Autor:

Ondrovo sladko-pikantní marináda

20 minut PT0H20M
Snadné
Porce: 2
Ingredience
Kokosové mléko 165 ml
Med 3 lžíce
Chilli papričky
(2 menší nebo 1 větší)
2 ks
Worcestrová omáčka 2 lžíce
Tabasco
(cca 10-15 kapek)
1 lžička
Sojová omáčka 1 lžíce
Panenský olivový olej
(extra virgin)
4 lžíce
Kečup - ostrý 2 lžíce
Citronová kůra  
Pomerančová kůra  
Citronová šťáva  
Majoránka  
Pepř mletý  
Česnek sušený  
Zázvor
(strouhaný)
 
Voda 1/2 hrnek

Postup přípravy:

Kupuji kokosové mléko THAI CHOICE, které je v malé konzervě o objemu 165ml. Mléko pořádně promíchám, abych se zbavil tuhých „cucků“. Do mléka přidáme 3 lžíce medu a opět promícháme. Od oka přidáme nastrouhanou kůru z citrónu a pomeranče. Z poloviny citrónu také vyždímáme každičkou kapičku :-) [Původně jsem chtěl přidat i šťávu z pomeranče, ale nakonec se mi nechtělo pomeranč krájet, neb v danou chvíli neměl kdo pomeranč sníst. Jinak bych přidal šťávu z cca 1/4 [záleží na velikosti a šťavnatosti]]. Dvě menší, či jednu větší chilli papričku/feferonku zbavíme semínek [pokud někomu pálivost semínek nevadí, může samozřejmě nechat] a nakrájíme nadrobno. Dále přidáme worcester, Tabasco a sójovou omáčku. Vše opět pečlivě promícháme.
Zhruba centimetrový kousek zázvoru nastrouháme a přidáme do směsi. Stejně tak přidáme slušně velkou špetku majoránky [použil jsem sušenou, ale samozřejmě může být i čerstvá jemně nasekaná; já bohužel čerstvou neměl] a sušeného drceného česneku [opět může být i čerstvý; v takovém případě bych to odhadoval na 2-4 stroužky, záleží, jak kdo má česnek rád]. Jako poslední koření patří trocha pepře. Sůl jsem nedával vůbec, dostatečně postačí sójová omáčka. Navíc má jít o sladko-pikantní chuť, takže sůl není ani potřeba.
Nakonec přidáme kečup [preferují ostrý; jemný bývá příliš sladký, občas lehce nakyslý], který ovšem dáváme hlavně kvůli lehkému zahuštění. Poslední ingrediencí je olivový olej a pro zvětšení množství přilijeme cca 1/2 hrnku vody. Směs pečlivě promícháme.
Do marinády dáme naložit silnější plátky [pořádný steak] hovězího masa přes noc. Druhý den si pak rozehřejeme na pánvi trošičku olivového oleje [protože je olej ale už v marinádě, není víceméně potřeba] a položíme steaky. Ihned také přilijeme cca 1/4 - 1/3 marinády a necháme maso dělat. Když se marináda z větší části vyvaří, dolijeme zbytek. Maso občas otáčíme. Pokud chcete marinádu mít hustější, tak trošičku zahustíme.
Ve výsledku by marináda měla být sladká ovšem nikoliv moc, a stejně tak i ostrá. Díky tomu, že maso bude pouštět šťávu, marináda chytne docela hodně „gulášovou“ barvu a lehce i chuť.

moje poznámky vytisknout recept do nákupního seznamu do mojí kuchařky přidat fotografii

Přidání fotografie:


Přihlášený uživatel může nahrávat fotografie k receptu.

Hodnocení uživatelů
Hodnoceno: 0 x
0
0.00 0 5 1

Komentáře k receptu: Ondrovo sladko-pikantní marináda

Komentáře

  1. Ondra   16.01.2011 | 14:59 | reagovat |

    Protože je to můj vlastní nápad, nevěděl jsem jak to ve výsledku nakonec dopadne. Že recept zveřejním jsem se rozhodl až poté, co jsme si s přítelkyní opravdu pochutnali. proto bohužel nejsou žádné fotky.

    1. ROXANA   16.01.2011 | 16:59 | reagovat |

      DIVNÝ NÁZEV?ONDROVa!NENÍ ŠKODA STEAKY VAŘIT?

Přihlášení

zapomněl jsem heslo
  Přihlásit přes mojeID  

Zajímavé články

Velký test řasenek v ceně od 250 do 450 korun: Která je nejlepší? Velký test řasenek v ceně od 250 do 450 korun: Která je nejlepší?
Vodka s klobásou nebo sprej na astma: Jaké šílené diety lidé drží? Vodka s klobásou nebo sprej na astma: Jaké šílené diety lidé drží?
Gastrický bypass - jednoduchá operace, která zachraňuje životy Gastrický bypass - jednoduchá operace, která zachraňuje životy
Právě sledované recepty
Dialog
X
Mobilní web