Proslulá francouzská pochoutka marrons glacées je za hodinku hotová – a přitom se může stát luxusním vánočním dárkem.
Metoda karamelizace kaštanů v cukru se poprvé objevuje v 16. století a o právo na prvenství této cukrovinky spolu soupeří města Cuneo a Lyon. Za průkopníky jsou však obvykle považováni francouzští mistři, konkrétně slavný La Varenne, působící u dvora markýze d'Uxelles nedaleko Lyonu, a tedy i poblíž oblasti, kde se kaštanovníkům vždy dařilo. Roku 1667 vydal La Varenne svou slavnou knihu Dokonalý cukrář. V ní pak uvádí přípravu na „kaštany z cukru vytažené“. Recept ve vysokých kruzích brzy zdomácněl a pro Lyon se stal typickým.
Luxus pro všechny
Město, které zbohatlo díky textilnímu průmyslu, zejména hedvábnictví, však koncem 19. století postihl úpadek a průmyslová krize. Tehdy napadla stavebního inženýra Clémenta Faugiera myšlenka na průmyslovou výrobu kandovaných kaštanů a roku 1882 založil v oblasti Ardèche v Privas továrnu, která je i další výrobky z nich (pyré, kaštany v koňaku…) produkuje dodnes a dodnes je také symbolem (dostupného) luxusu.