Sypaný koláč švédský

Hodnocení:

Moje:

-
-

Suroviny

Vložit do nákupu
    • 1
      hrnek hrubá krupice
    • 1
      hrnek hrubá mouka
    • 1
      hrnek cukr
    • 1
      balení prášek do pečiva
    • 1
      ks citronová šťáva z 1 velkého nebo 2 menších citronů
    • 6
      ks jablka
    • 1
      ks máslo
    • skořice

Postup přípravy receptu

Vložit do kuchařky
1
Do mísy nasypeme krupici, mouku, cukr, prášek do pečiva, přidáme citronovou šťávu a promícháme. Do vymazané a vysypané dortové formy vložíme 1/3 směsi a navršíme na ni polovinu jablek hrubě nastrouhaných i se slupkou a posypeme skořicí (na jablka už cukr nedáváme).
2
Opět přidáme část směsi, na ni druhou polovinu jablek a skořici a zakončíme poslední třetinou směsi. Navrch poklademe nakrájeným máslem a zvolna pečeme. Do jablek můžeme podle chuti přidat ještě rozinky nebo oříšky.
3
Tento recept je výborný a patří k mým nejoblíbenějším!
Zařazení: Moučníky Koláče

Komentáře k receptu

  • Hana Kujalová
    Hana Kujalová |

    8. 11. 2009 18:02

    Já peču následující modifikaci tohoto receptu, a ta je výborná: hrubá mouka a krupice po cca 300 ml, cukru ale jen 200 ml, žádná citronová šťáva, navíc však kůra nastrouhaná asi z 1/2 citronu, těch jablek možná i víc (cca 1 kg) a rozhodně oloupat. Jednotlivé vrstvy sypu do kulaté formy o průměru 26 cm, navrch dávám tenké plátky Hery, celkem 200 g. Peču při 160 °C (zpočátku přikryté alobalem) 60 min.

  • Jitka Bublová
    Jitka Bublová |

    19. 9. 2007 14:14

    Dělám tenhle koláč pouze z 1 hrnku dětské krupice, 1 hrnku cukru a prášku do pečiva, bez citronu, což je asi celkem vedlejší, ale bez toho druhého hrnku mouky, to už se mi zdá moc. Používám 1 kg jablek (čistá váha už nastrouhaných) a je to tak akorát na ten 1 hrnek krupice. Máslo si rozpustím (dávám ho trochu méně) a povrch koláče tím pocákám. DFo grand remosky je z 1 1/2 dávky. Jinak je opravdu výborný, můžu jen doporučit (bez té mouky navíc). Skvělý je vychlazený a ozdobený šlehačkou...

  • Salome
    Salome |

    19. 9. 2007 12:11

    Koláč byl dobrý, ale spíš náplní než těstem (dala jsem tvarohovou náplň a rebarboru). Po upečení opravdu na pár místech zůstal sypký, naopak po dvou dnech byl docela zmáčený (tedy těch pár kouslů, co zbylo, ale i ty jsme snědli). Takže zůstanu u křehkého těsta. :) Ale vyzkoušela jsem to a dušička má pokoj.

  • Adéla Křížová
    Adéla Křížová |

    14. 9. 2007 14:34

    Musím říci, že já koláč nikdy sypký neměla. Asi jste dala málo jablek. Musíte jimi pokrýt pečlivě celou vrstvu těsta, které pak "natáhne" jejich vlhkost.

  • barča
    barča |

    11. 9. 2007 19:49

    Já znám tento koláč s tavrohem. Nasypat, polít dost řídkým ochuceným tavrohem (žloutek, citron, mléko..) a zase posypat. Navrch kousky másla. Je moc dobrý a nezůstane sypký, když je tvaroh hodně tekutý. Čím víc tvarohu tím líp.

  • Majka Rončáková
    Majka Rončáková |

    11. 9. 2007 13:24

    Tento recept jsem dostala před třemi léty, ale na některých místech byl sypký. víckrát jsem ho nedělala.

  • Jana Remková
    Jana Remková |

    10. 9. 2007 11:38

    Zkoušela jsem recept z hrníčkové kuchařky a musím říct,že nás moc nenadchnul.Jana

  • Salome
    Salome |

    10. 9. 2007 11:06

    Hmm.. Tak než jsem stihla vyzkoušet tenhle koláč podle již zde uvedeného receptu, je tu další variace. No tak budu zkoušet víckrát. :)