Karotka neboli raná mrkev přináší do našeho jídelníčku šťavnatou dávku vitality a křehké sladkosti. Svou rozesmátou energii vydá ochotně a bez dlouhého namlouvání. Nevěříte? Vyzkoušejte!
Mrkev karotka je ranou odrůdou mrkve. Na první kousnutí ji rozlišíte od robustní mrkve sklizené koncem léta – je sladší, křehčí a velmi šťavnatá. Její velkou předností je, že pektin v ní obsažený na sebe váže až 80 % těžkých kovů v těle a vylučuje je z organismu ven. Ocení to zejména ti, kdo žijí a pracují ve velkých městech a průmyslových aglomeracích. Pro pravdivost tvrzení, že mrkev je vhodná na zlepšení zraku, svědčí přítomnost karotenoidů, nezbytných pro správnou funkci oční sítnice.
Nejvýznamnější z nich je beta-karoten, který se v lidském těle mění na vitamin A (100 g – asi jedna středně velká mrkev – ho obsahuje tolik, že si z něj tělo vyrobí až trojnásobek denní dávky vitaminu A doporučené pro dospělého člověka). Díky němu člověk vidí dobře za šera a správně rozeznává barvy. Kromě toho zajišťuje růst, vývoj, kvalitu a funkčnost sliznic i kostí a správnou krvetvorbu. Karotka je také dobrou výživou pro srdce. V syrovém stavu totiž účinně snižuje cholesterol v krvi.
Foto: Johana Pošová Recepty: Eva Všetíčková Foodstyling: Petra Frýdlová Dekorstyling: Venny Hladik