Balkon jako ve Středozemí! Inspirujte se nápady, jak na to

  • Recepty.cz
  • Články
  • Ingredience
  • Rázné holky
 
  • © 2019 Copyright CZECH NEWS CENTER a.s. a dodavatelé obsahu.
  • Autorská práva k publikovaným materiálům
  • Podmínky pro užívání služby informační společnosti
  • Informace o zpracování osobních údajů
  • Cookies
  • Nastavení soukromí