• Blesk.cz
  • |
  • Blesk pro ženy
  • |
  • AHA!
  • |
  • Dáma.cz
  • |
  • Maminka.cz
  • |
  • E15.cz
  • |
  • Reflex.cz
  • |
  • FITweb.cz
  • |
  • Ženy.cz
  • |
  • MojeZdraví.cz
  • |
  • více Created by potrace 1.13, written by Peter Selinger 2001-2015
    • Ábíčko.cz
    • Auto.cz
    • AutoRevue.cz
    • AVmania.cz
    • DIGIarena.cz
    • Doupě.cz
    • FinExpert.cz
    • iSport.cz
    • MobilMania.cz
    • SportRevue.cz
    • Živě.cz
    • Sazka eLEAGUE
Recepty.cz - logo
  • Oblíbené recepty
    • Sezónní recepty
    • Nejlépe hodnocené
    • Poslední komentáře
    • Tip - týdenní menu
  • Nejnovější
  • Suroviny
  • Světová kuchyně
    • Česká
    • Slovenská
    • Francouzská
    • Italská
    • Čínská
    • Řecká
    • Mexická
  • Rady
  • Magazín
  • F.O.O.D.
  • Videorecepty
  • Přihlásit se
  • Vložit recept
  • Přihlásit se
Recepty.cz - logo
Pokročilé vyhledávání Podle ingrediencí
Vložit recept
Zdravý oběd Rychlá večeře Chuťovky Polévky Maso Omáčky Přílohy Těstoviny Moučníky Zdravé Rychlé Sladké Piknik
  • Recepty.cz
  • Články
  • Gourmet
  • Jedlá oblaka

Jedlá oblaka

F.O.O.D.
| 4. 10. 2011
Gourmet
Jedlá oblaka

Nadýchané, kypré, lákavě zaoblené – čerstvě upečené buchty vás okamžitě přenesou do gastronomického sedmého nebe. Poleťte s námi vstříc vůni dětství!

Přestože dnes si pod pojmem buchta představujeme typický sladký moučník, znamenaly buchty v našich krajích v 17. století spíše přílohu k masu, pro niž se později vžil název knedlík (a dodnes se také v některých krajích knedlíku buchta říká). Středověké hospodyňky připravovaly tyto buchty z mouky, kvasnic, vajec a soli. Zadělané těsto se nechalo vykynout a bochánky se vkládaly do vařící vody. Uvařené se na stůl podávaly přelité máslem nebo se v rozpuštěném másle máčely.

Sladká spojka

Kdy přesně došlo k přerodu slaného kynutého těsta na sladké a od přípravy vařením k přípravě pečením, se asi úplně vypátrat nepodaří. Co je naopak doloženo písemně, je například „průmyslová“ výroba buchet zn. Odkolek s povidlovou, tvarohovou či makovou náplní – firma byla založena roku 1850 a buchty Františka Serafína Odkolka byly proslulé. Dalším nevyvratitelným faktem obliby buchet v tradiční venkovské kuchyni je jejich setrvalý a opakující se výskyt v lidové slovesnosti a pohádkách. Nebylo českého Honzy, aby se do světa vydal bez vydatné zásoby buchet v uzlíku. Jaké buchty to ale byly? Podle dobových a regionálních kuchařek mohly totiž být i velikosti (ne ovšem konzistence) cihly, a už vůbec nemusely být plněné. Naopak, v chudých krajích se s nimi nakládalo jako s jakýmsi druhem chleba a z velké buchty se odkrajovaly nebo odlamovaly kousky, které se namáčely v mléce. Někdy se také buchty vroucím mlékem přelévaly a nechaly nasáknout. Aby byl příběh buchet ještě trochu komplikovanější, mějme na paměti, že slovo označuje nejen pečivo tvarované, ať už s náplní, či bez, ale i to, které se připravuje v jedné vrstvě na plechu či v pekáči nebo formě a po upečení se krájí. Řekneme-li ovšem buchty s povidly, mákem či tvarohem, asi každý našinec si představí lehce zaoblené krychličky z nadýchaného těsta s oblíbenou náplní.

Duše buchty

Jakkoli jsme už připustili i existenci buchet neplněných, jsou to ty druhé, jejichž náplň může vzbuzovat emoce. Někdo totiž dává přednost tradičním povidlům, jiný miluje šťavnatou tvarohovou nádivku a konečně jsou tu milovníci makové. Pro nerozhodné je tu nádivka šimlová, kombinující mák s tvarohem, pro fajnšmekry vzácný jemný mák bílý či nekonečná paleta domácích zavařenin, které nemusí být úplně tradiční, ale klasické buchtě rozhodně neublíží. Co třeba borůvková, malinová, špendlíková či kdoulová? Nebo snad pikantní višňová či brusinková? Proč ne ořechová? A proč nevyzkoušet každou řadu buchet s jinou náplní? Solidní těsto a postup poskytnou pevný základ k experimentům.

Malé, ale mocné

Miniaturními příbuznými buchet jsou buchtičky, zvané také dukátové (z vykynutého vyváleného těsta se vykrajují tvořítkem velikosti dávného dukátu, zhruba dnešní desetikoruny). Ty se sice pečou bez náplně, zato se podávají se sladkými krémy nebo rozvary, jako je borůvková či švestková klevela (klevera), či s fenoménem poválečných školních a závodních jídelen, totiž se šodó. Podivně vypadající slůvko je fonetickým přepisem z francouzského chaudeau, což je žloutkový mléčný krém s bílým vínem nebo citronovou šťávou. V našich jídelnách se změnil jak jeho název, tak obsah – nejprve na žloutkový vanilkový krém, pak na polotovar ze sáčku, řídký pudink s vanilinem…

Ale tato pozoruhodná metamorfóza nic nemění na faktu, že buchtičky se šodó zaujímají v žebříčku toho mála oblíbených pokrmů ze školní jídleny neotřesitelné první místo a vlajku obliby buchet v české kuchyni předávají bez zachvění dalším a dalším generacím. Ať už tedy zvolíte větší formát a plnění některou z nádivek, fantazijní kombinaci různých náplní, či upečete buchtičky malé a bez náplně, zato se šodó, ať vám chutná!

Unknown media type: gallery

Diskuze ke článku

  • Nejsou zde zatím žádné komentáře.

Další články z rubriky

Doporučujeme

65 minut
Houbová omáčka s bramborovými buchtami

Houbová omáčka s bramborovými buchtami

20 minut
Kuřecí prsa s mozzarellou a pestem

Kuřecí prsa s mozzarellou a pestem

60 minut
Jahodovorebarborový sypaný koláč

Jahodovorebarborový sypaný koláč

Poslední sledované recepty

236
"Orgasmus"
"Orgasmus"
133
Voňavý sirup z bezinkových květů
Voňavý sirup z…
49
Jednoduchá rajská omáčka
Jednoduchá rajská omáčka
47
Palačinky
Palačinky
39
Snadné čokoládové muffiny
Snadné čokoládové muffiny

Zajímavé články

Den dětí: Potěšte drobotinu drobnými sladkostmi! Inspiraci najdete v galerii
Den dětí: Potěšte drobotinu drobnými sladkostmi!…
Víte, co je to „kucmoch“? Staročeská pochoutka z brambor, které neodoláte
Víte, co je to „kucmoch“? Staročeská pochoutka z…
Co s úrodou libečku? Vyrobte si z něj domácí maggi nebo vegetu
Co s úrodou libečku? Vyrobte si z něj domácí…
V hlavní roli sladká drobenka: Upečte si ovocný koláč, bublaninu, crumble, šneky nebo palačinky
V hlavní roli sladká drobenka: Upečte si ovocný…
Speciality z brambor podle cukráře Josefa Maršálka: Vyzkoušejte originální dort, taštičky s povidly nebo slaný koláč
Speciality z brambor podle cukráře Josefa…
AHA.cz Arnold zdrcený kvůli Willisovi: Bude se na něj vzpomínat jako na superhvězdu

Arnold zdrcený kvůli Willisovi: Bude se na něj vzpomínat jako na superhvězdu

Mimibazar Síla komunikace: Efektivní tipy pro zlepšení mezilidských vztahů

Síla komunikace: Efektivní tipy pro zlepšení mezilidských vztahů

Dáma.cz Láska mezi slavnými: 7 českých párů, kterým vztah vydržel celý život

Láska mezi slavnými: 7 českých párů, kterým vztah vydržel celý život

Blesk pro ženy Módní kreace celebrit: Kdo byl chodící retro a kdo bodoval sexy prvkem?

Módní kreace celebrit: Kdo byl chodící retro a kdo bodoval sexy prvkem?

Ženy.cz Ve znamení minimalismu: 5 jednoduchých outfitů, ve kterých odchodíte celé léto

Ve znamení minimalismu: 5 jednoduchých outfitů, ve kterých odchodíte celé léto

Blesk.cz Změny v životě Terezy Pergnerové (48): Učím se žít bez syna!

Změny v životě Terezy Pergnerové (48): Učím se žít bez syna!

SportRevue.cz Budou tu navždy? 10 rekordů z historie NHL, které už (zřejmě) nikdy nikdo nepřekoná

Budou tu navždy? 10 rekordů z historie NHL, které už (zřejmě) nikdy nikdo nepřekoná

Maminka.cz RECEPT: Segedínský guláš s knedlíkem. Naučte se ten jediný pravý

RECEPT: Segedínský guláš s knedlíkem. Naučte se ten jediný pravý

Blesk Horoskopy Humor černý jako bota: Kdo vás rozesměje, ale také zraní...

Humor černý jako bota: Kdo vás rozesměje, ale také zraní...

Abecedazahrady Koriandr setý: Jaké má účinky a jak ho vypěstovat

Koriandr setý: Jaké má účinky a jak ho vypěstovat

  • Recepty.cz
  • Články
  • Gourmet
  • Jedlá oblaka
 
  • © 2019 Copyright CZECH NEWS CENTER a.s. a dodavatelé obsahu.
  • Autorská práva k publikovaným materiálům
  • Podmínky pro užívání služby informační společnosti
  • Informace o zpracování osobních údajů
  • Cookies
  • Nastavení soukromí