• Blesk.cz
  • |
  • Blesk pro ženy
  • |
  • AHA!
  • |
  • Dáma.cz
  • |
  • Maminka.cz
  • |
  • E15.cz
  • |
  • Reflex.cz
  • |
  • FITweb.cz
  • |
  • Ženy.cz
  • |
  • MojeZdraví.cz
  • |
  • více Created by potrace 1.13, written by Peter Selinger 2001-2015
    • Ábíčko.cz
    • Auto.cz
    • AutoRevue.cz
    • AVmania.cz
    • DIGIarena.cz
    • Doupě.cz
    • FinExpert.cz
    • iSport.cz
    • MobilMania.cz
    • SportRevue.cz
    • Živě.cz
    • Sazka eLEAGUE
Recepty.cz - logo
  • Oblíbené recepty
    • Sezónní recepty
    • Nejlépe hodnocené
    • Poslední komentáře
    • Tip - týdenní menu
  • Nejnovější
  • Suroviny
  • Světová kuchyně
    • Česká
    • Slovenská
    • Francouzská
    • Italská
    • Čínská
    • Řecká
    • Mexická
  • Rady
  • Magazín
  • F.O.O.D.
  • Videorecepty
  • Přihlásit se
  • Vložit recept
  • Přihlásit se
Recepty.cz - logo
Pokročilé vyhledávání Podle ingrediencí
Vložit recept
Zdravý oběd Rychlá večeře Chuťovky Polévky Maso Omáčky Přílohy Těstoviny Moučníky Zdravé Rychlé Sladké Velikonoce
  • Recepty.cz
  • Články
  • Ingredience
  • Brambory rozhodně nejsou nuda!

Brambory rozhodně nejsou nuda!

F.O.O.D.
| 18. 8. 2016
Ingredience
Brambory rozhodně nejsou nuda!

Děláte stále jen dokola brambory vařené, pečené či šťouchané? Je čas na změnu. Ta vám zabere minimum času a vy zjistíte, že z těchto okopanin můžete vykouzlit neotřeloz přílohu. Rané jsou stoprocentně nejchutnější.

Plněný řízek s bramborami

4 porce, příprava: 40 minut

* 4 tence nařezané krůtí řízky po 120 g
* sůl a pepř
* 1 hrst plocholisté petržele
* 1 šalotka
* 1 stroužek česneku
* 150 g měkkého másla
* asi 100 g strouhanky
* 2–3 lžíce hladké mouky
* 1 vejce
* 600 g brambor typu B uvařených ve slupce
* olej na smažení

Troubu zapněte na 220 °C. Maso přes fólii naklepejte, z obou stran osolte a opepřete. Polovinu petržele a šalotku nasekejte najemno, česnek utřete a smíchejte se 4 lžícemi měkkého másla. Zbytek petržele smíchejte se strouhankou. Doprostřed každého plátku masa dejte kousek másla, překlopte, spojte párátky a obalte v trojobalu. Brambory podélně rozpulte a na řezu několikrát nařízněte. Poklaďte šupinkami zbylého ochuceného másla a dopečte v troubě. Řízky usmažte a podávejte s bramborami.


Smažené brambory se sázeným vejcem

4 porce, příprava: 30 minut

* 1 kg brambor typu A uvařených ve slupce
* 1 cibule
* řepkový olej
* sůl a pepř
* 100 g nakládaných cibulek
* 120 g menších kyselých okurek
* 1 lžíce másla
* 4 vejce
* koriandr na ozdobu

Brambory uvařte den dopředu. Oloupejte je a nakrájejte na kolečka. Cibuli nakrájejte na půlkolečka. V pánvi rozehřejte větší množství řepkového oleje a pečte
na něm asi 5 minut brambory. Přidejte cibuli a za občasného promíchání smažte ještě asi 10 minut dozlatova. Vyjměte, osolte, opepřete a nechte okapat. V jiné pánvi mezitím rozehřejte máslo a na něm usmažte sázená vejce. Žloutky osolte a opepřete. Cibulky a okurky sceďte a podle potřeby nakrájejte na menší kousky. Podávejte s bramborami a sázeným vejcem. Posypte koriandrem.

Náš TIP: Rané brambory jsou dokonalé samy o sobě, proto to s dalšími surovinami nemusíte přehánět. Když k nim přidáte jemně nasekaný libeček s jeho silnou masitou „magi“ chutí a vůní, jistě uspokojíte i „masožravce“.


Bramborový gratin s lososem

4 porce, příprava: 95 minut

* 600 g brambor typu A
* sůl a pepř
* 50 g másla + na formu
* 4 filety z lososa s kůží po 125 g
* šťáva z 0,5 citronu
* 2 rajčata
* 1 mozzarella v nálevu
* hrst bazalky

Troubu rozehřejte na 220 °C. Brambory oškrábejte a nakrájejte na tenké plátky nebo je nastrouhejte na kolečka. Osolte je, opepřete a promíchejte. Zapékací misku vymažte kouskem másla a brambory do ní navrstvěte střídavě se šupinkami másla. Vložte asi na 30 minut do trouby. Lososa osušte, zakápněte citronovou šťávou a osolte a opepřete. Rajčata a mozzarellu nakrájejte na plátky. Brambory vyjměte z trouby, rozprostřete na ně lososa, mozzarellu, rajčata a část bazalky a 20 minut zapékejte. Podávejte posypané bazalkou.


Bílá ryba s koprovými bramborami

4 porce, příprava: 95 minut

* 1 červená chilli paprička
* 300 g fenyklu
* 300 g rebarbory
* olivový olej
* 2 lžíce medu
* 1 špetka kari koření
* sůl a pepř
* 600 g menších brambor typu A
* 4 filé z bílé ryby (pstruh, treska, candát…)
* 1 lžíce citronové šťávy
* 4 rajčata
* 1 červená cibule
* 3 lžíce másla
* 1 lžíce kopru

Troubu zapněte na 200 °C. Chilli papričku zbavte semínek a nasekejte najemno. Očistěte a na malé kousky nakrájejte fenykl a rebarboru. Fenyklové listy si odložte. Vše smíchejte se 2 lžícemi olivového oleje, medem, kari, solí a pepřem. Rozložte na plech vyložený pečicím papírem a pečte asi 30 minut doměkka. Brambory vařte v osolené vodě doměkka. Nechte lehce zchladnout a oloupejte je. Ryby osušte, zakápněte citronovou šťávou a na oleji z obou stran opečte dozlatova, celkem asi 4–5 minut. Uložte do tepla. Rajčata nakrájejte na osminky, cibuli na tenké proužky. Obojí lehce osmahněte na 1 lžíci másla. Dochuťte solí a pepřem a smíchejte s pečenou zeleninou. Zbylé máslo přepusťte, vmíchejte 1 lžíci olivového oleje, nasekaný kopr a fenyklové lístky. Prohřejte v něm brambory. Rybu podávejte se zeleninou a bramborami.


Plněné sladké brambory

4 porce, příprava: 110 minut

* 4 velké batáty
* 1 malá cibule
* 2 stroužky česneku
* rostlinný olej
* 400 g mletého hovězího masa
* 200 ml masového vývaru
* sůl a pepř
* mletý římský kmín
* 1 cuketa

DIP

* 200 g řeckého jogurtu
* 100 g tvarohu
* 1–2 polévkové lžíce pasty tahini
* 1–2 lžíce citronové šťávy

Troubu zapněte na 190 °C. Batáty důkladně očistěte kartáčem a omyjte. Položte je na plech vyložený pečicím papírem a 50–60 minut pečte doměkka. Mezitím cibuli a česnek nakrájejte najemno. Zpěňte na troše oleje, přidejte maso a restujte tak dlouho, až přestane dělat hrudky. Podlijte vývarem a nechte za občasného promíchání asi 30 minut dusit doměkka. Cuketu nastrouhejte nahrubo a smíchejte se solí, pepřem a římským kmínem. Batáty vyjměte z trouby a podélně rozpulte. Vnitřek trochu vydlabejte, naplňte masovou směsí a navrch dejte cuketu. Vložte ještě na 10 minut do trouby. Podávejte s dipem, který vznikne smícháním všech uvedených surovin.


Cajunské brambory

4–6 porcí, příprava: 35 minut

* 10 menších brambor typu B
* 3 menší cibule
* 1 lžíce cajunského koření
* 2 lžíce rostlinného oleje
* kajenský pepř
* sůl a pepř

Troubu zapněte na 200 °C. Brambory nakrájejte podle velikosti na poloviny až čtvrtiny a propíchejte vidličkou, budou křupavější. Cibuli nakrájejte na čtvrtiny. Olej rozehřejte na pánvi, přidejte brambory a zasypte kořením. Přidejte cibuli. Osmahněte dozlatova, pak přendejte do pekáčku a pečte ještě asi 15 minut doměkka.

Diskuze ke článku

  • Nejsou zde zatím žádné komentáře.

Další články z rubriky

Doporučujeme

20 minut
Tzatziki

Tzatziki

40 minut
Koláč s bazalkovým krémem a jahodami

Koláč s bazalkovým krémem a jahodami

180 minut
Vepřová pečeně na kysaném zelí s hrnkovými knedlíky

Vepřová pečeně na kysaném zelí s…

Poslední sledované recepty

25
Rychlovka z papiňáku
Rychlovka z papiňáku
24
Pizza těsto z pizzerie
Pizza těsto z pizzerie
14
Jahodovo-rebarborový koláč
Jahodovo-rebarborový…
13
Pizza roládky
Pizza roládky
12
Bigos
Bigos

Zajímavé články

Jak odměnit děti za vysvědčení? Připravte pro ně pořádnou baštu!
Jak odměnit děti za vysvědčení? Připravte pro ně…
20 nejlepších způsobů, jak využít jahody: Je libo snídani, oběd nebo netradiční dezert?
20 nejlepších způsobů, jak využít jahody: Je libo…
Jak chutná Turecko? 2 nejlepší recepty najdete tady
Jak chutná Turecko? 2 nejlepší recepty najdete…
Palačinkové dorty: Galerie nejkrásnějších dezertů, které zvládne i úplný začátečník
Palačinkové dorty: Galerie nejkrásnějších dezertů…
Osvěžení do vedra: Objevte kouzlo studených polévek
Osvěžení do vedra: Objevte kouzlo studených…
AHA.cz Krach manželství Lutovské: MANŽEL JÍ UTEKL S DCEROU KRATINY!

Krach manželství Lutovské: MANŽEL JÍ UTEKL S DCEROU KRATINY!

Mimibazar Domácí lipový sirup zastudena: Recept na voňavou dobrotu proti kašli a nachlazení

Domácí lipový sirup zastudena: Recept na voňavou dobrotu proti kašli a nachlazení

Dáma.cz Slova, která nejvíc zabolí jeho znamení. Tohle nikdy neříkejte svému partnerovi

Slova, která nejvíc zabolí jeho znamení. Tohle nikdy neříkejte svému partnerovi

Blesk pro ženy Neuvěřitelné proměny! Tito lidé inspirují internet

Neuvěřitelné proměny! Tito lidé inspirují internet

Ženy.cz Pryč s černou, odvažte se! 8 nejhezčích plus size outfitů na jaro

Pryč s černou, odvažte se! 8 nejhezčích plus size outfitů na jaro

Blesk.cz Zdeněk Chlopčík s manželkou na dovolené: Sexy Brigita (47) dováděla ve vlnách!

Zdeněk Chlopčík s manželkou na dovolené: Sexy Brigita (47) dováděla ve vlnách!

SportRevue.cz FOTO: 14 sportovkyň, které se toho nebály a pózovaly nahé pro Playboy

FOTO: 14 sportovkyň, které se toho nebály a pózovaly nahé pro Playboy

Maminka.cz Volno jsem měl, jen když dcera skončila na ARO. Přečtěte si příběh tatínka samoživitele

Volno jsem měl, jen když dcera skončila na ARO. Přečtěte si příběh tatínka samoživitele

Blesk Horoskopy Recenze: Vykládací karty Cesta duše otevírají intuici a poznání

Recenze: Vykládací karty Cesta duše otevírají intuici a poznání

Abecedazahrady Interiéry 70. a 80. let ve fotografiích. Taky jste takhle bydleli?

Interiéry 70. a 80. let ve fotografiích. Taky jste takhle bydleli?

  • Recepty.cz
  • Články
  • Ingredience
  • Brambory rozhodně nejsou nuda!
 
  • © 2019 Copyright CZECH NEWS CENTER a.s. a dodavatelé obsahu.
  • Autorská práva k publikovaným materiálům
  • Podmínky pro užívání služby informační společnosti
  • Informace o zpracování osobních údajů
  • Cookies
  • Nastavení soukromí