Hnědé, zelené nebo červené, mořské řasy jsou zdrojem života.
První formy života řasy se na Zemi objevily před více než dvěma až třemi miliardami let. Ačkoli se různorodé rostlinky živí pouze sluneční energií a bohatstvím vod moří a oceánů pokrývajících okolo osmdesáti procent naší planety, dokážou vyprodukovat více než polovinu kyslíku na Zemi.
První pravidelné používání řas pro gastronomické účely se datuje do doby před deseti tisíci lety a není těžké uhodnout, že to bylo v Asii. Japonsko je s konzumací pěti kilogramů na osobu ročně na čele žebříčku v jejich spotřebě, řasa Nori je dokonce
údajně tradičním symbolickým vánočním dárkem. S výjimkou Bretaně a Irska, kde byly řasy používány z úsporných důvodů, západní civilizace řasám příliš neholdovala.
Zvyk jejich pojídání zavedli japonští a čínští přistěhovalci během dvacátého století.
Ale v současnosti jeden Evropan spořádá ročně jeden kilogram řas ročně – aniž by o tom věděl. Extrakty řas zvané koloidy jsou totiž používány jako neškodné stabilizátory
a zahušťovadla do přídatných látek E 401-E 407, ale i do omáček, jogurtů, uzenin, majonéz nebo zmrzlin.
Extrakty řas jsou hvězdou produktů s označením light, kde odtučněným látkám dodávají potřebnou viskozitu. Hnědá řasa Ascophyllum a Fucus se zase užívají
pro přípravu přibližně sto dvaceti léků a o řasách se hovoří i jako o palivu budoucnosti a příští očkovací látce pro rostliny. Největším producentem řas evropského kontinentu je Francie (na světě si drží sedmé místo). Z celkových pětadvaceti tisíc druhů řas se jich osm set nachází u francouzských břehů, devadesát
procent produkce zajišťuje Bretaň, která dodává na trh dvanáct autorizovaných druhů.
Autorizace je vzhledem k zajištění kvality řas před vlivem obecného znečišťování moří
zásadní, kvalita řas je mimo jiné závislá i na faktorech hloubky vody a intenzitě UV záření. Řasy pro lidský organismus znamenají absolutní blaho. Úctyhodný nutriční seznam je stejně dlouhý jako jedinečný. Vysoký obsah jodu, vápníku (čtrnáctkrát více než v mléce), železa, magnezia, fosforu a fluoru, přítomnost více než čtyřiceti druhů minerálů (dvacetkrát více než běžná „pozemská“ zelenina), vlákniny a mnoha vitaminů, zvlášť A, B, D a E jsou důvodem, proč astronauti NASA mají řasy zařazeny
na svá vesmírná menu.
Řasy ale fungují také jako antibakteriální, antivirový a přírodní antibiotický činitel. Snižují projevy alergií, záněty, podporují trávení, působí preventivně proti rakovině, čistí tělo od všech zatěžujících látek a při tom všem dokážou být bezlepkové a vhodné pro všechny typy diet. Mají výrazný omlazující účinek, v kosmetickém průmyslu je na nich řada značek jako Phytomer, Thalgo nebo Naturalga přímo založeno, a tak jsou vzhledem k vysokému obsahu magnezia a draslíku přidávány do koupelí, zábalů nebo i jako přísady do krémů, mýdel a šamponů.
Řasy ke gastronomickému využití můžete koupit nejčastěji sušené, jsou ale k dispozici i v nálevu ve sklenicích či čerstvé. Alternativou může být mořská sůl s řasami nebo koření s obsahem řas či těstoviny s řasami. V případě čerstvých řas je doporučována konzervace maximálně několik dnů v ledničce, sušené řasy uchovávejte hermeticky uzavřené na suchém a tmavém místě, v původním balení vydrží dva roky.
Každý druh řas má své specifické složení a chuťové vlastnosti. Nejkonzumovanější řasa světa Nori s výraznou chutí i vůní slouží k výrobě suši. Jako výborný zdroj vitamínu A a B se snoubí s tepelně upravenými ústřicemi, škeblemi, je delikátní v omáčce k rybám a dokáže zastoupit i žampiony. Červená řasa Dulse bohatá na vitamin A je nejchutnější čerstvá jako salát s citronem a olivovým olejem, nebo příloha k mořským plodům.
Oblíbenou řasou je i mořský salát (laitue de mer, Sea Lettuce), plný vitaminu C, jodu a železa, vhodný pro všechna použití od salátů po polévky. Japonskou Wakamé byste původně našli v v Japonském moři a Pacifiku, v 70. letech byla importována do moře Středozemního a nyní je pěstována na bretaňských březích. Vyznačuje se slabou chutí ústřic, vysokým procentem vápníku a snadnou úpravou.
Mořská fazolka (haricot de mer) nebo také mořské špagety patří mezi hnědé řasy. Jejich jméno je správným vodítkem, jak je upravovat, doporučuje se však konzumace v jarních měsících. Běžně k dostání je sladkovodní mikrořasa Spirulina zelenomodré barvy, jejíž složení je přímo stvořené pro diabetiky i pro obnovování imunitního systému. Želatinový přípravek z mořských řas agar–agar je zase ideální zbraň proti
nadváze. Bílý prášek snižuje apetyt i cholesterol. Agar–agar stačí vmíchat do teplého nápoje, bujonu nebo polévky a nechat minutu provařit, chuť ani barva se nezmění.
Náš trh nabízí prostřednictvím obchodů s biopotravinami další variace řas, stačí
si jen vybrat…
Diskuze ke článku
janice
|23. 2. 2011 13:08
Good :) ....thanks for sharing.. very useful for me i will bookmark this for my future needed. thanks for a great source.
<a href="http://www.dissertations-writing.co.uk">UK Dissertation Writing</a>
<a href="http://dissertations-writing.co.uk/coursework_help.htm">Coursework writing</a>