• Blesk.cz
  • |
  • Blesk pro ženy
  • |
  • AHA!
  • |
  • Dáma.cz
  • |
  • Maminka.cz
  • |
  • E15.cz
  • |
  • Reflex.cz
  • |
  • FITweb.cz
  • |
  • Ženy.cz
  • |
  • MojeZdraví.cz
  • |
  • více Created by potrace 1.13, written by Peter Selinger 2001-2015
    • Ábíčko.cz
    • Auto.cz
    • AutoRevue.cz
    • AVmania.cz
    • DIGIarena.cz
    • Doupě.cz
    • FinExpert.cz
    • iSport.cz
    • MobilMania.cz
    • SportRevue.cz
    • Živě.cz
    • Sazka eLEAGUE
Recepty.cz - logo
  • Oblíbené recepty
    • Sezónní recepty
    • Nejlépe hodnocené
    • Poslední komentáře
    • Tip - týdenní menu
  • Nejnovější
  • Suroviny
  • Světová kuchyně
    • Česká
    • Slovenská
    • Francouzská
    • Italská
    • Čínská
    • Řecká
    • Mexická
  • Rady
  • Magazín
  • F.O.O.D.
  • Videorecepty
  • Přihlásit se
  • Vložit recept
  • Přihlásit se
Recepty.cz - logo
Pokročilé vyhledávání Podle ingrediencí
Vložit recept
Zdravý oběd Rychlá večeře Chuťovky Polévky Maso Omáčky Přílohy Těstoviny Moučníky Zdravé Rychlé Sladké Dezerty Grilování & BBQ
  • Recepty.cz
  • Články
  • Gourmet
  • Masopustní koblihy

Masopustní koblihy

Eva Všetíčková
| 20. 2. 2012
Gourmet
Masopustní koblihy

Od Tří králů až do Popeleční středy trvá svátek dobrého jídla a veselí zvaný masopust. Lidé si v tomto období pochutnávají také na dobrotách ze smaženého kynutého těsta. Asi nejznámějším reprezentantem jsou koblihy.

O masopustu, křesťanském svátku, který vystřídal starověké bakchanálie a saturnálie, se lidé veselili a hodovali (a dělají to v podstatě dodnes). Slovní spojení znamenající doslova „půst od masa“ totiž znamenalo i začátek období, kdy se lidé před Velikonocemi skutečně postili – a na to bylo třeba se dobře připravit. V chladném zimním období si ale lidé užívali nejen masa, kterého bylo jindy pomálu.

Charakteristické pro tento čas bylo také masopustní pečivo – šišky a hlavně koblihy. Smažte šišky a kobližky, ať jsou červený jak lišky a nám taky dejte, s námi počítejte, zpívala chasa, která zvala na masopustní zábavu. Koblihy byly totiž natolik spjaté s hodováním, že slovo kobližný znamenalo prakticky totéž co labužnický, nebo dokonce až prostopášný. V 16. století se v Čechách dokonce říkalo masopustu karneval z Koblihovic.

Poctivě vysmaženo

První zmínky o specializovaných pekařích kobližnících pocházejí již ze 14. století. Ve středověkých receptářích se pak setkáme s různými náplněmi a druhy koření, které se do koblih přidávaly. Jedná se třeba o řeřichu, šalvěj či náplň z kdoulí! Připravovaly se i koblihy prázdné nebo plněné mákem či povidly. Vedle podlouhlých šišek a kulatých koblih se smažily tvary vykrajované nožem (pracky, prsty, uzlíky, kohoutí hřebeny), splétané z válečků v podobě různých uzlů, osmiček či věnečků. Z koblihového těsta se leckde vyráběly také malé figurky (ptáčci nebo husičky) nebo trhané cípky, zvané oříšky.

Koblihy se ve středověku připravovaly vždy na másle, což s sebou neslo výrazné nebezpečí požárů. Ty byly dokonce zaznamenány v kronikách. Obrovský požár, který vznikl údajně právě od hořícího másla při pečení koblih, vypukl v roce 1523 v Jihlavě. Vyhořelo při něm prakticky celé město. Toto neštěstí prý způsobily ženy soukeníků, které se opily a dostaly chuť na koblihy. V 19. století už přípravu koblih ovládlo levnější a snadno uchovatelné sádlo.

Šel koblížek do světa

Koblihy jsou oblíbeným masopustním pečivem i v sousedním Polsku a Rakousku, kde se jim říká Krapfen na památku pekařky Cäcilii Krapfen, která je již koncem 17. století připravovala naplněné ovocnou marmeládou. Spolu s holandskými přistěhovalci se koblihy objevily i v Americe, kde je nazývají doughnuts. Namísto plného kulatého tvaru, jenž známe z našich končin, tu mají tvar prstence.

Říká se také, že o toto typicky americké vylepšení s dírou uprostřed se postaral šestnáctiletý plavčík jménem Hansen. Na lodi, kde pracoval, prý byly koblihy ve středu nepropečené, takže tento defekt napravil zcela pánským způsobem – v těstě pomocí pepřenky vypíchl otvor. Pod názvem sufganiot je pojídají židé během svátku světel zvaného chanuka.

Užitečné tipy

– na přípravu koblih je potřeba hodně vajec, nepijí pak tolik tuku
– rum vylepší nejen těsto, ale také náplň
– při smažení dejte do tuku několik koleček čerstvé mrkve - tuk se nebude tolik přepalovat

Diskuze ke článku

  • Nejsou zde zatím žádné komentáře.

Další články z rubriky

Doporučujeme

30 minut
Restovaná zelenina se sýrem halloumi

Restovaná zelenina se sýrem halloumi

Hrnková bublanina s třešněmi

Hrnková bublanina s třešněmi

40 minut
Kofty s tzatziki

Kofty s tzatziki

Poslední sledované recepty

98
Dýňová tortila
Dýňová tortila
42
Kančí guláš s bramborami
Kančí guláš s bramborami
42
Celozrnný chléb z domácí pekárny
Celozrnný chléb z domácí…
35
TZATZIKI - originální řecký recept
TZATZIKI - originální…
32
Jahodová marmeláda (džem)
Jahodová marmeláda (džem)

Zajímavé články

Ryby na grilu: Jak nejlépe připravit lososa, pstruha, makrelu nebo tuňáka?
Ryby na grilu: Jak nejlépe připravit lososa,…
3x moučník na víkend: Bleskový kelímkový koláč, rybízový koláč s tvarohem a luxusní roláda s třešněmi
3x moučník na víkend: Bleskový kelímkový koláč,…
Jak využít formu na muffiny? Toto je 14 geniálních způsobů!
Jak využít formu na muffiny? Toto je 14…
Znáte labneh? Tenhle krémový čerstvý sýr si snadno vyrobíte i doma
Znáte labneh? Tenhle krémový čerstvý sýr si…
Tradiční svatojánské ořechy: Jak je vyrobit a na co jsou dobré?
Tradiční svatojánské ořechy: Jak je vyrobit a na…
AHA.cz Herec Václav Svoboda z Ulice: KRACH PLÁNŮ S POSTAVOU NYKLA

Herec Václav Svoboda z Ulice: KRACH PLÁNŮ S POSTAVOU NYKLA

Mimibazar Čtení na léto: Hříšný jako Jesse - erotický román, který tě nenechá spát

Čtení na léto: Hříšný jako Jesse - erotický román, který tě nenechá spát

Dáma.cz Terence Hill: Fešáka s modrýma očima proslavily westerny. Jak vypadá dnes?

Terence Hill: Fešáka s modrýma očima proslavily westerny. Jak vypadá dnes?

Blesk pro ženy Módní inspirace podle oslavenkyně Nicole Kidman: Tyto kousky vám uberou roky!

Módní inspirace podle oslavenkyně Nicole Kidman: Tyto kousky vám uberou roky!

Ženy.cz Jablko, Oliva nebo také Šalvěj: Které celebrity pojmenovaly své děti podle jídla?

Jablko, Oliva nebo také Šalvěj: Které celebrity pojmenovaly své děti podle jídla?

Blesk.cz Manželka Limberského Lenka: Odhalila klín!

Manželka Limberského Lenka: Odhalila klín!

SportRevue.cz FOTO: 41 žen známých (ex)tenistů. Kdo má (nebo měl) doma největší kočku?

FOTO: 41 žen známých (ex)tenistů. Kdo má (nebo měl) doma největší kočku?

Maminka.cz Kdybych mu dala lahvičku, ještě by byl naživu, říká zdrcená maminka, jejíž syn zemřel tři týdny po narození na dehydrataci

Kdybych mu dala lahvičku, ještě by byl naživu, říká zdrcená maminka, jejíž syn zemřel tři týdny po narození na dehydrataci

Blesk Horoskopy Živly v čínském horoskopu: Dřevo je chaos, Kov spořádanost. Co dalšího prozradil odborník a který element ovlivňuje vás?

Živly v čínském horoskopu: Dřevo je chaos, Kov spořádanost. Co dalšího prozradil odborník a který element ovlivňuje vás?

  • Recepty.cz
  • Články
  • Gourmet
  • Masopustní koblihy
 
  • © 2019 Copyright CZECH NEWS CENTER a.s. a dodavatelé obsahu.
  • Autorská práva k publikovaným materiálům
  • Podmínky pro užívání služby informační společnosti
  • Informace o zpracování osobních údajů
  • Cookies
  • Nastavení soukromí
  • Jednotná kontaktní místa / Single Points od Contact