• Blesk.cz
  • |
  • Blesk pro ženy
  • |
  • AHA!
  • |
  • Dáma.cz
  • |
  • Maminka.cz
  • |
  • E15.cz
  • |
  • Reflex.cz
  • |
  • FITweb.cz
  • |
  • Ženy.cz
  • |
  • MojeZdraví.cz
  • |
  • více Created by potrace 1.13, written by Peter Selinger 2001-2015
    • Ábíčko.cz
    • Auto.cz
    • AutoRevue.cz
    • AVmania.cz
    • DIGIarena.cz
    • Doupě.cz
    • FinExpert.cz
    • iSport.cz
    • MobilMania.cz
    • SportRevue.cz
    • Živě.cz
    • Sazka eLEAGUE
Recepty.cz - logo
  • Oblíbené recepty
    • Sezónní recepty
    • Nejlépe hodnocené
    • Poslední komentáře
    • Tip - týdenní menu
  • Nejnovější
  • Suroviny
  • Světová kuchyně
    • Česká
    • Slovenská
    • Francouzská
    • Italská
    • Čínská
    • Řecká
    • Mexická
  • Rady
  • Magazín
  • F.O.O.D.
  • Videorecepty
  • Přihlásit se
  • Vložit recept
  • Přihlásit se
Recepty.cz - logo
Pokročilé vyhledávání Podle ingrediencí
Vložit recept
Zdravý oběd Rychlá večeře Chuťovky Polévky Maso Omáčky Přílohy Těstoviny Moučníky Zdravé Rychlé Sladké Velikonoce
  • Recepty.cz
  • Články
  • Gourmet
  • Chlebová revoluce

Chlebová revoluce

F.O.O.D.
| 23. 3. 2011
Gourmet
Chlebová revoluce

Uznávaným autorem receptu na chleba bez hnětení je známý newyorský pekař Jim Lahey z proslulé pekárny Sullivan Street Bakery. Příběh chytrého vynálezu je ale delší a složitější.

Například mě o jeho přednostech na základě názorné ukázky přesvědčila má sestra Markéta, které recept zaslala její snacha Evita. Ani autor skvěle rešeršovaného článku na food blogu One Peppercorn neskrývá, jakou roli v přípravě a šíření patrně nejméně pracného a zároveň výtečného chleba hrály ženy.

Kdo byl první

Upozorňuje totiž na vývojářku pekařské firmy Pillsbury Ellen Pennellovou, která byla nejspíš první doložitelnou autorkou receptu, dodávaného ve formě letáčku k suché
směsi na chleba značky Pillsbury. Tento recept s odkazem byl pak poprvé uveřejněn v časopise The Milwaukee Journal roku 1945. V receptu však chyběla jedna poměrně zásadní položka, totiž litinový hrnec. Rozpálený předem nasucho funguje jako jakási samostatná trouba, v níž se v první fázi pečení vyvine dostatek páry na to, aby chleba rychle vyběhl a stal se lehkým a nadýchaným.

Historická role Jima Laheye, jinak uctívaného pekaře, spočívá právě v revolučním postupu a také v tom, že se nijak se svým nápadem netajil. Tak mohl recept na chleba bez hnětení uveřejnit 8. listopadu 2006 známý kulinární autor Mark Bittman v listu New York Times.

Virtuální realita

Variace receptu se pak začaly množit rychlostí kvasinek v droždí. Sám Bittman vyzkoušel verzi se zvýšeným podílem celozrnné mouky a mnohem kratší, pouze čtyřhodinovou, dobou kynutí. Pim Techamuanvivitová, autorka Příručky blázna do jídla, srovnává původní Laheyho verzi s oběma Bittmanovými a přidává recepty na své vlastní výtvory včetně vlastnoručně připraveného kvásku.

Fenomenální úspěch receptu a publicita, které se mu díky rozšíření po internetu dostalo, navnadily i Jima Laheyho, který roku 2009 vydal další úspěšnou knížku s titulem Můj chléb – revoluční bezpracný bochník bez hnětení. Na (zatím) průkopnický recept Ellen Pennellové navázalo několik dalších pokusů, roku 1983 dokonce vyšla o chlebu bez hnětení celá kuchařka.

Prvenství týmu Laheyho coby testujícího pekaře a Bittmana coby mediálního popularizátora ale zůstává nezpochybněno. A důvod, proč se chléb bez hnětení stal celosvětovým hitem, je samozřejmě v takřka úplné absenci ruční práce, která přesto vyústí ve skvostnou domácí pochoutku.

Procvičování svalstva

Aby totiž tradičně připravovaný chléb dosáhl patřičné pružnosti a zároveň hutnosti, dlouho a pečlivě se hněte. Hroudu těsta natahujete a dotlačujete směrm od sebe spodní hranou dlaně, přičemž těstem vždy pootočíte. Do práce zapojujete celé tělo a pohyb uvedete do pravidelného rytmu. Natažené těsto vždy překlopíte zpět a proces natahování, pootáčení a překládání mnohokrát zopakujete.

Během hnětení se v těstě vytváří gluten, lepek, který působí v těstě jako pojidlo. Základní otázka pochybovačů o životaschopnosti nehněteného chleba tedy zní: Kde se bez hnětení vezme lepek? Odpověď je stejně přímočará, jako tento revoluční bochník: Vyvine se během dlouhého kynutí. Které samozřejmě probíhá, aniž byste museli hnout prstem.

Malý zázrak

Člověka, který nepropadl kouzlu domácího chleba nebo neprochází životem hledaje svatý grál, onen dokonalý bochník se zlatohnědou propečenou kůrkou a vláčnou, měkounkou střídkou, asi zanechá předchozí text chladným nebo jej možná bude pokládat za výplod cimrmanologa. Podobným pochybovačům hodíme záchrannou síť, respektive web: nahlédněte na YouTube, Making No-Knead Bread, kde vám jeho přípravu přímo v Sullivan Street Bakery předvedou Jim Lahey s Markem Bittmanem.

A pro zhodnocení historické úlohy tohoto vynálezu se uchýlíme ke komentáři jistého blogera: „Když jsem zjistil, že čím méně úsilí vložíte do přípravy chleba, tím lépe bude chutnat, změnilo mi to život.“

Diskuze ke článku

  • eva | 14. 5. 2011 19:28

    prosím o recept nebo odkaz na videa na přípravu těsta

  • babča | 26. 4. 2011 14:54

    vastním domácí pekárnu ,nebyl tedy problém s pečením chleba.po delší době jsem chtěla mít chléb více vypečený tak jsem začala experimentovat a chléb po vykynutí v pekárně putoval do bobře rozpálené trouby .každý chválil krásně vypečenou kůrku .po přečtení článku "chlebová revoluce" a shlédnutí videa na přípravu těsta jsem najela na tento způsob pečení .jiný chléb se u nás nedělá .je nejlepší jaký jsem kdy jedla.

Další články z rubriky

Doporučujeme

40 minut
Pražský koláč s ovocem

Pražský koláč s ovocem

40 minut
Koláč s bazalkovým krémem a jahodami

Koláč s bazalkovým krémem a jahodami

180 minut
Vepřová pečeně na kysaném zelí s hrnkovými knedlíky

Vepřová pečeně na kysaném zelí s…

Poslední sledované recepty

83
Jednoduchá rajská omáčka
Jednoduchá rajská omáčka
49
Lehký levandulový sirup
Lehký levandulový sirup
48
Tvarohové knedlíky s jahodami
Tvarohové knedlíky s…
45
Bublanina, která dlouho vydrží jako čerstvá
Bublanina, která dlouho…
42
Jednoduchá koprová omáčka z mléka
Jednoduchá koprová…

Zajímavé články

Melounová dieta: Zázrak, nebo nebezpečný útok na naše zdraví?
Melounová dieta: Zázrak, nebo nebezpečný útok na…
10 skvělých způsobů, jak si užít letní třešně. Zkuste je nasladko, ale i k masu!
10 skvělých způsobů, jak si užít letní třešně.…
Kuřecí kapsa: A kuře máte v kapse
Kuřecí kapsa: A kuře máte v kapse
10 nejlepších tipů na jedlé dárky, které ocení každý pan učitel i paní učitelka
10 nejlepších tipů na jedlé dárky, které ocení…
Jak odměnit děti za vysvědčení? Připravte pro ně pořádnou baštu!
Jak odměnit děti za vysvědčení? Připravte pro ně…
AHA.cz Španělská romantika končí: Soukup opustil Agátu!

Španělská romantika končí: Soukup opustil Agátu!

Mimibazar Domácí lipový sirup zastudena: Recept na voňavou dobrotu proti kašli a nachlazení

Domácí lipový sirup zastudena: Recept na voňavou dobrotu proti kašli a nachlazení

Dáma.cz Velký horoskop na červenec: Koho čeká báječné léto a komu se bude dařit?

Velký horoskop na červenec: Koho čeká báječné léto a komu se bude dařit?

Blesk pro ženy 5 ročníků, 50 nejkrásnějších rób: Kdo byl ve Varech za hvězdu?

5 ročníků, 50 nejkrásnějších rób: Kdo byl ve Varech za hvězdu?

Ženy.cz Pryč s černou, odvažte se! 8 nejhezčích plus size outfitů na jaro

Pryč s černou, odvažte se! 8 nejhezčích plus size outfitů na jaro

Blesk.cz Cameron Diazová se vrací před kameru! Natáčí nový film

Cameron Diazová se vrací před kameru! Natáčí nový film

SportRevue.cz 10 rekordů z historie NHL, které už pravděpodobně nikdy nikdo nepřekoná

10 rekordů z historie NHL, které už pravděpodobně nikdy nikdo nepřekoná

Maminka.cz Eva Burešová a Přemek Forejt čekají miminko. Oznámili to originálně a dojali své fanoušky!

Eva Burešová a Přemek Forejt čekají miminko. Oznámili to originálně a dojali své fanoušky!

Blesk Horoskopy Novoluní: Jak využít energii Měsíce ve svůj prospěch. Co je vhodné dělat?

Novoluní: Jak využít energii Měsíce ve svůj prospěch. Co je vhodné dělat?

Abecedazahrady Výrazný solitér i součást kompozice. Vyberte si ten pravý jehličnan do zahrady

Výrazný solitér i součást kompozice. Vyberte si ten pravý jehličnan do zahrady

  • Recepty.cz
  • Články
  • Gourmet
  • Chlebová revoluce
 
  • © 2019 Copyright CZECH NEWS CENTER a.s. a dodavatelé obsahu.
  • Autorská práva k publikovaným materiálům
  • Podmínky pro užívání služby informační společnosti
  • Informace o zpracování osobních údajů
  • Cookies
  • Nastavení soukromí