• Blesk.cz
  • |
  • Blesk pro ženy
  • |
  • AHA!
  • |
  • Dáma.cz
  • |
  • Maminka.cz
  • |
  • E15.cz
  • |
  • Reflex.cz
  • |
  • FITweb.cz
  • |
  • Ženy.cz
  • |
  • MojeZdraví.cz
  • |
  • více Created by potrace 1.13, written by Peter Selinger 2001-2015
    • Ábíčko.cz
    • Auto.cz
    • AutoRevue.cz
    • AVmania.cz
    • DIGIarena.cz
    • Doupě.cz
    • FinExpert.cz
    • iSport.cz
    • MobilMania.cz
    • SportRevue.cz
    • Živě.cz
    • Sazka eLEAGUE
Recepty.cz - logo
  • Oblíbené recepty
    • Sezónní recepty
    • Nejlépe hodnocené
    • Poslední komentáře
    • Tip - týdenní menu
  • Nejnovější
  • Suroviny
  • Světová kuchyně
    • Česká
    • Slovenská
    • Francouzská
    • Italská
    • Čínská
    • Řecká
    • Mexická
  • Rady
  • Magazín
  • F.O.O.D.
  • Videorecepty
  • Přihlásit se
  • Vložit recept
  • Přihlásit se
Recepty.cz - logo
Pokročilé vyhledávání Podle ingrediencí
Vložit recept
Zdravý oběd Rychlá večeře Chuťovky Polévky Maso Omáčky Přílohy Těstoviny Moučníky Zdravé Rychlé Sladké Dezerty Grilování & BBQ
  • Recepty.cz
  • Články
  • Gourmet
  • Podzimní pikantní nakládačky

Podzimní pikantní nakládačky

F.O.O.D.
| 20. 9. 2016
Gourmet
Podzimní pikantní nakládačky

Nakládané sezonní chuťovky se vám budou hodit, když přijde návštěva anebo vás přepadne neodbytná chuť na něco sladkokyselého. Dodají také zajímavout chuť masu. Rychle hotové, bleskově spotřebované.

Trojbarevná zelenina

na 500 g zeleniny, příprava: 20 minut

* 500 g okurek, květáku či červené cibule
* 250 ml vinného octa
* 250 ml vody
* 1 lžíce třtinového cukru
* 1 lžíce mořské soli
* pepř
* 1 lžíce hořčičného semínka (k okurkám)
* 1 lžíce kmínu (ke květáku)
* 1 lžíce koriandru (k cibuli)

Zeleninu nakrájejte na menší kusy a přendejte do sklenic. V hrnci svařte ocet s 250 ml vody, cukrem, solí, pepřem a kořením (asi 1 minutu). Horkým lákem přelijte zeleninu, uzavřete sklenice a nechte vychladnout. Dejte na 14 dní do chladu odpočinout a poté do 1 týdne zkonzumujte.

Náš TIP: K cibuli pro změnu přidejte pár květů voňavého hřebíčku, na 500 g bohatě stačí 4 až 5 kusů.


Nakládané párty žampiony

na 500 g hub, příprava: 15 minut

* 500 g malých žampionů
* 150 ml olivového oleje
* 150 ml bílého vinného octa
* 1 červená cibule
* 2 stroužky česneku
* 1 lžička sušeného oregana
* 0,5 lžičky celého pepře
* 1 lžíce třtinového cukru
* 0,5 lžičky chilli vloček
* 1 bobkový list
* sůl a pepř

Houby uvařte v osolené vodě do změknutí (asi 3 minuty). Sceďte je a v míse promíchejte s olejem, octem a cibulí nakrájenou na tenké plátky. Přidejte plátky česneku, oregano, kuličky pepře, cukr a chilli vločky. Promíchejte, osolte, opepřete. Žampiony přendejte do sklenice a zalijte zbývajícím lákem. Skladujte v ledničce nejdéle 4 dny.

Náš TIP: Semena koriandru. Také máte pytlík doma, ale je zatím netknutý? Tak s nakládanými houbami přichází jeho chvíle.


Jablka s balzamikovým octem

na 1 kg jablek, příprava: 20 minut + chladnutí

* 1 kg jablek
* 5 šalotek
* 150 ml vody
* 250 ml balzamikového octa
* 50 ml medu
* 1 lžička černého pepře
* 1 lžička jalovce
* 1 snítka rozmarýnu

Jablka zbavte jádřinců. Jablka a šalotky nakrájejte na tenčí plátky a rozdělte je do zavařovacích sklenic. Připravte si lák. Do kastrůlku nalijte 150 ml vody, přidejte balzamikový ocet, med a vše vařte asi minutu, dokud se med nerozpustí. Poté přidejte koření, promíchejte a lákem zalijte jablka s šalotkou. Pečlivě uzavřete, nechte vychladnout a uchovávejte v chladu. Spotřebujte do 5 dnů.

Náš TIP: K jablkům můžete přidat lžíci jedlých jeřabin nebo plodů dřínu, ty se ovšem sbírají až poté, co přejdou prvním mrazíkem.


Ještě do skla

* HRUŠKY – vybírejte menší a pevné druhy na vrcholu zralosti, nikdy ale přezrálé.
* HOUBY– čerstvé, pevné a zdravé, nic z toho neošiďte. Nejlepší jsou hříbky a lišky, na podzim můžete naložit třeba mladé václavky, na jaře aromatické smrže.
* PATISONY – pevná, jemně moučná a trochu nasládlá dužnina je příjemná na skus.
* KUKUŘICE – čerstvé klasy uvařte, nakrájejte a naložte se stroužky česneku a chilli papričkou.
* ČERVENÁ ŘEPA – do sladkokyselého nálevu k nakrájeným uvařeným bulvám přidejte fenykl a anýz.

Diskuze ke článku

  • Nejsou zde zatím žádné komentáře.

Další články z rubriky

Doporučujeme

15 minut
Penne s tuňákem a kukuřicí

Penne s tuňákem a kukuřicí

20 minut
Sirup ze smrkových výhonků

Sirup ze smrkových výhonků

60 minut
Jahodovorebarborový sypaný koláč

Jahodovorebarborový sypaný koláč

Poslední sledované recepty

76
Tvarožník
Tvarožník
51
Sirup ze smrkových výhonků
Sirup ze smrkových…
50
Jednoduchá rajská omáčka
Jednoduchá rajská omáčka
30
Risotto s chřestem
Risotto s chřestem
26
Vepřové ragú s kukuřičnými knedlíčky
Vepřové ragú s…

Zajímavé články

Houbová káva je hitem internetu. Jak chutná a v čem je lepší než ta klasická?
Houbová káva je hitem internetu. Jak chutná a v…
Proč nevylévat vodu z těstovin? 5 skvělých způsobů, jak ji můžete využít
Proč nevylévat vodu z těstovin? 5 skvělých…
Mraky, mořské vlny nebo bouřka: Poznáváte dezert s tajuplným názvem?
Mraky, mořské vlny nebo bouřka: Poznáváte dezert…
Chcete mít větší úrodu? Pěstujte zeleninu společně s bylinkami. Které vysázet k paprikám, okurkám nebo mrkvi?
Chcete mít větší úrodu? Pěstujte zeleninu…
Jídlo jako kosmetický pomocník: 11 potravin, které vám zajistí krásnou pleť
Jídlo jako kosmetický pomocník: 11 potravin,…
AHA.cz Pastrňák pryč z domu! Zvláštní krok manželky Rebeccy

Pastrňák pryč z domu! Zvláštní krok manželky Rebeccy

Mimibazar Jak vybrat ten nejvhodnější běžecký pás na doma a proč je výhodné si ho pořídit

Jak vybrat ten nejvhodnější běžecký pás na doma a proč je výhodné si ho pořídit

Dáma.cz Toto je nejošklivější žena světa: Mrkněte na její fotky od miminka do dospělosti

Toto je nejošklivější žena světa: Mrkněte na její fotky od miminka do dospělosti

Blesk pro ženy Jak vypadá dokonalé ženské tělo? Těchto 8 slavných dam k němu podle vědců nemá daleko

Jak vypadá dokonalé ženské tělo? Těchto 8 slavných dam k němu podle vědců nemá daleko

Ženy.cz Pomerančová kůže na zadku a stehnech: Nejlepší tipy a triky, jak se jí trvale zbavit

Pomerančová kůže na zadku a stehnech: Nejlepší tipy a triky, jak se jí trvale zbavit

Blesk.cz Salma Hayeková na obálce slavného magazínu: V 58 letech nahoře bez!

Salma Hayeková na obálce slavného magazínu: V 58 letech nahoře bez!

SportRevue.cz VIDEO: 10 nejkrásnějších tenistek všech dob. Světu vládnou slovanské holky

VIDEO: 10 nejkrásnějších tenistek všech dob. Světu vládnou slovanské holky

Maminka.cz KVÍZ: Kolik si toho pamatujete z první a druhé třídy? Otestujte se, jak jste na tom s prvoukou

KVÍZ: Kolik si toho pamatujete z první a druhé třídy? Otestujte se, jak jste na tom s prvoukou

Blesk Horoskopy 7 nejhorších manželů zvěrokruhu: Na tyhle muže si dejte pozor!

7 nejhorších manželů zvěrokruhu: Na tyhle muže si dejte pozor!

  • Recepty.cz
  • Články
  • Gourmet
  • Podzimní pikantní nakládačky
 
  • © 2019 Copyright CZECH NEWS CENTER a.s. a dodavatelé obsahu.
  • Autorská práva k publikovaným materiálům
  • Podmínky pro užívání služby informační společnosti
  • Informace o zpracování osobních údajů
  • Cookies
  • Nastavení soukromí
  • Jednotná kontaktní místa / Single Points od Contact