• Blesk.cz
  • |
  • Blesk pro ženy
  • |
  • AHA!
  • |
  • Dáma.cz
  • |
  • Maminka.cz
  • |
  • E15.cz
  • |
  • Reflex.cz
  • |
  • FITweb.cz
  • |
  • Ženy.cz
  • |
  • MojeZdraví.cz
  • |
  • více Created by potrace 1.13, written by Peter Selinger 2001-2015
    • Ábíčko.cz
    • Auto.cz
    • AutoRevue.cz
    • AVmania.cz
    • DIGIarena.cz
    • Doupě.cz
    • FinExpert.cz
    • iSport.cz
    • MobilMania.cz
    • SportRevue.cz
    • Živě.cz
    • Sazka eLEAGUE
Recepty.cz - logo
  • Oblíbené recepty
    • Sezónní recepty
    • Nejlépe hodnocené
    • Poslední komentáře
    • Tip - týdenní menu
  • Nejnovější
  • Suroviny
  • Světová kuchyně
    • Česká
    • Slovenská
    • Francouzská
    • Italská
    • Čínská
    • Řecká
    • Mexická
  • Rady
  • Magazín
  • F.O.O.D.
  • Videorecepty
  • Přihlásit se
  • Vložit recept
  • Přihlásit se
Recepty.cz - logo
Pokročilé vyhledávání Podle ingrediencí
Vložit recept
Zdravý oběd Rychlá večeře Chuťovky Polévky Maso Omáčky Přílohy Těstoviny Moučníky Zdravé Rychlé Sladké Halloween Nakládané houby Krémové a husté polévky
  • Recepty.cz
  • Články
  • Gourmet
  • Přímo z moře

Přímo z moře

F.O.O.D.
| 7. 3. 2011
Gourmet
Přímo z moře

Teď je ten správný čas vychutnat si plody moře. Poodhalte s námi tajemství mušlí! Povařené ve voňavém vývaru se otevřou jako kouzlem a vydají své křehké poklady. Přinášíme pár tipů jak na to!

Při nákupu mořských mlžů, kam spadají různé druhy jedlých mušlí a ústřice, dávejte pozor zejména na jejich svěží vůni. Měla by připomenout mořské řasy a moře jako takové. Po nákupu plody moře ihned opláchněte a všechny lastury, které jsou pootevřené, vyhoďte. Kdo si chce být naprosto jist, nechť odstraní i všechny ty lastury, které se neotevřely ani po tepelné úpravě. Slávky můžou mít na lasturách takzvané vousky, ty je dobré stáhnout.

Unknown media type: gallery

Ústřice otevírejte pouze pomocí nože k tomu určeného a ve speciálních kovových síťových ochranných rukavicích (nebo si alespoň ochraňte ruce utěrkou, lastury kloužou a jejich zámek je dost pevný). Ústřici si položte na dlaň plochou stranou nahoru a kloubem směrem k tělu. Špičku nože zasuňte do kloubu, otočte čepelí a obě půlky skořápky pootevřete. Nožem prořízněte celou stranu podél hřbetu horní lastury, oddělte svaly okolo takzvaného zámku a ústřici otevřete.

Ve spodní hlubší lastuře ponechte pokud možno vlastní šťávu ústřice, která je pro gurmány opravdovou pochoutkou. Mušle střenky (Solen marginatus) a jim příbuzné břitky (Ensis minor) byly pojmenovány podle tvaru, který připomíná klasickou břitvu na holení. Pocházejí z Ameriky a mají pevné, slaďounké masíčko.

Mušle svatého Jakuba (svatojakubky, hřebenatky) skrývají mezi dvěma elegantními lasturami známého tvaru bílý špalíček jemného, křehkého masa a takzvaný korál – jikry, které se ale většinou odstraňují. Mušle srdcovky znají důvěrně návštěvníci Itálie, neboť tam patří „spaghetti alle vongole“ ke kulinární klasice.

Ke specialitám nepochybně patří i rybí jikry, tedy kaviár, který se dnes na trh dodává především ze sádkových a udržitelných chovů, jako je „kaviár“ lososa či tresky.

Otázkou a to takovou, s níž si láme hlavu nejeden gurmet, je podávání vína k mořským plodům a kaviáru. Mořské plody jsou mnohem lehčí než běžná masa, proto vyžadují i mnohem lehčí vína. Ta najdeme spíše mezi bílými, i proto se obecně stále uplatňuje pravidlo o bílých vínech k bílým masům. I to však může mít a také má své výjimky. Následující stručný přehled je jednoduchým vodítkem, jaký mok nalít do sklenek.

Kaviár a ústřice se dobře snesou nejen s příslovečným šampaňským, ale i s ryzlinkem. Mušle osvěží lehké prosecco či chardonnay, svatojakubky si hezky rozumějí se suchým ryzlinkem a bílým sauvignonem. Ke koktejlu z mořských plodů můžete nabídnout Rulandské bílé, k hustým polévkám (zvlášť obsahují-li rajčata) zase červené.

Pokud dary moře doplníte smetanou, budou se krásně snoubit se Chardonnay. Šumivá vína jsou dobrou kombinací ke všem smaženým úpravám mořských plodů, jako je známá tempura, smažení v těstíčku. Tučnějším plodům mořem jako jsou mušle, prospěje spojení se střídmými, elegantními suchými bílými, jako jsou Rulanda šedá, která se doporučuje i ke svatojakubkám, zvlášť pokud v úpravě figurují i citrusy, nebo Sauvignon blanc.

K asijským úpravám, obvykle ostře pikantním, doporučují odborníci stále více tramíny a slovo se hlásí i veltlíny, které začínají útočit na pozici piva coby všeobecně uznávaného nápoje k pikantním úpravám mořských plodů. Donedávna nemyslitelnou, dnes obdivovanou kombinací je spojení některých úprav svatojakubek s červeným rulandským.

Diskuze ke článku

  • Nejsou zde zatím žádné komentáře.

Další články z rubriky

Doporučujeme

20 minut
Pórková polévka s fazolemi a toasty

Pórková polévka s fazolemi a toasty

20 minut
Asijské nudle s restovanou zeleninou

Asijské nudle s restovanou zeleninou

30 minut
Jednoduchá brokolicová polévka

Jednoduchá brokolicová polévka

Poslední sledované recepty

51
Borůvkový mls s meruňkami
Borůvkový mls s meruňkami
28
Čertovský mls
Čertovský mls
25
Paprikový mls
Paprikový mls
19
Rybí filé v těstíčku
Rybí filé v těstíčku
17
Rychlé langoše
Rychlé langoše

Zajímavé články

Řapíkatý celer je nejenom křupavá svačinka, po které zhubnete. Objevte jeho kouzlo!
Řapíkatý celer je nejenom křupavá svačinka, po…
Jak poznat zralé avokádo? 5 užitečných rad a triky, díky kterým rychle změkne
Jak poznat zralé avokádo? 5 užitečných rad a…
Recepty, které přežily pád komunismu aneb Co se jedlo za „totáče“ a milujeme to i dnes?
Recepty, které přežily pád komunismu aneb Co se…
Od pondělí do pátku: Rychlé a snadné večeře, které připravíte jen z pár surovin
Od pondělí do pátku: Rychlé a snadné večeře,…
Šílené dorty: Česká cukrářka ohromuje svět svými sladkými výtvory
Šílené dorty: Česká cukrářka ohromuje svět svými…
AHA.cz Martin Stropnický odhalil novinku: Těší se na miminko

Martin Stropnický odhalil novinku: Těší se na miminko

Mimibazar Jak stres ničí vaše tělo: Naučte se ho zastavit dřív, než bude pozdě

Jak stres ničí vaše tělo: Naučte se ho zastavit dřív, než bude pozdě

Dáma.cz Co se dělo 17. listopadu 1989 v ulicích a jak jsme vypadali? Zavzpomínejte na fotkách ze sametové revoluce

Co se dělo 17. listopadu 1989 v ulicích a jak jsme vypadali? Zavzpomínejte na fotkách ze sametové revoluce

Blesk pro ženy Nejkrásnější róby na Governor Awards: Které hvězdy ovládly červený koberec?

Nejkrásnější róby na Governor Awards: Které hvězdy ovládly červený koberec?

Ženy.cz Jste plachý extrovert? Když působíte jako dvě protikladné osobnosti

Jste plachý extrovert? Když působíte jako dvě protikladné osobnosti

Blesk.cz Nemocný Patrik Hezucký: Zprávy z lůžka! A dojemná slova manželky...

Nemocný Patrik Hezucký: Zprávy z lůžka! A dojemná slova manželky...

SportRevue.cz 20 fotbalistů, jimž experti věštili zářivou budoucnost. U většiny se tvrdě spletli

20 fotbalistů, jimž experti věštili zářivou budoucnost. U většiny se tvrdě spletli

Maminka.cz Legendy mezi knížkami pro děti. Tyhle poklady možná ještě máte doma

Legendy mezi knížkami pro děti. Tyhle poklady možná ještě máte doma

Blesk Horoskopy 4 podrazáci podle znamení zvěrokruhu: Štíři klidně zradí vlastní rodinu, Ryby na to jdou přes city

4 podrazáci podle znamení zvěrokruhu: Štíři klidně zradí vlastní rodinu, Ryby na to jdou přes city

  • Recepty.cz
  • Články
  • Gourmet
  • Přímo z moře
 
  • © 2019 Copyright CZECH NEWS CENTER a.s. a dodavatelé obsahu.
  • Autorská práva k publikovaným materiálům
  • Podmínky pro užívání služby informační společnosti
  • Informace o zpracování osobních údajů
  • Cookies
  • Nastavení soukromí
  • Jednotná kontaktní místa / Single Points od Contact