Autor:

Polský bigos

Snadné
Ingredience
Maso
vepřové nebo hovězí - libové
1/2 kg
Špek 200 g
Klobása 2 ks
Hlávkové zelí 400 g
Kysané zelí 100 g
Sušené houby 40 g
Sádlo 1 lžíce
Cibule
velká
1 ks
Vepřový vývar
nebo masox + voda
1/2 l
Červené víno 5 lžíce
Kmín 1 špetka
Sůl 1 špetka
Pepř mletý 1 špetka
Cukr
nemusí být
1 špetka

Postup přípravy:

Zařazení: Maso, Hovězí, Vepřové

Sušené houby namočíme aspoň na 30 minut do vody. Maso nakrájíme na kousky (jako na guláš), špek na kostičlky a klobásy na kolečka. Hlávkové zelí nakrájíme na proužky, kysané zelí propláchneme vodou a překrájíme. Rozehřejeme sádlo a rozškvaříme na něm špek. Přidáme maso a klobásy a opečeme. K masu přidáme na jemno nakrájenou cibuli a necháme ji zesklovatět. Přidáme vymačkané a překrájené houby a oba druhy zelí. Zalijeme vývarem, osolíme, ochutíme kmínem, pepřem a špetkou cukru. Promícháme a přilejeme víno. Pod pokličkou dusíme na mírném ohni asi 30 minut.

Na talíři porce zdobíme lahůdkovou cibulkou a podáváme s pečivem.

moje poznámky vytisknout recept do nákupního seznamu do mojí kuchařky přidat fotografii

Přidání fotografie:


Přihlášený uživatel může nahrávat fotografie k receptu.

Hodnocení uživatelů
Hodnoceno: 4 x
2
4 4 5 1

Oznámkujte recept jako ve škole

1 2 3 4 5
Hodnocení uživatelů: 2 (hodnoceno 4x)
Bramborový krém se sýrem Jak připravit sobotní oběd z farmářského trhu Články z

Komentáře k receptu: Polský bigos

Komentáře

  1. Polka   20.10.2013 | 21:47 | reagovat | závadný

    Změňte název receptu . Jídlo to může býti dobré, ale polský bigos to rozhodně není. Spíš něco jako zelný guláš po česku ;-)

  2. Petr Bradáč   22.02.2008 | 20:34 | reagovat | závadný

    Ja si to daval v USA v polske restauraci Monika s bramborovou kasi.Vyborne. Ted to tak delam doma cele rodine a nemuzou si vynachvalit.

  3. HANKA   31.01.2008 | 10:19 | reagovat | závadný

    Vařila jsem tento bigos včera večer,jen z vepř.masa a je výborný.Dnes uleželý bude ještě určitě lepší.Jinak jsem se držela receptu + feferonka.Díky-řadím do výborných receptů a je to za 1.

  4. Radka Radečka   11.01.2008 | 14:06 | reagovat | závadný

    Polský bigos se opravdu gotuje 2 dny. Protože se začíná ráno masem hovězím, slaninou, cibulí a houbami. Nechá se vychladnout a večer se přidá vepřové a zelí. Zase se nechá vychladnout. Druhý den ráno se přidává uzené, klobása, a po dovaření smetana. Vše s malými obměnami podle krajového nebo rodinného zvyku.

  5. Helena K.   09.01.2008 | 19:02 | reagovat | závadný

    Tak ho holt "gotujte" 2 dny!Já ho dělám takto.

1 2 Další

Přihlášení

zapomněl jsem heslo
  Přihlásit přes mojeID  

Zajímavé články

BMI, váha nebo obvod pasu: Která čísla při hubnutí by vás měla zajímat? BMI, váha nebo obvod pasu: Která čísla při hubnutí by vás měla zajímat?
Sejroška vám poradí, jak zabalit vánoční dárky Sejroška vám poradí, jak zabalit vánoční dárky
Jak skloubit práci se starostí o děti? Jak skloubit práci se starostí o děti?
Právě sledované recepty
Dialog
X
Mobilní web