Živáň ala Alenka

moje hodnocení:

5,0

hodnotilo: 4
40 minut
neuvedeno
neuvedeno
autor: Mucík

Suroviny

Vložit do nákupu
    • 3
      kg vepřové maso kýta, krkovice, plecko - dle chuti /může být 1 druh či promíchané
    • 500
      g anglická slanina
    • 500
      g cibule
    • 1
      lžička pepř celý mletý
    • 1
      lžička paprika - sladká mletý
    • 2
      lžička sůl
    • 4
      ks bobkový list
    • 3
      lžíce hořčice plnotučná
    • 1,5
      dl rostlinný olej
    • 3
      dl červené víno

Postup přípravy receptu

Vložit do kuchařky
1
Nejprve si připravíme marinádu. Olej smícháme s hořčicí, kořením, solí a na kousky polámanými bobkovými listy. Maso nakrájíme na plátky, ty jenom trochu naklepeme a nakrájíme na čtverce o velikosti cca 3-4 cm. Potom maso vložíme do mísy a zalijeme připravenou marinádou. Pořádně promícháme. Dáme do ledničky na cca 10 hodin. Na stejně velké plátky nakrájíme cibuli i slaninu.
2
Do pekáče na husu skládáme postupně - vždy kousek masa, kousek cibule, kousek slaniny a toto pořadí pořád opakujeme, skládáme do dlouhých řad - do pekáče se vejdou 3 dlouhé řady. Maso prostě "nacpeme" všude, kde se dá - i s cibulí a slaninou. Zbytek nálevu nalejeme na maso v pekáči. Masa, slaniny a cibule by mělo být tolik, aby byl pekáč úplně plný, bez mezer. Všechnu tuto nádheru zalijeme červeným vínem, přikryjeme druhým pekáčem, nebo alobalem a pečeme při 150 °C. Asi půl hodiny před dopečením maso odkryjeme a dopečeme. Celková doba pečení by měla být co nejdelší. Já to peču 3,5-4 hodiny. Nepodlévám.
Zařazení: Maso Vepřové

Komentáře k receptu

  • pan Vařečka
    pan Vařečka |

    30. 11. 2007 18:46

    jistě... pivem

  • Květa
    Květa |

    18. 9. 2007 19:37

    Zní to báječně, jen nemusím ve vaření víno. Stačí i malá kapka a už mi to nevoní a nechutná. Lze to zalít i něčím jiným?

  • Mucule
    Mucule |

    9. 3. 2007 17:44

    Mohu doporučit obyčejný chleba. Potom ta šťávička a v ní namočený chlebíček... no blaho!!!

  • Jana Kutačová
    Jana Kutačová |

    8. 2. 2007 08:41

    Já osobně bych to viděla na vařený nebo pečený brambor.Ono by se dalo ke konci toho pečení,přidat plech s brambory nakrájenými na kolečka nebo čtvrtky a nechat je upéct a vytáhnout zároveň s připravenou"živáňskou" .o)

  • Andrea Navrátilová
    Andrea Navrátilová |

    7. 2. 2007 19:22

    Ráda recept vyzkouším,ale máme rádi přílohyporadíte co dobrého k tomu?

  • Anka
    Anka |

    22. 1. 2007 10:37

    Vynikajúce, mala som hostí - fajnšmekrov, všetkým to veťmi chutilo

  • jana
    jana |

    29. 5. 2006 12:14

    vynikající i na studeno - pokud ovšem zbude...super, díky za recept.

  • Gabriela Houšková
    Gabriela Houšková |

    4. 5. 2006 13:46

    v neděli jsme byli u ségry (taky Alena), která tento recept vyzkoušela. Bylo to skvělé, masíčko výborně ochucené a měkoučké. K tomu udělala omáčku z jogurtu a zakysané smetany s koprem a pažitkou. Super, dávám 1*

  • Eva Budková
    Eva Budková |

    11. 4. 2006 11:00

    Recept jsem vyzkoušela, všem doma moc chutnalo :-) Dávám za 1. Opravdu výborný.

  • PETR
    PETR |

    7. 4. 2006 13:16

    To stojí za vyskoušení.

  • Anonym
    Anonym |

    20. 3. 2006 14:34

    no to bych si dala říct, vyzkouším