• Blesk.cz
  • |
  • Blesk pro ženy
  • |
  • AHA!
  • |
  • Dáma.cz
  • |
  • Maminka.cz
  • |
  • E15.cz
  • |
  • Reflex.cz
  • |
  • FITweb.cz
  • |
  • Ženy.cz
  • |
  • MojeZdraví.cz
  • |
  • více Created by potrace 1.13, written by Peter Selinger 2001-2015
    • Ábíčko.cz
    • Auto.cz
    • AutoRevue.cz
    • AVmania.cz
    • DIGIarena.cz
    • Doupě.cz
    • FinExpert.cz
    • iSport.cz
    • MobilMania.cz
    • SportRevue.cz
    • Živě.cz
    • Sazka eLEAGUE
Recepty.cz - logo
  • Oblíbené recepty
    • Sezónní recepty
    • Nejlépe hodnocené
    • Poslední komentáře
    • Tip - týdenní menu
  • Nejnovější
  • Suroviny
  • Světová kuchyně
    • Česká
    • Slovenská
    • Francouzská
    • Italská
    • Čínská
    • Řecká
    • Mexická
  • Rady
  • Magazín
  • F.O.O.D.
  • Videorecepty
  • Přihlásit se
  • Vložit recept
  • Přihlásit se
Recepty.cz - logo
Pokročilé vyhledávání Podle ingrediencí
Vložit recept
Zdravý oběd Rychlá večeře Chuťovky Polévky Maso Omáčky Přílohy Těstoviny Moučníky Zdravé Rychlé Sladké Halloween Nakládané houby Krémové a husté polévky
  • Recepty.cz
  • Články
  • Gourmet
  • Nadílkou Vánoce nekončí

Nadílkou Vánoce nekončí

F.O.O.D.
| 17. 12. 2015
Gourmet
Nadílkou Vánoce nekončí

Nejoblíbenější svátky roku mají pro nás takové kouzlo i proto, že po tolik očekávaném Ježíšku přicházejí ještě dva slavnostní dny – Boží hod a svátek svatého Štěpána.

Boží hod

Kaštanová polévka

4 porce - příprava: 55 minut

* 2–3 lžíce másla
* 2 šalotky
* 2 mrkve
* 400 g loupaných kaštanů + na ozdobu
* kousek zázvoru
* 1,5 l hovězího vývaru
* muškátový oříšek
* sůl a pepř
* 200 ml smetany 33%
* ořechový olej na zakapání

Na másle orestujte nasekané šalotky, přidejte nadrobno nakrájené mrkve a restujte dozlatova. Přidejte většinu nahrubo nasekaných kaštanů (recept v časopise F.O.O.D. 12/2015) a zázvor (část nakrájejte a opečte), orestujte a zalijte vývarem. Dochuťte muškátovým oříškem, solí a pepřem. Vařte asi 30 minut, pak rozmixujte, propasírujte a zalijte smetanou. Prohřejte a podávejte s orestovaným zázvorem a kaštany, zakápněte ořechovým olejem.

Kachna se zelím a bramborovými knedlíky

6 porcí - příprava: 130 minut

* 1 kachna
* sůl a pepř
* drcený kmín
* 4 šalotky
* 150 g slaniny

ZELÍ:
* 1 hlávka červeného zelí
* 1 lžíce kachního sádla
* 1 cibule
* kmín
* sůl a pepř
* 2 lžíce krupicového cukru
* 2 lžíce octa
* 1 brambora na zahuštění

BRAMBOROVÉ KNEDLÍKY:
* 5 velkých brambor typu B
* 350 g hrubé mouky
* 2 vejce
* sůl

Troubu zapněte na 180 °C. Kachnu osolte, opepřete, posypte drceným kmínem, nahrubo nakrájenými šalotkami a na kostičky nakrájenou slaninou. Pečte v rozehřáté troubě 2 hodiny, průběžně podlévejte vodou. Mezitím si připravte zelí a knedlíky. Hlávku zelí zbavte košťálu a nakrouhejte nadrobno, spařte vroucí vodou, na sádle orestujte najemno nasekanou cibuli a přidejte spařené zelí, kmín, sůl a pepř, podlijte vodou a duste. Po 10 minutách přidejte cukr a ocet a duste dalších 10 minut do změknutí. Pokud je třeba, podlévejte vodou. Dochuťte, přidejte nastrouhanou bramboru a povařte ještě 10 minut bez pokličky, aby se odpařila přebytečná tekutina. Brambory uvařte ve slupce, oloupejte a nastrouhejte nahrubo. Smíchejte je s moukou a vejci, dochuťte solí a vypracujte těsto. Z něj vytvořte dvě šišky a vařte asi 12 minut (podle velikosti). Kachnu podávejte s knedlíky a zelím.


Na Štěpána

Kachní vývar s játrovými knedlíčky

4 porce - příprava: 50 minut

* 2 lžíce másla
* 2 mrkve
* 1 petržel
* 1/2 celeru
* 2 bobkové listy
* hrst tymiánu
* 1,5 l kachního vývaru
* sůl a pepř
* hrst libečku
* hrst petrželové natě
* nudle do polévky

KNEDLÍČKY:
* 200 g kachních jater
* 5 stroužků česneku
* majoránka
* tymián
* 1 vejce
* 50 g másla
* strouhanka podle potřeby
* sůl a pepř

Na másle orestujte nadrobno nakrájenou kořenovou zeleninu, přidejte bobkový list a tymián, zalijte vývarem a vařte do změknutí asi 20 minut. Dochuťte solí a pepřem. Mezitím si připravte knedlíčky. Kachní játra nasekejte v mixéru, přidejte česnek, majoránku, tymián a vejce. Vše promíchejte s měkkým máslem a zahustěte strouhankou, dochuťte solí a pepřem, mokrýma rukama vytvořte knedlíčky a vařte je ve vodě podle velikosti asi 12 minut. Na závěr přidejte do vývaru nasekaný libeček a petržel, zavařte nudle a doplňte knedlíčky. Náš TIP: Místo knedlíčků můžete do polévky zavařit játrové noky nebo drobení. Stačí jen těsto na knedlíčky propasírovat přes struhadlo s většími oky nebo přes cedník na halušky.

Králičí svíčková s kynutými knedlíky

6 porcí - příprava: 130 minut

* 1 králík
* špek na špikování
* 2 mrkve
* 1 petržel
* 1/2 celeru
* 1 cibule
* 2 hřebíčky
* hrst tymiánu
* bobkový list
* šalvěj
* 3 kuličky pepře
* 3 kuličky nového koření
* kousek zázvoru
* sůl
* 1 citron
* 2 lžíce octa
* 2 lžíce krupicového cukru
* 1 lžíce másla
* 400 ml smetany 33%
* brusinky a šlehačka

KYNUTÉ KNEDLÍKY:
* 250 ml plnotučného mléka
* 1/2 lžičky krupicového cukru
* 10 g droždí
* 500 g hrubé mouky
* 1 vejce
* 1/2 lžičky soli
* 1 rohlík

Králíka omyjte, osušte, naporcujte a prošpikujte. Kořenovou zeleninu a cibuli nakrájejte a společně s kořením, zázvorem, solí, 2 plátky citronu, 2 lžícemi octa a 1 lžící cukru zalijte vodou a vařte asi 30 minut. Nechte vychladnout a do láku naložte maso, nejlépe přes noc. Pak ho vyjměte, zeleninu sceďte a orestujte na másle. Přidejte maso, podlijte lákem a pečte v předehřáté troubě při 180 °C asi 2 hodiny. Podlévejte lákem.

Mezitím si připravte knedlíky. Asi dvě lžíce vlažného mléka, cukr a droždí rozmíchejte v hrnečku a nechte 5 minut vzejít kvásek. Do mísy nasypte mouku, vejce, sůl, kvásek a zbylé vlažné mléko. Nechte ještě pět minut odpočinout. Důkladně promíchejte, přidejte nakrájený rohlík a vypracujte těsto. Zakryjte ho utěrkou a nechte 30 minut kynout na teplém místě. Z těsta vytvořte dva knedlíky a vařte je z každé strany 9 minut.

Hotové maso vyjměte a zeleninu i s lákem, ze kterého jste vyndali bobkový list, rozmixujte dohladka. Potom do omáčky přidejte smetanu a povařte. Vedle na pánvi si připravte karamel a vmíchejte ho do omáčky, dochuťte solí a citronem. Králíka podávejte s knedlíky, omáčkou a brusinkovým terčem.

Biskupský chlebíček

1 velká forma na biskupský chlebíček - příprava: 60 minut

* 200 g másla + na vymazání formy
* 200 g moučkového cukru + na posypání
* 5 vajec
* 250 g hladké mouky
* 1/2 sáčku prášku do pečiva
* 100 g sušených švestek
* 100 g sušených meruněk
* 50 g kandovaného ovoce
* 50 g plátků mandlí + na vysypání formy
* strouhaný kokos na vysypání formy

Změklé máslo vyšlehejte s moučkovým cukrem a žloutky do hladké pěny. Zašlehejte mouku, prášek do pečiva, horkou vodou spařené a nakrájené sušené ovoce, kandované ovoce, plátky mandlí a nakonec zlehka vmíchejte sníh z bílků. Formu na biskupský chlebíček vymažte máslem, vysypte plátky mandlí a strouhaným kokosem. Těsto nalijte do dvou třetin formy a pečte v předehřáté troubě při 180 °C asi 45 minut. Nechte vychladnout a zasypte moučkovým cukrem.

NÁŠ TIP: Biskupský chlebíček můžete na závěr polít čokoládovou polevou, kterou připravíte tak, že 200 g hořké čokolády rozpustíte ve vodní lázni a vmícháte 50 ml smetany ke šlehání.

Unknown media type: gallery

Článek vyšel v časopise F.O.O.D.

Diskuze ke článku

  • Nejsou zde zatím žádné komentáře.

Další články z rubriky

Doporučujeme

20 minut
Pórková polévka s fazolemi a toasty

Pórková polévka s fazolemi a toasty

20 minut
Asijské nudle s restovanou zeleninou

Asijské nudle s restovanou zeleninou

30 minut
Jednoduchá brokolicová polévka

Jednoduchá brokolicová polévka

Poslední sledované recepty

54
Kýta v žampionové omáčce
Kýta v žampionové omáčce
32
Houbové flíčky / houbofleky
Houbové flíčky /…
30
Jablečný štrúdl z listového těsta
Jablečný štrúdl z…
29
Jednoduchá rajská omáčka
Jednoduchá rajská omáčka
21
Bílý toastový chléb
Bílý toastový chléb

Zajímavé články

Řapíkatý celer je nejenom křupavá svačinka, po které zhubnete. Objevte jeho kouzlo!
Řapíkatý celer je nejenom křupavá svačinka, po…
Jak poznat zralé avokádo? 5 užitečných rad a triky, díky kterým rychle změkne
Jak poznat zralé avokádo? 5 užitečných rad a…
Recepty, které přežily pád komunismu aneb Co se jedlo za „totáče“ a milujeme to i dnes?
Recepty, které přežily pád komunismu aneb Co se…
Od pondělí do pátku: Rychlé a snadné večeře, které připravíte jen z pár surovin
Od pondělí do pátku: Rychlé a snadné večeře,…
Šílené dorty: Česká cukrářka ohromuje svět svými sladkými výtvory
Šílené dorty: Česká cukrářka ohromuje svět svými…
AHA.cz Martin Stropnický odhalil novinku: Těší se na miminko

Martin Stropnický odhalil novinku: Těší se na miminko

Mimibazar Jak stres ničí vaše tělo: Naučte se ho zastavit dřív, než bude pozdě

Jak stres ničí vaše tělo: Naučte se ho zastavit dřív, než bude pozdě

Dáma.cz Co se dělo 17. listopadu 1989 v ulicích a jak jsme vypadali? Zavzpomínejte na fotkách ze sametové revoluce

Co se dělo 17. listopadu 1989 v ulicích a jak jsme vypadali? Zavzpomínejte na fotkách ze sametové revoluce

Blesk pro ženy Nejkrásnější róby na Governor Awards: Které hvězdy ovládly červený koberec?

Nejkrásnější róby na Governor Awards: Které hvězdy ovládly červený koberec?

Ženy.cz Jste plachý extrovert? Když působíte jako dvě protikladné osobnosti

Jste plachý extrovert? Když působíte jako dvě protikladné osobnosti

Blesk.cz Bachelor Česko II startuje už dnes večer: Tyhle krásky se utkají o srdce sexy dvojčat!

Bachelor Česko II startuje už dnes večer: Tyhle krásky se utkají o srdce sexy dvojčat!

SportRevue.cz FOTO: 32 (ex)manželek a (ex)přítelkyň anglických (ex)fotbalistů

FOTO: 32 (ex)manželek a (ex)přítelkyň anglických (ex)fotbalistů

Maminka.cz České maminky se podělily o 60 intimních záběrů, které dokazují, že i v české porodnici lze porodit krásně a s respektem

České maminky se podělily o 60 intimních záběrů, které dokazují, že i v české porodnici lze porodit krásně a s respektem

Blesk Horoskopy 4 podrazáci podle znamení zvěrokruhu: Štíři klidně zradí vlastní rodinu, Ryby na to jdou přes city

4 podrazáci podle znamení zvěrokruhu: Štíři klidně zradí vlastní rodinu, Ryby na to jdou přes city

  • Recepty.cz
  • Články
  • Gourmet
  • Nadílkou Vánoce nekončí
 
  • © 2019 Copyright CZECH NEWS CENTER a.s. a dodavatelé obsahu.
  • Autorská práva k publikovaným materiálům
  • Podmínky pro užívání služby informační společnosti
  • Informace o zpracování osobních údajů
  • Cookies
  • Nastavení soukromí
  • Jednotná kontaktní místa / Single Points od Contact