Ondrovo sladko-pikantní marináda

Hodnocení:

Moje:

20 minut
2
porce

Suroviny

Vložit do nákupu
    • 165
      ml kokosové mléko
    • 3
      lžíce med
    • 2
      ks chilli papričky (2 menší nebo 1 větší)
    • 2
      lžíce worcestrová omáčka
    • 1
      lžička tabasco (cca 10-15 kapek)
    • 1
      lžíce sojová omáčka
    • 4
      lžíce panenský olivový olej (extra virgin)
    • 2
      lžíce kečup - ostrý
    • citronová kůra
    • pomerančová kůra
    • citronová šťáva
    • majoránka
    • pepř mletý
    • česnek sušený
    • zázvor (strouhaný)
    • 0,5
      hrnek voda

Postup přípravy receptu

Vložit do kuchařky
1
Kupuji kokosové mléko THAI CHOICE, které je v malé konzervě o objemu 165ml. Mléko pořádně promíchám, abych se zbavil tuhých "cucků". Do mléka přidáme 3 lžíce medu a opět promícháme. Od oka přidáme nastrouhanou kůru z citrónu a pomeranče. Z poloviny citrónu také vyždímáme každičkou kapičku :-) [Původně jsem chtěl přidat i šťávu z pomeranče, ale nakonec se mi nechtělo pomeranč krájet, neb v danou chvíli neměl kdo pomeranč sníst. Jinak bych přidal šťávu z cca 1/4 [záleží na velikosti a šťavnatosti]]. Dvě menší, či jednu větší chilli papričku/feferonku zbavíme semínek [pokud někomu pálivost semínek nevadí, může samozřejmě nechat] a nakrájíme nadrobno. Dále přidáme worcester, Tabasco a sójovou omáčku. Vše opět pečlivě promícháme.
2
Zhruba centimetrový kousek zázvoru nastrouháme a přidáme do směsi. Stejně tak přidáme slušně velkou špetku majoránky [použil jsem sušenou, ale samozřejmě může být i čerstvá jemně nasekaná; já bohužel čerstvou neměl] a sušeného drceného česneku [opět může být i čerstvý; v takovém případě bych to odhadoval na 2-4 stroužky, záleží, jak kdo má česnek rád]. Jako poslední koření patří trocha pepře. Sůl jsem nedával vůbec, dostatečně postačí sójová omáčka. Navíc má jít o sladko-pikantní chuť, takže sůl není ani potřeba.
3
Nakonec přidáme kečup [preferují ostrý; jemný bývá příliš sladký, občas lehce nakyslý], který ovšem dáváme hlavně kvůli lehkému zahuštění. Poslední ingrediencí je olivový olej a pro zvětšení množství přilijeme cca 1/2 hrnku vody. Směs pečlivě promícháme.
4
Do marinády dáme naložit silnější plátky [pořádný steak] hovězího masa přes noc. Druhý den si pak rozehřejeme na pánvi trošičku olivového oleje [protože je olej ale už v marinádě, není víceméně potřeba] a položíme steaky. Ihned také přilijeme cca 1/4 - 1/3 marinády a necháme maso dělat. Když se marináda z větší části vyvaří, dolijeme zbytek. Maso občas otáčíme. Pokud chcete marinádu mít hustější, tak trošičku zahustíme.
5
Ve výsledku by marináda měla být sladká ovšem nikoliv moc, a stejně tak i ostrá. Díky tomu, že maso bude pouštět šťávu, marináda chytne docela hodně "gulášovou" barvu a lehce i chuť.

Komentáře k receptu

  • ROXANA
    ROXANA |

    16. 1. 2011 16:59

    DIVNÝ NÁZEV?ONDROVa!NENÍ ŠKODA STEAKY VAŘIT?

  • Ondra
    Ondra |

    16. 1. 2011 14:59

    Protože je to můj vlastní nápad, nevěděl jsem jak to ve výsledku nakonec dopadne. Že recept zveřejním jsem se rozhodl až poté, co jsme si s přítelkyní opravdu pochutnali. proto bohužel nejsou žádné fotky.