• Blesk.cz
  • |
  • Blesk pro ženy
  • |
  • AHA!
  • |
  • Dáma.cz
  • |
  • Maminka.cz
  • |
  • E15.cz
  • |
  • Reflex.cz
  • |
  • FITweb.cz
  • |
  • Ženy.cz
  • |
  • MojeZdraví.cz
  • |
  • více Created by potrace 1.13, written by Peter Selinger 2001-2015
    • Ábíčko.cz
    • Auto.cz
    • AutoRevue.cz
    • AVmania.cz
    • DIGIarena.cz
    • Doupě.cz
    • FinExpert.cz
    • iSport.cz
    • MobilMania.cz
    • SportRevue.cz
    • Živě.cz
    • Sazka eLEAGUE
Recepty.cz - logo
  • Oblíbené recepty
    • Sezónní recepty
    • Nejlépe hodnocené
    • Poslední komentáře
    • Tip - týdenní menu
  • Nejnovější
  • Suroviny
  • Světová kuchyně
    • Česká
    • Slovenská
    • Francouzská
    • Italská
    • Čínská
    • Řecká
    • Mexická
  • Rady
  • Magazín
  • F.O.O.D.
  • Videorecepty
  • Přihlásit se
  • Vložit recept
  • Přihlásit se
Recepty.cz - logo
Pokročilé vyhledávání Podle ingrediencí
Vložit recept
Zdravý oběd Rychlá večeře Chuťovky Polévky Maso Omáčky Přílohy Těstoviny Moučníky Zdravé Rychlé Sladké Velikonoce
  • Recepty.cz
  • Články
  • Ingredience
  • Nové brambory

Nové brambory

Eva Všetíčková
| 12. 6. 2013
Ingredience
Nové brambory

Se sluníčkem se vrací i chuť na pestrá, svěží a odlehčená jídla. Nové brambory spolu s bylinkami či rybou jsou synonyma lehkého jídelníčku. Z následující pestré nabídky fouká svěží vítr!

Ratatouille s bramborami

Příprava: 30 minut

4 porce:
* 700 g nových brambor
* 3 žluté papriky
* 300 g cukety
* 1 lžíce olivového oleje
* 400 ml zeleninového vývaru
* 100 g zakysané smetany
* 100 g černých oliv
* sůl a pepř na dochucení
* brynza k podávání

Pečlivě omyté brambory nakrájejte na menší kousky, stejně jako papriku a cuketu. V kastrolu na rozehřátém oleji nejprve osmažte brambory. Přilijte vývar a brambory asi 20 minut duste, až budou měkké.

Po 10 minutách přidejte papriku a cuketu a na závěr smetanu a olivy. Dochuťte a podávejte s brynzou a pečivem.

Náš tip: Nové brambory stačí jen dobře omýt. Nejlepším zdrojem vlákniny a živin (například vitaminu C a draslíku) uložených v bramborách je totiž slupka!

Brambory na estragonu s chřestem

Příprava: 40 minut

4 porce:
* 750 g nových brambor
* 2 svazky zeleného chřestu
* 1 svazek jarní cibulky
* 3 lžíce olivového oleje
* 1 svazek estragonu
* sůl a pepř na dochucení

Brambory důkladně omyjte, ale slupku neodstraňujte. Rozpulte je a ve vroucí osolené vodě povařte asi 10 minut. Sceďte a nechte stranou.

Troubu předehřejte na 180 °C. Spodní část chřestu oškrábejte, tužší konce odřízněte. Pak jej šikmo pokrájejte na asi pěticentimetrové kousky. Jarní cibulku pokrájejte na kolečka.

V míse promíchejte předvařené brambory, chřest, cibulku a olej. Dochuťte a přemístěte na plech pokrytý pečicím papírem. Pečte asi 25 minut.

Upečené brambory s chřestem promíchejte s najemno nasekanými výhonky oregana a podávejte buď jako přílohu, nebo jako lehkou večeři.

Náš tip: Spolu s bramborami a chřestem můžete také zapéct na kousky pokrájené kuřecí nebo krůtí maso.

Zapečené brambory

Příprava: 50 minut

4 porce:
* 700 g brambor
* 1 stroužek česneku
* 2 červené cibule
* 200 g smetany ke šlehání
* 150 g parmazánu
* svazek čerstvého oregana
* sůl a pepř na dochucení

Troubu předehřejte na 180 °C. Brambory pečlivě omyjte a nakrouhejte na co nejtenčí plátky. Česnek a cibuli oloupejte, cibuli nakrájejte na kroužky. Plátky brambor rozložte do zapékací formy nebo menších formiček tak, aby se trochu překrývaly.

Česnek prolisujte do smetany, tu osolte a opepřete a zalijte jí brambory. Nahoru rozložte cibulové kroužky. Vložte do trouby a pečte asi 40 minut dozlatova. Posypte nastrouhaným parmazánem a nechte ho ještě v troubě roztavit. Před podáváním posypte zapečené brambory lístky oregana.

Náš tip: Elegantně zapečené brambory poslouží nejen jako hlavní jídlo, ale také jako příloha.

Bramboračka s lososem

Příprava: 30 minut

4 porce:
* 750 g brambor
* 3 pórky
* malý kousek zázvoru
* 3 lžíce olivového oleje
* 1,5 l zeleninového vývaru
* 1 citron
* 400 g lososa
* 100 ml smetany ke šlehání
* sůl a pepř na dochucení

Dobře omyté brambory rozkrájejte na čtvrtky, propláchnutý pórek na kolečka. Zázvor oloupejte a nastrouhejte. V hrnci rozehřejte polovinu oleje a osmažte na něm brambory a zázvor. Zalijte vývarem a asi 15 minut povařte.

Omytého a osušeného lososa nakrájejte na kousky a zakapejte citronovou šťávou. V pánvi rozehřejte zbylý olej a asi 5 minut na něm smažte pórek. Vyjměte a v pánvi osmažte kousky lososa. Bramboračku rozmixujte na hladký krém, zašlehejte do ní smetanu, prohřejte, dochuťte a podávejte s osmaženým pórkem a lososem.

Náš tip: Polévku nemusíte mixovat. Namísto lososa můžete vyzkoušet také uzenou makrelu.

Diskuze ke článku

  • Nejsou zde zatím žádné komentáře.

Další články z rubriky

Doporučujeme

Koláč se sardnikami a čekankou

Koláč se sardnikami a čekankou

40 minut
Koláč s bazalkovým krémem a jahodami

Koláč s bazalkovým krémem a jahodami

180 minut
Vepřová pečeně na kysaném zelí s hrnkovými knedlíky

Vepřová pečeně na kysaném zelí s…

Poslední sledované recepty

48
Třešňová marmeláda
Třešňová marmeláda
30
Tvarohové knedlíky s jahodami
Tvarohové knedlíky s…
28
Jednoduchá rajská omáčka
Jednoduchá rajská omáčka
26
Lehký levandulový sirup
Lehký levandulový sirup
22
Jahodová marmeláda (džem)
Jahodová marmeláda (džem)

Zajímavé články

20 nejlepších způsobů, jak využít jahody: Je libo snídani, oběd nebo netradiční dezert?
20 nejlepších způsobů, jak využít jahody: Je libo…
Jak chutná Turecko? 2 nejlepší recepty najdete tady
Jak chutná Turecko? 2 nejlepší recepty najdete…
Palačinkové dorty: Galerie nejkrásnějších dezertů, které zvládne i úplný začátečník
Palačinkové dorty: Galerie nejkrásnějších dezertů…
Osvěžení do vedra: Objevte kouzlo studených polévek
Osvěžení do vedra: Objevte kouzlo studených…
Letní domácí sirupy: Vyrobte si mátový, lipový nebo levandulový
Letní domácí sirupy: Vyrobte si mátový, lipový…
AHA.cz Krach manželství Lutovské: MANŽEL JÍ UTEKL S DCEROU KRATINY!

Krach manželství Lutovské: MANŽEL JÍ UTEKL S DCEROU KRATINY!

Mimibazar Domácí lipový sirup zastudena: Recept na voňavou dobrotu proti kašli a nachlazení

Domácí lipový sirup zastudena: Recept na voňavou dobrotu proti kašli a nachlazení

Dáma.cz Ženy přiznaly: Vyzkoušely jsme švédskou trojku a zde jsou naše poznatky

Ženy přiznaly: Vyzkoušely jsme švédskou trojku a zde jsou naše poznatky

Blesk pro ženy Neuvěřitelné proměny! Tito lidé inspirují internet

Neuvěřitelné proměny! Tito lidé inspirují internet

Ženy.cz Pryč s černou, odvažte se! 8 nejhezčích plus size outfitů na jaro

Pryč s černou, odvažte se! 8 nejhezčích plus size outfitů na jaro

Blesk.cz Zdeněk Chlopčík s manželkou na dovolené: Sexy Brigita (47) dováděla ve vlnách!

Zdeněk Chlopčík s manželkou na dovolené: Sexy Brigita (47) dováděla ve vlnách!

SportRevue.cz Pavel Horváth a spol. aneb 23 nejbáječnějších tlusťochů ve fotbalové historii

Pavel Horváth a spol. aneb 23 nejbáječnějších tlusťochů ve fotbalové historii

Maminka.cz Jitka Boho čeká miminko: Podívejte se na exkluzivní fotky, na kterých sladké tajemství ještě ukrývala

Jitka Boho čeká miminko: Podívejte se na exkluzivní fotky, na kterých sladké tajemství ještě ukrývala

Blesk Horoskopy Recenze: Vykládací karty Cesta duše otevírají intuici a poznání

Recenze: Vykládací karty Cesta duše otevírají intuici a poznání

Abecedazahrady Interiéry 70. a 80. let ve fotografiích. Taky jste takhle bydleli?

Interiéry 70. a 80. let ve fotografiích. Taky jste takhle bydleli?

  • Recepty.cz
  • Články
  • Ingredience
  • Nové brambory
 
  • © 2019 Copyright CZECH NEWS CENTER a.s. a dodavatelé obsahu.
  • Autorská práva k publikovaným materiálům
  • Podmínky pro užívání služby informační společnosti
  • Informace o zpracování osobních údajů
  • Cookies
  • Nastavení soukromí