• Blesk.cz
  • |
  • Blesk pro ženy
  • |
  • AHA!
  • |
  • Dáma.cz
  • |
  • Maminka.cz
  • |
  • E15.cz
  • |
  • Reflex.cz
  • |
  • FITweb.cz
  • |
  • Ženy.cz
  • |
  • MojeZdraví.cz
  • |
  • více Created by potrace 1.13, written by Peter Selinger 2001-2015
    • Ábíčko.cz
    • Auto.cz
    • AutoRevue.cz
    • AVmania.cz
    • DIGIarena.cz
    • Doupě.cz
    • FinExpert.cz
    • iSport.cz
    • MobilMania.cz
    • SportRevue.cz
    • Živě.cz
    • Sazka eLEAGUE
Recepty.cz - logo
  • Oblíbené recepty
    • Sezónní recepty
    • Nejlépe hodnocené
    • Poslední komentáře
    • Tip - týdenní menu
  • Nejnovější
  • Suroviny
  • Světová kuchyně
    • Česká
    • Slovenská
    • Francouzská
    • Italská
    • Čínská
    • Řecká
    • Mexická
  • Rady
  • Magazín
  • F.O.O.D.
  • Videorecepty
  • Přihlásit se
  • Vložit recept
  • Přihlásit se
Recepty.cz - logo
Pokročilé vyhledávání Podle ingrediencí
Vložit recept
Zdravý oběd Rychlá večeře Chuťovky Polévky Maso Omáčky Přílohy Těstoviny Moučníky Zdravé Rychlé Sladké Dezerty Grilování & BBQ
  • Recepty.cz
  • Články
  • Gourmet
  • Velikonoce v české kuchyni včera a dnes

Velikonoce v české kuchyni včera a dnes

Redakce
| 5. 10. 2010
Gourmet
Velikonoce v české kuchyni včera a dnes

Mnoho z jarních tradic bylo spěchem doby zapomenuto a zbyly nám jenom kytky kočiček, vajíčka bílá i barevná a kraslice a také pomlázky. Z velikonoční stravy je to hlavně špenát, vařený o zeleném čtvrtku v mnoha domácnostech.

Potřeba vitamínu C, který přes zimu měla lidová kuchyně především v kysaném zelí, moudrost tradice upřednostňovala v jarním a velikonočním období téměř ve všem zeleném, vyrostlém na zahrádce i za humny. Petržel a pažitka se rychlila v květináčích za oknem nejenom do pokrmů, ale i na zdobení vajíček přírodní batikou, kdyby náhodu sníh zůstal ležet až do Velikonoc.

Stejně tak, nechávaly ženy narašit snítky břízy a vrby, aby ozelenily velikonoční prostředí i s vyklíčeným a do zelena vyrostlým obilím na misce. Celé velikonoční období provázel napučený hrách zvaný pučálka. Patří hlavně ke čtvrté neděli postní po masopustu, nazývané právě Pučálkou nebo Nedělí družebnou. Pučálka se jedla solená i pepřená, ale také nasladko s rozinkami, to v případě, že byl v postním období velikonočním očekáván k námluvám ženich. Naklíčený hrách byl zdrojem vitamínů a my se s ním setkáváme společně s obilnými naklíčenými zrny v receptech současné zdravé výživy.

A jak pučálku dělávali naši předkové?

Hrách zalili v ploché široké nádobě na dva prsty vlažnou vodou. Na dva dny nechali hrách napučet na teplém místě. Poté přebytečnou vodu slili tak, aby byly hrášky jenom částečně ponořeny. Třetím dnem už vyraší klíčky. Na pánvi rozehřáli lžíci másla a zprudka opekli. Tak prodávaly pučálku na pražských nárožích v minulém století také babky pučálnice, podobně jako se dnes praží kaštany nebo kukuřice, na malých kulatých kamínkách, pálily na pánvi pučálku. V domácnostech se solila nebo sladila.

Do velikonoční stravy patřila také bylinková polévka. Z 50 g másla uděláme světlou jíšku, zalijeme a vymícháme studenou vodou. Osolíme a povaříme. Zvlášť na 50 g másla podusíme mladé lístky chudobky, fialky, opence, jahodníku, pampelišky, kopřiv, pažitky a petrželky. Tolik, aby bylo bylinek tak na tři hrsti do jednoho litru polévky. Jen krátce necháme přejít varem. Do hotové polévky vmícháme rozkvedlané vajíčko v trošce mléka a přidáme ještě čerstvou posekanou pažitku. Je dobrá s chlebovými topinkami.

O Velikonocích se tak, jako po celý rok, vejci nešetřilo. Na Hod boží velikonoční měla rodina sníst jedno vejce společně obřadně, aby se udržela pohromadě. Vejce smažená na slanině s množstvím nasekaných kopřiv, pažitky a vzrostlé cibule, byla nejvítanějším pokrmem hostů.

Na Domažlicku vařili hrnec vajec na tzv. klechtny. I se skořápkou se vejce vařila ve slaném a kmínovém roztoku. Potom se skořápky naťukly a v témže odvaru se nechaly den zaležet. Získaly zajímavou chuť a mramorování. Podobně se vejce vařila v Nepomuku, ale oloupaná v silném kmínovém a soleném odvaru. Uvařená vejce se rozkrojila a jedla s nasekanou pažitkou.
Velikonočním pečivem z Tisovce je podlameň z chlebového těsta. Můžeme však použít i těsto rohlíkové z mouky, mléka, kvasnic a soli. Utvoříme kulatou placku do šíře plechu, omastíme sádlem i s okrajem koláče a střed až po okraj potřeme brynzou, posypanou koprovým semenem a zvolna pečeme ve vyhřáté troubě. Podobně se peče kloboucký bochýnek, ale maže se švestkovými povidly a sype květem z černého bezu.

A ještě špenát, který se snažíme vařit tak, aby v něm zůstaly všechny hodnoty zachovány. Lístky špenátu spaříme, nasekáme nebo rozmixujeme s trochou mléka, do mixéru přisypeme trochu suché zásmažky (do sekaného mléko se zásmažkou vmícháme) a povaříme jenom tolik, aby se obsah zahustil. Do hotového přidáme lžíci čerstvého másla a dva stroužky česneku.

Další články z rubriky

Doporučujeme

35 minut
Tortilla s paprikou a pórkem

Tortilla s paprikou a pórkem

20 minut
Sirup ze smrkových výhonků

Sirup ze smrkových výhonků

60 minut
Jahodovorebarborový sypaný koláč

Jahodovorebarborový sypaný koláč

Poslední sledované recepty

29
Velikonoční nádivka
Velikonoční nádivka
19
Bylinková žebírka na pivu
Bylinková žebírka na pivu
19
Rajčatový salát III.
Rajčatový salát III.
19
Virgin mojito
Virgin mojito
17
Čočka na kyselo
Čočka na kyselo

Zajímavé články

Nejkrásnější květinové dorty: Pokochejte se rozkvetlou sladkou nádherou
Nejkrásnější květinové dorty: Pokochejte se…
KVÍZ: Znáte různé kuchařské fígle? Otestujte se!
KVÍZ: Znáte různé kuchařské fígle? Otestujte se!
French toast neboli pavézky: Vznešenou snídani připravíte i ze zbytků!
French toast neboli pavézky: Vznešenou snídani…
Kukuřičná kaše neboli polenta: Bezlepková dobrota, ze které uděláte skvělou snídani, hranolky i sladký koláč
Kukuřičná kaše neboli polenta: Bezlepková dobrota…
Co s úrodou libečku? Vyrobte si z něj domácí maggi nebo vegetu
Co s úrodou libečku? Vyrobte si z něj domácí…
AHA.cz Zklámaní Šípa ze Všechnopárty: Pro potupný neúspěch má ale vysvětlení

Zklámaní Šípa ze Všechnopárty: Pro potupný neúspěch má ale vysvětlení

Mimibazar Jak vybrat ten nejvhodnější běžecký pás na doma a proč je výhodné si ho pořídit

Jak vybrat ten nejvhodnější běžecký pás na doma a proč je výhodné si ho pořídit

Dáma.cz Otestujte se: Podívejte se na obrázek a dozvíte se, jací jste. Mají psychologové pravdu?

Otestujte se: Podívejte se na obrázek a dozvíte se, jací jste. Mají psychologové pravdu?

Blesk pro ženy Horoskop na další týden: Kdo by měl ihned začít šetřit a koho oslepí žárlivost?

Horoskop na další týden: Kdo by měl ihned začít šetřit a koho oslepí žárlivost?

Ženy.cz Jak čerpat energii ze cvičení? Vsaďte na to, co vás baví, a nepodceňujte relaxaci

Jak čerpat energii ze cvičení? Vsaďte na to, co vás baví, a nepodceňujte relaxaci

Blesk.cz Když lumpa trápí pumpa: Godla jako lupič pod prášky!

Když lumpa trápí pumpa: Godla jako lupič pod prášky!

SportRevue.cz Tohle jsou přítelkyně a ženy (ex)pilotů Formule 1. Kdo má doma největší kočku?

Tohle jsou přítelkyně a ženy (ex)pilotů Formule 1. Kdo má doma největší kočku?

Maminka.cz GALERIE: Mamince se narodila čtyřčata, z nichž dcery jsou jedna jednovaječná dvojčata a synové druhá!

GALERIE: Mamince se narodila čtyřčata, z nichž dcery jsou jedna jednovaječná dvojčata a synové druhá!

Blesk Horoskopy Horoskop na další týden: Kdo by měl ihned začít šetřit a koho oslepí žárlivost?

Horoskop na další týden: Kdo by měl ihned začít šetřit a koho oslepí žárlivost?

  • Recepty.cz
  • Články
  • Gourmet
  • Velikonoce v české kuchyni včera a dnes
 
  • © 2019 Copyright CZECH NEWS CENTER a.s. a dodavatelé obsahu.
  • Autorská práva k publikovaným materiálům
  • Podmínky pro užívání služby informační společnosti
  • Informace o zpracování osobních údajů
  • Cookies
  • Nastavení soukromí
  • Jednotná kontaktní místa / Single Points od Contact