• Blesk.cz
  • |
  • Blesk pro ženy
  • |
  • AHA!
  • |
  • Dáma.cz
  • |
  • Maminka.cz
  • |
  • E15.cz
  • |
  • Reflex.cz
  • |
  • FITweb.cz
  • |
  • Ženy.cz
  • |
  • MojeZdraví.cz
  • |
  • více Created by potrace 1.13, written by Peter Selinger 2001-2015
    • Ábíčko.cz
    • Auto.cz
    • AutoRevue.cz
    • AVmania.cz
    • DIGIarena.cz
    • Doupě.cz
    • FinExpert.cz
    • iSport.cz
    • MobilMania.cz
    • SportRevue.cz
    • Živě.cz
    • Sazka eLEAGUE
Recepty.cz - logo
  • Oblíbené recepty
    • Sezónní recepty
    • Nejlépe hodnocené
    • Poslední komentáře
    • Tip - týdenní menu
  • Nejnovější
  • Suroviny
  • Světová kuchyně
    • Česká
    • Slovenská
    • Francouzská
    • Italská
    • Čínská
    • Řecká
    • Mexická
  • Rady
  • Magazín
  • F.O.O.D.
  • Videorecepty
  • Přihlásit se
  • Vložit recept
  • Přihlásit se
Recepty.cz - logo
Pokročilé vyhledávání Podle ingrediencí
Vložit recept
Zdravý oběd Rychlá večeře Chuťovky Polévky Maso Omáčky Přílohy Těstoviny Moučníky Zdravé Rychlé Sladké Velikonoce
  • Recepty.cz
  • Články
  • Gourmet
  • Velikonoce v české kuchyni včera a dnes

Velikonoce v české kuchyni včera a dnes

Redakce
| 5. 10. 2010
Gourmet
Velikonoce v české kuchyni včera a dnes

Mnoho z jarních tradic bylo spěchem doby zapomenuto a zbyly nám jenom kytky kočiček, vajíčka bílá i barevná a kraslice a také pomlázky. Z velikonoční stravy je to hlavně špenát, vařený o zeleném čtvrtku v mnoha domácnostech.

Potřeba vitamínu C, který přes zimu měla lidová kuchyně především v kysaném zelí, moudrost tradice upřednostňovala v jarním a velikonočním období téměř ve všem zeleném, vyrostlém na zahrádce i za humny. Petržel a pažitka se rychlila v květináčích za oknem nejenom do pokrmů, ale i na zdobení vajíček přírodní batikou, kdyby náhodu sníh zůstal ležet až do Velikonoc.

Stejně tak, nechávaly ženy narašit snítky břízy a vrby, aby ozelenily velikonoční prostředí i s vyklíčeným a do zelena vyrostlým obilím na misce. Celé velikonoční období provázel napučený hrách zvaný pučálka. Patří hlavně ke čtvrté neděli postní po masopustu, nazývané právě Pučálkou nebo Nedělí družebnou. Pučálka se jedla solená i pepřená, ale také nasladko s rozinkami, to v případě, že byl v postním období velikonočním očekáván k námluvám ženich. Naklíčený hrách byl zdrojem vitamínů a my se s ním setkáváme společně s obilnými naklíčenými zrny v receptech současné zdravé výživy.

A jak pučálku dělávali naši předkové?

Hrách zalili v ploché široké nádobě na dva prsty vlažnou vodou. Na dva dny nechali hrách napučet na teplém místě. Poté přebytečnou vodu slili tak, aby byly hrášky jenom částečně ponořeny. Třetím dnem už vyraší klíčky. Na pánvi rozehřáli lžíci másla a zprudka opekli. Tak prodávaly pučálku na pražských nárožích v minulém století také babky pučálnice, podobně jako se dnes praží kaštany nebo kukuřice, na malých kulatých kamínkách, pálily na pánvi pučálku. V domácnostech se solila nebo sladila.

Do velikonoční stravy patřila také bylinková polévka. Z 50 g másla uděláme světlou jíšku, zalijeme a vymícháme studenou vodou. Osolíme a povaříme. Zvlášť na 50 g másla podusíme mladé lístky chudobky, fialky, opence, jahodníku, pampelišky, kopřiv, pažitky a petrželky. Tolik, aby bylo bylinek tak na tři hrsti do jednoho litru polévky. Jen krátce necháme přejít varem. Do hotové polévky vmícháme rozkvedlané vajíčko v trošce mléka a přidáme ještě čerstvou posekanou pažitku. Je dobrá s chlebovými topinkami.

O Velikonocích se tak, jako po celý rok, vejci nešetřilo. Na Hod boží velikonoční měla rodina sníst jedno vejce společně obřadně, aby se udržela pohromadě. Vejce smažená na slanině s množstvím nasekaných kopřiv, pažitky a vzrostlé cibule, byla nejvítanějším pokrmem hostů.

Na Domažlicku vařili hrnec vajec na tzv. klechtny. I se skořápkou se vejce vařila ve slaném a kmínovém roztoku. Potom se skořápky naťukly a v témže odvaru se nechaly den zaležet. Získaly zajímavou chuť a mramorování. Podobně se vejce vařila v Nepomuku, ale oloupaná v silném kmínovém a soleném odvaru. Uvařená vejce se rozkrojila a jedla s nasekanou pažitkou.
Velikonočním pečivem z Tisovce je podlameň z chlebového těsta. Můžeme však použít i těsto rohlíkové z mouky, mléka, kvasnic a soli. Utvoříme kulatou placku do šíře plechu, omastíme sádlem i s okrajem koláče a střed až po okraj potřeme brynzou, posypanou koprovým semenem a zvolna pečeme ve vyhřáté troubě. Podobně se peče kloboucký bochýnek, ale maže se švestkovými povidly a sype květem z černého bezu.

A ještě **špenát**, který se snažíme vařit tak, aby v něm zůstaly všechny hodnoty zachovány. Lístky špenátu spaříme, nasekáme nebo rozmixujeme s trochou mléka, do mixéru přisypeme trochu suché zásmažky (do sekaného mléko se zásmažkou vmícháme) a povaříme jenom tolik, aby se obsah zahustil. Do hotového přidáme lžíci čerstvého másla a dva stroužky česneku.

Další články z rubriky

Doporučujeme

15 minut
Vaječné muffiny ve slanině

Vaječné muffiny ve slanině

10 minut
Melounový nanuk

Melounový nanuk

10 minut
Rychlá ředkvičková pomazánka

Rychlá ředkvičková pomazánka

Poslední sledované recepty

99
Jednoduchá rajská omáčka
Jednoduchá rajská omáčka
67
Lehký levandulový sirup
Lehký levandulový sirup
52
Jednoduchá koprová omáčka z mléka
Jednoduchá koprová…
43
Zapečené špagety s mletým masem
Zapečené špagety s…
42
Rybízová marmeláda
Rybízová marmeláda

Zajímavé články

Ideální zmrzlina podle znamení zvěrokruhu: Co ocení Rak a na čem si pochutná Vodnář?
Ideální zmrzlina podle znamení zvěrokruhu: Co…
Zábavné ovoce: Díky hravému servírování si na něm pochutná úplně každý
Zábavné ovoce: Díky hravému servírování si na něm…
Domácí želé bonbony: Sladká a zdravá dobrota, kterou budou děti milovat
Domácí želé bonbony: Sladká a zdravá dobrota,…
Zavzpomínejte na princeznu Dianu: Upečte si její milovaný chlebový pudink nebo plněné lilky
Zavzpomínejte na princeznu Dianu: Upečte si její…
Melounová dieta: Zázrak, nebo nebezpečný útok na naše zdraví?
Melounová dieta: Zázrak, nebo nebezpečný útok na…
AHA.cz Zhrzená Šinkorová o Vojtkovi: Koupila jsem si flašku a byla jsem hotová!

Zhrzená Šinkorová o Vojtkovi: Koupila jsem si flašku a byla jsem hotová!

Mimibazar Domácí lipový sirup zastudena: Recept na voňavou dobrotu proti kašli a nachlazení

Domácí lipový sirup zastudena: Recept na voňavou dobrotu proti kašli a nachlazení

Dáma.cz Podívejte se na foto: Takhle odlišně vypadají ženské vagíny

Podívejte se na foto: Takhle odlišně vypadají ženské vagíny

Blesk pro ženy Synovu závislost na drogách jsem si dlouho nedokázala připustit a brala ji jako vlastní selhání

Synovu závislost na drogách jsem si dlouho nedokázala připustit a brala ji jako vlastní selhání

Ženy.cz Pryč s černou, odvažte se! 8 nejhezčích plus size outfitů na jaro

Pryč s černou, odvažte se! 8 nejhezčích plus size outfitů na jaro

Blesk.cz Petr Rychlý šel s pravdou ven: Smála se mu i Janžurová!

Petr Rychlý šel s pravdou ven: Smála se mu i Janžurová!

SportRevue.cz FOTO: Paulina Gretzky – sexy blondýna, která dráždila (nejen) golfistky

FOTO: Paulina Gretzky – sexy blondýna, která dráždila (nejen) golfistky

Maminka.cz RECEPT: Pampeliškový sirup: Připravte si doma nápoj nadupaný vitaminy

RECEPT: Pampeliškový sirup: Připravte si doma nápoj nadupaný vitaminy

Blesk Horoskopy Ravenův horoskop na červenec: Berani budou mít napilno, stejně tak Vodnáři

Ravenův horoskop na červenec: Berani budou mít napilno, stejně tak Vodnáři

Abecedazahrady Nejvyšší čas naplánovat zavlažování zahrady. Jakou hadici vybrat a za kolik?

Nejvyšší čas naplánovat zavlažování zahrady. Jakou hadici vybrat a za kolik?

  • Recepty.cz
  • Články
  • Gourmet
  • Velikonoce v české kuchyni včera a dnes
 
  • © 2019 Copyright CZECH NEWS CENTER a.s. a dodavatelé obsahu.
  • Autorská práva k publikovaným materiálům
  • Podmínky pro užívání služby informační společnosti
  • Informace o zpracování osobních údajů
  • Cookies
  • Nastavení soukromí