Svíčková na smetaně II. - odzkoušeno

Hodnocení:

Moje:

-
-

Suroviny

Vložit do nákupu
    • 1
      kg hovězí maso
  • Lák
    • 4
      ks mrkev větší
    • 2
      ks celer menší
    • 2
      ks petržel
    • 4
      ks nové koření kuličky
    • 3
      ks bobkový list
    • 1
      špetka tymián
    • 3
      lžíce ocet 2-3
    • voda
    • 1
      špetka sůl
  • Na ozdobu
    • 1
      ks citron
    • 1
      kelímek šlehačka
    • brusinkový kompot

Postup přípravy receptu

Vložit do kuchařky
1
Zeleninu spolu s kořením vaříme do poloměka (zelenina nesmí být rozvařená). Lák necháme vychladnout. Prošpikované maso do nálevu naložíme na 1-2 dny. Míra a velikost špikování je individuální.
2
Na másle a cibuli osmažíme nakrájenou zeleninu (vyjmuta ihned po uvaření z láku) a přidáme okapané naložné maso. To smažíme na zelenině, aby se co nejdříve zatáhlo. Nyní stačí podlít lákem a dusit. Vyndáme hotové maso a naporcujeme ho. Zeleninu propasírujeme, přidáme smetanu s 1 lžící mouky a provaříme.
Zařazení: Maso Hovězí

Komentáře k receptu

  • Radka Šoltysová
    Radka Šoltysová |

    23. 9. 2008 16:35

    Recept není složitý a svíčková byla vynikající- celá rodina si moc pochutnala! Maso jsem nedusila, ale upekla v troubě, nezahušťovala jsem moukou, naopak jsem omáčku ředila mlékem.

  • Jana Fabiánová
    Jana Fabiánová |

    9. 7. 2008 12:55

    Tak tento recept je jeden z nejsložitějších a dle mého názoru i nejhorší, který jsem kdy slyšela. Vždyť zelenina se rozmixuje a hlavně maso se přece peče v zelenině a né ho nechat uležet a pak smažit, to je vážně volovina. Ani jsem nezkoušela, a ani nebudu, takže nehodnotím, ale takto bych svíčkovou nedělala. Omlouvám se, ale nemohla jsem si pomoct.

  • Di
    Di |

    27. 2. 2008 09:28

    A při pasírování snad ta vlastní surovina nejde do omáčky? Já sice také mixuji, ale když někdo nemá mixér, nebo ho nechce špinit, tak je to jedno. Výsledek je v podstatě týž.

  • nepovim takyNE
    nepovim takyNE |

    26. 2. 2008 23:48

    lepsi je mixovatviz. zahuštění vlastní surovinou

  • Anonym
    Anonym |

    19. 1. 2008 00:53

    Já to dělám přesně naopak: nakládám do syrové zeleniny - v tom vašem recepisu mi zásadně chybí CIBULE (ostatní zeleniny mi u vás spíš přebývá), nasolím, zaliju vodou s octem a přidám nové koření, JALOVEC, bobkový list (zato tymián ani náhodou). Nechám naložené do 2. dne, pak maso vyndám, krátce ho osmahnu na pánvi na másle ze všech stran, poté ho vrátím do kastrolu či pekáče - a vrazím do TROUBY, čas od času obrátím, podliju, pro chuť můžu přidat i libeček, když maso změkne, vyndám ho, z omáčky vylovím koření a nechám ji ještě trochu zhoustnout na plotně, doleju smetanu a propasíruju ji přes cedník (je možné ji i umixovat, ale lepší je pasírovaná). A když se chcete se svíčkovou opravdu blýsknout, přidejte do omáčky ještě kus lučiny. Mouku ani jíšku do omáčky NIKDY nedávám.A jinak - to nakládání syrového masa do uvařené zelenïny mi přijde dooost riskantní.

  • Václav Sloup
    Václav Sloup |

    17. 1. 2008 11:22

    Před konečným dochucením je vhodné vložit na kostičky pokrájenou a do hněda vysmahnutou slaninu a nechat prohřát - dodá omáčce lesk a chuť. Nakládání (marinování) je njlepší ve vodě převařené s octem kořenovou zeleninou, cibulí a kořením - 24 hodin postačuje.

  • Linda
    Linda |

    26. 2. 2007 11:52

    tento recept může být dobrý, ale já mám zkušenost s jiným postupem a na to, že než jsem si svíčkovou začala vařit sama, nemohla jsem ji snést. Dneska se mohu po ní utlouci. Do pekáče dám klasicky zeleniny(i mraženou),maso,osolím,opepřim,nové koření,bobkový list,máslo a podliji trochu vodou a dám péci do trouby. Zeleninu pak rozmixuji a když je dost zeleniny, nemusím ani zahušťovat, jen přidám šlehačku a dochutím citronem a cukrem. Zrovna dneska ji vařím.

  • Zuzka
    Zuzka |

    15. 2. 2007 13:22

    Já trochu zahušťuji moukou,i když dávám zeleniny hodně,ale vařím všechno "na kotle"...Do propasírované omáčky ještě před smetanou přidávám trochu karamelu (cukr na malé pánvičce zahřeju a míchám do mírného zhnědnutí). Poradila mi to sousedka a omáčce dodá karamel barvu a trochu zvláštní,ale dobrou chuť.

  • Kamil Krybus
    Kamil Krybus |

    14. 2. 2007 20:58

    Babička mě vždy učila následující postup: slanina, mrkev, celer, petržel (2:1:1), cibule. Pak se časově sejde orestování těchto surovin a chuť je plná a vyvážená. Na nálev použít jednu zeleninu, na omáčku novou a čerstvou.

  • Anonym
    Anonym |

    14. 2. 2007 15:25

    Zůstanu u svého způsobu. Tohle mi přijde hodně naruby. A ta dva dny se syrovým masem skladovaná vařená zelenina ...

  • Bea
    Bea |

    14. 2. 2007 08:20

    Ani ja nezahusťujem múkou, ale pridávam len smotanu - pochúťkovú kyslú, mäso najprv osmažím, aby sa zatiahlo, vyberám ho z panvice, a až potom pridám cibuľu, ktorú osmažím, vrátim mäso, mierne podlejem,/"lákom"/, dusím a až ku koncu pridám zeleninu ,/ korenie - aj bobkový list hneď na začiatok/. po udusení mäso vyberiem, vzeleninu v hrnci rozmixujem, aj s malými kúskami mäsa a tým je omáčka hustejšia, plus pred dokončením pridám kyslú smotanu, bobkový list treba pred mixovaním omáčky vybrať

  • barča
    barča |

    13. 2. 2007 22:05

    Nějaké složité ne ? Ta zelenina za 2 dny asi nebude nejlepší. Souhlasím s paní Hanou, že hodně čerstvé zeleniny a bez zahušťování je to nejlepší, také tak dělám. Ale každý asi má tu svou "nejlepší " svíčkovou. Já zůstanu s své.

  • Hana Rožníčková
    Hana Rožníčková |

    13. 2. 2007 17:34

    A tu skoro uvařenou zeleninu cca 2 dny skladujeme kde???? Moje zkušenost se svíčkovou je ta, pokud dáme dostatečné množství čerstvé zeleniny pod svíčkovou, tak nemusíme zahušťovat moukou, jen zjemníme smetanou.