Sušené maso

moje hodnocení:

4,7

hodnotilo: 7
neuvedeno
neuvedeno
neuvedeno
autor: Houmr13

Suroviny

Vložit do nákupu
    • 1,5
      kg hovězí roštěná
    • 2
      lžíce pepř celý
    • 1
      lžíce grilovací koření
    • 1
      lžíce česnek sušený
    • 3
      lžíce sůl
    • 5
      lžíce worcestrová omáčka
    • 12
      lžíce sojová omáčka
  • Dále potřebujete:
    • teploměr
    • elektrická trouba s ventilátorem

Postup přípravy receptu

Vložit do kuchařky
1
Sušené maso má různé názvy, například "JERKY" a je výborné k posezení s přáteli na výlety apod. Tento recept popisuje výrobu sušeného hovězího masa, které je podle mého mínění nejchutnější. Sušit jdou samozřejmě také i ostatní masa, doporučuji však zvolit jiná koření. Výstraha: samotná příprava sušeného masa je sice velmi jednoduchá, nicméně je naprosto nezbytné dodržet postup vzhledem teplotám, při kterých se bude maso sušit a čistotu všeho čeho se maso dotkne. Zachovávejte naprostou sterilitu, při jakémkoliv manipulací s masem. Důkladně si omyjte ruce horkou vodou, mýdlem a kartáčem. V průběhu sušení je fáze, která má případné bakterie usmrtit, nicméně jistota je kulomet.
2
Umyjte si pečlivě ruce, pracovní desku i nástroje, opláchněte vařící vodou a neutírejte. Maso pečlivě odblaňte, a přelijte ze všech stran horkou vodou, až lehce zbělá. Znovu očistěte pracovní desku, umyjte si ruce i nástroje a nakrájejte maso asi na 2-3 mm silné proužky, asi palec široké. Veškeré suché koření a sůl promíchejte a kořeňte jednotlivé plátky z obou stran. Dbejte na to, aby se koření spotřebovalo téměř celé. Maso pak odkládejte do mísy na marinování, kterou jste předem vypláchli horkou vodou. Maso v míse zalijte směsí worchesterové a sojové omáčky a důkladně promíchejte. Na mísu položte čistý talíř přiměřené velikosti, překryjte alobalem a zatižte asi 2 kg váhy, to zaručí rovnoměrné marinování. Maso se marinuje cca 10 hodin. Jednou až dvakrát maso v míse promíchejte. Po marinování maso napichujte na špejle asi 8 ks na jednu špejli a pokládejte na mřížku do trouby vedle sebe tak, aby se maso mezi sebou nedotýkalo a viselo dolů. Dejte teploměr do trouby a nastavte teplotu na min. 75 °C, kterou musíte udržet cca 40 minut. Tato teplota zaručí že se zahubí potvůrky, jako je například salmonela, nebo colylforní bakterie apod. Po této době teplotu snižte na 55 °C. Při této teplotě dál sušte cca 9-12 hodin, až se maso začne lámat. Skladujeme v suchu a chladu. Trvanlivost je minimálně jeden měsíc.
3
Poznatky: elektrická trouba neumí jednoznačně nastavit přesnou teplotu. U různých značek bude doba sepnutí a dojezdu teploty jiná. Obecně však můžu říci, že mezi sepnutím a vypnutím čidla je asi 5 °C. Proto nastavte troubu tak, aby pro 75 °C sepnula asi na 70 °C a vypnula na 75 °C. Samotný dojezd teploty bude kolem 80 °C a bude klesat k 70 °C. Případné odchylky si odvodíte...
Zařazení: Maso Hovězí
Vyzkoušeli recept

Komentáře k receptu

  • Džigit
    Džigit |

    17. 4. 2017 00:09

    to je hnus! :-$

  • Džigit
    Džigit |

    17. 4. 2017 00:09

    to je hnus! :-$

  • Drak
    Drak |

    8. 1. 2017 18:19

    Co já vím, tak se před samotným sušením doporučuje dát mas na cca 10-20 minut do trouby na 100 stupňů. Případní parazity se tím zničí.

  • DeoVindice
    DeoVindice |

    29. 12. 2016 16:58

    Sušit vepřové doporučuji jen šíleným sebevražedným idiotům. Vepřové maso nemá tak přísné veterinární kontroly jako hovězí a je ideálním zdrojem parazitů do vašeho těla, neprojde-li dostatečnou tepelnou úpravou, dobré chutnání a poděkujte za přání.

  • Cazzy
    Cazzy |

    3. 11. 2016 19:11

    Pokud teprve zvažujete koupi sušičky , hlavní atribut je její hlučnost !!! Budete pravděpodobně sušit 10-12 hodin na 60 stupňů a nechcete , aby vás to budilo. Doporučuji sušit vepřové maso. Hovězí je dražší , tuhé a zdaleka ne tak dobré. Příprava: kilo a půl vepřové kýty nebo plece očistíte, nakrájíte na plátky 3-5 mm a rozmlátíte je z obou stran paličkou na žmach. Když to neuděláte, plátky budou tlusté tuhé a vepřové bude dlouho schnout. Na tohle množství dávám tak tři polévkové lžíce vrchovaté soli, jednu polévkovou lžíci pepře, malou lžící chili a worchester a sojovku doléváte dokud ho maso vsakuje. Po usušení jsou plátky křehké , tenké a druhý den děláte další , protože je hned sežerete ;-) 8-)

  • Láďa
    Láďa |

    10. 10. 2016 20:00

    Dělám Jerky dle tohoto receptu. Na nějaké přehnané mytí rukou, masa, nože, pracovní desky atd. se vys.rte, stejně se to vypálí v troubě. Stačí jenom opláchnout maso ve studené vodě a hotovo. Místo 3 lžíc soli dávám jenom 1,5-2. Navíc přidám hodně chilli (to je ale individuální). Maso naházím do zipovacího pytlíku a vytlačím všechen vzduch. Tím zaručím rovnoměrný přistup marinády k masu. Jelikož jsem líny maso napichovat na špejle, navíc se ohýbají (lepší by byli nerezové), maso suším na pečícím plechu ve dvou řadách nad sebou. Čas sušení je alchymie (nemám ani troubu s ventilátorem), cca kolem 6h. Po třetím sušení už budete vědět přesně. První pokusy byli špatné. Asi 2x jsem vysušil maso na kámen. Díky za recept!

  • Martin
    Martin |

    27. 1. 2016 20:59

    Lidi mějte rozum, maso obalte směsí kterou ochutnáte, nevalte tam soli ,jako když nakládáte maso na uzení. Já si namíchám směs do misky fantazii se meze nekladou, poté ochutnám, doladím a jde se obalovat.

  • Martin
    Martin |

    27. 1. 2016 20:54

    JERKY si doma dělám často, používám horkovzdušnou troubu 75° po dobu 10h, Zkoušel jsem různé koření, nejvíce nám chutná grilovací (bez glutamanu) s trochou čili. Náklady jsou 1/3 než při koupi podobných výrobků v obchodě a radost, že si něco tak chutného vyrobíte doma z kvalitního čerstvého masa je nenahraditelná. Bohužel musím napsat jeden velký zápor, tohle maso má velice krátkou dobu trvanlivosti, když ho objeví moje děti :-D

  • Martin
    Martin |

    27. 1. 2016 20:49

    Na Jamajce konzumují leda tak hašiš :-D

  • Thinuviel
    Thinuviel |

    25. 5. 2015 09:43

    Včera jsem vyzkoušela z cca půl kila zadního hovězího a půl kila vepřové plece. Nenakládala jsem na noc ale jen na 3 hodiny do ledničky. V troubě jsem nejdřív sušila 40 minut na 75°, pak ztlumila na 40° troubu lehce pootevřela a šla spát - ráno na mě v troubě čekala mňamka :-) (sušilo se to cca 8 hodin) Maso je pěkně nasáklé marinádou a kořením takže 3 hoďky marinování očividně úplně stačily. Musím říct že chuťově je to vepřové i o trochu lepší takže příště udělám asi jen tu levnější variantu z vepřového a také trochu uberu soli. Ty 3 lžíce soli by asi byly v pořádku jenže v grilovacím koření, worcestrové a sojové omáčce je také přidaná další sůl takže pak už je to moc přesolené. Ještě malý tip pro ty co chtějí mít maso opravdu tenoučké - pokud vám nejde nakrájet velmi tenké plátky tak je jen po nakrájení stačí roztáhnout tupo stranou nože - tak vám vzniknou velmi tenké proužky jako na carpaccio.

  • Eliška
    Eliška |

    7. 5. 2015 18:24

    Výborný, koření super, ale teda moc slaný. Z kila roštěný nám vzniklo zhruba 300 g sušenýho. Celkově jsme platili 300,-. Jeden balíček 25g jerky jsme v obchodě (ne ve studentovi) kupovali za zhruba 55 kč. Za 3 stovky by jsme si koupili tedy 5 a pul baličku. My jich máme 12. V susičce maso zabralo 6 úplně plných pater a sušili jsme asi 6 hodin.Pokud jste milovníci sušeného masa, rozhdně doporučuji. Brzy uděláme zase. :-)

  • Eliška
    Eliška |

    7. 5. 2015 18:24

    Výborný, koření super, ale teda moc slaný. Z kila roštěný nám vzniklo zhruba 300 g sušenýho. Celkově jsme platili 300,-. Jeden balíček 25g jerky jsme v obchodě (ne ve studentovi) kupovali za zhruba 55 kč. Za 3 stovky by jsme si koupili tedy 5 a pul baličku. My jich máme 12. V susičce maso zabralo 6 úplně plných pater a sušili jsme asi 6 hodin.Pokud jste milovníci sušeného masa, rozhdně doporučuji. Brzy uděláme zase. :-)

  • Anet
    Anet |

    1. 3. 2015 15:08

    Všichni mi říkají že hodně solím, ale tohle je vrchol slanosti. Při prvních 3 kouscích jsem vypila půl litru obávám se co bude dál =-O jinak vše ok.. příště teda ze svým kořením ...

  • sedin
    sedin |

    20. 2. 2015 08:58

    zverina je (po hovezim) to nejbezpecnejsi maso na suseni.. veprovy nebo dokonce kureci je naprosta domaci sebevrazda kvuli salmonele a svalovcum.. to v domacich podminkach bezpecne ususit holt nejde:-(( Hovezi mi prijde jako nejlepsi, nejbezpecnejsi, nejmene narocne ..

  • pajadan
    pajadan |

    23. 1. 2015 11:58

    Já dělám sušené maso i ze zvěřiny ze srnčího. Maso nenapichuji na špejle, ale dávám normálně na pečící papír a nepoznal jsem rozdíl. Pod papír dávám třeba čínské hůlky a jiné dřevěné "podložení", aby to vytvořilo jakýsi rošt a maso nebylo přímo na plechu (s mezivrstvou pečícího papíru). Ušetří to spoustu práce (nemusí se to napichovat) a nezasviní to tolik věcí (nic nekape). Zvěřinu dělám i úplně čistou bez nakládání - prostě klasicky tenké plátky, hodím na pečící papír, posolím a popepřím, to je všechno. Část pak dělám i "klasicky" se sojovou omáčkou, pepřem, česnekem (ale čerstvým utřeným) a solí (nechávám jen 2 hoďky naložené). Opět na pečícím papíru.

  • Tor
    Tor |

    10. 9. 2014 20:36

    cca 300g

  • Debii
    Debii |

    31. 8. 2014 17:52

    Prosím, kolik gramů masa usuším z jednoho kila (popr. z teto davky)? Děkuji ;-)

  • Milada
    Milada |

    31. 8. 2014 07:41

    Recept jsem dodržela a normálně je nejedlý - hrozně slaný. Bacha na množství soli!!! :'( :'(

  • Rob
    Rob |

    24. 8. 2014 16:07

    Je to luxusní. Udělal jsem to stejně, akorát se svíčkovou. Výborný!

  • Tomáš Vyhnálek
    Tomáš Vyhnálek |

    7. 8. 2014 13:25

    https://www.facebook.com/groups/723855234316885/ přijďte se podělit o své zkušenosti se sušením masa

  • pavel
    pavel |

    15. 10. 2013 21:29

    kubo jak dlohu to sušiš na těch 40 stupnu a co da vaš za kořeni :-\

  • ivosh
    ivosh |

    19. 8. 2013 13:22

    super, moc dobrý :-)

  • lol
    lol |

    2. 8. 2013 19:11

    toto maso sa konzumuje vsade, preco by sa malo len na jamajce? :D

  • Michal
    Michal |

    7. 4. 2013 16:05

    tak tak jen nasolit a narezat si to jak chci..vzdycky to susim v zime u nas na pude..mam tam chladno ale pritom sucho a maso je pak jak od eskymaku..prirodni chut a ni to neni presolene..sul se tam dava hlavne kvuli konzervaci...

  • GrexxIbrah
    GrexxIbrah |

    9. 2. 2013 14:41

    Dle mého názoru zbytečně složitý, aromatický a poněkud peprný recept, ale i přesto je to velice dobrý recept, postup je popsán poměrně srozumitelně, ale koření bych nechal pouze na kuchaři.

  • claaskombajn
    claaskombajn |

    8. 2. 2013 21:50

    No, tak se zvěřinou, bych se do sušeného masa nepouštěl.

  • Frantík
    Frantík |

    15. 12. 2012 14:38

    Zdravím lidi,takže žádný koření žádný extra bla bla bla,2mm silné proužky dlouhé jak je libo,nasolit lehce z obou stran,napíchat na špejli co se jich tam vejde at se nedotýkají nebo jen mírně,pověsit do špajzu a za tři dny to je,ŽÁDNÁ TROUBA, ŽÁDNÝ EXTRA MARINOVÁNÍ.vše přírodně,a je to labůžo.

  • Amatér :D
    Amatér :D |

    27. 7. 2012 00:22

    Takže jakožto amatér který si kuchtí maximálně sóju a míchaná vajička, jsem se rozhodl tento recept ozkoušet s 600g daňka, ano opravdu daňka :-D plátky jsem udělal o něco menší než na obrázku a mám pocit že i relativně tlustší. Jako koření jsem použil mix: 4-barevný pepř, černý pepř, sůl, grillovací koření, drcená pikantní paprika, a nějakej tím oplácal maso ze všech stran. Jelikož jsem neměl náladu na odměřování pocákal jsem maso sojovou omáčkou a worchesterem (poměr cca 3:1).. Přes noc jsem marinoval a hned ráno jsem se pustil do sušení, překvapivě když jsem maso ochutnal po 4h tak jsem zjistil že chutná téměř stejně jako kupované Jerky. Nechal jsem ho dojít v troubě a k mému překvapení jsem zjistil že z 600g mám sotva 200g sušeného masa :DD Ale chuť vinikající, paprika dodala masu úžasnou pikantní chuť a její chuť není silná natolik aby překryla chuť masa. Říkal jsem si že si to budu šetřit ale do 3 hodin jsem zkonzumoval i poslední špejli :D příští tejden si vezu z venkova nejmíň 2kg zvěřiny a suším znovu, doporučuji recept!

  • petr
    petr |

    12. 7. 2012 18:25

    no hlavně tu reklamu nenápadně:)

  • *A-*
    *A-* |

    19. 5. 2012 10:27

    Vyzkouším. Moje kamarádka měla na večírku toto maso a je velice chutné..... Pán/paní zapomněl/a dodat že toto maso se konzumuje na Jamjce.... Pardon že takto opravuji :)

  • Kamil
    Kamil |

    9. 3. 2012 11:11

    Určitě vyzkouším. Mně se osvědčil jednoduchý recept.Hovězí nakrájim na plátky, nesolím jen přidám z mlejnku směs 6 pepřů. Nechám den v lednici marinovat. A pak jen sušim a sušim a sušim. Teplotu mám stále kolem 70 a prostě tak dlouho zkoušim ,až uznám že je to OK.Oproti Jerky mám pocit,že jim víc maso,než směs koření a solí. Jinak je to super, když člověk potřebuje bílkoviny během dne ;-)

  • Michal
    Michal |

    13. 2. 2012 19:55

    Docela bych s tim souhlasil. Prekvapilo me i mnozstvi pepre. Ja solik a peprim vzdy jednu vrstvu platku, ktere skladam na talir a necham ulezet. Pouzivam Maldonskou sul a samozrejme peprovy mlynek

  • Michal
    Michal |

    13. 2. 2012 19:53

    Zhruba 1/4 Viz muj prispevek: http://www.baby-cafe.cz/modules.php?name=Forums&file=viewtopic&t=32371&postdays=0&postorder=asc&workarround=0&start=15

  • Zuzana
    Zuzana |

    10. 2. 2012 21:32

    To je trochu nebezpečné u vepřového masa a zvlášť u kuřecího. Sušení není klasická tepelná úprava a pochybuji, že se zabijí breberky. Ale kdo chce kam, pomozme mu tam.

  • jira
    jira |

    15. 1. 2012 21:03

    No,vidim,že vždy se nějaky radoby chytrak najde aby kritizoval....

  • Jaňulinka
    Jaňulinka |

    8. 1. 2012 10:46

    Kdysi jsem podle podobného receptu maso sušila.Bylo to zdlouhavé a výsledek nebyl zdaleka ani tak dobrý jako když suším maso teď. Používám teď hlavně vepřové,protože nám chutná nejvíc,ale zkusila jsem i krůtí,kuřecí a hovězí a byly taky dobré. Nemarinuju,nenechávám odležet,prostě jsem si to hodně zjednodušila a přesto je to ve výsledku to nejlepší sušené masíčko jaké znám :-) Takže: koupím vepřovou kýtu, rozdělím si jí na špalíčky přibližne 8 x 20 cm a vysoké cca 2 cm. Tyhle kousky dám na pár hodin do mrazáku. Musí být zmrzlé na povrchu aby se dali krájet na tenké plátky,ale nesmí být zmrzlé na kost,protože to už by se krájet nedalo. Potom je teda nakrájím hodně ostrým nožem na cca 3 mm tenké plátky. Krájí se ta kratší strana,tzn.že plátečky jsou potom velké zhruba jako prst.Tyhle plátky rozložím na sušičku ovoce,tak aby se nedotýkali a nepřekrývali a teprve potom je pouze z jedné strany osolím a opepřím. Nepoužívám žádné jiné koření,protože takhle nejlépe vynikne chuť masa.No a potom už jen zapnu sušičku a čekáme jako hladoví vlčáci :-) Trvá to asi 10 hod (podle sušičky - já mám úplně to nejobyčejnější,kde se ani nedá regulovat teplota) Většinou to zapnu na noc a když potom ráno vstaneme,je hotovo. POZOR: PRUDCE JEDLÉ !!!

  • Alucard
    Alucard |

    5. 1. 2012 10:21

    kolik z toho 1,5 kg zustane? at vim jestli delat z jedne nebo rovnou dvou davek :-D

  • Lukáš
    Lukáš |

    19. 12. 2011 11:20

    ted jsem to dodělal a musím říct že je to super, užaně tam vynikne ta chut hovězího vřele doporučuju fakt to stojí za to

  • Tomáš
    Tomáš |

    24. 10. 2011 01:26

    Na 1,5 kg masa? S přehledem. Když kořeníš každej plátek z obou stran. Navíc plátky jsou tenký skoro jak na carpaccio.

  • fanda
    fanda |

    16. 9. 2011 08:32

    tak přátelé tento recept asi psal člověk který neumí ani do pěti počítat. tolik soli co je tam psáno by porazilo i vola , asi tento človek je jen experiment se zdravím a o sušení masa nemá ani šajnu. nemá smysl sem toho psát více k tomuto receptu, autor je prostě jen teoretik :-D :-D :-D :-D :-D

  • Kuba
    Kuba |

    10. 9. 2011 16:23

    ja podle toho receptu suším už dlouho jsem vojak a na cvičení je to luxusni, udělate si to jak chcete jak komu chutná . a suším to v obyčejny sušičce na ovoce kde ta teplota muze byt max 40 stupnu a v pohode. když jite tatarak tak je to taky sirovy tak proč řešit teplotu a nějaky indiani taky neřeší teplotu až to na sluníčku uschne tak je hotovo.

  • Žába
    Žába |

    2. 9. 2011 15:49

    sušené maso uděláte jednoduše i v sušičce na ovoce... a hlavně nezapomínejte nic se nemá přehánět a to platí i o konzumaci sušeného masa... můžete do sebe během chvilky dostat např. 1,5kg masa a ani nemrknete a to vám už moc dobře neudělá...

  • HakitoCZ
    HakitoCZ |

    29. 8. 2011 16:38

    Sušené. Prostě se žvýká. A v ústech se smísí se slinami, takže krásně změkne. (Takhle spisovný komentář jsem nenapsal ani napamatuji) :-D

  • myšlenka
    myšlenka |

    5. 6. 2011 15:42

    Nooo, souhlasím s předchozím komentářem. . . Nicméně, já si pro jistotu koupím ověřené JERKY a bude vyřešeno. :-D P. S. Nevěřím totiž ani tomu, že by takto sušené maso chutnalo jako právě JERKY.

  • David
    David |

    21. 1. 2011 16:53

    Ahoj.. Jsem vojak a muzu rict ze kdyz jsem nekde v lesich na cviceni tak je to nezbytna soucast meho jidelnicku.Skoro nic to nevazi,da to dostatek energie a hlavne se na tom da prezit :-)

  • Michal
    Michal |

    10. 1. 2011 13:44

    Myslim, ze recept je zbytecne vedecky a slozity. Vcera jsem susil, tak o tom neco taky vim. Suseni - normalne jsem to zavesil do trouby jak je popisovano a zapnul s vetrakem na cca 70-80°C na cca 10 min a pak stahnul na cca 50. Tim jsem susil asi 4 hod a na zaver dopek zase cca 15min na 70-80°C. To vse odhadem dle kolecka trouby, takze tak +-10°C. Maso je krasne vysusene a lamave. Nedelal bych z toho vedu.Tatarak a carpaccio jime taky syrove. Marinad udelal jsem 3 - slozitou - worchester, sojovku, cesnek, cukr, cibule... palivou - sojovka a chilli a uplne natural - posolit popeprit. Absolutne nejlepsi byla ta posledni. chut masa vynikla a nebyla prebita nejakym korenim. Je to jednoduche, tak s chuti do toho.

  • Blanka Suarezova
    Blanka Suarezova |

    14. 7. 2010 00:42

    V Jizni americe se bezne konzumuje susene hovezi maso. Pripravuje se zcela jednoduseji, nez je v tomto navodu. Maso dobre kvality, hovezi ,se nareze na slabe platky, ty se vice osoli o povesi na silne slunce na snury ven a prikryje sitkou, aby na to nesly mouchy. Maso se timto zpusobem rychle dezhydratuje, ztvrdne, a zbeli trochu.Potom ho muzeme skladovat v suchu v platenem sacku. Je velice chutne osmazene v oleji. Nejdrive suche maso varime ve vode asi 20 minut, pak kdyz trochu vychladne ho vyklepeme poradne a roztrhame na kousky a prudce osmazime v horkem oleji. Je to velmi chutne, krupave.

  • Vláďa
    Vláďa |

    25. 1. 2007 11:32

    No ano, a když klesne teplota, tak dát väčší? Nastavíme trobu na 75oC a když klesne dáte na 80oC, proste tomu nerozumím.Jak to řešíte?

  • Houmr13
    Houmr13 |

    24. 1. 2007 21:40

    Pokusím se Vám odpovědět. Sušené maso se konzumuje tak jak je,.. kousek si uloupnete, a žvýkáte. Maso se pomalu rozpouští v ústech a nechává velmi dlouho užasnou masově kořeněnou chuť. Většinou se konzumuje jako chips k telce s dobrým vínem naprosto ideální. Co se týká teplot a spínání,.. nebojte se toho,.. pokud budete mít v troubě teploměr na vaření cca 150,- Kč tak nemůžete udělat chybu. Jde o to že většina trub, začne topit a po určité době zase vypne. Tato teplota se musí pohybovat okolo zmiňovaných teplot. Taky pošlu nějaký fotky. Zatím ahojte H13

  • Hedvika
    Hedvika |

    24. 1. 2007 19:00

    Sušené maso v dnešní době je dobré,protože je dobré,ba i výborné.Třeba Istrijský pršut a podobné jiné lahůdky jsou vynikající.Ale tohle asi zkoušet nebudu,neboť mám elektrickou troubu a tomu sepnutí a vypnutí čidla s následný dojezdem a poklesem teploty nerozumím.To ten můj jeden knoflík asi nezvládne....:-)))Ale je to velmi zajímavé,i na to mám chuť...Možná až se stanu Indiánkou..:-))

  • Ivana Přikrylová
    Ivana Přikrylová |

    24. 1. 2007 18:42

    Maso se pak konzumuje sušené, nebo se musí předem namočit? Nikdy jsem to nejedla. Sušené se chroupá jako chipsy?

  • Anna Doležalová
    Anna Doležalová |

    24. 1. 2007 16:10

    K čemu je dobré sušené maso v dnešní době?