• Blesk.cz
  • |
  • Blesk pro ženy
  • |
  • AHA!
  • |
  • Dáma.cz
  • |
  • Maminka.cz
  • |
  • E15.cz
  • |
  • Reflex.cz
  • |
  • FITweb.cz
  • |
  • Ženy.cz
  • |
  • MojeZdraví.cz
  • |
  • více Created by potrace 1.13, written by Peter Selinger 2001-2015
    • Ábíčko.cz
    • Auto.cz
    • AutoRevue.cz
    • AVmania.cz
    • DIGIarena.cz
    • Doupě.cz
    • FinExpert.cz
    • iSport.cz
    • MobilMania.cz
    • SportRevue.cz
    • Živě.cz
    • Sazka eLEAGUE
Recepty.cz - logo
  • Oblíbené recepty
    • Sezónní recepty
    • Nejlépe hodnocené
    • Poslední komentáře
    • Tip - týdenní menu
  • Nejnovější
  • Suroviny
  • Světová kuchyně
    • Česká
    • Slovenská
    • Francouzská
    • Italská
    • Čínská
    • Řecká
    • Mexická
  • Rady
  • Magazín
  • F.O.O.D.
  • Videorecepty
  • Přihlásit se
  • Vložit recept
  • Přihlásit se
Recepty.cz - logo
Pokročilé vyhledávání Podle ingrediencí
Vložit recept
Zdravý oběd Rychlá večeře Chuťovky Polévky Maso Omáčky Přílohy Těstoviny Moučníky Zdravé Rychlé Sladké Dezerty Grilování & BBQ
  • Recepty.cz
  • Články
  • Ingredience
  • Jablíčka z ráje

Jablíčka z ráje

Redakce
| 5. 10. 2010
Ingredience
Jablíčka z ráje

Patří opravdu zaslouženě k "rajským" plodům a to nejenom pro svou vynikající chuť a vůni, ale i díky pestré paletě barev, velikostí i tvarů. Rajče pochází ze subtropického pásma Jižní Ameriky z oblasti dnešního Peru a Ekvádoru. Odtud bylo přeneseno do Mexika. Aztékové pro něj užívali výraz **tomatl.**

Do Evropy bylo převezeno až v průběhu 16.století Španěly. Ne však jako zelenina, ale spolu s dalšími plodinami tvořilo kolekci pro botanické zahrady šlechtických sídel ve Španělsku, Francii, Itálii, zkrátka Středomoří.

Původní výraz se v různých modifikacích vžil v dalších jazycích. Díky podnebním podmínkám se pěstování rajčat rozšířilo i mimo skleníky a botanické zahrady, ale použití v kuchyni je datováno až od 19.století. Tak dlouho totiž trvalo, než byl překonán a vysvětlen názor, že rajčata jsou jedovatá. Toto hodnocení vyslovil botanik Mattiollo (který jako první Evropan rajče botanicky popsal), když rajče označil za nezdravé ovoce.Zčásti měl pravdu - nezralá rajčata obsahují glykosid solanin, který je jedovatý, zráním se ztrácí. Nemusíme tedy přijít o úrodu, která nám nedozrála, odborníci doporučují zelená rajčata jednotlivě zabalit do papíru, uložit do krabice, tu nechat při stálé teplotě v temnu. Zrání urychlí také vložení zralého jablka mezi zabalená rajčata, a na čas přikrýt utěrkou.

Sporu rozhodně není, jedná-li se o prospěšnost zralých plodů - obsahují téměř všechny důležité vitamíny a minerální látky včetně vzácněji se vyskytujících prvků radium, měď, nikl a kobalt. Na organismus působí lehce močopudně, čistí, jsou antitoxická. Pro dodržení objektivnosti informací je na místě uvést, že rajčata (tak jako všechny lilkovité zeleniny) mohou u citlivých lidí vyvolat kloubní potíže.

První kuchyňské úpravy byly spojeny s omáčkou a polévkou, celá škála receptů se postupně rozšiřovala a v některých podobách je nenahraditelná. Ve sledu jídelního lístku mají rajčata pevnou pozici, ať už se jedná o studené či teplé předkrmy, polévky, pokrmy bezmasé, speciality a saláty. Dnešní kuchyně se však neobejde bez vynalézavosti a tvůrčího přístupu, někdy třeba i jednoduchá změna přílohy zdůrazní a vyzdvihne jídlo. Asi bychom nenašli člověka, který by neznal rajskou polévku, lečo, kečup, šťávu, zkrátka lahůdky evropské kuchyně. Méně známé jsou však speciality z rodné vlasti rajčat. Připomeneme si je omáčkou ze zelených rajčat, která patří na mexický stůl jako nepostradatelný doplněk pokrmů.

Na 500 ml omáčky potřebujeme: 200 g zelených rajčat, 300 g oloupaných zelených paprik, 50 g loupaných mandlí, cibuli, olej, sůl, pálivou mletou papriku, mletý koriandr a lžičku tekutého medu, na úpravu hustoty nepříliš silný drůbeží vývar 300-500 ml.
Na rozpáleném oleji za stálého míchání prudce osmahneme drobně posekanou cibuli, mandle a pokrájenou zeleninu. Osolíme, okořeníme, vmícháme med a zalijeme vývarem - za občasného míchání povaříme.
Dobrou chuť.

Další články z rubriky

Doporučujeme

50 minut
Pečená vepřová žebra se salsou verde a kukuřicí

Pečená vepřová žebra se salsou verde…

30 minut
Třešňová marmeláda

Třešňová marmeláda

80 minut
Čevapčiči

Čevapčiči

Poslední sledované recepty

89
Kýta v žampionové omáčce
Kýta v žampionové omáčce
46
Voňavý sirup z bezinkových květů
Voňavý sirup z…
35
Pórková polévka s cizrnou
Pórková polévka s cizrnou
33
Ořechové řezy s polevou z remosky
Ořechové řezy s polevou…
32
Třešňová marmeláda
Třešňová marmeláda

Zajímavé články

Nejkrásnější jahodové dorty: Vyberte si svého favorita a přivítejte léto se sladkou noblesou
Nejkrásnější jahodové dorty: Vyberte si svého…
Ochucené vody vás budou bavit: Jsou krásné, dobré a bez kalorií!
Ochucené vody vás budou bavit: Jsou krásné, dobré…
4 tipy, jak rychle vypeckovat třešně
4 tipy, jak rychle vypeckovat třešně
Burger jako od profíka: 8 rad, díky kterým bude chutnat naprosto dokonale
Burger jako od profíka: 8 rad, díky kterým bude…
Ovocné knedlíky: Uvařte si s námi sladkou klasiku na 5 způsobů!
Ovocné knedlíky: Uvařte si s námi sladkou klasiku…
AHA.cz Janda manželku udeřil pěstí: Opravdu nerad, mám z toho  strach

Janda manželku udeřil pěstí: Opravdu nerad, mám z toho strach

Mimibazar Jak probíhá návštěva lékaře homeopata? Zjistili jsme to za vás!

Jak probíhá návštěva lékaře homeopata? Zjistili jsme to za vás!

Dáma.cz Moderátorské hvězdy devadesátek: Z koho je cukrář, pašerák či poslanec?

Moderátorské hvězdy devadesátek: Z koho je cukrář, pašerák či poslanec?

Blesk pro ženy Synové našich idolů! Víte, kterým slavným otcům se narodili tihle fešáci?

Synové našich idolů! Víte, kterým slavným otcům se narodili tihle fešáci?

Ženy.cz Jablko, Oliva nebo také Šalvěj: Které celebrity pojmenovaly své děti podle jídla?

Jablko, Oliva nebo také Šalvěj: Které celebrity pojmenovaly své děti podle jídla?

Blesk.cz Muzikálový Raoul z Fantoma: Tajná svatba! Kdo je jeho krásná nevěsta?

Muzikálový Raoul z Fantoma: Tajná svatba! Kdo je jeho krásná nevěsta?

SportRevue.cz 25 nejdražších přestupů fotbalové historie. Než skončí léto, pořadí se opět změní

25 nejdražších přestupů fotbalové historie. Než skončí léto, pořadí se opět změní

Maminka.cz Máma, která nechala svému synovi odstranit laserem obrovské mateřské znaménko, sklidila krutou kritiku

Máma, která nechala svému synovi odstranit laserem obrovské mateřské znaménko, sklidila krutou kritiku

Blesk Horoskopy Horoskop na další týden: Kdo si v životě polepší a koho zradí dobrý přítel?

Horoskop na další týden: Kdo si v životě polepší a koho zradí dobrý přítel?

  • Recepty.cz
  • Články
  • Ingredience
  • Jablíčka z ráje
 
  • © 2019 Copyright CZECH NEWS CENTER a.s. a dodavatelé obsahu.
  • Autorská práva k publikovaným materiálům
  • Podmínky pro užívání služby informační společnosti
  • Informace o zpracování osobních údajů
  • Cookies
  • Nastavení soukromí
  • Jednotná kontaktní místa / Single Points od Contact