Pěry

moje hodnocení:

5,0

hodnotilo: 1
neuvedeno
neuvedeno
neuvedeno
autor: Recepty

Suroviny

Vložit do nákupu
    • 400
      g hrubá mouka
    • 0,3
      l mléko
    • 1
      lžíce cukr
    • 42
      g droždí
    • 1
      lžíce máslo rozpuštěné
    • 1
      kelímek povidla nebo ovoce

Postup přípravy receptu

Vložit do kuchařky
1
Droždí necháme vzejít ve vlažném mléce s cukrem, přidáme žloutek, máslo a mouku. Zaděláme těsto, necháme vykynout až zdvojnásobí objem. Promícháme a tvoříme knedlíky plněné povidly nebo ovocem.
2
Vaříme v osolené vodě po menších dávkách - nabudou. Asi po 5-6 minutách obrátíme a po dalších 5 minutách vytáhneme z vody a ihned roztrhneme vidličkami, aby vyšla pára.
3
řitom kontrolujeme, zda jsou uvařené.
4
Sypeme mletým mákem s cukrem a mastíme máslem.
Zařazení: Pokrmy Sladké

Komentáře k receptu

  • Petra Plevová
    Petra Plevová |

    13. 2. 2008 10:44

    No vidíte a můj děda říkával,,blbouni" velkým kulatým knedlíkům z bramborového těsta.Určitě je lépe diskutovat o obsahu receptu,než o jeho názvu.Neplněné,péřově nadýchané kynuté knedlíky,polité rozvařenými zahradními jahodami,nebo borůvkami,cukříček,máslíčko,strouhaný tvarůžek.......tak a teď jsem si poslintala klávesnici :-D

  • Ojka
    Ojka |

    10. 2. 2008 21:55

    paní Evo Fialová,nevíte kolik mouky a vody?A to je všechno?Ano,i já mám na pěry vzpomínky spojené s dětstvím a babičkou.Mohla jsem se po nich utlouct,ale nikdy jsem je sama nezkoušela..

  • Marie Mráčková
    Marie Mráčková |

    9. 2. 2008 19:17

    Pěry se říkalo kynutým knedlíkům s povidly. Dělávala je moje teta a po uvaření je rozkrojila na polovinu, dala do mísy, posypala mákem, cukrem a osádlovala. Každý si nabral kolik chtěl. A byla to neuvěřitelná dobrota. Já, i když vařím dobře, dát tomuhle jídlu tu správnou chuť nesvedu.

  • Jitka H.
    Jitka H. |

    7. 2. 2008 16:06

    U nás Evi taky,nudlové těsto,šátečky plněné povidly,vařené,sypané mákem.Tak si je pamatuju z dětství.

  • Lída
    Lída |

    7. 2. 2008 15:42

    Martine, no jasně, to jsou blbouni !!! Taky mi je vařila babička, plnila je povidly a taky jsem se mohla po nich utlouct. Byla jsem taková slaboučká, hubeňoučká, ale teď .... no , to by babička koukala, ale byla to dobrota. Zzdravím .

  • Eva Fialová
    Eva Fialová |

    7. 2. 2008 08:41

    Dobrý den, u nás doma byly pěry šátečky s povidly, sypané mákem.Těsto je z hladké mouky a vody. Příjemný den.

  • MartinV
    MartinV |

    6. 2. 2008 23:33

    Moje babička to vařívala pod názvem Blbouny a jako kluk jsem se po nich mohl utlouct :-)

  • Květa Štěpánková
    Květa Štěpánková |

    5. 2. 2008 13:59

    Pěry se v naší rodině říká kynutým knedlíkům bez náplně, dávají se jako příloha ke koprové nebo houbové smetanové omáčce a u nás je to oblíbené jídlo. To jen abych zasáhla do diskuze, ale jiný kraj, jiný mrav.

  • Iva M
    Iva M |

    5. 2. 2008 13:25

    Jsem velice ráda, že se zde objevilo.Nejsou totiž knedlíky všechny stejné, kuchařky jistě znají.Skvělé, díky autorovi /zda Kovářovi nebo někdo jiný/ za receptík.Pěkný den všem

  • Máří
    Máří |

    5. 2. 2008 12:56

    Jenže nedávno tady v diskusi někdo sháněl recept právě na pěry. Stejnou debatu můžeme vést na téma bramborák versus cmunda nebo vošouchy:-)

  • Anonym
    Anonym |

    5. 2. 2008 09:11

    No asi by fakt bylo lepší do názvu napsat, že jde o ovocné knedle.

  • Zdena z JM
    Zdena z JM |

    5. 2. 2008 07:05

    U nás se kynutým ovocným knedlíkům,sypaným mákem, jinak než "pěry" neřekne.

  • Jitka Macháčková
    Jitka Macháčková |

    4. 2. 2008 22:44

    "Pěry" se říká kynutým knedlíkům na jižní Moravě, asi že jsou nadýchané jako peříčko. Jsou veliké, nadýchané a většinou je vaří v páře, alespoň v rodině mého manžela. Já osobně také vařím ve vodě. Jsou výtečné.

  • Ivana Přikrylová
    Ivana Přikrylová |

    4. 2. 2008 18:45

    Trošku mě mate název "Pěry", "Kynuté ovocné knedle" by byly srozumitelnější. K receptu nemám žádné výhrady, dělám podobně a je to moc dobré.