Autor:

Malakov dort - starý recept po prababičce

Střední
Na krém
Ztužený tuk 100 g
Máslo 50 g
Mléko 1/4 l
Žloutek 1 ks
Vanilkový cukr 1 balíček
Cukr 4 lžička
Vlašské ořechy 100 g
Korpus
Dětské piškoty 2 balíček
Káva
silná
1 šálek
Zavařenina
meruňky nebo broskve, ananas, jahody, atd.
1 sklenice
Malakov dort - starý recept po prababičce

Postup přípravy:

Zařazení: Moučníky, Nepečené, Dorty

Pozor, krém je třeba dělat nejméně 8 hodin před vyráběním dortu.

Krém: zkaramelizovat cukr (jen slabě na hnědo), postupně zalévat mlékem téměř k varu, přidat ztužený tuk a máslo. Přelít do mixéru, rozmixovat, přidat žloutek a vanilkový cukr a stále šlehat (pokud budete vše dělat dostatečně rychle, nemusíte mít vůbec strach ze salmonely z vajíčka, mléko je stále dost horké, aby zničilo bakterie - nad 70 °C). Takto rozmixovaný krém necháme v ledničce nejméně 8 hodin, nejlépe do druhého dne. Před dalším upotřebením znovu šlehat (do konzistence šlehačky) a přidat asi 100 g oříšků.

Dort: kulaté piškoty namáčet buď v mléce s rumem, nebo ve šťávě, případně kávě - nemočit, protože by se piškot ihned rozpustil (lepší naskládat na dno formy a přelít kávou). Na naskládané piškoty ve formě dáme vrstvu krému, na krém ovoce a zase piškoty a postup opakujeme. Konec dortu by měly být piškoty. V dortové formě necháme trochu uležet a vychladnout. Pak už jen zdobíme, můžeme třeba zalít čokoládou, nebo jen šlehačku, na kraje dát pomeranče, pak dort vypadá moc hezky.

Já dělala tento z dvojité porce a skládala jej do formy průměru 28 cm.

moje poznámky vytisknout recept do nákupního seznamu do mojí kuchařky přidat fotografii

Přidání fotografie:


Přihlášený uživatel může nahrávat fotografie k receptu.

Hodnocení uživatelů
Hodnoceno: 4 x
2-
3.75 4 5 1

Oznámkujte recept jako ve škole

1 2 3 4 5
Hodnocení uživatelů: 2- (hodnoceno 4x)
Reklama
Koláč s tvarohem a kysanou smetanou Články z

Komentáře k receptu: Malakov dort - starý recept po prababičce

Komentáře

  1. hana   26.08.2014 | 16:20 | reagovat | závadný

    jo, ale salmonelu muzes dostat taky, muselo by se to varit 10 minut na zniceni bakterii...

  2. Petra_z_Pardubic   27.06.2011 | 22:35 | reagovat | závadný

    Napoprvé a hned vynikající :-)

  3. Eva Kurková   06.03.2009 | 11:38 | reagovat | závadný

    Dort jsem vyzkoušela a je opravdu úžasný. nejdřív jsem neměla důvěru ke krému, říkala jsem si, jak tohle ušlehám, ale výsledek je opravdu parádní a velmi dobrý. Díky za skvělý recept.

Přihlášení

zapomněl jsem heslo
  Přihlásit přes mojeID  

Zajímavé články

10 dárků, které ženy za žádnou cenu nechtějí najít pod stromečkem 10 dárků, které ženy za žádnou cenu nechtějí najít pod stromečkem
VIDEO: Získejte uhrančivý pohled jako Karolína Mališová VIDEO: Získejte uhrančivý pohled jako Karolína Mališová
Revoluce ve vyhledávání nemovitostí v České republice Revoluce ve vyhledávání nemovitostí v České republice
Právě sledované recepty
Dialog
X
Mobilní web