Autor:

Žmolenka z brambor

Střední
Ingredience
Brambory  
Sůl  
Hrubá mouka  
Sádlo  

Postup přípravy:

Zařazení: Pokrmy, Z brambor

Brambory uvařené ve slupce oloupeme a protlačíme lisem na vařené brambory (prodával se v domácích potřebách, ale nevím, jestli se ještě vyrábí. Někdo ho má doma třeba po babičce). Osolíme, posypeme moukou a lehce promneme. Nesmíme mačkat, jenom promneme jako žmolenku na koláč.

Na rozpálený tuk nasypeme část této žmolenky a postupně opékáme do křupava. Získáme drobné opečky, ke kterým báječně chutná kyselé zelí.

Pozn.: někde se tomuto jídlu říká Rýpl nebo Šmorn.

moje poznámky vytisknout recept do nákupního seznamu do mojí kuchařky přidat fotografii

Přidání fotografie:


Přihlášený uživatel může nahrávat fotografie k receptu.

Hodnocení uživatelů
Hodnoceno: 3 x
2-
3.67 3 5 1
Farfalle s grilovanou paprikou Špagety, penne i farfalle - zamilujte se do těstovin! Články z

Komentáře k receptu: Žmolenka z brambor

Komentáře

  1. Maruška   22.10.2007 | 15:57 | reagovat |

    Na znojemsku se tomu říká "koláčky" a přidáváme do nich rozškvařené škvarky.

  2. Petra Fingerhutová   09.09.2007 | 16:00 | reagovat |

    a takhle s borůvkovou omáčkou,to je potom žrádlo.Petra F.

  3. Marce   27.08.2007 | 18:45 | reagovat |

    nevím, jestli to tu už někdo nepsal, ale jak je to opečené, tak do toho ještě zamíchat vajíčko a trochu opéct...

  4. Adél   14.06.2007 | 17:51 | reagovat |

    Na chodsku se tomu také říká "rýpl", je to moc dobré i s kysaným mlékem

  5. hana suchá   14.06.2007 | 16:50 | reagovat |

    já jsem taky ze Sumavy,ale rikame tomu sterc s háckem nad s...ono mi je to nepise...decka to milujou...fakt super....brambory se muzou nastrouhat a mohou být varené i den predem

1 2 3 Další

Přihlášení

zapomněl jsem heslo
  Přihlásit přes mojeID  

Zajímavé články

Nejdřív málem zemřela při výslechu, potom v mlátičce a nakonec při povodních Nejdřív málem zemřela při výslechu, potom v mlátičce a nakonec při povodních
Proměna jídelny: Kombinace starého nábytku a moderních prvků vás nadchne! Proměna jídelny: Kombinace starého nábytku a moderních prvků vás nadchne!
Chat: Věčné problémy s pletí? Ptejte se odbornice, jak s nimi zatočit Chat: Věčné problémy s pletí? Ptejte se odbornice, jak s nimi zatočit
Právě sledované recepty
Dialog
X
Mobilní web