Autor:

Ondrovo sladko-pikantní marináda

20 minut PT0H20M
Snadné
Porce: 2
Ingredience
Kokosové mléko 165 ml
Med 3 lžíce
Chilli papričky
(2 menší nebo 1 větší)
2 ks
Worcestrová omáčka 2 lžíce
Tabasco
(cca 10-15 kapek)
1 lžička
Sojová omáčka 1 lžíce
Panenský olivový olej
(extra virgin)
4 lžíce
Kečup - ostrý 2 lžíce
Citronová kůra  
Pomerančová kůra  
Citronová šťáva  
Majoránka  
Pepř mletý  
Česnek sušený  
Zázvor
(strouhaný)
 
Voda 1/2 hrnek

Postup přípravy:

Kupuji kokosové mléko THAI CHOICE, které je v malé konzervě o objemu 165ml. Mléko pořádně promíchám, abych se zbavil tuhých „cucků“. Do mléka přidáme 3 lžíce medu a opět promícháme. Od oka přidáme nastrouhanou kůru z citrónu a pomeranče. Z poloviny citrónu také vyždímáme každičkou kapičku :-) [Původně jsem chtěl přidat i šťávu z pomeranče, ale nakonec se mi nechtělo pomeranč krájet, neb v danou chvíli neměl kdo pomeranč sníst. Jinak bych přidal šťávu z cca 1/4 [záleží na velikosti a šťavnatosti]]. Dvě menší, či jednu větší chilli papričku/feferonku zbavíme semínek [pokud někomu pálivost semínek nevadí, může samozřejmě nechat] a nakrájíme nadrobno. Dále přidáme worcester, Tabasco a sójovou omáčku. Vše opět pečlivě promícháme.
Zhruba centimetrový kousek zázvoru nastrouháme a přidáme do směsi. Stejně tak přidáme slušně velkou špetku majoránky [použil jsem sušenou, ale samozřejmě může být i čerstvá jemně nasekaná; já bohužel čerstvou neměl] a sušeného drceného česneku [opět může být i čerstvý; v takovém případě bych to odhadoval na 2-4 stroužky, záleží, jak kdo má česnek rád]. Jako poslední koření patří trocha pepře. Sůl jsem nedával vůbec, dostatečně postačí sójová omáčka. Navíc má jít o sladko-pikantní chuť, takže sůl není ani potřeba.
Nakonec přidáme kečup [preferují ostrý; jemný bývá příliš sladký, občas lehce nakyslý], který ovšem dáváme hlavně kvůli lehkému zahuštění. Poslední ingrediencí je olivový olej a pro zvětšení množství přilijeme cca 1/2 hrnku vody. Směs pečlivě promícháme.
Do marinády dáme naložit silnější plátky [pořádný steak] hovězího masa přes noc. Druhý den si pak rozehřejeme na pánvi trošičku olivového oleje [protože je olej ale už v marinádě, není víceméně potřeba] a položíme steaky. Ihned také přilijeme cca 1/4 - 1/3 marinády a necháme maso dělat. Když se marináda z větší části vyvaří, dolijeme zbytek. Maso občas otáčíme. Pokud chcete marinádu mít hustější, tak trošičku zahustíme.
Ve výsledku by marináda měla být sladká ovšem nikoliv moc, a stejně tak i ostrá. Díky tomu, že maso bude pouštět šťávu, marináda chytne docela hodně „gulášovou“ barvu a lehce i chuť.

moje poznámky vytisknout recept do nákupního seznamu do mojí kuchařky přidat fotografii

Přidání fotografie:


Přihlášený uživatel může nahrávat fotografie k receptu.

Hodnocení uživatelů
Hodnoceno: 0 x
0
0.00 0 5 1

Oznámkujte recept jako ve škole

1 2 3 4 5
Hodnocení uživatelů: 0 (hodnoceno 0x)

Komentáře k receptu: Ondrovo sladko-pikantní marináda

Komentáře

  1. Ondra   16.01.2011 | 14:59 | reagovat | závadný

    Protože je to můj vlastní nápad, nevěděl jsem jak to ve výsledku nakonec dopadne. Že recept zveřejním jsem se rozhodl až poté, co jsme si s přítelkyní opravdu pochutnali. proto bohužel nejsou žádné fotky.

    1. ROXANA   16.01.2011 | 16:59 | reagovat | závadný

      DIVNÝ NÁZEV?ONDROVa!NENÍ ŠKODA STEAKY VAŘIT?

Přihlášení

zapomněl jsem heslo
  Přihlásit přes mojeID  

Zajímavé články

10 dárků, které ženy za žádnou cenu nechtějí najít pod stromečkem 10 dárků, které ženy za žádnou cenu nechtějí najít pod stromečkem
VIDEO: Získejte uhrančivý pohled jako Karolína Mališová VIDEO: Získejte uhrančivý pohled jako Karolína Mališová
Revoluce ve vyhledávání nemovitostí v České republice Revoluce ve vyhledávání nemovitostí v České republice
Právě sledované recepty
Dialog
X
Mobilní web