• Blesk.cz
  • |
  • Blesk pro ženy
  • |
  • AHA!
  • |
  • Dáma.cz
  • |
  • Maminka.cz
  • |
  • E15.cz
  • |
  • Reflex.cz
  • |
  • FITweb.cz
  • |
  • Ženy.cz
  • |
  • MojeZdraví.cz
  • |
  • více Created by potrace 1.13, written by Peter Selinger 2001-2015
    • Ábíčko.cz
    • Auto.cz
    • AutoRevue.cz
    • AVmania.cz
    • DIGIarena.cz
    • Doupě.cz
    • FinExpert.cz
    • iSport.cz
    • MobilMania.cz
    • SportRevue.cz
    • Živě.cz
    • Sazka eLEAGUE
Recepty.cz - logo
  • Oblíbené recepty
    • Sezónní recepty
    • Nejlépe hodnocené
    • Poslední komentáře
    • Tip - týdenní menu
  • Nejnovější
  • Suroviny
  • Světová kuchyně
    • Česká
    • Slovenská
    • Francouzská
    • Italská
    • Čínská
    • Řecká
    • Mexická
  • Rady
  • Magazín
  • F.O.O.D.
  • Videorecepty
  • Přihlásit se
  • Vložit recept
  • Přihlásit se
Recepty.cz - logo
Pokročilé vyhledávání Podle ingrediencí
Vložit recept
Zdravý oběd Rychlá večeře Chuťovky Polévky Maso Omáčky Přílohy Těstoviny Moučníky Zdravé Rychlé Sladké Piknik
  • Recepty.cz
  • Články
  • Gourmet
  • Přílohy známé i neznámé

Přílohy známé i neznámé

Redakce
| 5. 10. 2010
Gourmet
Přílohy známé i neznámé

Přilohami rozumíme příkrmy, které se podávájí nejčastěji k hlavním jídlům z masa nebo vajec. Tento zvyk kombinovat hlavní chod z několika složek však není všude rozšířen - záleží na zeměpisné šířce, ekonomické situaci a historii stolování v různých koutech světa. Při správném výběru přílohy vždy vycházíme z hlavního pokrmu, z toho, z jaké suroviny a jakým způsobem je připraven. Záleží také na tom, zda ho podáváme teplý nebo studený a jaké množství ho je.

V našich klimatických podmínkách připravujeme přílohy nejčastěji z brambor, mouky, obilovin, těstovin, luštěnin a zeleniny, které často doplňujeme omáčkami.

Brambory se u nás pěstují asi od roku 1770, kdy k nám byly dovezeny z Branibor v době hladomoru. Jsou velmi oblíbené pro svůj lehce stravitelný škrob, velký obsah vitamínu C a vitamínů řady B a jako zdroj rostlinných bílkovin a nerostných látek. Neobsahují žádný tuk. Nejhodnotnější jsou vařené v páře ve slupce. Ale díky našim mlsným jazýčkům je nejčastěji připravujeme vařené bez slupky a dále zpracováváme - například s mlékem na bramborovu kaši, opékané, smažené v různých tvarech jako hranolky nebo krokety. V našich krajích je zvykem je mastit - nejčastěji čerstvým máslem. Brambory jsou také výbornou surovinou pro výrobu těsta - těsto se může zpracovávat ze syrových i vařených brambor a slouží k přípravě oblíbených bramborových knedlíků.

Obiloviny se konzumovaly již v době kamenné a v současné době se opět vrátily na výsluní obliby díky vysokému podílu vlákniny. Podle klimatických podmínek se pěstují pšenice, žito, oves, ječmen, kukuřice, rýže, pohanka a další odrůdy. Mají vysoký podíl sacharidů, rostlinné bílkoviny, nerostné látky a vitamíny skupiny B a nepatrné množství tuku. Na našem trhu je široká nabídka nejrůznějších druhů mouky nejčastěji z pšenice, žita nebo kukuřice, dále kroupy, ovesné vločky, krupice, různé druhy rýže a těstovin.

Rýže se dělí do tří skupin: na dlouhozrnnou, krátkozrnnou a střednězrnnou.
Dlouhozrnná rýže se při vaření neslepuje a zůstavá sypká. Proto je ideální na přípravu přílohových salátů, karí, ke kuřecím a masitým jídlům. Naopak střednězrnná a krátkozrnná rýže při vaření dobře změkne a slepuje a hodí se k přípravě kaší a nákypů.

Pro výrobu těstovin se používá mouka z tvrdé pšenice. Těstovin je nespočet druhů a tvarů, zpracováním těsta a místem původu. Nejlepší a nejproslulejší jsou samozřejmě těstoviny italské. Těstoviny se výtečně hodí jako přílohy k hovězímu a vepřovému masu nebo jako samostatný pokrm v kombinaci se zeleninou, omáčkami, kořením a masem.

Luštěniny jsou semena motýlokvětých rostlin. Představují nedoceněný zdroj bílkovin, vlákniny, škrobu, vitamínů a minerálů. U nás se nejčastěji konzumují semena hrachu, fazolí, čočky, stále oblíbenější je sója. Jejich výživová hodnota je ještě vyšší, když je kombinujeme s chlebem nebo jinými obilovinami.

Omáčky jsou jako příloha velmi oblíbené a uplatní se dobře k masu, zelenině i k obilovinovým pokrmům. Mohou se konzumovat teplé i studené. Jejich základní surovinou je tuk, mouka, zelenina, koření, někdy se zahušťují žloutky nebo smetanou. Většinou jsou pojmenovány po své nejvýraznější složce. Omáčky se podávají často spolu s další přílohou, nejčastěji s knedlíky, těstovinami, rýží nebo bramborami.

Jako přílohu stále častěji konzumujeme také **nejrůznější části zeleniny**. Nejhodnotnější je samozřejmě zelenina čerstvá, pak následuje mražená, nejméně hodnotná je konzervovaná zelenina. Zeleninu můžeme přikládat k jakýmkoli masům a k pokrmům z vajec.

V podávání příloh sice existují mnohé zvyklosti, ale žádná přísně stanovená pravidla. Rozhodující je individuální chuť každého jednice a dobrá kvalita použitých surovin. Správně zvolená a upravená příloha korunuje chuť každého hlavního jídla a kuchaři dává možnost předvést svůj cit pro vyváženost chutí a kombinační schopnosti.

Další články z rubriky

Doporučujeme

65 minut
Houbová omáčka s bramborovými buchtami

Houbová omáčka s bramborovými buchtami

20 minut
Kuřecí prsa s mozzarellou a pestem

Kuřecí prsa s mozzarellou a pestem

60 minut
Jahodovorebarborový sypaný koláč

Jahodovorebarborový sypaný koláč

Poslední sledované recepty

309
"Orgasmus"
"Orgasmus"
124
Voňavý sirup z bezinkových květů
Voňavý sirup z…
51
Jednoduchá rajská omáčka
Jednoduchá rajská omáčka
44
Palačinky
Palačinky
42
Vajíčková pomazánka
Vajíčková pomazánka

Zajímavé články

Den dětí: Potěšte drobotinu drobnými sladkostmi! Inspiraci najdete v galerii
Den dětí: Potěšte drobotinu drobnými sladkostmi!…
Víte, co je to „kucmoch“? Staročeská pochoutka z brambor, které neodoláte
Víte, co je to „kucmoch“? Staročeská pochoutka z…
Co s úrodou libečku? Vyrobte si z něj domácí maggi nebo vegetu
Co s úrodou libečku? Vyrobte si z něj domácí…
V hlavní roli sladká drobenka: Upečte si ovocný koláč, bublaninu, crumble, šneky nebo palačinky
V hlavní roli sladká drobenka: Upečte si ovocný…
Speciality z brambor podle cukráře Josefa Maršálka: Vyzkoušejte originální dort, taštičky s povidly nebo slaný koláč
Speciality z brambor podle cukráře Josefa…
AHA.cz Arnold zdrcený kvůli Willisovi: Bude se na něj vzpomínat jako na superhvězdu

Arnold zdrcený kvůli Willisovi: Bude se na něj vzpomínat jako na superhvězdu

Mimibazar Síla komunikace: Efektivní tipy pro zlepšení mezilidských vztahů

Síla komunikace: Efektivní tipy pro zlepšení mezilidských vztahů

Dáma.cz Neforemné sněhule hitem zimy: Kde je koupit a jak je nosit, aby vypadaly skvěle?

Neforemné sněhule hitem zimy: Kde je koupit a jak je nosit, aby vypadaly skvěle?

Blesk pro ženy Módní kreace celebrit: Kdo byl chodící retro a kdo bodoval sexy prvkem?

Módní kreace celebrit: Kdo byl chodící retro a kdo bodoval sexy prvkem?

Ženy.cz Ve znamení minimalismu: 5 jednoduchých outfitů, ve kterých odchodíte celé léto

Ve znamení minimalismu: 5 jednoduchých outfitů, ve kterých odchodíte celé léto

Blesk.cz Změny v životě Terezy Pergnerové (48): Učím se žít bez syna!

Změny v životě Terezy Pergnerové (48): Učím se žít bez syna!

SportRevue.cz FOTO: Fotbalista Mauro Zarate v Evropě pohořel. Mnohem víc zaujala jeho manželka

FOTO: Fotbalista Mauro Zarate v Evropě pohořel. Mnohem víc zaujala jeho manželka

Maminka.cz RECEPT: Upečte si fantastické cukroví podle známé cukrářky Ivety Fabešové

RECEPT: Upečte si fantastické cukroví podle známé cukrářky Ivety Fabešové

Blesk Horoskopy Humor černý jako bota: Kdo vás rozesměje, ale také zraní...

Humor černý jako bota: Kdo vás rozesměje, ale také zraní...

Abecedazahrady Koriandr setý: Jaké má účinky a jak ho vypěstovat

Koriandr setý: Jaké má účinky a jak ho vypěstovat

  • Recepty.cz
  • Články
  • Gourmet
  • Přílohy známé i neznámé
 
  • © 2019 Copyright CZECH NEWS CENTER a.s. a dodavatelé obsahu.
  • Autorská práva k publikovaným materiálům
  • Podmínky pro užívání služby informační společnosti
  • Informace o zpracování osobních údajů
  • Cookies
  • Nastavení soukromí