Mátu a koriandr nakrájejte nadrobno. Česnek oloupejte a nakrájejte na plátky. Smíchejte nakrájené bylinky, česnek, šťávu vymačkanou z jedné limetky, olej, med a sůl. Čerstvé krevety očistěte a krátce spařte v horké vodě. Zchlaďte a nechte okapat. Potom je naložte do připravené mátovo-koriandrové marinády a nechte rozležet v chladu. Ledový salát nakrájejte na 8 kusů. Avokáda rozkrojte, zbavte pecky a nakrájejte. Osolte je, opepřete a pokapejte šťávou ze zbylé limetky. Salát a avokádo rozdělte na talíře a přidejte marinované krevety.
Krevety
Podobně jako jiní mořští živočichové jsou zdrojem vitaminů B a A, jodu a dalších zdraví prospěšných látek. Navíc mají málo kalorií, takže se hodí při hubnutí. Výborné jsou také do salátů a polévek.
Chilli papričku nakrájejte na kolečka. Česnek a zázvor oloupejte a nakrájejte. Smíchejte limetkovou šťávu, rybí omáčku a cukr. Přidejte chilli, česnek a zázvor. Ředkev a mrkev nakrájejte na nudličky. Naložte je do dresinku a dejte do chladu. Okurky nakrájejte na čtvrtky. Smíchejte je s výhonky a koriandrem a uložte do chladu. Vejce prošlehejte a osolte. Na oleji osmažte 4 omelety. Na talíři posypte marinovanou mrkví s ředkví. Přidejte okurky, výhonky, koriandr a sezam.
Koriandr
Patří mezi nejstarší známé bylinky a je pilířem nejen asijské, ale i jihoamerické kuchyně. Kromě voňavé natě se používají také semínka koriandru nebo jeho kořen. Skvělý je k masu, zelenině i nasladko.
Zázvorová křidélka s pak choi a rýží
4 porce - příprava: 50 minut
* 1,5 kg kuřecích křídel
* 6 cm zázvoru
* 2 stroužky česneku
* 50 ml medu
* 2 lžíce ústřičné omáčky
* 1 lžíce limetkové šťávy
* 2 lžíce arašídového oleje
* 1 limetka
* 200 g jasmínové rýže
* 2 saláty pak choi
* 500 ml zeleninového vývaru
* 10 g másla
* ředkvičkové výhonky
Kuřecí křídla očistěte. Odkrájejte z nich koncové části (špičky). Zázvor oloupejte a nakrájejte nadrobno. Česnek oloupejte a prolisujte. V kastrůlku smíchejte med, ústřičnou omáčku, limetkovou šťávu, nakrájený zázvor, prolisovaný česnek a 50 ml vody. Směs přiveďte k varu a odstavte z ohně. Ve velké pánvi zahřejte olej. Vložte kuřecí křídla a na prudkém plameni je opékejte asi 4 minuty, až zezlátnou. Pak je promíchejte s připravenou zázvorovou marinádou. Rozložte do zapékací mísy s limetkou nakrájenou na kolečka a dejte přibližně na 25 minut péct do trouby vyhřáté na 200 °C. Jasmínovou rýži dejte do pařáku a na páře uvařte doměkka. Pak choi překrájejte a rozeberte na listy. Vývar přiveďte k varu. Rozpusťte v něm máslo a potom do něj vložte pak choi. Asi 2 minuty ho spařte. Listy podávejte s pečenými zázvorovými křidélky a rýží. Ozdobte zelenými výhonky.
Zázvor
Někdy se nesprávně říká, že se jedná o kořen. Zázvor je ve skutečnosti oddenek, v asijské kuchyni nepostradatelný. Je navíc zdravý – pomáhá na trávení, proti nachlazení i rakovině.
Tofu v sezamové krustě s houbami
4 porce - příprava: 35 minut
* 2 stroužky česneku
* 1 chilli paprička
* 1 malá mrkev
* 400 g směsi asijských hub
* 1 lžíce sezamového oleje
* 600 g tofu
* 2 bílky
* 1/4 lžičky mořské lupínkové soli
* 2 lžíce bílého sezamu
* olej na smažení
* 200 g soba nudlí
* 50 ml sójové omáčky
* 100 ml ústřičné omáčky
* 1 lžíce přírodního cukru
Česnek nakrájejte nadrobno, chilli papričku na kolečka. Mrkev oloupejte a nastrouhejte na nudličky. Houby očistěte. V pánvi zahřejte sezamový olej. Vsypte česnek, chilli papričku a mrkev a restujte. Po chvilce přidejte houby a vše krátce poduste. Tofu nakrájejte na plátky. Bílky rozšlehejte se solí a natřete na tofu. Pak tofu obalte v sezamu. Rozpalte vrstvu oleje a tofu na něm opékejte, až sezam zezlátne. Soba nudle vložte do vroucí vody a vařte 5 minut. Pak je sceďte. Rozdělte na talíře. Přidejte osmažené tofu a houby. Servírujte s omáčkou smíchanou ze sójové a ústřičné omáčky, cukru a 50 ml vody.
Tofu
Je to vlastně sójový sýr, v kuchyni využívaný zejména vegetariány a vegany. Tofu je bohaté na bílkoviny a dobře přijímá chutě – vynikající je tedy třeba se sójovou či ústřičnou omáčkou. K dostání bývá i uzené.