Staročeské hnětýnky jsou tradičním dezertem především na prachaticku a k jejich výrobě se používají především místní suroviny. Jejich chuť bývaly a stále ještě jsou chloubu jihočeských hospodyněk. Bez hnětýnek se dříve neobešla žádná posvícenská zábava.
Koblihy se k nám dostali až z Egypta, kde je smažili už staří Egypťané. Původně se plnily mákem nebo medem. My k jejich výrobě využíváme různé druhy marmelád a džemů, ale také lokální suroviny, na podzim jsou ideální jablka nebo hrušky.
Mezi nejoblíbenější náplně do koláčky patří povidla, perník nebo tvaroh. Povidla, švestková nebo hrušková patří ke klasikám. Zvláční je tuzemák nebo horká voda. Perník jemně nastrouhejte do povidel nebo do máku. Využijte ztvrdlé domácí perníčky. Neplýtváte a přitom jimi nejlépe vylepšíte chuť. V případě tvarohu raději sáhněte po kostce než vaničce, protože je pevnější a tak snadno z koláčů nevyteče. Další pojistkou je, že místo moučkového použijete jemný krupicový cukr.