Autor:

Sušené maso

Obtížné
Ingredience
Hovězí roštěná 1,5 kg
Pepř celý 2 lžíce
Grilovací koření 1 lžíce
Česnek sušený 1 lžíce
Sůl 3 lžíce
Worcestrová omáčka 5 lžíce
Sojová omáčka 12 lžíce
Dále potřebujete:
Teploměr  
Elektrická trouba s ventilátorem  
Sušené maso

Postup přípravy:

Zařazení: Maso, Hovězí

Sušené maso má různé názvy, například „JERKY“ a je výborné k posezení s přáteli na výlety apod. Tento recept popisuje výrobu sušeného hovězího masa, které je podle mého mínění nejchutnější. Sušit jdou samozřejmě také i ostatní masa, doporučuji však zvolit jiná koření. Výstraha: samotná příprava sušeného masa je sice velmi jednoduchá, nicméně je naprosto nezbytné dodržet postup vzhledem teplotám, při kterých se bude maso sušit a čistotu všeho čeho se maso dotkne. Zachovávejte naprostou sterilitu, při jakémkoliv manipulací s masem. Důkladně si omyjte ruce horkou vodou, mýdlem a kartáčem. V průběhu sušení je fáze, která má případné bakterie usmrtit, nicméně jistota je kulomet.

Umyjte si pečlivě ruce, pracovní desku i nástroje, opláchněte vařící vodou a neutírejte. Maso pečlivě odblaňte, a přelijte ze všech stran horkou vodou, až lehce zbělá. Znovu očistěte pracovní desku, umyjte si ruce i nástroje a nakrájejte maso asi na 2-3 mm silné proužky, asi palec široké. Veškeré suché koření a sůl promíchejte a kořeňte jednotlivé plátky z obou stran. Dbejte na to, aby se koření spotřebovalo téměř celé. Maso pak odkládejte do mísy na marinování, kterou jste předem vypláchli horkou vodou. Maso v míse zalijte směsí worchesterové a sojové omáčky a důkladně promíchejte. Na mísu položte čistý talíř přiměřené velikosti, překryjte alobalem a zatižte asi 2 kg váhy, to zaručí rovnoměrné marinování. Maso se marinuje cca 10 hodin. Jednou až dvakrát maso v míse promíchejte. Po marinování maso napichujte na špejle asi 8 ks na jednu špejli a pokládejte na mřížku do trouby vedle sebe tak, aby se maso mezi sebou nedotýkalo a viselo dolů. Dejte teploměr do trouby a nastavte teplotu na min. 75 °C, kterou musíte udržet cca 40 minut. Tato teplota zaručí že se zahubí potvůrky, jako je například salmonela, nebo colylforní bakterie apod. Po této době teplotu snižte na 55 °C. Při této teplotě dál sušte cca 9-12 hodin, až se maso začne lámat. Skladujeme v suchu a chladu. Trvanlivost je minimálně jeden měsíc.

Poznatky: elektrická trouba neumí jednoznačně nastavit přesnou teplotu. U různých značek bude doba sepnutí a dojezdu teploty jiná. Obecně však můžu říci, že mezi sepnutím a vypnutím čidla je asi 5 °C. Proto nastavte troubu tak, aby pro 75 °C sepnula asi na 70 °C a vypnula na 75 °C. Samotný dojezd teploty bude kolem 80 °C a bude klesat k 70 °C. Případné odchylky si odvodíte...

moje poznámky vytisknout recept do nákupního seznamu do mojí kuchařky přidat fotografii

Přidání fotografie:


Přihlášený uživatel může nahrávat fotografie k receptu.

Hodnocení uživatelů
Hodnoceno: 11 x
1-
4.64 11 5 1

Oznámkujte recept jako ve škole

1 2 3 4 5
Hodnocení uživatelů: 1- (hodnoceno 11x)
Haná Tradiční gurmánské speciality z Hané Články z

Komentáře k receptu: Sušené maso

Komentáře

  1. Cazzy   03.11.2016 | 19:11 | reagovat | závadný

    Pokud teprve zvažujete koupi sušičky , hlavní atribut je její hlučnost !!! Budete pravděpodobně sušit 10-12 hodin na 60 stupňů a nechcete , aby vás to budilo. Doporučuji sušit vepřové maso. Hovězí je dražší , tuhé a zdaleka ne tak dobré. Příprava: kilo a půl vepřové kýty nebo plece očistíte, nakrájíte na plátky 3-5 mm a rozmlátíte je z obou stran paličkou na žmach. Když to neuděláte, plátky budou tlusté tuhé a vepřové bude dlouho schnout. Na tohle množství dávám tak tři polévkové lžíce vrchovaté soli, jednu polévkovou lžíci pepře, malou lžící chili a worchester a sojovku doléváte dokud ho maso vsakuje. Po usušení jsou plátky křehké , tenké a druhý den děláte další , protože je hned sežerete ;-) 8-)

  2. Láďa   10.10.2016 | 20:00 | reagovat | závadný

    Dělám Jerky dle tohoto receptu. Na nějaké přehnané mytí rukou, masa, nože, pracovní desky atd. se vys.rte, stejně se to vypálí v troubě. Stačí jenom opláchnout maso ve studené vodě a hotovo.
    Místo 3 lžíc soli dávám jenom 1,5-2. Navíc přidám hodně chilli (to je ale individuální). Maso naházím do zipovacího pytlíku a vytlačím všechen vzduch. Tím zaručím rovnoměrný přistup marinády k masu.
    Jelikož jsem líny maso napichovat na špejle, navíc se ohýbají (lepší by byli nerezové), maso suším na pečícím plechu ve dvou řadách nad sebou. Čas sušení je alchymie (nemám ani troubu s ventilátorem), cca kolem 6h. Po třetím sušení už budete vědět přesně. První pokusy byli špatné. Asi 2x jsem vysušil maso na kámen.

    Díky za recept!

  3. Martin   27.01.2016 | 20:54 | reagovat | závadný

    JERKY si doma dělám často, používám horkovzdušnou troubu 75° po dobu 10h,
    Zkoušel jsem různé koření, nejvíce nám chutná grilovací (bez glutamanu) s trochou čili.
    Náklady jsou 1/3 než při koupi podobných výrobků v obchodě a radost, že si něco tak chutného vyrobíte doma z kvalitního čerstvého masa je nenahraditelná.
    Bohužel musím napsat jeden velký zápor, tohle maso má velice krátkou dobu trvanlivosti, když ho objeví moje děti :-D

  4. Thinuviel   25.05.2015 | 9:43 | reagovat | závadný

    Včera jsem vyzkoušela z cca půl kila zadního hovězího a půl kila vepřové plece. Nenakládala jsem na noc ale jen na 3 hodiny do ledničky. V troubě jsem nejdřív sušila 40 minut na 75°, pak ztlumila na 40° troubu lehce pootevřela a šla spát - ráno na mě v troubě čekala mňamka :-) (sušilo se to cca 8 hodin) Maso je pěkně nasáklé marinádou a kořením takže 3 hoďky marinování očividně úplně stačily. Musím říct že chuťově je to vepřové i o trochu lepší takže příště udělám asi jen tu levnější variantu z vepřového a také trochu uberu soli. Ty 3 lžíce soli by asi byly v pořádku jenže v grilovacím koření, worcestrové a sojové omáčce je také přidaná další sůl takže pak už je to moc přesolené.

    Ještě malý tip pro ty co chtějí mít maso opravdu tenoučké - pokud vám nejde nakrájet velmi tenké plátky tak je jen po nakrájení stačí roztáhnout tupo stranou nože - tak vám vzniknou velmi tenké proužky jako na carpaccio.

  5. Eliška   07.05.2015 | 18:24 | reagovat | závadný

    Výborný, koření super, ale teda moc slaný. Z kila roštěný nám vzniklo zhruba 300 g sušenýho. Celkově jsme platili 300,-. Jeden balíček 25g jerky jsme v obchodě (ne ve studentovi) kupovali za zhruba 55 kč. Za 3 stovky by jsme si koupili tedy 5 a pul baličku. My jich máme 12. V susičce maso zabralo 6 úplně plných pater a sušili jsme asi 6 hodin.Pokud jste milovníci sušeného masa, rozhdně doporučuji. Brzy uděláme zase. :-)

1 2 3 4 5 6 Další

Přihlášení

zapomněl jsem heslo
  Přihlásit přes mojeID  

Zajímavé články

Horoskop na další týden: Krysy zazáří v práci a Koňům splní partner tajné přání Horoskop na další týden: Krysy zazáří v práci a Koňům splní partner tajné přání
Nahá jóga: Podívejte se na dechberoucí fotografie! Nahá jóga: Podívejte se na dechberoucí fotografie!
Jeden lék, mnoho podob: Kdy užít pilulku, kdy sirup a kdy třeba čípek? Jeden lék, mnoho podob: Kdy užít pilulku, kdy sirup a kdy třeba čípek?
Právě sledované recepty
Dialog
X
Mobilní web