Autor:

Smažený baklažán (tykvička) s rajčaty (bulharská kuchyně)

60 minut PT0H60M
Snadné
Porce: 5
Ingredience
Baklažán
nebo tykvičky
2 kg
Sůl
na posypání, později se opláchne
1 lžíce
Hladká mouka
2 - 3
2 lžíce
Olej
na smažení
 
na omáčku
Rajčata
větší
4 ks
Olej 2 lžíce
Česnek 4 stroužek
Ocet 2 lžíce
Mletá sladká paprika 1 lžička
Sůl
dle chuti
1 špetka
na podávání
Petrželka
jemně sekaná
1 lžíce
Kopr
jemně sekaná
1 lžíce
Smažený baklažán (tykvička) s rajčaty (bulharská kuchyně)

Postup přípravy:

Zařazení: Pokrmy, Ze zeleniny

Baklažány umyjeme, nakrájíme na cca 1 cm silné plátky a posolíme. Necháme asi 1 hodinu stát, až se „vypotí“ hořká šťáva.

Mezi tím si připravíme rajčata: dáme rajčata na cedník a přelejeme je vařící vodou. Hned je vyklopíme do ledové vody a po tomto prudkém zchlazení opatrně nakrojíme špičkou nože tenkou šlupku a sloupneme ji. Rajčata nakrájíme na jemné kostičky a odstraníme „bubáčka“ u stopky. Na pánvičku dáme cca 1 - 2 lžíce oleje a necháme rozehřát. Vsypeme rajčata - přidáme i všechnu vyteklou šťávu - a chvíli podusíme. Rajčata dochutíme octem, solí a rozetřeným česnekem. Výsledná chuť by měla být spíše kyselá a pikantní po česneku, nejedná se o českou sladkou rajskou!

Vykapané baklažány dáme také na síto a opláchneme horkou vodou od hořčiny. Necháme důkladně okapat a pak si plátky obalíme v hladké mouce a na rozehřátém oleji zprudka osmahneme. Pokud pracujeme s tykvičkami, pouze je nakrájíme na plátky, obalíme v mouce a osmahneme. Hotové plátky udržujeme v teple, když dosmažíme poslední plátky, zahřejeme rajčata a zalejeme jimi plátky baklažánú (nebo tykviček). Posypeme jemně sekanou petrželkou a/nebo koprem.

Já dávám přednost variantě bez rajčat, kdy se na osmažené plátky baklažánů (nebo tykviček) dává pouze směs ze 2 lžic octa, 2 lžic vody a rozetřeného česneku.

moje poznámky vytisknout recept do nákupního seznamu do mojí kuchařky přidat fotografii

Přidání fotografie:


Přihlášený uživatel může nahrávat fotografie k receptu.

Hodnocení uživatelů
Hodnoceno: 1 x
1
5 1 5 1
Marinovaná makrela s koprovou remuládou a hráškovým pyré Předkrm podle Radka Kašpárka: Marinovaná makrela Články z

Komentáře k receptu: Smažený baklažán (tykvička) s rajčaty (bulharská kuchyně)

Komentáře

  1. Hanka   24.08.2013 | 21:51 | reagovat |

    Znám jinou variantu: vypocený lilek se osmaží, pak se osmaží ta rajčata, lilek se nakrájí na kostky a vrátí na rajčata. Vyvaří se voda, pak se přidá ještě trocha vody a znovu se vyvaří. Mezitím se přidá česnek, možno dosolit. Nemíchat - lilek by se rozbit. Stačí potřepat pánví. Poprvé jsem to dala jako přílohu k masu a bramborám, ale stačí ty brambory nebo chleba.

  2. Ivana   17.08.2013 | 21:56 | reagovat |

    Nemůžu napsat nic jiného, než že to skvěléééééééé. Děkuji za prima recept.

  3. Martik   25.02.2012 | 11:29 | reagovat |

    úžasné, úžasné, úžasné <3 <3 <3

Přihlášení

zapomněl jsem heslo
  Přihlásit přes mojeID  

Zajímavé články

Horoskop na další týden: Zajíci se mohou těšit na peníze, Krysy na žhavý flirt Horoskop na další týden: Zajíci se mohou těšit na peníze, Krysy na žhavý flirt
Leden: Měsíc, kdy se lidé nejvíc rozvádějí. Dejte si pozor! Leden: Měsíc, kdy se lidé nejvíc rozvádějí. Dejte si pozor!
8 způsobů, jak si prodloužit život: Dejte si občas skleničku a vypněte televizi 8 způsobů, jak si prodloužit život: Dejte si občas skleničku a vypněte televizi
Právě sledované recepty
Dialog
X
Mobilní web