Autor:

Smažený baklažán (tykvička) s rajčaty (bulharská kuchyně)

60 minut PT0H60M
Snadné
Porce: 5
Ingredience
Baklažán
nebo tykvičky
2 kg
Sůl
na posypání, později se opláchne
1 lžíce
Hladká mouka
2 - 3
2 lžíce
Olej
na smažení
 
na omáčku
Rajčata
větší
4 ks
Olej 2 lžíce
Česnek 4 stroužek
Ocet 2 lžíce
Mletá sladká paprika 1 lžička
Sůl
dle chuti
1 špetka
na podávání
Petrželka
jemně sekaná
1 lžíce
Kopr
jemně sekaná
1 lžíce
Smažený baklažán (tykvička) s rajčaty (bulharská kuchyně)

Postup přípravy:

Zařazení: Pokrmy, Ze zeleniny

Baklažány umyjeme, nakrájíme na cca 1 cm silné plátky a posolíme. Necháme asi 1 hodinu stát, až se „vypotí“ hořká šťáva.

Mezi tím si připravíme rajčata: dáme rajčata na cedník a přelejeme je vařící vodou. Hned je vyklopíme do ledové vody a po tomto prudkém zchlazení opatrně nakrojíme špičkou nože tenkou šlupku a sloupneme ji. Rajčata nakrájíme na jemné kostičky a odstraníme „bubáčka“ u stopky. Na pánvičku dáme cca 1 - 2 lžíce oleje a necháme rozehřát. Vsypeme rajčata - přidáme i všechnu vyteklou šťávu - a chvíli podusíme. Rajčata dochutíme octem, solí a rozetřeným česnekem. Výsledná chuť by měla být spíše kyselá a pikantní po česneku, nejedná se o českou sladkou rajskou!

Vykapané baklažány dáme také na síto a opláchneme horkou vodou od hořčiny. Necháme důkladně okapat a pak si plátky obalíme v hladké mouce a na rozehřátém oleji zprudka osmahneme. Pokud pracujeme s tykvičkami, pouze je nakrájíme na plátky, obalíme v mouce a osmahneme. Hotové plátky udržujeme v teple, když dosmažíme poslední plátky, zahřejeme rajčata a zalejeme jimi plátky baklažánú (nebo tykviček). Posypeme jemně sekanou petrželkou a/nebo koprem.

Já dávám přednost variantě bez rajčat, kdy se na osmažené plátky baklažánů (nebo tykviček) dává pouze směs ze 2 lžic octa, 2 lžic vody a rozetřeného česneku.

moje poznámky vytisknout recept do nákupního seznamu do mojí kuchařky přidat fotografii

Přidání fotografie:


Přihlášený uživatel může nahrávat fotografie k receptu.

Hodnocení uživatelů
Hodnoceno: 1 x
1
5 1 5 1

Oznámkujte recept jako ve škole

1 2 3 4 5
Hodnocení uživatelů: 1 (hodnoceno 1x)
Mazanec Velikonoční recepty: mazanec, jehněčí, jidáše a další dobroty Články z

Komentáře k receptu: Smažený baklažán (tykvička) s rajčaty (bulharská kuchyně)

Komentáře

  1. Hanka   24.08.2013 | 21:51 | reagovat | závadný

    Znám jinou variantu: vypocený lilek se osmaží, pak se osmaží ta rajčata, lilek se nakrájí na kostky a vrátí na rajčata. Vyvaří se voda, pak se přidá ještě trocha vody a znovu se vyvaří. Mezitím se přidá česnek, možno dosolit. Nemíchat - lilek by se rozbit. Stačí potřepat pánví. Poprvé jsem to dala jako přílohu k masu a bramborám, ale stačí ty brambory nebo chleba.

  2. Ivana   17.08.2013 | 21:56 | reagovat | závadný

    Nemůžu napsat nic jiného, než že to skvěléééééééé. Děkuji za prima recept.

  3. Martik   25.02.2012 | 11:29 | reagovat | závadný

    úžasné, úžasné, úžasné <3 <3 <3

Přihlášení

zapomněl jsem heslo
  Přihlásit přes mojeID  

Zajímavé články

10 dárků, které ženy za žádnou cenu nechtějí najít pod stromečkem 10 dárků, které ženy za žádnou cenu nechtějí najít pod stromečkem
VIDEO: Získejte uhrančivý pohled jako Karolína Mališová VIDEO: Získejte uhrančivý pohled jako Karolína Mališová
Revoluce ve vyhledávání nemovitostí v České republice Revoluce ve vyhledávání nemovitostí v České republice
Právě sledované recepty
Dialog
X
Mobilní web