• Blesk.cz
  • |
  • Blesk pro ženy
  • |
  • AHA!
  • |
  • Dáma.cz
  • |
  • Maminka.cz
  • |
  • E15.cz
  • |
  • Reflex.cz
  • |
  • FITweb.cz
  • |
  • Ženy.cz
  • |
  • MojeZdraví.cz
  • |
  • více Created by potrace 1.13, written by Peter Selinger 2001-2015
    • Ábíčko.cz
    • Auto.cz
    • AutoRevue.cz
    • AVmania.cz
    • DIGIarena.cz
    • Doupě.cz
    • FinExpert.cz
    • iSport.cz
    • MobilMania.cz
    • SportRevue.cz
    • Živě.cz
    • Sazka eLEAGUE
Recepty.cz - logo
  • Oblíbené recepty
    • Sezónní recepty
    • Nejlépe hodnocené
    • Poslední komentáře
    • Tip - týdenní menu
  • Nejnovější
  • Suroviny
  • Světová kuchyně
    • Česká
    • Slovenská
    • Francouzská
    • Italská
    • Čínská
    • Řecká
    • Mexická
  • Rady
  • Magazín
  • F.O.O.D.
  • Videorecepty
  • Přihlásit se
  • Vložit recept
  • Přihlásit se
Recepty.cz - logo
Pokročilé vyhledávání Podle ingrediencí
Vložit recept
Zdravý oběd Rychlá večeře Chuťovky Polévky Maso Omáčky Přílohy Těstoviny Moučníky Zdravé Rychlé Sladké Dezerty Grilování & BBQ
  • Recepty.cz
  • Články
  • Gourmet
  • Jak správně zmrazovat

Jak správně zmrazovat

Redakce
| 5. 10. 2010
Gourmet
Jak správně zmrazovat

Zmrazené jídlo nám pomáhá při plánování jídelníčku i při vaření jednotlivých jídel. Zejména jídla, která vyžadují delší přípravu, je výhodné připravit v klidu dopředu a zmrazit. Ke zmrazení je zapotřebí syrové i vařené jídlo pečlivě připravit a správný postup musíme zachovat i při rozmrazování. Jen tak bude jídlo stejně chutné a lákavé, jako když jsme ho ukládali do mrazáku...

Vedle masa, ryb, zeleniny a základních potravin, jako je například chléb a máslo, můžeme v mrazáku skladovat široký výběr hotových předvařených jídel. Ke zmrazování čerstvých jídel jsou vhodné pouze mrazáky označené čtyřmi hvězdičkami.

Před zmrazováním necháme jídlo dokonale vychladnout. Uložením horkého nebo teplého jídla bychom zvýšili vnitřní teplotu mrazáku, čímž by se nejen zpomalilo zmrazování, ale mohly by se znehodnotit i ostatní uložené potraviny.

Příprava jídla do mrazáku

Před zmrazením zabalíme jídlo do vodotěsného obalu a vytlačíme z něj co nejvíc vzduchu, aby nevysychalo, nebo aby se nespálilo (vybledlé skvrny). Všechny potraviny opatříme štítky na které si poznamenáme obsah balíčku, datum a váhu nebo počet porcí.
Mikrotenové sáčky se hodí na balení všch druhů jídla, ale na tekutiny jsou vhodnější pevné umělohmotné nebo povoskované nádoby. Pouze sáčky označené jako vhodné k zmrazování jsou natolik pevné, že jídlo chrání. Silný alobal používáme na balení menších porcí nebo na dodatečné obalení masa, drůbeže nebo ryb, které jsme předtím pečlivě zabalili do silné potravinové fólie.
Do alobalu nebalíme kyselé potraviny, například rajčata nebo ovoce, protože spolu reagují. Potraviny, které hodláme skladovat delší dobu, nebo kousky, ze kterých vyčnívají kosti a mohly by obal protrhnout, ještě po zabalení zasuneme do mikrotenového sáčku.

Zeleninu před zmrazením blanšírujeme 1-2 minuty ve vařící vodě, abychom jí zbavili enzymů, které by postupně rozložily barvu, chuť i strukturu zmrazené zeleniny. Blanšírovanou, vychlazenou a osušenou zeleninu ukládáme do mikrotenových sáčků a mrazíme, nebo ji necháme nejprve zmrazit na tácku a pak ji přesypeme do sáčku a uložíme do mrazáku. Mrazení na tácku používáme pro zeleninu a ovoce, které chceme uchovat odděleně, a pro menší předvařené potraviny, jako jsou paštičky nebo rybí karbanátky. Rýži zmrazenou tímto způsobem můžeme bez rozmrazování přidávat do polévek, dušených směsí i smažených jídel.

Předem vařená jídla musíme vychladit a zmrazit co nejrychleji, aby se do nich nedostaly škodlivé mikroorganismy a abychom zabránili působení činitelů, které jídlo rozkládají. Pokud zapomeneme jídlo zmrazit v den, kdy jsme ho připravili, druhý den už ho raději nezmrazujeme, ale spotřebujeme. Rychlého zchlazení na pokojovou teplotu dosáhneme tím, že necháme jídlo v nejchladnější části kuchyně a zakryjeme ho síťovým poklopem, aby se k němu nedostaly mouchy a aby pára mohla volně unikat. Vyšší kastroly s dušenými jídly postavíme do mísy s ledovou vodou. Jakmile jídlo vychladne, uložíme ho před zmrazením na 1-2 hodiny do ledničky.

Rozmrazování zmrazených potravin

Voda obsažená v jídle se při zmrazení mění v krystalky a narušuje buněčnou stavbu jednotlivých surovin. Proto je zmrazné jídlo během rozmrazování a další úpravy náchylnější k napadení bakteriemi než čerstvé potraviny. Z tohoto důvodu se snažíme zpracovat zmrazné jídlo co nejrychleji, připadně vařit nebo ohřívat bez rozmrazování. Syrové maso, drůbež a ryby rozmrazujeme na mřížce nebo na obráceném talířku položeném na větším talíři a zakrýváme je velkou mísou nebo poklopem z alobalu tak, aby vzduch mohl volně proudit. Rozhodně maso nenecháváme ve vlastní tekutině, která by mohla obsahovat bakterie. Vařená jídla, například dušené směsi nebo polévky, většinou rozmazujeme přes noc v chladničce.

Ohřívání zmrazeného jídla Polévky a dušené směsi za občasného míchání pomalu ohříváme v kastrolu. Jídla, která je možné bez rozmrazování ohřát v troubě, musíme zmrazovat ve vhodné nádobě (většina smaltovaných, keramických nebo skleněných pekáčků při prudké změně teploty popraská) nebo mrazit ve fólii. Musíme počítat s tím, že přímé rozehřívání jídla bude trvat déle.

Další články z rubriky

Doporučujeme

20 minut
Grilovaný losos ve slanině

Grilovaný losos ve slanině

30 minut
Rebarborový džem s vanilkou

Rebarborový džem s vanilkou

20 minut
Chřest s křupavou posýpkou a ztraceným vejcem

Chřest s křupavou posýpkou a…

Poslední sledované recepty

80
Ševcovský mls - trochu jinak
Ševcovský mls - trochu…
25
Výborná chlebíčková pomazánka
Výborná chlebíčková…
21
Voňavý sirup z bezinkových květů
Voňavý sirup z…
18
Babeta (buchta)
Babeta (buchta)
18
Linecké banánky
Linecké banánky

Zajímavé články

Éčka pod drobnohledem: Co se skrývá za tajemnými kódy na obalech?
Éčka pod drobnohledem: Co se skrývá za tajemnými…
3x moučník na víkend: Spálený koláč, buchta s rebarborou a banánové vafle
3x moučník na víkend: Spálený koláč, buchta s…
Dietní grilování? 7 tipů, jak si ho užít a zároveň jíst zdravě
Dietní grilování? 7 tipů, jak si ho užít a…
Sladký orgasmus: Upečte si hříšně dobrý moučník, který budete milovat
Sladký orgasmus: Upečte si hříšně dobrý moučník,…
KVÍZ: Poznáte česká jídla podle jejich vtipných názvů? Otestujte se!
KVÍZ: Poznáte česká jídla podle jejich vtipných…
AHA.cz Adamec (77) na rozlučce s Bartoškou (†78): Našel novou lásku!

Adamec (77) na rozlučce s Bartoškou (†78): Našel novou lásku!

Mimibazar První pomoc při spálení od slunce, poranění, nevolnosti i jet lagu: Homeopatická cestovní lékárnička

První pomoc při spálení od slunce, poranění, nevolnosti i jet lagu: Homeopatická cestovní lékárnička

Dáma.cz Nenávist podle znamení: Ryby nenávidí agresi, Raci kritiku a Lvi úspěch druhých

Nenávist podle znamení: Ryby nenávidí agresi, Raci kritiku a Lvi úspěch druhých

Blesk pro ženy Leona Machálková vypadá v 58 letech přímo božsky! Prozradila módní tipy, díky kterým omládnete

Leona Machálková vypadá v 58 letech přímo božsky! Prozradila módní tipy, díky kterým omládnete

Ženy.cz Jak rychle usnout do 10, 60 a 120 vteřin. 3 vědecky ověřené metody

Jak rychle usnout do 10, 60 a 120 vteřin. 3 vědecky ověřené metody

Blesk.cz Rozvedená Jennifer Lopezová: Ukázala bradavku

Rozvedená Jennifer Lopezová: Ukázala bradavku

SportRevue.cz FOTO: 24 žhavých zápasnic z MMA. Sexy kočky, které by vám zlámaly kosti, nos i sny

FOTO: 24 žhavých zápasnic z MMA. Sexy kočky, které by vám zlámaly kosti, nos i sny

Maminka.cz 7 mocných komplimentů, které by měly mámy říkat svým dcerám v každém věku

7 mocných komplimentů, které by měly mámy říkat svým dcerám v každém věku

Blesk Horoskopy Vidíte stále čísla 11:11 nebo 22:22? Víme, co to znamená!

Vidíte stále čísla 11:11 nebo 22:22? Víme, co to znamená!

  • Recepty.cz
  • Články
  • Gourmet
  • Jak správně zmrazovat
 
  • © 2019 Copyright CZECH NEWS CENTER a.s. a dodavatelé obsahu.
  • Autorská práva k publikovaným materiálům
  • Podmínky pro užívání služby informační společnosti
  • Informace o zpracování osobních údajů
  • Cookies
  • Nastavení soukromí
  • Jednotná kontaktní místa / Single Points od Contact