• Blesk.cz
  • |
  • Blesk pro ženy
  • |
  • AHA!
  • |
  • Dáma.cz
  • |
  • Maminka.cz
  • |
  • E15.cz
  • |
  • Reflex.cz
  • |
  • FITweb.cz
  • |
  • Ženy.cz
  • |
  • MojeZdraví.cz
  • |
  • více Created by potrace 1.13, written by Peter Selinger 2001-2015
    • Ábíčko.cz
    • Auto.cz
    • AutoRevue.cz
    • AVmania.cz
    • DIGIarena.cz
    • Doupě.cz
    • FinExpert.cz
    • iSport.cz
    • MobilMania.cz
    • SportRevue.cz
    • Živě.cz
    • Sazka eLEAGUE
Recepty.cz - logo
  • Oblíbené recepty
    • Sezónní recepty
    • Nejlépe hodnocené
    • Poslední komentáře
    • Tip - týdenní menu
  • Nejnovější
  • Suroviny
  • Světová kuchyně
    • Česká
    • Slovenská
    • Francouzská
    • Italská
    • Čínská
    • Řecká
    • Mexická
  • Rady
  • Magazín
  • F.O.O.D.
  • Videorecepty
  • Přihlásit se
  • Vložit recept
  • Přihlásit se
Recepty.cz - logo
Pokročilé vyhledávání Podle ingrediencí
Vložit recept
Zdravý oběd Rychlá večeře Chuťovky Polévky Maso Omáčky Přílohy Těstoviny Moučníky Zdravé Rychlé Sladké Dezerty Grilování & BBQ
  • Recepty.cz
  • Články
  • Cestování za jídlem
  • Šéfkuchaři z chatrče

Šéfkuchaři z chatrče

Tomáš Nídr
| 23. 4. 2012
Cestování za jídlem
Šéfkuchaři z chatrče

Stovka mladých Peruánců žijících ve slumech Limy se snaží najít cestu z bídy přes kuchyni. Jejich šance na úspěch jsou velké, protože se učí u největší kulinářské hvězdy Latinské Ameriky – Gastóna Acuria.

Šéfkuchař a majitel řady luxusních restaurací Gastón Acurio totiž úspěšně pracuje na tom, aby se z Peru stala gastronomická velmoc a aby právě to vymanilo zemi ze třetího světa.

Třicítka mladých Peruánců právě smaží maso, válí těsto, krájí cibuli na kostičky, míchá omáčku. Brzy se v tom mumraji dají rozpoznat tříčlenné skupinky připravující ze zadaných surovin libovolný pokrm, uspokojující chuťové buňky návštěvníků těch nejvybranějších restaurací. Nejde tu jen o jídlo. Na pánvi tu flambují i svoji cestu ze slumu Pachacútec, vyrostlého z cihel, prken a rákosových rohoží severně od koloniálního centra peruánské metropole. „Moje máma mi vždycky říkala: ‚Musíš se dobře učit, abys jako já neskončila někde u plotny‘,“ vypráví s úsměvem dvacetiletá Carmen Chuicová. Poslechla a skutečně si ze školy odnášela dobré známky, které jí pomohly k lepšímu startu do života. Paradoxně právě přes sporák.

Kuchyňská horečka

I když to zní neuvěřitelně, vaření v Peru zažívá nevídaný boom, který ve srovnání s naší retrovlnou působí asi jako tsunami na Pacifiku. V jihoamerickém státě roste restaurace za restaurací, kuchaři z obrazovky se ve své slávě rovnají fotbalistům a skoro každé diskusní téma se do tří minut stočí k otázce, do kolika let peruánská gastronomie co do proslulosti předčí tu mexickou, která zatím na kontinentu kraluje. Zemi zasáhla kuchařská horečka.

Mnozí Peruánci věří, že ve sporáku je skryté bájné El Dorado. Před dvaceti lety si kuchař nestál společensky o moc lépe než pastýř lam, dnes se do kurzů vaření, kterých je v andské zemi snad víc než morčat, hlásí tisíce lidí. Jenže i tato cesta ke zbohatnutí zůstává otevřena pouze lidem ze středních a vyšších tříd. Studovat na Gastronomickém institutu v centrální části Limy znamená měsíčně vytáhnout z peněženky tisíc solů (asi 7 tisíc korun), což je pro obyvatele slumů nedostupná suma.

A do toho zasáhl Gastón Acurio – šéfkuchař, který díky svému umění a televizním show spustil kulinářské šílení, vydělal na něm stamiliony dolarů a má plány přetvořit ho vedle těžby nerostných surovin v druhou páteř zdejšího hospodářství. Pokud se splní jeho odvážné vize, že každému japonskému sušibaru ve světě musí Peruánci odpovědět jedním podnikem se ceviche (recept najdete v předchozím článku), obrovsky stoupne poptávka po specifických produktech z Pacifiku, And či Amazonie a z nadšených jedlíků budou podle něj profitovat i farmáři a exportéři a ve finále i celá země. Čtyřicátník z elitní rodiny, jenž si kariéru „nehodnou“ příslušníka své vrstvy vyvzdoroval na otci a kterého v roce 2011 několik stran vybízelo k prezidentské kandidatuře, nesnáší, jak jeho vlast mrhá talenty.

Povzbuzen nápadem arcibiskupa z Arequipy otevřel Acurio v roce 2007 moderně zařízenou kuchařskou školu pro zájemce z nemajetných vrstev ve slumu Pachacútec. Platit se však musí i zde, měsíčně v přepočtu asi 700 korun. Pro rodiny uchazečů je to sice pořádný zářez do rozpočtu, ale je to nezbytné, aby žáci nebrali svoji kuchařskou kariéru jako něco darovaného. „Ráno chodím na kurzy a odpoledne a večery na ně vydělávám vařením na svatbách. Není to tam sice žádné kreativní menu, jen to nejlevnější z peruánské kuchyně,“ říká dvacetiletý Renzo Pena. Do školy ho přijali až napodruhé, a jelikož pochází z dalekého Cuzca, bydlí v Pachacútecu u příbuzných. Své plány má i třiadvacetiletá Andrea Suarézová. Bude pracovat asi půl roku v restauraci na pláži, aby si vydělala na cesty. Postupně chce projet celou zemi a zkoumat gurmánské speciality jednotlivých regionů.

Až nabere víc zkušeností a našetří nějaké peníze, otevře si vlastní podnik. Zdejší kurzy nejsou žádný učňák, kde by se učili velkovýrobě UHO do školních kantýn. Pod vedením Acuriových zaměstnanců či přátel z oboru se z nich zde stávají kulinářští kreativci. Dostane se jim dokonce několikatýdenní praxe přímo v jeho podnicích. Zájem je obrovský. „Okolo pěti set chlapců a dívek se hlásí dvakrát do roka, kdy se konají přijímací zkoušky,“ vyčísluje Rocío Herediová, která kuchařskou školu vede. „Po testech ze všeobecných informací pozveme k dalšímu pohovoru okolo 180 z nich. Nebereme ty, kteří vidí restauraci jen jako trampolínu k bohatství. My potřebujeme vojáky pro peruánskou gastronomii,“ říká a pokračuje: „Přísná selekce pokračuje ještě psychologickými testy. Díky tomu nemáme žádné problémy s agresivitou a kázní.“ Naposledy se sítem zatřepe po půlročním studiu, kdy se studenti do kuchyně dostanou jen teoreticky. Teprve až zbytek, obvykle asi pětadvacet studentů, se může chopit vařečky. Vyhráno ale nemají.

Jen zhruba polovina z nich zvládne přísné zkoušky, jejichž součástí je kromě vaření také oborová angličtina a účetnictví. Pro Renza Penu a většinu jeho kolegů je ideálním scénářem budoucnosti zaměstnání v některé z jedenatřiceti Acuriových restaurací, se kterými od svého startu v roce 1994 pronikl už do půltuctu zemí včetně USA a Španělska. Práci nabídne asi třetině absolventů své líhně. Pro samotného gastronomického vizionáře je velkou výhodou, že má své vlastní odchovance, kteří jsou vděční za příležitost a díky přísnému studiu mají vštípené dobré pracovní návyky. A hlavně – jsou plně nakaženi „kulinářskou ideologií“, jejíž mantru vyučující žákům stále opakují: „Pamatujte, jste noví kuchaři, peruánské tradice respektujte, ale snažte se je vylepšovat!“


(Foto: Tomáš Nidr)

Diskuze ke článku

  • Nejsou zde zatím žádné komentáře.

Další články z rubriky

Doporučujeme

30 minut
Plněné papriky podle časopisu F.O.O.D.

Plněné papriky podle časopisu F.O.O.D.

30 minut
Rebarborový džem s vanilkou

Rebarborový džem s vanilkou

20 minut
Chřest s křupavou posýpkou a ztraceným vejcem

Chřest s křupavou posýpkou a…

Poslední sledované recepty

26
Jednoduchá rajská omáčka
Jednoduchá rajská omáčka
25
Palačinky
Palačinky
24
Velikonoční nádivka
Velikonoční nádivka
21
Voňavý sirup z bezinkových květů
Voňavý sirup z…
19
Krkovička pro vítanou návštěvu
Krkovička pro vítanou…

Zajímavé články

Sladká krása, kterou je škoda sníst: Německá cukrářka vyrábí ty nejkrásnější veganské dorty
Sladká krása, kterou je škoda sníst: Německá…
Koprový čaj: Osvěžte tělo a duši jedinečným nápojem plným zdraví a chuti
Koprový čaj: Osvěžte tělo a duši jedinečným…
Smažený řízek 7x jinak: Holandský, s bylinkovou strouhankou i plněný Kyjev
Smažený řízek 7x jinak: Holandský, s bylinkovou…
Éčka pod drobnohledem: Co se skrývá za tajemnými kódy na obalech?
Éčka pod drobnohledem: Co se skrývá za tajemnými…
3x moučník na víkend: Spálený koláč, buchta s rebarborou a banánové vafle
3x moučník na víkend: Spálený koláč, buchta s…
AHA.cz Její partner už je minulost! Burešová představila nového chlapa

Její partner už je minulost! Burešová představila nového chlapa

Mimibazar První pomoc při spálení od slunce, poranění, nevolnosti i jet lagu: Homeopatická cestovní lékárnička

První pomoc při spálení od slunce, poranění, nevolnosti i jet lagu: Homeopatická cestovní lékárnička

Dáma.cz Nenávist podle znamení: Ryby nenávidí agresi, Raci kritiku a Lvi úspěch druhých

Nenávist podle znamení: Ryby nenávidí agresi, Raci kritiku a Lvi úspěch druhých

Blesk pro ženy Horoskop na další týden: Kdo bude emočně na dně a kdo vkročí do nové životní etapy?

Horoskop na další týden: Kdo bude emočně na dně a kdo vkročí do nové životní etapy?

Ženy.cz Jak rychle usnout do 10, 60 a 120 vteřin. 3 vědecky ověřené metody

Jak rychle usnout do 10, 60 a 120 vteřin. 3 vědecky ověřené metody

Blesk.cz Moderátor Karel Šíp (79): Spor s Českou televizí! Kvůli Všechnopárty

Moderátor Karel Šíp (79): Spor s Českou televizí! Kvůli Všechnopárty

SportRevue.cz VIDEO: 10 nejkrásnějších tenistek všech dob. Světu vládnou slovanské holky

VIDEO: 10 nejkrásnějších tenistek všech dob. Světu vládnou slovanské holky

Maminka.cz GALERIE: Když se dítě narodí v plodovém vaku, je to zázrak! Kterým slavným maminkám se to poštěstilo? A jak to vypadá?

GALERIE: Když se dítě narodí v plodovém vaku, je to zázrak! Kterým slavným maminkám se to poštěstilo? A jak to vypadá?

Blesk Horoskopy Horoskop na další týden: Kdo bude emočně na dně a kdo vkročí do nové životní etapy?

Horoskop na další týden: Kdo bude emočně na dně a kdo vkročí do nové životní etapy?

  • Recepty.cz
  • Články
  • Cestování za jídlem
  • Šéfkuchaři z chatrče
 
  • © 2019 Copyright CZECH NEWS CENTER a.s. a dodavatelé obsahu.
  • Autorská práva k publikovaným materiálům
  • Podmínky pro užívání služby informační společnosti
  • Informace o zpracování osobních údajů
  • Cookies
  • Nastavení soukromí
  • Jednotná kontaktní místa / Single Points od Contact