Tvarohový koláč s citronem

Hodnocení:

Moje:

-
-

Suroviny

Vložit do nákupu
  • Těsto
    • 250
      g hladká mouka
    • 125
      g máslo
    • sůl
    • 40
      g cukr
    • 1
      ks žloutek
  • Náplň
    • 2
      ks citron
    • 2
      vejce
    • 750
      g tučný tvaroh
    • 250
      g zakysaná smetana
    • 100
      g cukr
    • 1
      ks vanilkový cukr
    • 50
      g škrobová moučka

Postup přípravy receptu

Vložit do kuchařky
1
Mouku s máslem, špetkou soli a cukrem dobře uhněteme, dle potřeby přidáme 1-2 lžíce studené vody. Těsto zabalíme do mikrotenové fólie a přibližně na hodinu uložíme do chladna.
2
Mezitím připravíme náplň. V horké vodě omyjeme a okartáčujeme citrony a osušíme je. Kůru z nich nastrouháme a vymačkáme šťávu. Troubu předehřejeme na 180 °C. Vychlazené těsto rozválíme na lehce pomoučeném vále a vyložíme jím koláčovou formu. Okraje zvedneme do výše asi 3 centimetrů. Vejce rozklepneme a oddělíme žloutky a bílky.
3
Tvaroh promícháme s citronovou kůrou a šťávou, zakys. smetanou a vmícháme žloutky, cukr a vanilkový cukr.Z bílků ušleháme tuhý sníh a rozložíme jej na tvarohový krém. Přisypeme škrobovou moučku a opatrně promícháme. Tvarohovou masu naneseme na těsto a povrch urovnáme.
4
<BR>Tvarohový koláč pečeme v horké troubě 50-60 minut. Upečený koláč necháme vychladnout a nakrájíme. Ozdobíme šlehačkou a podáváme.
Zařazení: Moučníky Koláče
Vyzkoušeli recept

Komentáře k receptu

  • michal
    michal |

    17. 6. 2016 20:57

    Ahoj, recept jsem jeste nezkousel, ale dost me mrzi, kdyz nekde neuvede na kolik stupnu se ma dany pokrm pripravovat a jako vrchol napsat, ze kolac peceme v horke troube??? No to snad dotycna/y nemuze myslet vazne. Opravdu? Urcite se nema pect v poradne vychladle? O:-)

  • petronyla
    petronyla |

    16. 1. 2016 17:01

    Místo citronu jsem použila pomeranče, místo škrobové moučky vanilkový puding... koláč byl výborný. V mé horkovzdušné troubě upečený asi za 45 minut.

  • Jarmila
    Jarmila |

    22. 11. 2014 20:49

    Je výborný!!!! Pekla jsem.

  • Jarmila
    Jarmila |

    22. 11. 2014 20:48

    Pekla jsem a musím péct stále.Je výborný !!!!!!!!!!!! :-)

  • Monika
    Monika |

    4. 2. 2014 17:44

    Žloutek tam tedy patří ,nebo ne? Připadám si zmateně... :-S

  • Nurgul
    Nurgul |

    11. 7. 2013 22:34

    I really codlnu't ask for more from this article.

  • Jana
    Jana |

    4. 5. 2013 12:32

    Vzhledově vypadá moc dobře a krásně voní. Večer ho ochutnáme :)

  • zuzka-Kolín
    zuzka-Kolín |

    23. 3. 2013 11:57

    Dobrý den, recept je asi na větší formu. Tak jsem nedala zakysanou smetanu. Příště asi spíš vynechám jeden tvaroh. Neměla jsem ani škrob, tak jsem dala puding, ale banánový (vanilka nebyla). Jsem tedy zvědavá. V horkovzdušné troubě po 40 min zhnědlo. Příště asi jen na 125°C. Teď ještě 5 minut dopíkám na 100°C a nechám vychladnout v teplé troubě. Dnes tedy není výstavní, ale těším se na ochutnání. :-\

  • elmu
    elmu |

    17. 2. 2013 10:40

    Také již peču, tak jsem zvědavá na výsledek :) Jak již tu někdo psal, náplň velice dobrá, těsto dost křehké, takže moc vyválet nešlo :( a ještě jednu poznámku - u těsta je napsán žloutek, avšek v popisu receptu chybí, tak pozor! :) zdravím

  • Jája
    Jája |

    15. 2. 2013 14:45

    Lenko, šel by, když je to do sladkého. Pudinkový prášek je buď z bramborového nebo kukuřičného škrobu, ten kukuřičný mi připadá měkčí. Je to totéž jako škrobová moučka, jen je to ochucené nějakou příchutí (vanilka, ovoce, kakao...).

  • Cukrářka Hanka
    Cukrářka Hanka |

    28. 10. 2012 12:17

    Sice trochu obtížné, ale vřele doporučuji, velice výborné 8-)

  • Míša
    Míša |

    9. 9. 2012 15:03

    Už se peče, tak jsem zvědavá. Těsto bylo hodně křehké (možná jsem někde udělala chybu), ale nakonec se mi ho podařilo rozválet a nějak natlačit do formy. :D Náplň zatím moc chutná, tak snad se poštěstí a rodince se bude zamlouvat! :)

  • mirka bacikova
    mirka bacikova |

    26. 4. 2012 14:36

    Tak tenhle koláč je fakt super.Neměla jsem škrobovou moučku,tak jsem do něj dala vanilkový pudink a neměl chybu.

  • Tereza
    Tereza |

    29. 3. 2012 09:24

    Tak tenhle koláč teda znova už dělat nebudu, výsledek mě vůbec neuspokojil. Chybí u receptu pár informací, kvůli kterým se mi to zřejmě úplně nepovedlo. Jak velká má být forma? A tvaroh měkký nebo v kostce? Těsto je sice fajn, ale ta vnitřní náplň je nějaká divná...

  • Markee
    Markee |

    13. 3. 2012 19:25

    Chtěla bych se zeptat, zda je těsto pouze vespod a na bocích formy, čekala bych ho i navrchu. Díky :-)

  • anonym
    anonym |

    18. 1. 2012 20:39

    Taky jsem vyzkoušela a můžu jen doporučit :-)

  • Anonymous
    Anonymous |

    10. 11. 2011 21:12

    ten recept je super

  • Zita Matejkova
    Zita Matejkova |

    30. 3. 2011 02:09

    Tento koláč je výborný, nadýchaný a osvěžující, chtěla jsem vložit recept, ale už tu je, tak přikládám jen foto. ;-) ;-)

  • Lenka Kaňová
    Lenka Kaňová |

    25. 7. 2007 05:12

    Vyzkoušela jsem tento koláč z celozrnné mouky s třtinovým cukrem. Chuťově byl moc dobrý a díky citronu i osvěžující. Bohužel mi nedržela náplň pohromadě - drobila se. Nepoužila jsem ale škrobovou moučku, jelikož jsem nevěděla, čím bych ji tady v Austrálii nahradila. Myslíte, že by šel použít třeba pudinkový prášek? Děkuji.