• Blesk.cz
  • |
  • Blesk pro ženy
  • |
  • AHA!
  • |
  • Dáma.cz
  • |
  • Maminka.cz
  • |
  • E15.cz
  • |
  • Reflex.cz
  • |
  • FITweb.cz
  • |
  • Ženy.cz
  • |
  • MojeZdraví.cz
  • |
  • více Created by potrace 1.13, written by Peter Selinger 2001-2015
    • Ábíčko.cz
    • Auto.cz
    • AutoRevue.cz
    • AVmania.cz
    • DIGIarena.cz
    • Doupě.cz
    • FinExpert.cz
    • iSport.cz
    • MobilMania.cz
    • SportRevue.cz
    • Živě.cz
    • Sazka eLEAGUE
Recepty.cz - logo
  • Oblíbené recepty
    • Sezónní recepty
    • Nejlépe hodnocené
    • Poslední komentáře
    • Tip - týdenní menu
  • Nejnovější
  • Suroviny
  • Světová kuchyně
    • Česká
    • Slovenská
    • Francouzská
    • Italská
    • Čínská
    • Řecká
    • Mexická
  • Rady
  • Magazín
  • F.O.O.D.
  • Videorecepty
  • Přihlásit se
  • Vložit recept
  • Přihlásit se
Recepty.cz - logo
Pokročilé vyhledávání Podle ingrediencí
Vložit recept
Zdravý oběd Rychlá večeře Chuťovky Polévky Maso Omáčky Přílohy Těstoviny Moučníky Zdravé Rychlé Sladké Piknik
  • Recepty.cz
  • Články
  • Gourmet
  • Jak správně zmrazovat

Jak správně zmrazovat

Redakce
| 5. 10. 2010
Gourmet
Jak správně zmrazovat

Zmrazené jídlo nám pomáhá při plánování jídelníčku i při vaření jednotlivých jídel. Zejména jídla, která vyžadují delší přípravu, je výhodné připravit v klidu dopředu a zmrazit. Ke zmrazení je zapotřebí syrové i vařené jídlo pečlivě připravit a správný postup musíme zachovat i při rozmrazování. Jen tak bude jídlo stejně chutné a lákavé, jako když jsme ho ukládali do mrazáku...

Vedle masa, ryb, zeleniny a základních potravin, jako je například chléb a máslo, můžeme v mrazáku skladovat široký výběr hotových předvařených jídel. Ke zmrazování čerstvých jídel jsou vhodné pouze mrazáky označené čtyřmi hvězdičkami.

Před zmrazováním necháme jídlo dokonale vychladnout. Uložením horkého nebo teplého jídla bychom zvýšili vnitřní teplotu mrazáku, čímž by se nejen zpomalilo zmrazování, ale mohly by se znehodnotit i ostatní uložené potraviny.

Příprava jídla do mrazáku

Před zmrazením zabalíme jídlo do vodotěsného obalu a vytlačíme z něj co nejvíc vzduchu, aby nevysychalo, nebo aby se nespálilo (vybledlé skvrny). Všechny potraviny opatříme štítky na které si poznamenáme obsah balíčku, datum a váhu nebo počet porcí.
Mikrotenové sáčky se hodí na balení všch druhů jídla, ale na tekutiny jsou vhodnější pevné umělohmotné nebo povoskované nádoby. Pouze sáčky označené jako vhodné k zmrazování jsou natolik pevné, že jídlo chrání. Silný alobal používáme na balení menších porcí nebo na dodatečné obalení masa, drůbeže nebo ryb, které jsme předtím pečlivě zabalili do silné potravinové fólie.
Do alobalu nebalíme kyselé potraviny, například rajčata nebo ovoce, protože spolu reagují. Potraviny, které hodláme skladovat delší dobu, nebo kousky, ze kterých vyčnívají kosti a mohly by obal protrhnout, ještě po zabalení zasuneme do mikrotenového sáčku.

Zeleninu před zmrazením blanšírujeme 1-2 minuty ve vařící vodě, abychom jí zbavili enzymů, které by postupně rozložily barvu, chuť i strukturu zmrazené zeleniny. Blanšírovanou, vychlazenou a osušenou zeleninu ukládáme do mikrotenových sáčků a mrazíme, nebo ji necháme nejprve zmrazit na tácku a pak ji přesypeme do sáčku a uložíme do mrazáku. Mrazení na tácku používáme pro zeleninu a ovoce, které chceme uchovat odděleně, a pro menší předvařené potraviny, jako jsou paštičky nebo rybí karbanátky. Rýži zmrazenou tímto způsobem můžeme bez rozmrazování přidávat do polévek, dušených směsí i smažených jídel.

Předem vařená jídla musíme vychladit a zmrazit co nejrychleji, aby se do nich nedostaly škodlivé mikroorganismy a abychom zabránili působení činitelů, které jídlo rozkládají. Pokud zapomeneme jídlo zmrazit v den, kdy jsme ho připravili, druhý den už ho raději nezmrazujeme, ale spotřebujeme. Rychlého zchlazení na pokojovou teplotu dosáhneme tím, že necháme jídlo v nejchladnější části kuchyně a zakryjeme ho síťovým poklopem, aby se k němu nedostaly mouchy a aby pára mohla volně unikat. Vyšší kastroly s dušenými jídly postavíme do mísy s ledovou vodou. Jakmile jídlo vychladne, uložíme ho před zmrazením na 1-2 hodiny do ledničky.

Rozmrazování zmrazených potravin

Voda obsažená v jídle se při zmrazení mění v krystalky a narušuje buněčnou stavbu jednotlivých surovin. Proto je zmrazné jídlo během rozmrazování a další úpravy náchylnější k napadení bakteriemi než čerstvé potraviny. Z tohoto důvodu se snažíme zpracovat zmrazné jídlo co nejrychleji, připadně vařit nebo ohřívat bez rozmrazování. Syrové maso, drůbež a ryby rozmrazujeme na mřížce nebo na obráceném talířku položeném na větším talíři a zakrýváme je velkou mísou nebo poklopem z alobalu tak, aby vzduch mohl volně proudit. Rozhodně maso nenecháváme ve vlastní tekutině, která by mohla obsahovat bakterie. Vařená jídla, například dušené směsi nebo polévky, většinou rozmazujeme přes noc v chladničce.

Ohřívání zmrazeného jídla Polévky a dušené směsi za občasného míchání pomalu ohříváme v kastrolu. Jídla, která je možné bez rozmrazování ohřát v troubě, musíme zmrazovat ve vhodné nádobě (většina smaltovaných, keramických nebo skleněných pekáčků při prudké změně teploty popraská) nebo mrazit ve fólii. Musíme počítat s tím, že přímé rozehřívání jídla bude trvat déle.

Další články z rubriky

Doporučujeme

65 minut
Houbová omáčka s bramborovými buchtami

Houbová omáčka s bramborovými buchtami

20 minut
Kuřecí prsa s mozzarellou a pestem

Kuřecí prsa s mozzarellou a pestem

60 minut
Jahodovorebarborový sypaný koláč

Jahodovorebarborový sypaný koláč

Poslední sledované recepty

49
Jednoduchý těstovinový salát / příloha
Jednoduchý těstovinový…
39
Voňavý sirup z bezinkových květů
Voňavý sirup z…
30
Rychlá bábovka
Rychlá bábovka
20
Zapečené špagety s mletým masem
Zapečené špagety s…
20
Nejlepší sekaná na světě, která nepraskne
Nejlepší sekaná na světě…

Zajímavé články

Co s úrodou libečku? Vyrobte si z něj domácí maggi nebo vegetu
Co s úrodou libečku? Vyrobte si z něj domácí…
V hlavní roli sladká drobenka: Upečte si ovocný koláč, bublaninu, crumble, šneky nebo palačinky
V hlavní roli sladká drobenka: Upečte si ovocný…
Speciality z brambor podle cukráře Josefa Maršálka: Vyzkoušejte originální dort, taštičky s povidly nebo slaný koláč
Speciality z brambor podle cukráře Josefa…
7 zlozvyků našich babiček. Tyhle věci v kuchyni určitě nedělejte!
7 zlozvyků našich babiček. Tyhle věci v kuchyni…
Kuchyně první republiky: Jaká skrývala tajemství a jaké suroviny se používaly?
Kuchyně první republiky: Jaká skrývala tajemství…
AHA.cz Arnold zdrcený kvůli Willisovi: Bude se na něj vzpomínat jako na superhvězdu

Arnold zdrcený kvůli Willisovi: Bude se na něj vzpomínat jako na superhvězdu

Mimibazar Síla komunikace: Efektivní tipy pro zlepšení mezilidských vztahů

Síla komunikace: Efektivní tipy pro zlepšení mezilidských vztahů

Dáma.cz Karel Gott, jak ho neznáte: Zlatý slavík na fotkách, které vás překvapí

Karel Gott, jak ho neznáte: Zlatý slavík na fotkách, které vás překvapí

Blesk pro ženy Velký horoskop na červen: Kdo si vydělá tučnou sumičku a koho čeká pořádné drama?

Velký horoskop na červen: Kdo si vydělá tučnou sumičku a koho čeká pořádné drama?

Ženy.cz Last minute dárky ke Dni dětí: 30 tipů na kosmetické radosti pro nejmenší

Last minute dárky ke Dni dětí: 30 tipů na kosmetické radosti pro nejmenší

Blesk.cz Nezdárná dvojka Harry a Meghan: Chystají návrat do Británie?!

Nezdárná dvojka Harry a Meghan: Chystají návrat do Británie?!

SportRevue.cz FOTO: Kdo má nejhezčí fotbalovou manželku v Rusku? Pavel Pogrebňak!

FOTO: Kdo má nejhezčí fotbalovou manželku v Rusku? Pavel Pogrebňak!

Maminka.cz Ve čtyřech letech se stal nejkrásnějším chlapcem na světě. Jak žije Cooper Lunde dnes a proč budí tak smutný dojem?

Ve čtyřech letech se stal nejkrásnějším chlapcem na světě. Jak žije Cooper Lunde dnes a proč budí tak smutný dojem?

Blesk Horoskopy Humor černý jako bota: Kdo vás rozesměje, ale také zraní...

Humor černý jako bota: Kdo vás rozesměje, ale také zraní...

Abecedazahrady Koriandr setý: Jaké má účinky a jak ho vypěstovat

Koriandr setý: Jaké má účinky a jak ho vypěstovat

  • Recepty.cz
  • Články
  • Gourmet
  • Jak správně zmrazovat
 
  • © 2019 Copyright CZECH NEWS CENTER a.s. a dodavatelé obsahu.
  • Autorská práva k publikovaným materiálům
  • Podmínky pro užívání služby informační společnosti
  • Informace o zpracování osobních údajů
  • Cookies
  • Nastavení soukromí