• Blesk.cz
  • |
  • Blesk pro ženy
  • |
  • AHA!
  • |
  • Dáma.cz
  • |
  • Maminka.cz
  • |
  • E15.cz
  • |
  • Reflex.cz
  • |
  • FITweb.cz
  • |
  • Ženy.cz
  • |
  • MojeZdraví.cz
  • |
  • více Created by potrace 1.13, written by Peter Selinger 2001-2015
    • Ábíčko.cz
    • Auto.cz
    • AutoRevue.cz
    • AVmania.cz
    • DIGIarena.cz
    • Doupě.cz
    • FinExpert.cz
    • iSport.cz
    • MobilMania.cz
    • SportRevue.cz
    • Živě.cz
    • Sazka eLEAGUE
Recepty.cz - logo
  • Oblíbené recepty
    • Sezónní recepty
    • Nejlépe hodnocené
    • Poslední komentáře
    • Tip - týdenní menu
  • Nejnovější
  • Suroviny
  • Světová kuchyně
    • Česká
    • Slovenská
    • Francouzská
    • Italská
    • Čínská
    • Řecká
    • Mexická
  • Rady
  • Magazín
  • F.O.O.D.
  • Videorecepty
  • Přihlásit se
  • Vložit recept
  • Přihlásit se
Recepty.cz - logo
Pokročilé vyhledávání Podle ingrediencí
Vložit recept
Zdravý oběd Rychlá večeře Chuťovky Polévky Maso Omáčky Přílohy Těstoviny Moučníky Zdravé Rychlé Sladké Dezerty Grilování & BBQ
  • Recepty.cz
  • Články
  • Gourmet
  • Luštěniny zdravé & skvělé

Luštěniny zdravé & skvělé

F.O.O.D.
| 3. 2. 2016
Gourmet
Luštěniny zdravé & skvělé

Tradičně patří nejen do středoevropského jídelníčku, jsou bohaté na vlákninu, bílkoviny i vitaminy a v kuchyni dávají skutečný význam slovu kreativita. Luštěniny jsou prostě výzva.

1. FAZOLE ČERVENÁ LEDVINA

Tato velmi oblíbená luštěnina pochází ze střední Ameriky a je základem mexické speciality chilli con carne. Je poměrně veliká a je potřeba ji před vařením namočit minimálně přes noc. Vaří se asi 1,5 hodiny a po uvaření má příjemně nasládlou chuť. Dobu přípravy můžete zkrátit použitím tlakového hrnce.

2. ČERVENÁ ČOČKA

Její největší výhodou je to, že je uvařená doslova za chviličku. Navíc je to snad jediná luštěnina, která nenadýmá. Prodává se už loupaná, takže si při vaření dejte pozor, abyste ji nerozvařili. Je vhodná zejména jako základ polévky, hodí se ale i do salátů nebo jako příloha. Obsahuje vitamin B6, selen a zinek.

3. VIGNA ČÍNSKÁ

Tato u nás málo známá luštěnina přezdívaná fazole černé oko se používá do polévek, salátů, ale hodí se i pro přípravu placek či jako příloha k masu. Vigna má tenkou slupku, takže se nemusí namáčet. Vaří se 45 až 60 minut. Zajímavostí je i to, že se po ní pojmenovala populární hiphopová skupina Black Eyed Peas.

4. CIZRNA

Této světlé kulaté luštěnině se říká také římský hrách a jejím původním domovem je oblast dnešního Turecka a Sýrie. Je základem mnoha jídel typických pro Blízký východ, severní Afriku i Asii. Musí se dopředu namáčet (až na dva dny) a vaří se déle než hodinu doměkka. Podobně jako ostatní luštěniny se solí až nakonec. Vynikající a hned připravená k použití je také cizrna v nálevu, kterou běžně seženete v každé větší samoobsluze. U nás známe cizrnu především jako základní surovinu pro přípravu hummusu nebo falafelu (recept najdete na straně 20).

5. HRÁCH SETÝ

Zejména mladý čerstvý hrášek je bohatým zdrojem vitaminu C, karotenů a vitaminů skupiny B. Je velmi výživný (obsahuje vysoký podíl rostlinných bílkovin), takže představuje ideální potravinu také pro vegetariány a vegany, kteří živočišné produkty ze své stravy vypustili docela. Pokud ho nekonzumujete čerstvý, můžete po celý rok využívat v kuchyni mladý hrášek mražený nebo sušený zralý hrách. Ten je ovšem třeba před vařením vždycky ideálně na 24 hodin namáčet. Pokud chcete minimalizovat nadýmání, slijte vodu, ve které jste hrách namáčeli, důkladně ho propláchněte a vařte v nové vodě.

6. ZELENÁ ČOČKA

U nás asi nejoblíbenější luštěnina se na stole objevuje nejen tradičně na Nový rok, ale prakticky 12 měsíců v roce. V jídelníčku má své nenahraditelné místo, a to jako zdroj energie a výživy. Navíc obsahuje minimum tuků, zato bohatě rozpustné i nerozpustné vlákniny. Tělu dodává i důležitý prvek železo a také některé vitaminy skupiny B. Před namáčením čočku přeberte a namočte ji do čisté vody nejméně na 4 hodiny. Pak ji sceďte, propláchněte a vařte doměkka. Stejně jako jiné luštěniny je čočka hodně nadýmavá, což zmírníte nejen tím, že ji stejně jako hrách po namočení slijete a vodu vyměníte, ale můžete také přidat saturejku, majoránku, kmín či oregano.

Unknown media type: gallery

Článek vyšel v časopise F.O.O.D.

Diskuze ke článku

  • Nejsou zde zatím žádné komentáře.

Další články z rubriky

Doporučujeme

50 minut
Pečená vepřová žebra se salsou verde a kukuřicí

Pečená vepřová žebra se salsou verde…

30 minut
Třešňová marmeláda

Třešňová marmeláda

80 minut
Čevapčiči

Čevapčiči

Poslední sledované recepty

39
Cizrnová polévka se žampiony
Cizrnová polévka se…
19
Kýta v žampionové omáčce
Kýta v žampionové omáčce
18
Vegetariánské karbanátky (rýžovo-zeleninové)
Vegetariánské karbanátky…
17
Houbový guláš
Houbový guláš
16
Mazurek
Mazurek

Zajímavé články

Burger jako od profíka: 8 rad, díky kterým bude chutnat naprosto dokonale
Burger jako od profíka: 8 rad, díky kterým bude…
Ovocné knedlíky: Uvařte si s námi sladkou klasiku na 5 způsobů!
Ovocné knedlíky: Uvařte si s námi sladkou klasiku…
Nejlepší jedlý dárek ke Dni otců? Upečte tatínkovi pivní dort!
Nejlepší jedlý dárek ke Dni otců? Upečte…
Máte neustálé chutě na sladké? Co s nimi, poradí nutriční terapeutka Lada Nosková
Máte neustálé chutě na sladké? Co s nimi, poradí…
Zavařování třešní, které zvládne i začátečník: Vsaďte na jednoduchý třešňový kompot!
Zavařování třešní, které zvládne i začátečník:…
AHA.cz Adamcová poslala režiséra k moři: Šokující zprávy z Egypta!

Adamcová poslala režiséra k moři: Šokující zprávy z Egypta!

Mimibazar Jak probíhá návštěva lékaře homeopata? Zjistili jsme to za vás!

Jak probíhá návštěva lékaře homeopata? Zjistili jsme to za vás!

Dáma.cz Největší smolaři ve vztazích: Znamení, která nikdy nepoznají pravou lásku

Největší smolaři ve vztazích: Znamení, která nikdy nepoznají pravou lásku

Blesk pro ženy Labubu na kabelkách dobývá svět: Módní hit, nebo přešlap? Stylistky mají jasno!

Labubu na kabelkách dobývá svět: Módní hit, nebo přešlap? Stylistky mají jasno!

Ženy.cz Jablko, Oliva nebo také Šalvěj: Které celebrity pojmenovaly své děti podle jídla?

Jablko, Oliva nebo také Šalvěj: Které celebrity pojmenovaly své děti podle jídla?

Blesk.cz Británie slavila narozeniny Karla III.: Tajemství černé barvy! A Charlotte se sladila s mámou

Británie slavila narozeniny Karla III.: Tajemství černé barvy! A Charlotte se sladila s mámou

SportRevue.cz Hřebíkovy děti. Kam to dotáhli čeští fotbalisté ze stříbrné devatenáctky?

Hřebíkovy děti. Kam to dotáhli čeští fotbalisté ze stříbrné devatenáctky?

Maminka.cz Nejmladší supermodelka na světě vyrostla. Do krásy? Posuďte sami

Nejmladší supermodelka na světě vyrostla. Do krásy? Posuďte sami

Blesk Horoskopy Plavky podle horoskopu: Vodnáři sázejí na pohodlí, Býci na extravaganci, Střelci potřebují jednu barvu

Plavky podle horoskopu: Vodnáři sázejí na pohodlí, Býci na extravaganci, Střelci potřebují jednu barvu

  • Recepty.cz
  • Články
  • Gourmet
  • Luštěniny zdravé & skvělé
 
  • © 2019 Copyright CZECH NEWS CENTER a.s. a dodavatelé obsahu.
  • Autorská práva k publikovaným materiálům
  • Podmínky pro užívání služby informační společnosti
  • Informace o zpracování osobních údajů
  • Cookies
  • Nastavení soukromí
  • Jednotná kontaktní místa / Single Points od Contact