• Blesk.cz
  • |
  • Blesk pro ženy
  • |
  • AHA!
  • |
  • Dáma.cz
  • |
  • Maminka.cz
  • |
  • E15.cz
  • |
  • Reflex.cz
  • |
  • FITweb.cz
  • |
  • Ženy.cz
  • |
  • MojeZdraví.cz
  • |
  • více Created by potrace 1.13, written by Peter Selinger 2001-2015
    • Ábíčko.cz
    • Auto.cz
    • AutoRevue.cz
    • AVmania.cz
    • DIGIarena.cz
    • Doupě.cz
    • FinExpert.cz
    • iSport.cz
    • MobilMania.cz
    • SportRevue.cz
    • Živě.cz
    • Sazka eLEAGUE
Recepty.cz - logo
  • Oblíbené recepty
    • Sezónní recepty
    • Nejlépe hodnocené
    • Poslední komentáře
    • Tip - týdenní menu
  • Nejnovější
  • Suroviny
  • Světová kuchyně
    • Česká
    • Slovenská
    • Francouzská
    • Italská
    • Čínská
    • Řecká
    • Mexická
  • Rady
  • Magazín
  • F.O.O.D.
  • Videorecepty
  • Přihlásit se
  • Vložit recept
  • Přihlásit se
Recepty.cz - logo
Pokročilé vyhledávání Podle ingrediencí
Vložit recept
Zdravý oběd Rychlá večeře Chuťovky Polévky Maso Omáčky Přílohy Těstoviny Moučníky Zdravé Rychlé Sladké Velikonoce
  • Recepty.cz
  • Články
  • Gourmet
  • Moravskoslezské kulinářské pastorále

Moravskoslezské kulinářské pastorále

Eva Všetíčková
| 9. 11. 2012
Gourmet
Moravskoslezské kulinářské pastorále

Krajina lemovaná na severu hranicí s Polskem, na východě se Slovenskem a na jihu se svažující do žírných moravských rovin je proslulá nejen historií plnou rebelií proti vrchnosti, ale také zcela specifickou gastronomií.

Nejvýchodnější kraj České republiky rozkládající se na pomezí Moravy a Slezska je rozmanitý a rázovitý, přitažlivý nejen svou přírodou, ale také gastronomickými specialitami odvozenými od historie regionu. Tu psala hlavně valašská kolonizace a v nedávné době pak prudký rozvoj hornictví a těžkého průmyslu.


Valašská kyselica, frgály, slivovice či brynzové halušky – tento typický kulinářský arzenál Moravskoslezska těší milovníky dobrého jídla – nejen tohoto rázovitého regionu – dodnes.


Pastevci zvaní Valaši přišli na zdejší území z oblasti dnešního Rumunska, Ukrajiny a Slovenska kolem roku 1500, osídlili zdejší hospodářsky nevyužité kopcovité oblasti a postupně se smísili s původními Moravany. Velká část zbývajícího území kraje byla obydlena německými osadníky. Všechny tyto vlivy se projevily samozřejmě jak v jazyku, tak v jídlech, jejichž pojmenování se zachovalo dodnes a běžnému obyvateli Česka zní velmi zvukomalebně.

Ne vždy si ale dokáže přesně představit, co se třeba za názvy bigos, kapušník, šoldra či bryja skrývá. První jmenované je tradiční jídlo ze zelí a masa, podávané s chlebem, a podobně jako guláš je nejlepší ohřívané další dny. Bryja je pak sytý pokrm z hrušek, promíchaných s vařenými bramborami, a smetany.

Typické a chutné

Ať se díváme na zdejší tradiční gastronomii, odkud chceme, hlavní a dodnes významnou roli při přípravě jídel hrály a hrají brambory, zelí, švestky či hrušky a z nich připravené koláče nebo pálenky a obilniny jako například pohanka a ječné kroupy. K nim se pak přidávají produkty pastevecké - sýry a maso. To se ale na zdejších stolech v dřívějších dobách vyskytovalo opravdu pouze při svátečních příležitostech. Když se zabilo prase, maso z něj muselo vydržet pro celou rodinu až do další zabijačky, a tak se klobásky dělaly nejen z něj, ale kupodivu také z brambor.

Přinášíme vám malý náhled do světa zdejší kuchyně, tak jak jej viděli účastníci loňského gastronomického klání, které se pokusilo odpovědět na otázku, jak chutná Moravskoslezsko. Letošní ročník přinesl dalších 83 regionálních receptů (najdete je na [[http://www.msregion.cz|www.msregion.cz]]), které se stejně jako ty loňské stanou základem kuchařky, jež by měla vyjít o letošních Vánocích.


Frýdecká kotleta v alobalu

Těšínská šoldra

Závin z listového těsta s červenou řepou


Další recepty najdete v časopise F.O.O.D. 10/2012.


Foto: Karel Kita

Diskuze ke článku

  • Nejsou zde zatím žádné komentáře.

Další články z rubriky

Doporučujeme

15 minut
Zelená omeleta s hráškem

Zelená omeleta s hráškem

40 minut
Koláč s bazalkovým krémem a jahodami

Koláč s bazalkovým krémem a jahodami

180 minut
Vepřová pečeně na kysaném zelí s hrnkovými knedlíky

Vepřová pečeně na kysaném zelí s…

Poslední sledované recepty

60
TZATZIKI - originální řecký recept
TZATZIKI - originální…
45
Lehký levandulový sirup
Lehký levandulový sirup
39
Rybízová marmeláda
Rybízová marmeláda
33
Rybízová šťáva za studena
Rybízová šťáva za studena
33
Borůvkový koláč II. - jednoduchý a výborný
Borůvkový koláč II. -…

Zajímavé články

Domácí želé bonbony: Sladká a zdravá dobrota, kterou budou děti milovat
Domácí želé bonbony: Sladká a zdravá dobrota,…
Zavzpomínejte na princeznu Dianu: Upečte si její milovaný chlebový pudink nebo plněné lilky
Zavzpomínejte na princeznu Dianu: Upečte si její…
Melounová dieta: Zázrak, nebo nebezpečný útok na naše zdraví?
Melounová dieta: Zázrak, nebo nebezpečný útok na…
10 skvělých způsobů, jak si užít letní třešně. Zkuste je nasladko, ale i k masu!
10 skvělých způsobů, jak si užít letní třešně.…
Kuřecí kapsa: A kuře máte v kapse
Kuřecí kapsa: A kuře máte v kapse
AHA.cz Dyk poprvé odtajnil soukromí: Je to opravdu emočně náročné

Dyk poprvé odtajnil soukromí: Je to opravdu emočně náročné

Mimibazar Domácí lipový sirup zastudena: Recept na voňavou dobrotu proti kašli a nachlazení

Domácí lipový sirup zastudena: Recept na voňavou dobrotu proti kašli a nachlazení

Dáma.cz Velký horoskop na červenec: Koho čeká báječné léto a komu se bude dařit?

Velký horoskop na červenec: Koho čeká báječné léto a komu se bude dařit?

Blesk pro ženy Jak vypadají herci z Pojišťovny štěstí? Takhle se změnili po 18 letech!

Jak vypadají herci z Pojišťovny štěstí? Takhle se změnili po 18 letech!

Ženy.cz Pryč s černou, odvažte se! 8 nejhezčích plus size outfitů na jaro

Pryč s černou, odvažte se! 8 nejhezčích plus size outfitů na jaro

Blesk.cz Hlavní hvězda zahájení Varů nestihla červený koberec, ale skleničku ano. Poznali byste ho?

Hlavní hvězda zahájení Varů nestihla červený koberec, ale skleničku ano. Poznali byste ho?

SportRevue.cz FOTO: Sexy tanečnice z palubovek. Krásky, které rozpalují diváky v NBA

FOTO: Sexy tanečnice z palubovek. Krásky, které rozpalují diváky v NBA

Maminka.cz Babiččina jahodová bublanina. Připravte si vláčný moučník podle tradičního receptu

Babiččina jahodová bublanina. Připravte si vláčný moučník podle tradičního receptu

Blesk Horoskopy Novoluní: Jak využít energii Měsíce ve svůj prospěch. Co je vhodné dělat?

Novoluní: Jak využít energii Měsíce ve svůj prospěch. Co je vhodné dělat?

Abecedazahrady Výrazný solitér i součást kompozice. Vyberte si ten pravý jehličnan do zahrady

Výrazný solitér i součást kompozice. Vyberte si ten pravý jehličnan do zahrady

  • Recepty.cz
  • Články
  • Gourmet
  • Moravskoslezské kulinářské pastorále
 
  • © 2019 Copyright CZECH NEWS CENTER a.s. a dodavatelé obsahu.
  • Autorská práva k publikovaným materiálům
  • Podmínky pro užívání služby informační společnosti
  • Informace o zpracování osobních údajů
  • Cookies
  • Nastavení soukromí