• Blesk.cz
  • |
  • Blesk pro ženy
  • |
  • AHA!
  • |
  • Dáma.cz
  • |
  • Maminka.cz
  • |
  • E15.cz
  • |
  • Reflex.cz
  • |
  • FITweb.cz
  • |
  • Ženy.cz
  • |
  • MojeZdraví.cz
  • |
  • více Created by potrace 1.13, written by Peter Selinger 2001-2015
    • Ábíčko.cz
    • Auto.cz
    • AutoRevue.cz
    • AVmania.cz
    • DIGIarena.cz
    • Doupě.cz
    • FinExpert.cz
    • iSport.cz
    • MobilMania.cz
    • SportRevue.cz
    • Živě.cz
    • Sazka eLEAGUE
Recepty.cz - logo
  • Oblíbené recepty
    • Sezónní recepty
    • Nejlépe hodnocené
    • Poslední komentáře
    • Tip - týdenní menu
  • Nejnovější
  • Suroviny
  • Světová kuchyně
    • Česká
    • Slovenská
    • Francouzská
    • Italská
    • Čínská
    • Řecká
    • Mexická
  • Rady
  • Magazín
  • F.O.O.D.
  • Videorecepty
  • Přihlásit se
  • Vložit recept
  • Přihlásit se
Recepty.cz - logo
Pokročilé vyhledávání Podle ingrediencí
Vložit recept
Zdravý oběd Rychlá večeře Chuťovky Polévky Maso Omáčky Přílohy Těstoviny Moučníky Zdravé Rychlé Sladké Dezerty Grilování & BBQ
  • Recepty.cz
  • Články
  • Ingredience
  • Brambory rozhodně nejsou nuda!

Brambory rozhodně nejsou nuda!

F.O.O.D.
| 18. 8. 2016
Ingredience
Brambory rozhodně nejsou nuda!

Děláte stále jen dokola brambory vařené, pečené či šťouchané? Je čas na změnu. Ta vám zabere minimum času a vy zjistíte, že z těchto okopanin můžete vykouzlit neotřeloz přílohu. Rané jsou stoprocentně nejchutnější.

Plněný řízek s bramborami

4 porce, příprava: 40 minut

* 4 tence nařezané krůtí řízky po 120 g
* sůl a pepř
* 1 hrst plocholisté petržele
* 1 šalotka
* 1 stroužek česneku
* 150 g měkkého másla
* asi 100 g strouhanky
* 2–3 lžíce hladké mouky
* 1 vejce
* 600 g brambor typu B uvařených ve slupce
* olej na smažení

Troubu zapněte na 220 °C. Maso přes fólii naklepejte, z obou stran osolte a opepřete. Polovinu petržele a šalotku nasekejte najemno, česnek utřete a smíchejte se 4 lžícemi měkkého másla. Zbytek petržele smíchejte se strouhankou. Doprostřed každého plátku masa dejte kousek másla, překlopte, spojte párátky a obalte v trojobalu. Brambory podélně rozpulte a na řezu několikrát nařízněte. Poklaďte šupinkami zbylého ochuceného másla a dopečte v troubě. Řízky usmažte a podávejte s bramborami.


Smažené brambory se sázeným vejcem

4 porce, příprava: 30 minut

* 1 kg brambor typu A uvařených ve slupce
* 1 cibule
* řepkový olej
* sůl a pepř
* 100 g nakládaných cibulek
* 120 g menších kyselých okurek
* 1 lžíce másla
* 4 vejce
* koriandr na ozdobu

Brambory uvařte den dopředu. Oloupejte je a nakrájejte na kolečka. Cibuli nakrájejte na půlkolečka. V pánvi rozehřejte větší množství řepkového oleje a pečte
na něm asi 5 minut brambory. Přidejte cibuli a za občasného promíchání smažte ještě asi 10 minut dozlatova. Vyjměte, osolte, opepřete a nechte okapat. V jiné pánvi mezitím rozehřejte máslo a na něm usmažte sázená vejce. Žloutky osolte a opepřete. Cibulky a okurky sceďte a podle potřeby nakrájejte na menší kousky. Podávejte s bramborami a sázeným vejcem. Posypte koriandrem.

Náš TIP: Rané brambory jsou dokonalé samy o sobě, proto to s dalšími surovinami nemusíte přehánět. Když k nim přidáte jemně nasekaný libeček s jeho silnou masitou „magi“ chutí a vůní, jistě uspokojíte i „masožravce“.


Bramborový gratin s lososem

4 porce, příprava: 95 minut

* 600 g brambor typu A
* sůl a pepř
* 50 g másla + na formu
* 4 filety z lososa s kůží po 125 g
* šťáva z 0,5 citronu
* 2 rajčata
* 1 mozzarella v nálevu
* hrst bazalky

Troubu rozehřejte na 220 °C. Brambory oškrábejte a nakrájejte na tenké plátky nebo je nastrouhejte na kolečka. Osolte je, opepřete a promíchejte. Zapékací misku vymažte kouskem másla a brambory do ní navrstvěte střídavě se šupinkami másla. Vložte asi na 30 minut do trouby. Lososa osušte, zakápněte citronovou šťávou a osolte a opepřete. Rajčata a mozzarellu nakrájejte na plátky. Brambory vyjměte z trouby, rozprostřete na ně lososa, mozzarellu, rajčata a část bazalky a 20 minut zapékejte. Podávejte posypané bazalkou.


Bílá ryba s koprovými bramborami

4 porce, příprava: 95 minut

* 1 červená chilli paprička
* 300 g fenyklu
* 300 g rebarbory
* olivový olej
* 2 lžíce medu
* 1 špetka kari koření
* sůl a pepř
* 600 g menších brambor typu A
* 4 filé z bílé ryby (pstruh, treska, candát…)
* 1 lžíce citronové šťávy
* 4 rajčata
* 1 červená cibule
* 3 lžíce másla
* 1 lžíce kopru

Troubu zapněte na 200 °C. Chilli papričku zbavte semínek a nasekejte najemno. Očistěte a na malé kousky nakrájejte fenykl a rebarboru. Fenyklové listy si odložte. Vše smíchejte se 2 lžícemi olivového oleje, medem, kari, solí a pepřem. Rozložte na plech vyložený pečicím papírem a pečte asi 30 minut doměkka. Brambory vařte v osolené vodě doměkka. Nechte lehce zchladnout a oloupejte je. Ryby osušte, zakápněte citronovou šťávou a na oleji z obou stran opečte dozlatova, celkem asi 4–5 minut. Uložte do tepla. Rajčata nakrájejte na osminky, cibuli na tenké proužky. Obojí lehce osmahněte na 1 lžíci másla. Dochuťte solí a pepřem a smíchejte s pečenou zeleninou. Zbylé máslo přepusťte, vmíchejte 1 lžíci olivového oleje, nasekaný kopr a fenyklové lístky. Prohřejte v něm brambory. Rybu podávejte se zeleninou a bramborami.


Plněné sladké brambory

4 porce, příprava: 110 minut

* 4 velké batáty
* 1 malá cibule
* 2 stroužky česneku
* rostlinný olej
* 400 g mletého hovězího masa
* 200 ml masového vývaru
* sůl a pepř
* mletý římský kmín
* 1 cuketa

DIP

* 200 g řeckého jogurtu
* 100 g tvarohu
* 1–2 polévkové lžíce pasty tahini
* 1–2 lžíce citronové šťávy

Troubu zapněte na 190 °C. Batáty důkladně očistěte kartáčem a omyjte. Položte je na plech vyložený pečicím papírem a 50–60 minut pečte doměkka. Mezitím cibuli a česnek nakrájejte najemno. Zpěňte na troše oleje, přidejte maso a restujte tak dlouho, až přestane dělat hrudky. Podlijte vývarem a nechte za občasného promíchání asi 30 minut dusit doměkka. Cuketu nastrouhejte nahrubo a smíchejte se solí, pepřem a římským kmínem. Batáty vyjměte z trouby a podélně rozpulte. Vnitřek trochu vydlabejte, naplňte masovou směsí a navrch dejte cuketu. Vložte ještě na 10 minut do trouby. Podávejte s dipem, který vznikne smícháním všech uvedených surovin.


Cajunské brambory

4–6 porcí, příprava: 35 minut

* 10 menších brambor typu B
* 3 menší cibule
* 1 lžíce cajunského koření
* 2 lžíce rostlinného oleje
* kajenský pepř
* sůl a pepř

Troubu zapněte na 200 °C. Brambory nakrájejte podle velikosti na poloviny až čtvrtiny a propíchejte vidličkou, budou křupavější. Cibuli nakrájejte na čtvrtiny. Olej rozehřejte na pánvi, přidejte brambory a zasypte kořením. Přidejte cibuli. Osmahněte dozlatova, pak přendejte do pekáčku a pečte ještě asi 15 minut doměkka.

Diskuze ke článku

  • Nejsou zde zatím žádné komentáře.

Další články z rubriky

Doporučujeme

40 minut
Nasi Goreng - indonéská smažená rýže

Nasi Goreng - indonéská smažená rýže

30 minut
Rebarborový džem s vanilkou

Rebarborový džem s vanilkou

20 minut
Chřest s křupavou posýpkou a ztraceným vejcem

Chřest s křupavou posýpkou a…

Poslední sledované recepty

32
Sirup ze smrkových výhonků
Sirup ze smrkových…
24
Rozhuda s tvarůžky - tvarůžková pomazánka
Rozhuda s tvarůžky -…
21
Jahodovorebarborový sypaný koláč
Jahodovorebarborový…
17
Smažený bílý chřest
Smažený bílý chřest
16
Risotto s chřestem
Risotto s chřestem

Zajímavé články

5 potravin, které vám pomohou zbavit se tuku na břiše
5 potravin, které vám pomohou zbavit se tuku na…
Zapomenutá kuchařka z Vilniusu: Vyzkoušejte jednoduché vegetariánské recepty, které překvapí svou chutí
Zapomenutá kuchařka z Vilniusu: Vyzkoušejte…
Upečte si zahrádku: Rozkvetlé slané koláče jsou skvělé k obědu i večeři
Upečte si zahrádku: Rozkvetlé slané koláče jsou…
Nestíháte v týdnu vařit? Vyzkoušejte populární pečené špagety z jednoho hrnce
Nestíháte v týdnu vařit? Vyzkoušejte populární…
Rýže v troubě se nelepí a nerozvaří: Jak ji správně připravit?
Rýže v troubě se nelepí a nerozvaří: Jak ji…
AHA.cz V Brožové bouchly saze: Skandál a zrůdnost!

V Brožové bouchly saze: Skandál a zrůdnost!

Mimibazar Jak vybrat ten nejvhodnější běžecký pás na doma a proč je výhodné si ho pořídit

Jak vybrat ten nejvhodnější běžecký pás na doma a proč je výhodné si ho pořídit

Dáma.cz Neuvěříte, že se takto oblékly! 19 nejšílenějších svatebních šatů, které jsou naprostý úlet

Neuvěříte, že se takto oblékly! 19 nejšílenějších svatebních šatů, které jsou naprostý úlet

Blesk pro ženy Slavné krásky v černé: Tohle jsou triky stylistky, jak v ní nevypadat nudně!

Slavné krásky v černé: Tohle jsou triky stylistky, jak v ní nevypadat nudně!

Ženy.cz Jak rychle usnout do 10, 60 a 120 vteřin. 3 vědecky ověřené metody

Jak rychle usnout do 10, 60 a 120 vteřin. 3 vědecky ověřené metody

Blesk.cz Dramatické dění v Survivoru: Napínavý duel Páji a Daniela! Kdo vypadl?

Dramatické dění v Survivoru: Napínavý duel Páji a Daniela! Kdo vypadl?

SportRevue.cz VIDEO: 10 nejkrásnějších tenistek všech dob. Světu vládnou slovanské holky

VIDEO: 10 nejkrásnějších tenistek všech dob. Světu vládnou slovanské holky

Maminka.cz Kdyby pohled zabíjel... 25 fotek naštvaných miminek, která vás zaručeně rozesmějí

Kdyby pohled zabíjel... 25 fotek naštvaných miminek, která vás zaručeně rozesmějí

Blesk Horoskopy 5 znamení zvěrokruhu, která se pořád vracejí ke svým ex: Kdo věří na druhé šance?

5 znamení zvěrokruhu, která se pořád vracejí ke svým ex: Kdo věří na druhé šance?

  • Recepty.cz
  • Články
  • Ingredience
  • Brambory rozhodně nejsou nuda!
 
  • © 2019 Copyright CZECH NEWS CENTER a.s. a dodavatelé obsahu.
  • Autorská práva k publikovaným materiálům
  • Podmínky pro užívání služby informační společnosti
  • Informace o zpracování osobních údajů
  • Cookies
  • Nastavení soukromí
  • Jednotná kontaktní místa / Single Points od Contact