Tvarohový koláč líné ženy

moje hodnocení:

5,0

hodnotilo: 1
80 minut
8
porce
neuvedeno
autor: WeeBear

Suroviny

Vložit do nákupu
  • Tmavé těsto
    • 220
      g polohrubá mouka
    • 150
      g moučkový cukr
    • 2
      lžíce kakao možno i více dle chuti
    • 125
      g máslo
    • 2
      ks vejce
    • prášek do pečiva půl balíčku
  • Tvarohová hmota
    • 500
      g měkký tvaroh
    • 200
      g moučkový cukr podle chuti
    • 125
      g máslo
    • 1
      ks vanilkový pudink
    • 2
      ks vanilkový cukr
    • 2
      ks vejce

Postup přípravy receptu

Vložit do kuchařky
1
1. Suroviny na tmavé těsto spojíme dohromady, uděláme tužší těsto. Dáme na chvíli do ledničky.
2
2. Než se těsto vychladí, vytvoříme si tvarohovou hmotu. Oddělíme žloutky od bílků. Žloutky klasicky vyšleháme s cukrem (moučkovým i vanilkovým) do pěny, poté přidáme máslo a dále šleháme. Poté vmícháme tvaroh, pudink (nevařit, nechat v sypkém stavu!). Naposled už ručně vmícháme bílky.
3
3. Teď si připravíme troubu - necháme nahřát na 170-180°C.
4
4. Vyndáme kakaové těsto a natlačíme jej do spodku formy, včetně krajů. Poté vlijeme tvarohovou hmotu. Můžeme použít naspod i jen 2/3 a zbytek nastrouhat na struhadle nahoru (stejně jako u moučníků typu hraběnčiných řezů). Já když mám těsta hodně (např. když peču v dortové formě), tak udělám malé kuličky a pokládám je po dolití tvarohové hmoty rovnoměrně k okrajům. Takto jsem to např. udělala na fotce.
5
5. Vložíme do trouby a pečeme na 180°C cca 45 minut (takto peču v plynové troubě, v elektrické se může mírně lišit).
6
Pár rad na závěr:
7
- když se vám bude při natlačování na spodek formy hnědé těsto lepit na ruce, poprašte si je moučkovým cukrem (mouku nedoporučuji, těsto je pak tužší)
8
- když vám začnou ke konci pečení okraje tvarohové hmoty tmavnout, nic si z toho nedělejte. Je to normální - přecijen je to tvaroh. Řiďte se podle středu formy, zkoušejte párátkem
9
- koláč je nejlepší podávat vychlazený, ze zkušenosti vím, že je nejlepší (a tmavé těsto nejměkčí) třetím dnem. Tvarohová hmota neokorá, i když koláč necháte déle vytažený při pokojové teplotě a není zakrytý
Vyzkoušeli recept

Komentáře k receptu

  • WeeBear
    WeeBear |

    7. 7. 2015 09:51

    Určitě je! Tvarohová hmota je výborná i před upečením a co teprve po něm. :-)

  • Nora
    Nora |

    19. 2. 2015 19:11

    Tak peču, trochu méně těsta a je to akorát do formy na biskupský chlebíček, vypadá to jako výborný recept!

  • WeeBear
    WeeBear |

    6. 4. 2013 11:04

    Nejsou. Dva bílky a dva žloutky stále považuji za dvě vajíčka a předpokládám, že si každý prvně přečte recept, než je někde "nacpe".

  • ustecanda
    ustecanda |

    25. 3. 2013 20:21

    v tvarohové hmotě máme oddělit žloutky od bílků u vajíček,které ale nejsou v receptu uvedené.....